Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AF] korek zbiorniczka płynu chłodzącego???

Featured Replies

Napisano

Czołem,

wczoraj wymianiałem termostat w Corsie (dokładany drugi w wąż) i jest problem z korkiem od zbiorniczka - rozleciał się.

Później porównywałem z tym w Astrze i on jest inny (ma 2 zaworki) a ten z Corsy "coś innego". Na zdjęciach ten z prawej to Corsa

286046640-1.jpg

286046640-2.jpg

286046640-3.jpg

286046640-4.jpg

286046640-5.jpg

Czy ten z Corsy jest zepsuty? Czegoś tam brakuje?

Czy jak jest zepsuty to czy mogę zastosować ten z Astry - bo on ma inne (chyba) te zaworki od tego z Corsy?

post-116584-14352516638361_thumb.jpg

Napisano

Niekoniecznie czegoś brakuje. Korek ma upuszczać nadmiar ciśnienia i nie dopuścić do zassania węży stygnącego silnika. Jeśli masz wątpliwości to załóż ten od Corsy i grzej silnik aż do włączenia wentylatora. Jak się nie zagotuje i potem nie zassa to jest git ok.gif

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie czegoś brakuje.

A myślisz, że to, że się rozpada to normalne hmm.gif

>Korek ma upuszczać nadmiar ciśnienia i nie dopuścić do zassania węży

> stygnącego silnika.

to wiem ok.gif

> Jeśli masz wątpliwości to załóż ten od Corsy i grzej silnik aż do

> włączenia wentylatora. Jak się nie zagotuje i potem nie zassa to jest git

do Astry założyć confused.gif

Napisano

> Czegoś tam brakuje?

uszczelki:

286047168-01.jpg

Twój korek bez uszczelki też by się rozpadł wink.gif

post-100298-14352516639824_thumb.jpg

Napisano

Ja u siebie jakiś czas temu wymieniałem na taki jak mam po lewej (mowa o astrze), jakiś tam zamiennik nie pamiętam jaki był w oryginale.

Potrzebą zmiany było szybkie łapanie temperatury (zbyt szybkie) i brak możliwości odkręcenia korka przy rozgrzanym silniku (lekkie odkręcenie korka powodowało intensywne syczenie oraz gejzer), po wymianie wszystkie te problemy minęły.

Głupi nie jesteś 270751858-jezyk.gif (po wcześniejszych postach to oceniłem jedynie masz węża w kieszeni), ale tak na chłopski rozum jak zakręcisz ten korek bez uszczelki to jak może być wyrównane ciśnienie w układzie??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Głupi nie jesteś

dzięki 893goodvibes.gif

> (po wcześniejszych postach to oceniłem jedynie masz węża w kieszeni),

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

węża nie - żonę mulher.gifbusted.gif

Napisano

> węża nie - żonę

To jej wytłumacz, albo chce jeździć niebezpiecznie albo chodzić wolno - co woli.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> To jej wytłumacz, albo chce jeździć niebezpiecznie albo chodzić wolno - co woli.

Ona powie, że idzie na autobus rotfl.gif

Napisano

> Ona powie, że idzie na autobus

Więc sprzedaj Corse a z odzyskanych pieniążków zafunduj coś nowego Asterce.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Więc sprzedaj Corse a z odzyskanych pieniążków zafunduj coś nowego Asterce.

Cały czas jej to mówię zlosnik.gif

Napisano

A ja się zastanawiam, którędy nadmiar ciśnienia wydostaje się przez te niby zaworki skoro nakrętka żadnych otworów zewn. nie posiada. No chyba że patent jest taki że przy nadmiernym ciśnieniu delikatnie unosi się zewn. osłona korka? niewiem.gif

W sumie w X16SZR też mam problem z nadmiarem ciśnienia przy rozgrzanym silniku... Może wystarczy zmienić korek hmm.gif

EDIT: OK chyba załapałem... Pewnie chodzi o te nacięcia przecinające gwintowanie. Poza tym może zbyt mocne dokręcenie korka też nadmiernie uszczelnia połączenie hmm.gif

Napisano

> A ja się zastanawiam, którędy nadmiar ciśnienia wydostaje się przez te niby zaworki

Dokładnie przez zaworki, a potem przez wyżłobienia w gwincie korka.

> Może wystarczy zmienić korek

Warto spróbować, nie jest to droga impreza.

Edyta:

> Poza tym może zbyt mocne dokręcenie korka też nadmiernie uszczelnia połączenie

A to napewno.

PZDR VEN

Napisano

> Warto spróbować, nie jest to droga impreza.

Właśnie zamówiłem toooo: http://allegro.pl/korek-zbiornika-wyrownawczego-astra-corsa-vectra-i2352508046.html

...zobaczymy...

Napisano

> Miałem problem ze zbyt wysokim ciśnieniem i korkiem - ubytki, wycieki płynu a nawet przeciekanie

> chłodziwa do komór spalania. Kupiłem chiński korek za 15 zł problemy minęły jak ręką odjął.

to jakie to było wysokie ciśnienie, żę pchało płyn do cylindra??? blush.gifconfused.gifyikes.gif

Napisano

> a nawet przeciekanie chłodziwa do komór spalania.

Tylko sam korek wymieniłeś i pomogło??

PZDR VEN

Napisano

> to jakie to było wysokie ciśnienie, żę pchało płyn do cylindra???

Dokładnie. Szykowałem się już na wymianę uszczelki pod głowicą (chociaż nie miałem chłodziwa w oleju ani vice versa) bo płyn ewidentnie dostawał się do komór - po dłuższym postoju trudności z odpaleniem i białawy dym.

Nie wspomnę że po roku tropienia wycieków wymieniłem prawie wszystkie węże.

Skoro nie miałem nic do stracenia to jeszcze wymieniłem ten korek i już prawie 2 lata jeżdżę bez problemów. Teraz odkręcam korek zbiornika wyrównawczego na gorącym silniku i nic nie prycha.

Napisano

> Teraz odkręcam korek zbiornika wyrównawczego na gorącym silniku i nic nie prycha.

A czy jak silnik osiąga 100*C to przypadkiem płyn się nie gotuje? Pachnie mi to nieszczelnym korkiem frown.gif

Napisano
  • Autor

> A czy jak silnik osiąga 100*C to przypadkiem płyn się nie gotuje? Pachnie mi to nieszczelnym

> korkiem

Jak korek jest sprawny to zaczyna gotować się powyżej 120*C stopni bo w układzie panuje nadciśnienie wytworzone właśnie przez korek.

Jak zobaczysz na wskaźniku 100*C to otwórz maskę i obserwuj zbiorniczek - jeżeli będzie się gotować to będzie to widać.

Natomiast zastanawiające jest to czemu ma te 100*C?

U mnie nawet w korkach to dochodzi do max. 97 (wg wskaźnika)

Napisano

> Natomiast zastanawiające jest to czemu ma te 100*C?

> U mnie nawet w korkach to dochodzi do max. 97 (wg wskaźnika)

A nie jest przypadkiem tak, że wskaźnik celowo trochę zaniża temperaturę, żeby nie stresować użytkownika nieświadomego faktu, że od 100C do zagotowania płynu jest jeszcze daleka droga?

k.

Napisano

> Jak korek jest sprawny to zaczyna gotować się powyżej 120*C (...)

> to będzie to widać.

To to przecież ja wiem grinser006.gif Ale jeśli kolega surym pisze że odkręca korek na gorącym silniku i nie słyszy uchodzącego nadciśnienia to znaczy że jego korek przepuszcza znacznie niżej niż powinien i w ten sposób może zagotować układ. Bez nadciśnienia układ nie wytrzyma do 120*C i się zagotuje.

> Natomiast zastanawiające jest to czemu ma te 100*C?

> U mnie nawet w korkach to dochodzi do max. 97 (wg wskaźnika)

Tak w Astrach rzeczywiście jest. Wskaźnik to wskaźnik a nie miernik, nie musi oddawać dokładnej temperatury płynu wink.gif

Napisano

> nie musi oddawać dokładnej temperatury płynu

Tym bardziej, że ta pseudoskala jest w połowie egzemplarzy źle narysowana smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wskaźnik to wskaźnik a nie miernik, nie musi oddawać dokładnej temperatury płynu

Ale ja sprawdzałem te wskazania z odczytami z pirometru i uważam, że nie przekłamuje

Napisano

> Tym bardziej, że ta pseudoskala jest w połowie egzemplarzy źle narysowana

Narysowana dobrze, ale źle podpisana 033102bebe_1_prv.gif

grinser006.gif

Napisano

> Narysowana dobrze, ale źle podpisana

O to to.... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> To to przecież ja wiem Ale jeśli kolega surym pisze że odkręca korek na gorącym silniku i nie

> słyszy uchodzącego nadciśnienia to znaczy że jego korek przepuszcza znacznie niżej niż

> powinien i w ten sposób może zagotować układ. Bez nadciśnienia układ nie wytrzyma do 120*C i

> się zagotuje.

Zgadzam się z teoretyczną interpretacją problemu przedstawioną przez kolegę smirk.gif niemniej jednak zagotowanie płynu nie wystąpiło, a wiatrak na chłodnicy odpala się zgodnie z planem, tzn. powyżej wskazania 100 st.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.