Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan micra diesel czy benzyna?

Featured Replies

Napisano

Witam! Kupuję auto dla mojej mamy. Ma służyć jako dojazd do pracy 10km w jedną stronę. Mam upatrzone dwie micry. Obie z 2006r. w podobnym wyposażeniu. Diesel trochę droższy 1.5dCi albo benzyna 1.2 słabsza 65km. Moc nie ma żadnego znaczenia. Ma tylko jeździć. Mama chyba nigdy nie wyprzedzała, więc nawet to 5km będzie dobre. Pytanie co lepsze? Co byście polecili. Mówię tylko o tych dwóch autach. Nie proponujcie innych modeli, albo żebym dozbierał kasy i kupił nowego fiata 500. Pytanie tylko diesel czy benzyna:)

Napisano

> Witam! Kupuję auto dla mojej mamy. Ma służyć jako dojazd do pracy 10km w jedną stronę.

Zdecydowanie brałbym benzynę, nawet jak spali trochę więcej, to są znacznie mniejsze szanse na kosztowną awarię.

Napisano

> Witam! Kupuję auto dla mojej mamy. Ma służyć jako dojazd do pracy 10km w jedną stronę. Mam

> upatrzone dwie micry. Obie z 2006r. w podobnym wyposażeniu. Diesel trochę droższy 1.5dCi albo

> benzyna 1.2 słabsza 65km. Moc nie ma żadnego znaczenia. Ma tylko jeździć. Mama chyba nigdy nie

> wyprzedzała, więc nawet to 5km będzie dobre. Pytanie co lepsze? Co byście polecili. Mówię

> tylko o tych dwóch autach. Nie proponujcie innych modeli, albo żebym dozbierał kasy i kupił

> nowego fiata 500. Pytanie tylko diesel czy benzyna:)

przy takich założeniach tylko benzyna, nie ma sensu pakowania się diesla

Napisano

> Witam! Kupuję auto dla mojej mamy. Ma służyć jako dojazd do pracy 10km w jedną stronę. Mam

> upatrzone dwie micry. Obie z 2006r. w podobnym wyposażeniu. Diesel trochę droższy 1.5dCi albo

> benzyna 1.2 słabsza 65km.

Mam obie te Micry. Benzyna w miescie nigdy nie przekroczy spalania 7 litrów, a da sie zmiescic w 6.

Benzyna bezawaryjna i bardzo polecam.

Diesel jest bardzo glosny i bardzo dlugo sie nagrzewa, a zimą rzadko kiedy odpala ponizej -10 stopni hehe.gif

Przy okazji - namiar na wszystkie czesci naprawde w cenach za grosze moge podac na priv.

Napisano

A to ciekawe bo miałem ten silnik w Dacii i odpalał bez problemu przy -20-25 wystarczyło tylko paliwo dobre lać i depresator zapobiegawczo jesieni. Ale i tak w micrze lepsza będzie benzyna a diesla używanego bym nie kupił.

Napisano

> Mam obie te Micry. Benzyna w miescie nigdy nie przekroczy spalania 7 litrów, a da sie zmiescic w 6.

> Benzyna bezawaryjna i bardzo polecam.

> Diesel jest bardzo glosny i bardzo dlugo sie nagrzewa, a zimą rzadko kiedy odpala ponizej -10

> stopni

> Przy okazji - namiar na wszystkie czesci naprawde w cenach za grosze moge podac na priv.

Mówisz, że parędziesiąt Kangoo z takim silnikiem jeżdżących i palących od strzała w największe mrozy to był sen wariata?

Napisano

> Mówisz, że parędziesiąt Kangoo z takim silnikiem jeżdżących i palących od strzała w największe

> mrozy to był sen wariata?

Pytanie jeszcze jaki ta Micra ma przebieg i w jakim jest stanie grinser006.gif

Napisano

Nie polecam silnikia 1.5 dCi , dość usterkowy , ale za to b. oszczędny i dość żwawy , mój tato ma taki w Almerze II i dwa razy robił całkowity remont ...

Napisano

> benzyna 1.2 słabsza 65km. Moc nie ma żadnego znaczenia. Ma tylko jeździć. Mama chyba nigdy nie

> wyprzedzała, więc nawet to 5km będzie dobre. Pytanie co lepsze? Co byście polecili. Mówię

> tylko o tych dwóch autach. Nie proponujcie innych modeli, albo żebym dozbierał kasy i kupił

> nowego fiata 500. Pytanie tylko diesel czy benzyna:)

Jesli mama jeździ tylko do pracy i nie wchodza w grę żadne inne, zwłaszcza dalsze trasy to rzeczywiście nie ma potrzeby kupowania diesla. Jesli natomiast spodziewany roczny przebieg przekroczy 15 tys. km a stan auta z dieslem jest dobry (pewnośc że licznik nie był kręcony itp) to zastanowiłbym sie nad dieslem. Zawsze to niższe bezpośrednie koszty jazdy.

Większa awaryjnośc diesla to moze być mit. Moje doświadczenia sa akurat nieco inne wink.gif

A sprawny diesel też będzie odpalał przy -20

Napisano

> Większa awaryjnośc diesla to moze być mit. Moje doświadczenia sa akurat nieco inne

> A sprawny diesel też będzie odpalał przy -20

Uwierz mi, że problem zimowego odpalania dCi to jest najtańszy i najmniejszy problem jaki może się pojawić przy tym silniku. zlosnik.gif

Napisano

> Nie polecam silnikia 1.5 dCi , dość usterkowy , ale za to b. oszczędny i dość żwawy , mój tato ma

> taki w Almerze II i dwa razy robił całkowity remont ...

Całkowity (kapitalny) remont silnika? Dwa razy?? icon_eek.gif

Albo jakiś bardzo felerny egzemplarz albo cos z tatą nie tak...

Napisano

> Pytanie jeszcze jaki ta Micra ma przebieg i w jakim jest stanie

być może to jest odpowiedź na tą zagadkę...

Napisano

> Całkowity (kapitalny) remont silnika? Dwa razy??

> Albo jakiś bardzo felerny egzemplarz albo cos z tatą nie tak...

... albo "kupiony używany, ze sprawdzonego źródła, przebieg na 1 000 000 % prawdziwy".

Napisano

Nie wiem, jak szybko wieje ciepłe powietrze z nawiewów w zimie, ale weź to pod uwagę przy wyborze diesla dla mamy. waytogo.gif

Napisano

> ... albo "kupiony używany, ze sprawdzonego źródła, przebieg na 1 000 000 % prawdziwy".

Jak większość oferowanych na naszym rynku wtórnym rodzynków. zlosnik.gif

Napisano

W 1.5 dci w Dacii miałem ciepłe powietrze w mrozy od razu praktycznie dlatego że są tam grzałki elektryczne w wentylacji.

Napisano

> być może to jest odpowiedź na tą zagadkę...

300kkm.

EDIT: porownuje go do mojego TDI , ktory zimą stał obok i palil "od strzału" nawet przy -25 stopni (przebieg taki sam wink.gif )

Napisano

> Mówisz, że parędziesiąt Kangoo z takim silnikiem jeżdżących i palących od strzała w największe

> mrozy to był sen wariata?

Nie wiem jak Twoje silniki, mowie o moim.

Napisano

> 300kkm.

> EDIT: porownuje go do mojego TDI , ktory zimą stał obok i palil "od strzału" nawet przy -25 stopni

> (przebieg taki sam )

To faktycznie dopiero sie dotarl grinser006.gifok.gif

Napisano

bez dwóch zdań benzyna

1. bezpieczniejszy bo mniej potencjalnie awaryjny

2. przy niskich przebiegach 10 km do pracy to bedzie dosć ekonomiczny

3. 60 KM jak dla mamy na krótkich odcinkach z pewnoscią wystarczy.

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jeśli ktoś nie robi powyżej 25 kkm rocznie i długą droge udaje się raz w roku na wakacje to diesel nie ma sensu. Lubie znacznie większy, nisko połozony moment obrotowy ale nie można wychodzić z założenia, ze w dieselu nic się nie zapsuje

Napisano

> 300kkm.

No to co tu takiego szczególnie dziwnego.

> EDIT: porownuje go do mojego TDI , ktory zimą stał obok i palil "od strzału" nawet przy -25 stopni

> (przebieg taki sam )

Być może był w lepszym stanie technicznym.

Przy -25 nawet nówka-nie-pierdzianka nie ruszy, jeżeli np będą niesprawne świece żarowe.

Napisano
  • Autor

Mam w domu Kangoo z silnikiem 1.5dCi 85KM. Faktycznie nagrzewa się powoli (nawet nie brałem tego pod uwagę wybierając między tymi autami). Auto w zimie nie miało nigdy żadnych problemow z odpaleniem. Nie podoba mi się w tym silniku wielkość filtrów. Są małe przez co częściej trzeba wymieniać. Niestety silnik ten ma swoje humory:) Czasami bez powodu lubi włączyć się tryb awaryjny. Diagnostyka komputerowa w różnych warsztatach nie stwierdziła pojawienia się jakiegoś błędu.

Napisano

> No to co tu takiego szczególnie dziwnego.

> Być może był w lepszym stanie technicznym.

> Przy -25 nawet nówka-nie-pierdzianka nie ruszy, jeżeli np będą niesprawne świece żarowe.

To prawda, zgadzam sie. Tyle ze w miare na biezaco jest serwisowany ten samochod i czemu ciagle cos trzeba wymienic w tym dCi zeby bylo tak samo sprawne jak "prawie nie serwisowane" TDI (choc nie mowie ze to jest o wiele lepsze).

Napisano

> Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jeśli ktoś nie robi powyżej 25 kkm rocznie i długą

> droge udaje się raz w roku na wakacje to diesel nie ma sensu. Lubie znacznie większy, nisko

> połozony moment obrotowy ale nie można wychodzić z założenia, ze w dieselu nic się nie

> zapsuje

Hmmm... Ja robię 15-20 tys. km rocznie. Poprzednim dieselem (Almera II 2.2 di) w niecałe 6 lat przejechałem nieco poniżej 100 tys. km. W ciągu tych 6 lat była tylko 1 (słownie jedna) awaria związana bezpośrednio z silnikiem diesla: awaria przekaźnika świec żarowych (pęknięta obudowa przekaźnika). Koszt usunięcia awarii 50 zł. Moje oszczędności z tytułu przejechania 100 tys. km na oleju napędowym: delikatnie licząc 6-7 tys PLN. Pewnie nawet więcej, trudno teraz dokładnie to policzyć...

Wcześniej miałem benzynowego Sunny (1.4). Był niestety bardziej usterkowy...

Nie piszę tego żeby kogokolwiek do czegokolwiek przekonywać. Odnoszę tylko czasem takie wrażenie, że niektórzy uważają, ze w dieslu na 100% wszystko się popsuje co się popsuć może a benzyniakiem przejedzie się 200 kkm bez żadnej usterki.... Nic bardziej błędnego.

Napisano

> Nie piszę tego żeby kogokolwiek do czegokolwiek przekonywać. Odnoszę tylko czasem takie wrażenie,

> że niektórzy uważają, ze w dieslu na 100% wszystko się popsuje co się popsuć może a

> benzyniakiem przejedzie się 200 kkm bez żadnej usterki.... Nic bardziej błędnego.

Myślałem podobnie ale do czasu. Kupuje diesela i potencjalnie może zepsuć się to i tamto, ale niby czemu ma MI się to zepsuć. Może będzie ok.

Do tej pory ponadprogramowo wydałem 5 kPLN na wymianę turbosprężarki i ok 2,5kPLN na usunięcie problemu przybywającego oleju (winny DPF). Czyli 7,5 koła, które w przypadku silnika benzynowego mógłbym zaoszczędzić.

Fajnie jest szybko i sprawnie śmigać i żeby auto paliło niecałe 7 litrów, ale

coraz częsciej zauważam, że ludzie nie potrafia dobrze dobrać auta do swoich potrzeb, albo kupują za duże auto albo oszczędnego dizelka, który oszczędny w kosztach sie nie okazuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.