Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiłem VC i mam kilka pytań ;)

Featured Replies

Napisano

Witam, udało mi się w końcu znaleźć sensowny (mam nadzieję wink.gif ) egzemplarz 2,2 benzyna gts i mam do Was kilka pytań:

1) Piloty centralnego w kluczykach działają jak chcą;) tzn nie wszystkie przyciski działają, jeden np tylko otwiera samochód itp. Do tego są dość mocno sfatygowane. Co można z tym faktem zrobić? Można gdzieś kupić nowe zaprogramować pod autko i cieszyć się sprawnymi czy zostaje tylko ASO? Na jakie koszty się przygotować?

2) Panel od klimatyzacji automatycznej wydaje mi się że nie działa jak trzeba. Jak wciskam duży przycisk prędkości wiatraka nie zawsze załapuje, działą przy wciśnięciu go po lewej na górze zauważyłem. Ten typ tak ma czy jakiś mikrstyk się wysypuje? Jeśli tak to jak kupię używke i podłącze to będzie działało czy trzeba coś na kompie kombinować?

3) W tej chwili autko stoi na 17-ocalowych felgach na zimę z uwagi na cenę opon chce kupić coś w popularniejszym rozmiarze, podejdą 15 felgi do gtsa czy szukać 16? Wiem że będzie to wyglądać paskudnie raczej na 15 w porównaniu do letnich 17, ale jak z prowadzeniem i komfortem? Szukać 195/65r15 czy jednak coś z 16?

4) Muszę zakupić śruby zabezpieczające do kół, jakie kupić? Długość, gwint, przylgnia do felgi? Polecicie jakieś? Felgi oryginalne gts 6-o ramienne

5) Nie wiem jaki był ostatnio zalany olej. Faktury i wpisy w książce są do ok 70kkm, lany był wtedy olej 0w40, w tej chwili samochód ma ok 150, co będzie najbezpieczniej zalać? Ryzykować 0w40 czy może przejść na jakiś połsyntetyk czy minerał?

6) Wszystkie gts-y są takie twarde? wink.gif plomby wypadają

7) Co warto zrobić i sprawdzić po zakupie aby mieć spokojną głowę na jakiś czas?

Napisano

Miałem zimówki 15". Pomiędzy tarczą a felgą jest bardzo mało przestrzeni, około 3mm. Szybko zmieniłem na 16" 205/60.

Napisano

> Witam, udało mi się w końcu znaleźć sensowny (mam nadzieję ) egzemplarz 2,2 benzyna gts i mam do

z którego roku ten nabytek ???

> 1) Piloty centralnego w kluczykach działają jak chcą;) tzn nie wszystkie przyciski działają, jeden

> np tylko otwiera samochód itp. Do tego są dość mocno sfatygowane. Co można z tym faktem

> zrobić? Można gdzieś kupić nowe zaprogramować pod autko i cieszyć się sprawnymi czy zostaje

> tylko ASO? Na jakie koszty się przygotować?

patrz wyżej, jakie kluczyki, scyzoryk, czy stary typ nie składany z gumami ?

Da się kupić kluczyk i wymienić bebechy.

> 2) Panel od klimatyzacji automatycznej wydaje mi się że nie działa jak trzeba. Jak wciskam duży

> przycisk prędkości wiatraka nie zawsze załapuje, działą przy wciśnięciu go po lewej na górze

> zauważyłem. Ten typ tak ma czy jakiś mikrstyk się wysypuje? Jeśli tak to jak kupię używke i

> podłącze to będzie działało czy trzeba coś na kompie kombinować?

TTTM - ale mi udało się rozebrać i poprawić luty tego własnie przełącznika.

Męczyłem się z nim 3 lata, a przed sprzedażą zabrałem się i naprawiłem smile.gif a ręce raczej obie mam lewe

> 3) W tej chwili autko stoi na 17-ocalowych felgach na zimę z uwagi na cenę opon chce kupić coś w

> popularniejszym rozmiarze, podejdą 15 felgi do gtsa czy szukać 16? Wiem że będzie to wyglądać

> paskudnie raczej na 15 w porównaniu do letnich 17, ale jak z prowadzeniem i komfortem? Szukać

> 195/65r15 czy jednak coś z 16?

15 są fajne, ale buja na zakrętach (zimówki są generalnie bardziej miękkie).

Prowadzenie raczej na + bo lepiej się 195 wpasowują w koleiny.

> 4) Muszę zakupić śruby zabezpieczające do kół, jakie kupić? Długość, gwint, przylgnia do felgi?

Ja podjechałem na miejsce tam mi dobierali i raczej ci to radze.

> 5) Nie wiem jaki był ostatnio zalany olej. Faktury i wpisy w książce są do ok 70kkm, lany był wtedy

Polecam zmienić, nie wiem jak z rozrządem, ale kumpel kupił Stilo, miało być zadbane, wszystko zmieniane łączeni z rozrządem. Po 3-4 tys. rozrząd padł i silnik do generalnego remontu był.

Napisano

> 1) Piloty centralnego w kluczykach działają jak chcą;) tzn nie wszystkie przyciski działają, jeden

> np tylko otwiera samochód itp. Do tego są dość mocno sfatygowane. Co można z tym faktem

> zrobić? Można gdzieś kupić nowe zaprogramować pod autko i cieszyć się sprawnymi czy zostaje

Jeden mikrostyk na allegro kosztuje 5zł, precyzyjna lutownica i w ciągu 15 masz wymienione wszystkie ok.gif

> 2) Panel od klimatyzacji automatycznej wydaje mi się że nie działa jak trzeba. Jak wciskam duży

> przycisk prędkości wiatraka nie zawsze załapuje, działą przy wciśnięciu go po lewej na górze

> zauważyłem. Ten typ tak ma czy jakiś mikrstyk się wysypuje? Jeśli tak to jak kupię używke i

Zimne luty, normalka, sam muszę to ogarnąć w końcu

> 3) W tej chwili autko stoi na 17-ocalowych felgach na zimę z uwagi na cenę opon chce kupić coś w

> popularniejszym rozmiarze, podejdą 15 felgi do gtsa czy szukać 16? Wiem że będzie to wyglądać

> paskudnie raczej na 15 w porównaniu do letnich 17, ale jak z prowadzeniem i komfortem? Szukać

Oj, GTS na 15 calach będzie wyglądał rewelacyjnie passed_out.gif

> 4) Muszę zakupić śruby zabezpieczające do kół, jakie kupić? Długość, gwint, przylgnia do felgi?

> Polecicie jakieś? Felgi oryginalne gts 6-o ramienne

Odpuść sobie to, śruby zabezpieczające, które rzeczywiście zabezpieczają przed kradzieżą kosztują majątek.

> 5) Nie wiem jaki był ostatnio zalany olej. Faktury i wpisy w książce są do ok 70kkm, lany był wtedy

> olej 0w40, w tej chwili samochód ma ok 150, co będzie najbezpieczniej zalać? Ryzykować 0w40

> czy może przejść na jakiś połsyntetyk czy minerał?

Nie wiem jaki masz tam motor, lej to co powinno się do niego lać

> 6) Wszystkie gts-y są takie twarde? plomby wypadają

Mój jest grinser006.gif

> 7) Co warto zrobić i sprawdzić po zakupie aby mieć spokojną głowę na jakiś czas?

Zdolność kredytową zlosnik.gif VC to bynajmniej nie jest bezawaryjne auto.

Napisano

> Jeden mikrostyk na allegro kosztuje 5zł, precyzyjna lutownica i w ciągu 15 masz wymienione

> wszystkie

faktycznie, tez wymieniałem smile.gif

Napisano
  • Autor

> z którego roku ten nabytek ???

2003 modelowy 2004

> patrz wyżej, jakie kluczyki, scyzoryk, czy stary typ nie składany z gumami ?

stary typ z 3 przyciskami, ale guma dość brzydka i bym wolal wymienić na nowe

> Da się kupić kluczyk i wymienić bebechy.

A gdzie go dostanę i ile worków złota liczyć? wink.gif

> TTTM - ale mi udało się rozebrać i poprawić luty tego własnie przełącznika.

> Męczyłem się z nim 3 lata, a przed sprzedażą zabrałem się i naprawiłem a ręce raczej obie mam lewe

Jest gdzieś jakiś manual? Jak rozebrać to ustrojstwo?

> 15 są fajne, ale buja na zakrętach (zimówki są generalnie bardziej miękkie).

> Prowadzenie raczej na + bo lepiej się 195 wpasowują w koleiny.

No na 17 jest dramat w koleinach i na dziurawej nawierzchni frown.gif szkoda bo wygląda rewelacyjnie, na 16 jest duża różnica w komforcie?

> Ja podjechałem na miejsce tam mi dobierali i raczej ci to radze.

Podjade do jakiegoś norauto niech coś dobiorą ok.gif

> Polecam zmienić, nie wiem jak z rozrządem, ale kumpel kupił Stilo, miało być zadbane, wszystko

> zmieniane łączeni z rozrządem. Po 3-4 tys. rozrząd padł i silnik do generalnego remontu był.

Tu mam podobno łańcuch, chyba nie warto nic ruszać jak chodzi cicho?

Napisano
  • Autor

> Jeden mikrostyk na allegro kosztuje 5zł, precyzyjna lutownica i w ciągu 15 masz wymienione

> wszystkie

W pon już jestem umówiony z elektronikiem i ma ogarnąć temat, bo w elektronice to pewnie wiecej sam zepsuję niż naprawię wink.gif W ostateczności wymienię mikrostyki, choć bym wolał całe obudowy kluczy bo są już trochę sfatygowane frown.gif

> Zimne luty, normalka, sam muszę to ogarnąć w końcu

Też zadanie raczej dla elektronika w takim razie;)

> Oj, GTS na 15 calach będzie wyglądał rewelacyjnie

No to napewno, choć czarne stalówki czy 15 czy 16 wielkiej różnicy nie bedzie, chyba że się szarpnę na alu wink.gif

> Odpuść sobie to, śruby zabezpieczające, które rzeczywiście zabezpieczają przed kradzieżą kosztują

> majątek.

Autko stoi pod chmurką i chociąż coś co by zniechęciło amatorów niech jest myślę. AC i tak będzie ale wole dmuchać na zimne

> Nie wiem jaki masz tam motor, lej to co powinno się do niego lać

Z22SE 147km. A jak z olejem w skrzyni? Wymienia się?

> Mój jest

Na szczęście jeżdżę głównie na trasie po dobrej nawierzchni, bo po mieście na dziurach i koleinach jest dramat wink.gif

> Zdolność kredytową VC to bynajmniej nie jest bezawaryjne auto.

Nie strasz wink.gif Własnie niedawno jedną skarbonkę sprzedałem która miała być bezawaryjna wink.gif

Napisano

> Autko stoi pod chmurką i chociąż coś co by zniechęciło amatorów niech jest myślę. AC i tak będzie ale wole dmuchać na zimne

Zatem to bezsensowny wydatek, złodzieje zwykłe zabezpieczenia odkręcają równie szybko jak zwykłe śruby. Sam nie wierzyłem, do momentu gdy mi nie pokazano.

> Nie strasz Własnie niedawno jedną skarbonkę sprzedałem która miała być bezawaryjna

U mnie wydatki serwisowe (a w zasadzie żadnej poważnej awarii nie miałem) to całkiem pokaźny fragment kosztów, tym bardziej, że ilość wad fabrycznych VC, z którymi przyjdzie mi się jeszcze spotkać jest astronomiczna. Ot na przykład nowa pompa wtryskowa kosztuje na dzień dzisiejszy mniej więcej 65% wartości całego samochodu.

Napisano
  • Autor

Jeszcze mi się kilka pytań nasuwa:

8) fabryka pożałowała mojej vectrze podłokietnika z przodu. Na allegro widze jest tego trochę w dobrych cenach ok 100zł. Czy wystarczy że kupię np takie coś czy muszę zmienić cały tunel? Co z nawiewami na tył? których teraż nie mam (chyba confused.gif) będzie cos z tego dmuchało?

9) Przydał by mi się schowek na okulary którego tez nie zamontowali w fabryce koło lampy wewnętrznej. Wystarczy że kupię to i podmienię z zaślepką którą tam mam?

10) Są jeszcze jakieś ciekawe gadżety jak wyżej, fabryczne bądź nie, które można dołożyć do autka?

Napisano
  • Autor

> Zatem to bezsensowny wydatek, złodzieje zwykłe zabezpieczenia odkręcają równie szybko jak zwykłe

> śruby. Sam nie wierzyłem, do momentu gdy mi nie pokazano.

Złodzieje z prawdziwego zdażenia to napewno, ale po co kusić amatorów wink.gif

> U mnie wydatki serwisowe (a w zasadzie żadnej poważnej awarii nie miałem) to całkiem pokaźny

> fragment kosztów, tym bardziej, że ilość wad fabrycznych VC, z którymi przyjdzie mi się

> jeszcze spotkać jest astronomiczna. Ot na przykład nowa pompa wtryskowa kosztuje na dzień

> dzisiejszy mniej więcej 65% wartości całego samochodu.

Na szczęście u mnie ona nie występuje, celowo brałem benzynę żeby minimalizować takie wydatki typowe dla diesla. Można tak z grubsza się dowiedzieć co Ci zrobiło takie koszty? Ponad 4000 na części w 1,5 roku nie ukrywam że sporo crazy.gif Jaki przebieg samochodu? U mnie jeśli wierzyć fakturom to mam wymieniony alternator na nowy, hamulce zrobione P+T, kilka innych drobiazgów jeszcze, liczę że troche posmigam autkiem w miarę bezawaryjnie smile.gif

Napisano

> Złodzieje z prawdziwego zdażenia to napewno, ale po co kusić amatorów

Moje zdanie znasz, wiedzę posiadłem nie od profesjonalisty, tylko od mieszkańca zachodniopomorskiej wsi, który pomógł mi zmienić koło po wystrzale w sytuacji w której po prostu zapomniałem zabrać ze sobą przejściówek do zabezpieczeń.

> Na szczęście u mnie ona nie występuje, celowo brałem benzynę żeby minimalizować takie wydatki

> typowe dla diesla. Można tak z grubsza się dowiedzieć co Ci zrobiło takie koszty? Ponad 4000

> na części w 1,5 roku nie ukrywam że sporo Jaki przebieg samochodu? U mnie jeśli wierzyć

> fakturom to mam wymieniony alternator na nowy, hamulce zrobione P+T, kilka innych drobiazgów

> jeszcze, liczę że troche posmigam autkiem w miarę bezawaryjnie

Przebieg jest już publiczny, opisy wydatków masz po prawej pod taką ikonką: icon_info.gif

Ogólnie zdecydowaną większość wydatków mam z robocizną gratis, więc byłoby znacznie więcej.

Napisano
  • Autor

> Moje zdanie znasz, wiedzę posiadłem nie od profesjonalisty, tylko od mieszkańca

> zachodniopomorskiej wsi, który pomógł mi zmienić koło po wystrzale w sytuacji w której po

> prostu zapomniałem zabrać ze sobą przejściówek do zabezpieczeń.

ok.gif

> Przebieg jest już publiczny, opisy wydatków masz po prawej pod taką ikonką:

> Ogólnie zdecydowaną większość wydatków mam z robocizną gratis, więc byłoby znacznie więcej.

Głównie widzę osprzęt silnika diesla i elementy zawieszenia. U mnie mam nadzieję będzie trochę taniej smile.gif Robociznę też raczej w większości będę miał własną gratis wink.gif no może poza tą nieszczęsną elektroniką hehe.gif Chociaż ostatnio coś mi się udało naprawić jak mnie elektryk wpienił tongue.gif

Napisano

> Głównie widzę osprzęt silnika diesla i elementy zawieszenia. U mnie mam nadzieję będzie trochę taniej

Będzie, ale średniej 6.83 l/100km z 21 534 km też nie zrobisz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Będzie, ale średniej 6.83 l/100km z 21 534 km też nie zrobisz

Z gazem liczę że zrobię mniej wink.gif, tzn nie litrów ale PLN-ów smile.gif bo póki co jak deptam po mieście 12,5 pad.gif Po przesiadce z diesla boli wink.gif

Napisano

> Z gazem liczę że zrobię mniej , tzn nie litrów ale PLN-ów bo póki co jak deptam po mieście 12,5

> Po przesiadce z diesla boli

Ano właśnie, ja natomiast do gazu już nie wrócę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ano właśnie, ja natomiast do gazu już nie wrócę

Dobrego gazownika mam, ma ogólnie świetne opinie, mam nadzieję że ogarnie temat i nie będzie jakichś niespodzianek smile.gif

Napisano

> Jeszcze mi się kilka pytań nasuwa:

> 8) fabryka pożałowała mojej vectrze podłokietnika z przodu. Na allegro widze jest tego trochę w

> dobrych cenach ok 100zł. Czy wystarczy że kupię np takie coś czy muszę zmienić cały tunel? Co

> z nawiewami na tył? których teraż nie mam (chyba ) będzie cos z tego dmuchało?

Ten typ podłokietnika do twiej Viki nie pasi. Jam mam wersję GTS z 1,8 i też nie mam podłokietnika. Mozna kupić na aledrogo taki podłokietnik przykręcany do tego panela co mamy. Mocowanie wchodzi w tę dziurkę w panelu miedzy fotelami. Miałem to już kupić ale 300 stówki za to nie chcę mi sie płacić.

Pozdro.

Boa

> 9) Przydał by mi się schowek na okulary którego tez nie zamontowali w fabryce koło lampy

> wewnętrznej. Wystarczy że kupię to i podmienię z zaślepką którą tam mam?

> 10) Są jeszcze jakieś ciekawe gadżety jak wyżej, fabryczne bądź nie, które można dołożyć do autka?

Napisano

Witam

Tez jestem swiezo po zakupie Vectry C, tylko 1.8 benzynka...

Mialem ten sam problem co Ty z tym panelem klimatronika. Juz sobie poradzilem. Nalezy wymontowac badziewie, wyjac uklad scalony, popsikac contact-sprayem (do dostania w kazdym budowlanym) i bedzie smigac. Zeby dostac sie do panelu klimatronika, nalezy wyjac ta dolna poleczke. A jak ? Na sile :D Pozniej na sile od spodu wyciagnac klimatronik. Rozbiera sie go banalnie - same zatrzaski. Nie ma co zepsuc, takze sie nie obawiaj.

Pozdrawiam / norm4n

Napisano
  • Autor

> Witam

> Tez jestem swiezo po zakupie Vectry C, tylko 1.8 benzynka...

> Mialem ten sam problem co Ty z tym panelem klimatronika. Juz sobie poradzilem. Nalezy wymontowac

> badziewie, wyjac uklad scalony, popsikac contact-sprayem (do dostania w kazdym budowlanym) i

> bedzie smigac. Zeby dostac sie do panelu klimatronika, nalezy wyjac ta dolna poleczke. A jak ?

> Na sile :D Pozniej na sile od spodu wyciagnac klimatronik. Rozbiera sie go banalnie - same

> zatrzaski. Nie ma co zepsuc, takze sie nie obawiaj.

> Pozdrawiam / norm4n

Obawiam się że u mnie jest coś z mikrostykiem, nie wiem jak to powinno chodzić sprawne ale u mnie działa raz u góry pokrętła, raz na dole, wygląda jakby było lekko wciśnięte jedną stroną. W razie wymiany całego panelu podejdzie p&p zy trzeba coś techem kombinować?

Napisano
  • Autor

> Ten typ podłokietnika do twiej Viki nie pasi. Jam mam wersję GTS z 1,8 i też nie mam podłokietnika.

A jakby zmienić cały tunel?

> Mozna kupić na aledrogo taki podłokietnik przykręcany do tego panela co mamy. Mocowanie

> wchodzi w tę dziurkę w panelu miedzy fotelami. Miałem to już kupić ale 300 stówki za to nie

> chcę mi sie płacić.

> Pozdro.

> Boa

Podeślesz jakiegoś linka do tego podłokietnika?

Napisano

> Z gazem liczę że zrobię mniej , tzn nie litrów ale PLN-ów bo póki co jak deptam po mieście 12,5

> Po przesiadce z diesla boli

Pociesze Cie ... moje 1.8 ma dosc ciekawe spalanie. Wczoraj przy emeryckiej jezdzie na trasie, wlaczony klimatronic osiagnalem 8,6l gazu / 100 km ... Przedwczoraj, ta sama trasa, tylko jadac jak kretyn 13,5 l gazu / 100 km smile.gif

Napisano

> Obawiam się że u mnie jest coś z mikrostykiem, nie wiem jak to powinno chodzić sprawne ale u mnie

> działa raz u góry pokrętła, raz na dole, wygląda jakby było lekko wciśnięte jedną stroną. W

> razie wymiany całego panelu podejdzie p&p zy trzeba coś techem kombinować?

To ewidentnie cos nie lapie. Nie ma mozliwosci, zeby pokretlo bylo wcisniete z jednej strony, gdyz pod nim siedzi zwykly potencjometr. Rozbierz i przeplucz - powinno pomoc...

A co do podmianki - u mnie po wyjeciu i wlozeniu nie trzeba bylo nic robic techem. Nawet zadnego bledu nie wyplulo, a robilem to na chodzacym aucie. Wiec wydaje mi sie, ze przy podmiance tez nic nie powinno sie dziac.

Napisano
  • Autor

> To ewidentnie cos nie lapie. Nie ma mozliwosci, zeby pokretlo bylo wcisniete z jednej strony, gdyz

> pod nim siedzi zwykly potencjometr. Rozbierz i przeplucz - powinno pomoc...

Chyba naprawiłem smile.gif faktycznie było wciśnięte, ktoś chyba na sile wdusił. Teraz jest lepiej choć nie zawsze też załapie. W wolnej chwili rozbiore i psiknę conieco ok.gif

Napisano

> pod nim siedzi zwykly potencjometr. Rozbierz i przeplucz - powinno pomoc...

Z tego co mi wiadomo nie jest to zwykły potencjometr ale lepiej poczytaj.

Jeżeli łapie po jednej stronie to stawiał bym zdecydowanie na zimne luty - ja miałem też tak jak u ciebie, w końcu przestało łapać całkiem (najpierw tylko w skrajnych pozycjach) i skoro pomogło ponowne lutowanie nóżek tego potencjometru, to stawiałbym własnie na to. Ale próbuj.

Napisano

> A jakby zmienić cały tunel?

> Podeślesz jakiegoś linka do tego podłokietnika?

postaram sie go zmnaleść i ci wyślę.

Co do tego tunelu - moze to jest wyjście. Kwestia ile i dlaczego tak drogo.

Pozdrawiam

Boa

Napisano
  • Autor

> Pociesze Cie ... moje 1.8 ma dosc ciekawe spalanie. Wczoraj przy emeryckiej jezdzie na trasie,

> wlaczony klimatronic osiagnalem 8,6l gazu / 100 km ... Przedwczoraj, ta sama trasa, tylko

> jadac jak kretyn 13,5 l gazu / 100 km

Z 200km mam na kompie 8,0, jazda 50/50 miasto trasa, 50% z klimą, minimum 3 osoby na pokładzie. Jazda raczej spokojna z kilkoma but.gif przy wyprzedzaniu, także wygląda że też nie ma tragedii smile.gif Zobaczymy jak dalej

Napisano
  • Autor

Wracając do tematu kluczyków gadałem z elektronikiem i zaproponował żebym kupił pusty kluczyk scyzoryk (teraz mam starszego typu), dorobi mi grot za ok 50zł i dopisze do samochodu za 100zł. Zmieniał ktoś kluczyk na scyzoryk w aucie sprzed fl? Jak kupie TAKI to będzie ok? Koszty powinny się zamknąć w ok 330zł. ASO za nowy scyzoryk z programowaniem i grotem woła ponad 500 u mnie. Jak wygląda sprawa z ubezpieczycielem w przypadku takiej doróbki? Zgłaszać trzeba do AC dodatkowy nieoryginalny kluczyk?

Napisano

> Jak wygląda sprawa z ubezpieczycielem w przypadku takiej doróbki? Zgłaszać

> trzeba do AC dodatkowy nieoryginalny kluczyk?

Każdą zmianę kluczyków zgłaszaj. PZU np. robi fotki kluczyków, więc jak będą inne to jasne, że będzie problem.

Napisano
  • Autor

> Każdą zmianę kluczyków zgłaszaj. PZU np. robi fotki kluczyków, więc jak będą inne to jasne, że

> będzie problem.

OK ok.gif

Napisano

Wymiana mikrostyków - 5 zł za sztukę na allegro - wymiana z odrobiną wprawy 15 minut dla Ciebie, 3 minuty dla elektronika. Bez sensu pakować się w koszty na start. Ja wymieniłem sam i pilot działa jak nowy. Obudowa do pilota - koszt w granicach 50 zł.

Napisano
  • Autor

> Wymiana mikrostyków - 5 zł za sztukę na allegro - wymiana z odrobiną wprawy 15 minut dla Ciebie, 3

> minuty dla elektronika. Bez sensu pakować się w koszty na start. Ja wymieniłem sam i pilot

> działa jak nowy. Obudowa do pilota - koszt w granicach 50 zł.

W sumie może i spróbuję. Kupie obudowę i styki i może jeden na początek zreanimuję ok.gif

Napisano

nie rób wsi. Chyba nie po to kupiłeś auto, żeby teraz je oszpecić ?

> Polecicie jakieś? Felgi oryginalne gts 6-o ramienne

Kup oryginalne w serwisie Opla. Nie są drogie a są dość skuteczne podobno. I tak przed profesjonalistą Cię nie zabezpieczy, ale mojemu kumplowi podczas kolacji zwykłe pętaki skubnęli koła - jakby miał śruby to by nie miał problemu.

> olej 0w40, w tej chwili samochód ma ok 150, co będzie najbezpieczniej zalać? Ryzykować 0w40

> czy może przejść na jakiś połsyntetyk czy minerał?

Lej to co producent specyfikuje. Sprawdź w instrukcji i nie kombinuj.

> 6) Wszystkie gts-y są takie twarde? plomby wypadają

Mój jest dość twardy, ale na pewno nie tak, że plomby wypadają. Może masz coś kombinowane z zawieszeniem.

> 7) Co warto zrobić i sprawdzić po zakupie aby mieć spokojną głowę na jakiś czas?

Masz faktury z serwisowania auta ? Czy kompletnie nie wiesz co było robione ?

Napisano

> Zatem to bezsensowny wydatek, złodzieje zwykłe zabezpieczenia odkręcają równie szybko jak zwykłe

> śruby. Sam nie wierzyłem, do momentu gdy mi nie pokazano.

> U mnie wydatki serwisowe (a w zasadzie żadnej poważnej awarii nie miałem) to całkiem pokaźny

> fragment kosztów,

z tego co widzę, to wydałeś tyle ile ja na serwis od momentu zakupu auta ok.gif. Tylko, że ja już przejechałem 178 tysięcy km.

> tym bardziej, że ilość wad fabrycznych VC, z którymi przyjdzie mi się

> jeszcze spotkać jest astronomiczna. Ot na przykład nowa pompa wtryskowa kosztuje na dzień

> dzisiejszy mniej więcej 65% wartości całego samochodu.

ja z wad fabrycznych na razie odnotowałem mechacący się fotel kierowcy. Wkurza mnie to strasznie, już raz wymieniałem na nowy, drugi jest lepszy, ale też się pewnie zmechaci.

Napisano

> z tego co widzę, to wydałeś tyle ile ja na serwis od momentu zakupu auta . Tylko, że ja już przejechałem 178 tysięcy km.

W ciągu 178kkm wydałeś na serwis 4000zł? Jak będziesz na Giełdzie sprzedawał to auto to bądź taki miły i dopisz tą informację.

Napisano

> W ciągu 178kkm wydałeś na serwis 4000zł? Jak będziesz na Giełdzie sprzedawał to auto to bądź taki

> miły i dopisz tą informację.

2 przeglądy po 620 zł, 2 przeglądy po jakieś 1150, teraz ostatni był większy, bo robili rozrząd, ok. 2500 zł. I chyba po drodze jakieś klocki poza przeglądem wymieniłem, ale nie pamiętam dokładnie ile to było kasy.

Napisano

> 2 przeglądy po 620 zł, 2 przeglądy po jakieś 1150, teraz ostatni był większy, bo robili rozrząd,

> ok. 2500 zł. I chyba po drodze jakieś klocki poza przeglądem wymieniłem, ale nie pamiętam

> dokładnie ile to było kasy.

5 przeglądów na 180 klocków, średnio co 35k... Już kichać oleum, ja na 35 tysiaków to ja średnio jakieś 150zł wydaję na sam płyn do spryskiwaczy, więc przy tym przelocie wydam na płyn do spryskiwaczy 1/5 Twoich wydatków na całe serwisowanie. Tak czy inaczej gratuluję taniego w eksploatacji samochodu ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie rób wsi. Chyba nie po to kupiłeś auto, żeby teraz je oszpecić ?

> Kup oryginalne w serwisie Opla. Nie są drogie a są dość skuteczne podobno. I tak przed

Obadam temat ok.gif

> Mój jest dość twardy, ale na pewno nie tak, że plomby wypadają. Może masz coś kombinowane z

> zawieszeniem.

Masz gts-a? Jeździłem trochę poliftowym 1,8 na 16'' kołach i normalnym zawiasie i był dużo bardziej komfortowy, mimo że też nie miękki. Za to na dobrej nawierzchni mój klei na zakrętach nieźle. Zawieszenie wygląda na fabryczne, sprężyny i amory nie wyglądają na jakieś tuningowane

> Masz faktury z serwisowania auta ? Czy kompletnie nie wiesz co było robione ?

Mam troche faktur, z większych napraw widzę że był zmieniany niedawno alternator na nowy i całkiem niedawno kompletne hamulce p+t co widać gołym okiem wink.gif

Napisano

> W ciągu 178kkm wydałeś na serwis 4000zł? Jak będziesz na Giełdzie sprzedawał to auto to bądź taki

> miły i dopisz tą informację.

Dokładnie.

Pomijając olej, filtry, to nie wymieniał żarówek, klocków, tarcz, wydechu itd. Na taki przebieg to nieźle. O zawiechę nawet nie pytam, bo dla jednego mały stuk i już się naprawia, dla drugiego naprawa dopiero, jak sworzeń wypada z tulei hehe.gif

Napisano

> Dokładnie.

> Pomijając olej, filtry, to nie wymieniał żarówek, klocków, tarcz, wydechu itd. Na taki przebieg to

> nieźle. O zawiechę nawet nie pytam, bo dla jednego mały stuk i już się naprawia, dla drugiego

> naprawa dopiero, jak sworzeń wypada z tulei

wszystkie przeglądy robione ze specyfikacją. Żarówki się przepaliły tylko dwie, od kierunkowskazu.

Z zawiechy jakiś drobiazg był zrobiony na ostatnim przeglądzie. Do niczego się nie przyczepisz, a ja jestem baaardzo wyczulony na jakiekolwiek stukanie.

Napisano

> 5 przeglądów na 180 klocków, średnio co 35k... Już kichać oleum, ja na 35 tysiaków to ja średnio

> jakieś 150zł wydaję na sam płyn do spryskiwaczy, więc przy tym przelocie wydam na płyn do

> spryskiwaczy 1/5 Twoich wydatków na całe serwisowanie. Tak czy inaczej gratuluję taniego w

> eksploatacji samochodu

przegląd mały co 30 kkm, duży co 60 kkm. Czyli lada moment będę robił kolejny przegląd.

Co do płynu do spryskiwaczy - proszę Cię, ja tego nie traktuję jako serwis auta grinser006.gif

> Tak czy inaczej gratuluję taniego w

> eksploatacji samochodu

Dzięki, również jestem pozytywnie zaskoczony ok.gif

Napisano

> Masz gts-a? Jeździłem trochę poliftowym 1,8 na 16'' kołach i normalnym zawiasie i był dużo bardziej

> komfortowy, mimo że też nie miękki. Za to na dobrej nawierzchni mój klei na zakrętach nieźle.

Tak, mam GTS ok.gif

trakcja jest ok, ale na pewno nie jest za twardy. Nawet mógłby być bardziej twardy ok.gif

Napisano

> wszystkie przeglądy robione ze specyfikacją. Żarówki się przepaliły tylko dwie, od kierunkowskazu.

> Z zawiechy jakiś drobiazg był zrobiony na ostatnim przeglądzie.

Ja nie mam zamiaru się przyczepiać, tylko własnie podoliczaj te żarówki, płyny i drobiazgi i zobaczysz jaka kwota Ci wyjdzie waytogo.gif

Napisano

Kolega format podał całkowity koszt utrzymania auta, a ty to zakwestionowałeś. Te drobiazgi w skali całego utrzymania auta kosztują więcej niż przeglądy.

Napisano

> Ja nie mam zamiaru się przyczepiać, tylko własnie podoliczaj te żarówki, płyny i drobiazgi i

> zobaczysz jaka kwota Ci wyjdzie

no to dolicz nawet 20 zł za te żarówki. Zawiecha była w koszcie przeglądu, który podawałem ok.gif

Napisano

> Kolega format podał całkowity koszt utrzymania auta, a ty to zakwestionowałeś. Te drobiazgi w skali

> całego utrzymania auta kosztują więcej niż przeglądy.

przeczytaj raz jeszcze wątek ze zrozumieniem, może załapiesz. Rozmawialiśmy o SERWISOWANIU auta, a nie o bieżącej eksploatacji. Płyn do spryskiwaczy, paliwo - to jest bieżąca eksploatacja. Popatrz też na motostat, do czego się ja i później format odniósł wink.gif

Napisano

Nie bierz mojego zdania tak do siebie 20.GIF

Ani ja nie mam co załapywać, ani ja Ciebie nie mam zamiaru przekonywać. Odpowiem tylko na koniec jak to kolega napisał, gratulacje w tanim serwisowaniu auta, ale od Ciebie samochodu bym nie kupił.

I tyle waytogo.gif

Napisano

> Odpowiem tylko na koniec

> jak to kolega napisał, gratulacje w tanim serwisowaniu auta, ale od Ciebie samochodu bym nie

> kupił.

> I tyle

to nie jest tanie - normalne, tylko ASO, wszystkie zgodnie z zaleceniami producenta. Co do kupowania auta, nie ma stresu - już jest kilku chętnych ok.gifwink.gif

Napisano

> Co do kupowania auta, nie ma stresu - już jest kilku chętnych

I tak trzymać ok.gifcool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.