Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniwersalność auta a wygoda jazdy

Featured Replies

Napisano

> Jak to nie ma nic lepszego?

> A Espace, Grand Espace, Picasso i grand Picasso. A jeśli chodzi o suwane drzwi - to Peugeot 807,

> Citroen C8 są pod każdym względem lepsze.

Sorki, ale porównanie pikasa i Scenika to miałem nie raz.

Żałosna namiastka mini-MPV.

Choćby ze względu na wysokość posadowienia siedzeń, szczupłość miejsca we wnętrzu, względnie niewielki bagażnik, otwieraną do góry klapę (zupełna pomyłka) i słabo rozplanowane wnętrze (za to +10 do "dezajn").

Napisano

> 90 konne?

Kangurem 85KM da się bez kompleksów sunąć autostradą. Sprawdzone.

Mankament - robi się głośno, spalanie bardzo rośnie, no i licznik kosmicznie zawyża prędkości.

Napisano

> Wiem dodam ,ze klapa w takim aucie to porazka - tylko drzwi dwuskrzydlowe

Nie widzę inaczej.

Coby weselej było - ostatnio w kangoo się wycwanili i w osobówce drzwi rozwierne są za +300 PLN :-)

Napisano

> A dlaczego tak? Klapa jest fajna - w deszczu można załadować / rozładować bagażnik i dalej jest

> sucho,

... do czasu aż zamkniesz te drzwi i dostaniesz po ryju wiadrem wody.

Aha - próbowałeś kiedyś dobrać się do takiego auta na ciasno obstawionym parkingu, albo w garażu gdzie stajesz tyłem do ściany?

> do tego te podwójne mają poprzeczkę siłą rzeczy, więc i lusterko wewnętrzne ma ogromne

> martwe pole - a skoro już jest lusterko, to fajnie móc z niego normalnie skorzystać...

Bez problemu do obejścia temat.

Wiekszym problemem jest brak wycieraczki na mniejszej części drzwi (o ile są asymetryczne).

Napisano

> E no nie mów - wystarczy ją przeciągnąć w dół i sama się zamyka pod własnym ciężarem. I to zarówno

> w Berlingo '04, jak i '10

tylko jak kto krótki, to se drabke musi podstawić...

Dla mnie taki samochód z klapą to zaprzeczenie idei praktyczności.

> No drzwi żeby otworzyć to też trzeba trochę miejsca mieć - dla klapy niewiele więcej. Niewielkie

Drzwi rozwierne uchylisz i otworzysz krótszą część.

Uchylne - dupa blada.

Uwierz - mam doświadczenie :-)

Napisano

> ... do czasu aż zamkniesz te drzwi i dostaniesz po ryju wiadrem wody.

Nie spotkałem się z problemem - woda spływa na boki i ewentualnie za kołnierz może się wlać wink.gif

> Aha - próbowałeś kiedyś dobrać się do takiego auta na ciasno obstawionym parkingu, albo w garażu gdzie stajesz tyłem do ściany?

Tak - jak pisałem - w większości przypadków wystarcza uchylana tylna szyba a jeżeli nie - co za problem podjechać metr do przodu, rozładować i wcofać? Drzwi skrzydłowe też się nie kurczą przy otwieraniu - do tego przy klapie - podnosisz, wyładowujesz i możesz spokojnie ewakuować się też na boki auta bez względu na stojące obok auta a drzwi dwuskrzydłowe już nie są takie user-friendly w takich przypadkach wink.gif

> Bez problemu do obejścia temat.

Jak?

> Wiekszym problemem jest brak wycieraczki na mniejszej części drzwi (o ile są asymetryczne).

No to też - i martwe pole robi się ogromne. Mnie to bardzo nie boli, bo często jeżdżę dużo większymi samochodami bez lusterka wewnętrznego, ale jeżeli ktoś chce takiego auta użyć zamiast rodzinnego kombi i nie ma doświadczenia z blaszakami - może być na początku trochę trudniej.

Napisano

> ... do czasu aż zamkniesz te drzwi i dostaniesz po ryju wiadrem wody.

> Aha - próbowałeś kiedyś dobrać się do takiego auta na ciasno obstawionym parkingu, albo w garażu

> gdzie stajesz tyłem do ściany?

od "zawsze" miałem auto z klapą, może nie tak wielką jak w berlingo ale zawsze to klapa

czasem też dorwę sharana a tam już klapa jest chyba wielkościowo jak w berlingo ?

i raczej widzę jej plusy niż minusy, a jak jest jeszcze otwierana sama szyba jak w tym nowym ... to już bajka

plus właśnie za funkcję parasola

minus za brak możliwości przewiezienia czegoś dłuższego

jeździłem partnerem 2os z drzwiami, w dostawczym OK

w osobowym wolę klapę

pewnie kwestia przyzwyczajenia i nie stawania tyłem do ściany grinser006.gif

Napisano

> Nie spotkałem się z problemem - woda spływa na boki i ewentualnie za kołnierz może się wlać

Gromadzi się w dziurze na tablicę rej.

> Tak - jak pisałem - w większości przypadków wystarcza uchylana tylna szyba a jeżeli nie - co za

> problem podjechać metr do przodu, rozładować i wcofać?

Problem - nie, ale po co, skoro można prościej?

> Jak?

> No to też - i martwe pole robi się ogromne. Mnie to bardzo nie boli, bo często jeżdżę dużo

> większymi samochodami bez lusterka wewnętrznego, ale jeżeli ktoś chce takiego auta użyć

> zamiast rodzinnego kombi i nie ma doświadczenia z blaszakami - może być na początku trochę

> trudniej.

Od 5 lat ujeżdżam kangura ze skrzydłówkami - zero problemów, poza wymienionym brakiem drugiej wycierałki.

Kolejny kangur też będzie miał drzwi rozwierne.

Napisano

> tylko jak kto krótki, to se drabke musi podstawić...

Nie dramatyzuj wink.gif Moja mama nawet dosięga. Taki tanio i prymitywnie wyglądający pasek zrobili - dzięki czemu jest się o dobre 20 cm "do przodu" przy próbie zamknięcia.

> Dla mnie taki samochód z klapą to zaprzeczenie idei praktyczności.

Ja wolę klapę mimo wszystko. Tylko z klapą możesz mieć uchylaną szybę a ja bardzo lubię to hamerykanckie rozwiązanie smile.gif

> Drzwi rozwierne uchylisz i otworzysz krótszą część.

Żeby potem tylko kolejności nie pomylić przy zamykaniu wink.gif

> Uchylne - dupa blada.

To podjadę metr do przodu i wyciągnę co potrzebuję - albo uchylę szybę i wyciągnę mniejsze rzeczy potrzebując jeszcze mniej miejsca, niż w przypadku drzwi dwuskrzydłowych.

> Uwierz - mam doświadczenie :-)

No ja też... Kilka różnych modeli takich aut "przerabiałem" i dla moich celów - tj. auta transportowo - rodzinne klapa jest lepszym rozwiązaniem (tym bardziej, że się pod nią mieszczę bez problemu).

Napisano

> No ja tu problemu nie mam - jeżeli coś dłuższego planuję - biorę dłuższe auto

na naście lat jazdy kombi kilka razy mi się zdarzyło jechać z otwartą klapą ... też się dało ok.gif

ale jeśli ktoś wozi dość często dłuższe przedmioty to drzwi sa ok.gif

Napisano

> na naście lat jazdy kombi kilka razy mi się zdarzyło jechać z otwartą klapą ... też się dało

> ale jeśli ktoś wozi dość często dłuższe przedmioty to drzwi sa

Ciekawe były wersje Partnera / Berlingo (tego starszego) z klapką w tylnej części dachu - można było dłuższe przedmioty wozić bez narażania innego kierowcy na nadzianie się na nie ok.gif

Napisano

Jeśli już podajecie praktyczność przy stawaniu tylem do ściany to lapa jest o wiele praktyczniejsza. Autem z drzwiami skrzydłowymi podjeżdżam tak blisko ściany jak mogę. Chcę coś wyładować z bagażnika (dużo rzeczy) muszę za każdym razem zamykać jedne drzwi żeby coś obok auta postawić. Z klapą nie ma tego problemu bo normalnie na boki mogę chodzić. Wiadro wody z klapy? Trzeba być kompletnym idiotą żeby za każdym razem stawać bezpośrednio za klapą wiedząc z doświadczenia że woda się zleje. Zawsze można stanąć od boku auta i zamknąć klapę. Pasek do klapy jest chyba w każdym takim aucie więc niżsi też nie mają problemu. Dla mnie klapa dużo lepsza

Napisano

> Trzeba być kompletnym idiotą żeby za każdym razem stawać bezpośrednio za klapą wiedząc z doświadczenia że woda się zleje.

Ot i w końcu wyszło na jaw komu Sibui udziela porad. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Tyle, że w takim kompakcie to musisz robić cyrki ze składaniem kanapy i innymi "tuninkami".

> Tu otwierasz klapę, wrzucasz, zamykasz - nie ma, że "się nie zmieści".

Probowalem przewiezc kuchnie gazowa (w opakowaniu) cywilna wersja Berlingo z 2003r czyli Multispace, Nie dalo sie zamknac klapy, bo byl to "kratkowoz", jezeli nie byloby kratki to bez zlozenia siedzen i tak by nie weszla.

Finalnie kuchnia pojechala SC VAN.

Napisano

> ~15 sek. do setki i 160 km/h to ciut mało - wg mnie - do sprawnego przemieszczania się. Osiągi na

> poziomie mojej ex 16 letniej micry 1.0.

Na moj gust Kangur 85KM w dieslu wystarczy do normalnej jazdy, a ze to nie jest z zalozenia wyscigowka to czas do 100 nie jest i nie powinien byc jej glowna zaleta ani wada.

W robocie jak komus nie pasuje w/w Kangur to dostaje bez turbinki Berlingo 1,9D z zdaje sie 60KM, nastepnym razem prosi o Kangura lub Logana 85KM rotfl.gif

Napisano

> Pasek do

> klapy jest chyba w każdym takim aucie więc niżsi też nie mają problemu.

W sceniku nie ma :-)

Napisano

> W sceniku nie ma :-)

Scenik nie jest taki wysoki. Nie przesadzajmy. Auta są projektowane dla ludzi o średnim wzroście. Nie ma podziału na samochody do 160cm itd. Jak nie ma takiego pasa to też żaden problem dorobić. Nie musi to pięknie wyglądać, bo jest to element niewidoczny.

Napisano

> Nie widzę inaczej.

> Coby weselej było - ostatnio w kangoo się wycwanili i w osobówce drzwi rozwierne są za +300 PLN :-)

W berlingu i w dbolu tez no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.