Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich smile.gif dosłownie przed chwilą wsiadam w swojego uniacza 1.4 odpalam silnik i zauważyłem że na wolnych obrotach świeci się kontrolka oleju. Po dodaniu gazu gaśnie. Sprawdziłem stan oleju i jest ok. Dodam że przebieg uniacza to 222 tys km. Olej był zmieniany jakieś 5 tys km temu. Cały czas śmiga na oleju półsyntetycznym LOTOS 10W40.

Co to może być?? Czy mogę z tym pojeździć przez weekend?? Czy raczej odrazu zaprowadzić go do mechanika??

Napisano

> odpalam silnik i na wolnych obrotach świeci się kontrolka oleju. Po dodaniu gazu gaśnie. przebieg uniacza to 222 tys km.

> Co to może być??

Naturalne zużycie jednostki napędowej... hmm.gif

> Czy mogę z tym pojeździć przez weekend?? Czy raczej odrazu zaprowadzić go do mechanika??

Skoro kontrolka gaśnie, to jazda nie zabije Twojego niuńka, a jeśli do mechanika, to albo na (profilaktyczną) wymianę czujnika, albo - jeśli objawy nie ustąpią - pomiar ciśnienia oleju.

Napisano

zmień czuja, to najtańszy koszt, zapewne przy tym nalocie poszedł na emeryturę, chociaż do 67 jeszcze mu brakuje grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Znajomy mówił że jest coś takiego jak "smok" który podaje olej i że mógł się trochę zapchać i trzeba go przeczyścić i wszystko powinno wrócić do normy smile.gif myślę że przy tym przebiegu jednostka napędowa jeszcze nie powinna być zużyta :D

Napisano

> Naturalne zużycie jednostki napędowej...

Jezeli to nie zepsuty czujnik, to raczej objawy padniecia panewek niz naturalnego zuzycia hmm.gif.

Napisano

> raczej objawy padniecia panewek niz naturalnego zuzycia .

No ale moment: nie wiemy nic o sposobie eksploatacji tej jednostki - może jest bezlitośnie katowana? To i się była zużyła przedwcześnie...

A co to znaczy padnięcie panewek? Nadmierne zużycie? Panewka ot tak sobie - nie wiem - pękła? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> No ale moment: nie wiemy nic o sposobie eksploatacji tej jednostki - może jest bezlitośnie

> katowana?

Nie jest katowana bezlitośnie smile.gif

Napisano

> No ale moment: nie wiemy nic o sposobie eksploatacji tej jednostki - może jest bezlitośnie

> katowana? To i się była zużyła przedwcześnie...

> A co to znaczy padnięcie panewek? Nadmierne zużycie? Panewka ot tak sobie - nie wiem - pękła?

222kkm to tak mało nie jest:P pierwsze to tak jak koledzy mówią zmienić czujnik ciśnienia. jeśli nie pomoże to najlepszym rozwiązaniem będzie zaglądnąć do miski olejowej:)

Napisano

> 222kkm to tak mało nie jest:P pierwsze to tak jak koledzy mówią zmienić czujnik ciśnienia. jeśli

> nie pomoże to najlepszym rozwiązaniem będzie zaglądnąć do miski olejowej:)

Ale jak na jednostke z rodziny FIAT SOHC to nie jest takze duzo. Na tych silnikach przebiegi rzedu 400-500 tys. km nie sa niczym niespotykanym.

Napisano

> Ale jak na jednostke z rodziny FIAT SOHC to nie jest takze duzo. Na tych silnikach przebiegi rzedu

> 400-500 tys. km nie sa niczym niespotykanym.

Czy mój 1.4 też należy do tej rodziny? jeśli tak, to ledwo się dotarł - ma dopiero 107kkm biglaugh.gif

Napisano

> Czy mój 1.4 też należy do tej rodziny? jeśli tak, to ledwo się dotarł - ma dopiero 107kkm

jak najbardziej nalezy do tej rodziny....

do autora watku....mam wlasnie taki przypadek w mojej cromie...przebieg pewnie kolo 400 tys..zapala sie kontrolka oleju przy odpaleniu , znika jak obroty pojda powyzej 2 tys obr...ponizej znowu sie zapala....podejrzenie na panewki glowne bo na korbach zmienilem...tyle ze u mnie jeszcze slychac stuk....okaze sie w najblizszych dniach jak rozbiore motor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.