Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy, co i jak - Corolla/Note/Civic okło 2005-06

Featured Replies

Napisano

Benzyna 1.4-1.6 (mało istotne która), co złego/dobrego można powiedzieć na w/w, co specjalnie sprawdzać przed kupnem itp. pytania mam do Was.

A ewentualnie jeszcze Yaris wchodzi w rachubę.

Napisano
  • Autor

> Benzyna 1.4-1.6 (mało istotne która), co złego/dobrego można powiedzieć na w/w, co specjalnie

> sprawdzać przed kupnem itp. pytania mam do Was.

> A ewentualnie jeszcze Yaris wchodzi w rachubę.

Yaris/Note/Civic - i wszystko Ci jedno co kupisz, byleby się nazywało po japońsku? hehe.gifspineyes.gif

Napisano

Note 1,6 to rakieta jak na takie auto - elastyczny jak diesel (ruszyć możesz z 3-jki), pali zaskakująco mało przy odpowiednim traktowaniu (trasa 60-80 km/h, delikatny gaz, 3,5 l/100 km - tak, tak, to prawda; choć oczywiście w mieście przy mocnym bucie dychę też może). I dużo trwalszy silnik niż 1,4 - tylko znaleźć 1,6 to trudno, bo one były i są tylko na zamówienie.

Wahacze przednie nietrwałe - żywcem z Micry: po 50-60 tys. gumy potrafią paść, choć nie od razu to czuć. To samo gumy stabilizatora, trzeszczą już przy drugiej zimie na mrozie szczególnie.

Auta z początku produkcji 2006 mają wadliwy krzyżak w kolumnie kierownicy - stuka na dziurach.

Hamulce zero-jedynkowe, ale dość dobre.

Ogółem - godne polecenia: małe z zewnątrz, ogromne wewnątrz - plus przesuwna kanapa tylna.

Diesle - francuskie z Renault z tym, że 68 KM nie jedzie w ogóle, a tylko trzęsie autem na postoju również (szczeg. jak zimny).

O Note wiem dużo, napisz co chcesz wiedzieć.

P.S. Przy zakupie koniecznie sprawdzić:

- czy nie łupie od kierownicy (stuka) na dziurach, szczególnie wybrać się na nie za równy przejazd kolejowy (bardzo drogie, bo sam krzyżak wymieniają tylko na gwarancji, a dla klienta po gwarancji dostępny TYLKO komplet i całość razem z całym elektr. wspomaganiem!),

- gumy wahaczy na podnośniku (dość drogie - choć są chyba zamienniki: identiko co Micra K12),

- gumy stabilizatora na progach zwalniających ASFALTOWYCH (dużych): tanie, ale wypadałoby za każdym razem ustawiać geometrię,

- czy od wewnątrz szyby klapy tylnej nie ma śladu po cienkiej strużce wody (na środku mniej więcej): lubi przeciekać od górnego stopu lekko. Nie ma powodzi, ale uszczelniają silikonem okolice światła.

Napisano

> Note 1,6 to rakieta jak na takie auto

> - elastyczny jak diesel (ruszyć możesz z 3-jki)

> pali zaskakująco mało przy odpowiednim traktowaniu (trasa 60-80 km/h, delikatny gaz, 3,5 l/100 km -

dobrze się zapowiada ten wątek chipsy.gif

Napisano

> dobrze się zapowiada ten wątek

Znaczy się - będzie zadyma? panic.gifbananaevil.gif

Napisano

> Znaczy się - będzie zadyma?

Raczej nie, ale beda sie z Ciebie nabijac. cool.gif

Napisano

> Raczej nie, ale beda sie z Ciebie nabijac.

szydercy! grinser006.gif

Napisano

> Raczej nie, ale beda sie z Ciebie nabijac.

Prawda w oczy kole. biglaugh.gif

Jakbym miał jeszcze to auto, to by był jakiś argument za tym, żeby kłamać - niektórzy tak mają: "panie mi 1,0 l pali jak jadę 180 km/h" 270635636-JUMP2.gif Tutaj do kitu, bo on wtedy palił ponad 10x więcej.

Ale auta już nie mam, odnowiłem i poszło... jakiś gostek aż z Zakopanego go kupił. old.gif

Więc nie ma powodu ściemniać uzbroj_zlo.gif

P.S. Wiem, wiem... a łyżka na to: niemożliwe hahaha.gif

Napisano

> Benzyna 1.4-1.6 (mało istotne która), co złego/dobrego można powiedzieć na w/w, co specjalnie

W przypadku Civic'a trafiasz na przełom VII i VIII generacji, więc różnica w cenie, modelu, wyglądzie, jakości, etc. - ogromna zlosnik.gif

Musisz się zdecydować - czy UFO (2006) czy autobus (2005).

Jeśli UFO - odpuść silnik 1.4 (nie jeździ, sporo pali) i szukaj 1.8 (dynamiczny, pali niedużo więcej niż 1.4, choć przy "butowaniu" - swoje na pewno wciągnie zlosnik.gif)

Jeśli autobus - na rynku jest więcej aut z silnikiem 1.4 lecz pokusiłbym się o znalezienie 1.6 (bardziej dynamiczny, spalanie na poziomie 1.4). Raczej szukałbym nadwozia 3D w wersji Sport - dobre wyposażenie i nienaganny wygląd ok.gif

Napisano

> Jeśli autobus - na rynku jest więcej aut z silnikiem 1.4 lecz pokusiłbym się o znalezienie 1.6

> (bardziej dynamiczny, spalanie na poziomie 1.4). Raczej szukałbym nadwozia 3D w wersji Sport -

> dobre wyposażenie i nienaganny wygląd

my mowimy "żelazko" zlosnik.gif

Polecam Sporta, bardzo fajny wygląd w wersji 3D ok.gif

Napisano

> Auta z początku produkcji 2006 mają wadliwy krzyżak w kolumnie kierownicy - stuka na dziurach.

Juz sie nie spotyka, wszystkie wymienione na kampani

> O Note wiem dużo, napisz co chcesz wiedzieć.

zlosnik.gif

> P.S. Przy zakupie koniecznie sprawdzić:

> - czy nie łupie od kierownicy (stuka) na dziurach, szczególnie wybrać się na nie za równy przejazd

> kolejowy (bardzo drogie, bo sam krzyżak wymieniają tylko na gwarancji, a dla klienta po

> gwarancji dostępny TYLKO komplet i całość razem z całym elektr. wspomaganiem!),

Łupac i skrzypieć moa np łozyska amortyzatorów

> - gumy wahaczy na podnośniku (dość drogie - choć są chyba zamienniki: identiko co Micra K12),

> - gumy stabilizatora na progach zwalniających ASFALTOWYCH (dużych): tanie,

nie sa to drogie rzeczy

> - czy od wewnątrz szyby klapy tylnej nie ma śladu po cienkiej strużce wody (na środku mniej

> więcej): lubi przeciekać od górnego stopu lekko. Nie ma powodzi, ale uszczelniają silikonem

> okolice światła.

sporadyczne przypadki, wymiana uszczelki pomaga spy.gif

Napisano

> my mowimy "żelazko"

> Polecam Sporta, bardzo fajny wygląd w wersji 3D

a zelazko to nie była 4gen? zlosnik.gif

Napisano

A racja, zapomniałem - łożyska górnego mocowania kolumny McPhersona, faktycznie też padają. Przy skręconych kołach, ruszaniu itp. trzeszczą.

Te gumy i wahacze to niby nie jest droga (w przypadku wahaczy sama guma) sprawa(y). Ale geometria podraża te koszty.

Aha! Jeszcze dwie sprawy:

1) Termometr temperatury zewnętrznej żyje własnym życiem - Nissanowcy skonstruowali specjalnie dla niego tak debilny program, że ani Nissan Polska, ani Nissan Europa - dopiero o fabrykę się oparło. Otóż z racji mocno debilnego umieszczenia czujnika przy i nad samą chłodnicą, wskazania stoją w miejscu jeśli nie jedziemy co najmniej chyba 40 km/h przez co najmniej 15 minut. Czyli w mieście w sumie nigdy - efekt jest taki, że niby termometr jest popsuty, bo co do spadania wskazań to natychmiast reaguje. A jesienią i wiosną, kiedy rano jest np. 8 stopni, a w południe 20 - potrafi cały dzień pokazywać 8-10 stopni w mieście. Umieściłem tam inny czujnik, na światłach po paru sekundach pokazywał 60 stopni yikes.gifgrinser006.gif

Nie wiem czy w nowych to poprawili, ale strasznie debilne miejsce.

2) Pasek klinowy 1,6 z początku produkcji plus prowadnica tego paska są wadliwe, w sensie że jak komuś piszczy na deszczu po 10.000 km od wymiany, tzn. że trzeba wymienić na INNY, w sensie ten po poprawkach.

Napisano

> my mowimy "żelazko"

A na "ufo" mówi się "model manieczki" :-)

Napisano
  • Autor

> W przypadku Civic'a trafiasz na przełom VII i VIII generacji, więc różnica w cenie, modelu,

> wyglądzie, jakości, etc. - ogromna

> Musisz się zdecydować - czy UFO (2006) czy autobus (2005).

> Jeśli UFO - odpuść silnik 1.4 (nie jeździ, sporo pali) i szukaj 1.8 (dynamiczny, pali niedużo

> więcej niż 1.4, choć przy "butowaniu" - swoje na pewno wciągnie )

> Jeśli autobus - na rynku jest więcej aut z silnikiem 1.4 lecz pokusiłbym się o znalezienie 1.6

> (bardziej dynamiczny, spalanie na poziomie 1.4). Raczej szukałbym nadwozia 3D w wersji Sport -

> dobre wyposażenie i nienaganny wygląd

Raczej autobus bo ufo poza zasięgiem cenowym.

Ps. Na dzień dzisiejszy mam na oku 2 corolle: 1.6 i 1.4.

Napisano

żelazko rocznik 2004 z silnikiem 1.6 i automatyczną skrzynią

proste i w sumie niezawodne

jedyną usterką był problem z piszczącą rolką paska,

odpukać to jedyny problem do tej pory

spalanie koło 9 litrów na setkę głównie w mieście

no i niskie to jest pieruńsko, ale to tylko dla teściowej jest minus biglaugh.gif

Napisano

> a zelazko to nie była 4gen?

Ja też żelazko znam z 4-tej generacji... zlosnik.gif

Napisano

> Ja też żelazko znam z 4-tej generacji...

Ty to się akurat znasz na Hondach... zlosnik.gif

Napisano

> Ty to się akurat znasz na Hondach...

Ja się na niczym nie znam... 033102bebe_1_prv.gif ... powtarzam tylko za yntelygentniejszymi Kolegami... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jutro albo we środę jadę obejrzeć corolle 2005 1.4, 45kkm przebiegu; z papierów i fotek wygląda fajnie no ale zobaczymy.

Napisano

>

> A ewentualnie

w note-kach notorycznie pekaja szyby przednie zlosnik.gif

Napisano

> w note-kach notorycznie pekaja szyby przednie

Notorycznie to się dzieją inne rzeczy - szyby pękają, ale rzadko.

Napisano

> w note-kach notorycznie pekaja szyby przednie

taa jasne smirk.gifscrewy.gif

Napisano

VII gen z silnikiem D16V1. Coś jak trochę powiedzmy następna D15Z8, tylko że jedzie już od niskich obrotów. I to ładnie jedzie a spala tyle co 1.4 jak i czasami nie mniej... Ale weź to znajdź w dobrym stanie :/ Szukałem kilka miesięcy i kupiłem Corollę "od dziadka" - polskiego nie niemieckiego, z pełną dokumentacją.

Napisano
  • Autor

> Jutro albo we środę jadę obejrzeć corolle 2005 1.4, 45kkm przebiegu; z papierów i fotek wygląda

> fajnie no ale zobaczymy.

kupiona w zeszłym tygodniu, narazie się kręci; do naprawy mechanizm przesuwu fotela pasażera bo bolce się ułamały od zwalniania blokady

Napisano

Witam serdecznie.

> Notorycznie to się dzieją inne rzeczy - szyby pękają, ale rzadko.

Jest tam w ogóle coś co się nie dzieje?

Miałem możliwość kupić w firmie Notesa za dobrą cenę. Tylko kiedy przyszło co do czego, to na kilkaset sztuk z przebiegami 30 - 80 kkm. wszystkie miały coś do roboty. Zawieszenie to chyba w każdym, cieknące silniki 1,4 też prawie w każdym. Do tego masa mniejszych usterek. To porażka jakaś a nie samochód.

CIvic-ki z przebiegami 150 - 180kkm. nie miały żadnych usterek. Accord-y po 300kkm. również. Nawet Focusy po przebiegu 120-150kkm. miały mniej do roboty.

Nie kupiłem. Do każdego trzeba było przynajmniej 5kzł. dołożyć, i cały sens tańszych zakupów prysł.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.