Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZIPCAR czyli wypożyczalnie na godziny

Featured Replies

Napisano

Od paru lat obserwuję ,że wzrastającą liczbę "zipcars" w mojej okolicy.

http://www.zipcar.com/how/

Jak to działa.

Wykupujemy roczne członkostwo $60.

Sprawdzamy online jakie auta sa dostępne i gdzie stoją .Zipcar ma swoje miesca parkingowe w centrum miasta i na przedmieściach.

Rezerwujemy na ile potrzebujemy i podchodzimy do auta , przeciągamy naszą kartę po czytniku za przednią szybą i auto otwarte devil.gif

Elektroniczny klucz jest w aucie. Wkładamy go w "zapłon" i jazda devil.gif

Koszty:

$8 za godzinę lub $73 za dzień, z wliczonym paliwem i ubezpieczeniem ok.gif

W weekendy parę dolców drożej.

Limit kilometrów 289 lub 180 mil.

Moim zdaniem świetny pomysł dla ludzi mieszkających w centrum.

Jeśli nie porzebują auta na codzień old.gif i nie chcą płacić ogromnych sum za parkingi. zlosnik.gif

Nie trzeba kupować i utrzymywać auta skoro wypożyczenie może być tak bezproblemowe i szybkie. smile.gif

HanYs

Napisano

yczenie może być tak bezproblemowe i szybkie.

> HanYs

podchodzimy auto ma rozbitą lampę i co ?

nie , nie ... w Polsce by się nie przyjęło ...

przychodzimy a w aucie nie ma foteli albo alternatora

z_lol1.gif

Napisano

W Atlancie to już od kilku lat jest, ale jeszcze nie próbowałem.

Napisano
  • Autor

> podchodzimy auto ma rozbitą lampę i co ?

Możesz przecież zadzwonić i zgłosić.

> nie , nie ... w Polsce by się nie przyjęło ...

W UK tez to działa.

> przychodzimy a w aucie nie ma foteli albo alternatora

A GPS pokazuje gdzie się znajdował ostatnio samochód i kto nim jeździł hehe.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> W Atlancie to już od kilku lat jest, ale jeszcze nie próbowałem.

Ja też nie ,bo nie mam potrzeby ale gdybym mieszkał w downtown to nie wiem czy płacił bym grube setki dolców za utrzymanie miejsca parkingowego.

HanYs

Napisano

> Możesz przecież zadzwonić i zgłosić.

> W UK tez to działa.

> A GPS pokazuje gdzie się znajdował ostatnio samochód i kto nim jeździł

Ty ostatni jezdziles, a ktos inny sie wlamal i ukradl.. i co, tak czy inaczej auto nieczynne hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ty ostatni jezdziles, a ktos inny sie wlamal i ukradl..

Bez uruchomienia np. alarmu, czujników otwarcia ?

>i co, tak czy inaczej auto nieczynne

Przecież możesz zadzwonić/zgłosić i wziąc inny samochód.

Tak czy inaczej nie słyszałem jeszcze w mediach o takich sytuacjach.

HanYs

Napisano

> Bez uruchomienia np. alarmu, czujników otwarcia ?

Dawno w Polsce nie byles wink.gif

> Przecież możesz zadzwonić/zgłosić i wziąc inny samochód.

> Tak czy inaczej nie słyszałem jeszcze w mediach o takich sytuacjach.

Dawno w Polsce nie byles wink.gif

Napisano

> yczenie może być tak bezproblemowe i szybkie.

> podchodzimy auto ma rozbitą lampę i co ?

> nie , nie ... w Polsce by się nie przyjęło ...

> przychodzimy a w aucie nie ma foteli albo alternatora

Jeżeli jest uszkodzenie pokolizyjne to sprawa prosta - odpowiada ten, kto ostatni użytkował i nie zgłosił.

Pojazd niesprawny - patrz wyżej.

Jak powiedział Hanys - samochody są monitorowane.

A monitoring może DUUUUUŻO powiedzieć.

Napisano

> Jeżeli jest uszkodzenie pokolizyjne to sprawa prosta - odpowiada ten, kto ostatni użytkował i nie

> zgłosił.

> Pojazd niesprawny - patrz wyżej.

> Jak powiedział Hanys - samochody są monitorowane.

> A monitoring może DUUUUUŻO powiedzieć.

czyli wysiadasz z auta, telefonik w łapkę i lecisz z fotami dookoła ?

Napisano

> A monitoring może DUUUUUŻO powiedzieć.

nie wiem dokładnie co konkretnie masz z tymi " flotami " do czynienia ..

ale wiem ile kolega ma perypetii z 4 !!! zastępczakami w ASO ...

Napisano

> Ja też nie ,bo nie mam potrzeby ale gdybym mieszkał w downtown to nie wiem czy płacił bym grube

> setki dolców za utrzymanie miejsca parkingowego.

> HanYs

Myślałem żeby tego używać zamiast wynajmowania samochodu, ale się nie opłaca.

Napisano
  • Autor

> czyli wysiadasz z auta, telefonik w łapkę i lecisz z fotami dookoła ?

A nie wystraczy powiedzieć ,że coś jest nie tak z tym autem i go nie bierzesz ?

Przecież to nie Twój problem ,że im ktoś auto okradł.

HanYs

Napisano

> Dawno w Polsce nie byles

Chyba w różnych Polskach mieszkamy.... Weź też pod uwagę, że trzeba mieć kartę kredytową i pin do niej, a to już jest pewna zapora przed ścierwem kombinującym co i komu.

W tym samochodzie prawdopodobnie nie ma dostępu do komory silnika. Do tego jest monitoring, gps, czujniki wstrząsowe i przyspieszeń... może być też kamera.

A nawet jak ktoś coś odwali, to jest ubezpieczenie a osoba taka będzie na czarnej liście...

Napisano

> nie wiem dokładnie co konkretnie masz z tymi " flotami " do czynienia ..

> ale wiem ile kolega ma perypetii z 4 !!! zastępczakami w ASO ...

No pytanie w jaki sposób jest to rozliczane.

W przypadku rentala jest względnie prosto - wiadomo kto odpowiadał za samochód i jakie są rozbieżności między protokołem wydania a zwrotu.

Ja nie twierdzę, że monitoring to panaceum na wszelkie bolączki, ale od tego co powiedziane wcześniej, czyli prostego wykrycia co się z pojazdem działo i wykrycie przypadków wandalizmu.

A zastępcze same w sobie to temat rzeka, więc... Rozumiesz? :-)

Napisano

> czyli wysiadasz z auta, telefonik w łapkę i lecisz z fotami dookoła ?

Podchodzę do auta - stwiedzam: O, lampa zbita.

Wyjmuję telefon (chyba każdy dziś ma...), dzwonię, pytam co robić.

Proste, nie?

Analogicznie jest z wszelkimi niedomaganiami mechanicznymi.

Odpalam, patrzę, że światła nie działają (się żarówka spsuła) - dzwonię i pytam co i jak.

Gorzej, jak wsiądę do tego auta, pojadę gdzieś tam, a potem będę mówił, że "bo tak już było".

Wtedy to ja mam problem.

Wiesz - wystarczy tylko zachować ostrożność procesową i jest git.

Napisano

> Podchodzę do auta - stwiedzam: O, lampa zbita.

> Wyjmuję telefon (chyba każdy dziś ma...), dzwonię, pytam co robić.

> Proste, nie?

chodzi mi o sytuację kiedy odstawiasz auto. Bo rozumiem, że nikt od Ciebie nie odbiera, po prostu stawiasz i idziesz ?

Napisano

oblem.

> Wiesz - wystarczy tylko zachować ostrożność procesową i jest git.

no

zostawiasz auto ... a później dzwonią że lampa rozbita... sick.gif

Napisano

Witam.

To ja dorzucę swoje 3 grosze. Otóż od 2 lat mieszkam w UK, tu się dowiedziałem o czymś takim jak "streetcar" które przemieniło się w "zipcar".

Jak to działa, po krótce opisze, bo od ponad roku jestem zapisany i mimo , że mam swój samochód to czasem korzystam z "zipcara". Samochody są tam różne, małe , duże, 7-osobowe i vany dostawcze, naprawdę wybór jest duży. Koszt zapisu to było 100 funtów, na dwa lata.Żeby się zapisać nie potrzebna była karta kredytowa, wystarczyła zwykła karta płatnicza/ do bankomatu .Po zweryfikowaniu twoich danych, przysyłają ci specjalną kartę magnetyczną.Do tego można dokupić ubezpieczenie, za 14 funtów miesięcznie masz full ubezpieczenie i nie martwisz się o nic, o żadne uszkodzenie z twojej winy, za 7-8 funtów masz ubezpieczenie które częściowo pokrywa uszkodzenia i za część ty płacisz. Jest tez możliwość nie wykupowania ubezp. , ale wtedy to ty za wszystko płacisz.

Wynajem polega na wcześniejszym zarezerwowaniu samochodu który ci odpowiada , który potrzebujesz i w miejscu jakim chcesz lub najbliższym tobie. Większość aut stoi na ulicach i dostęp do nich nie stanowi problemu, ale są wyjątki. Niektóre stoją na terenie jakichś firm, magazynów, w budynkach. itp, często za bramą. Jak się dostać do nich informuje nas "zipcar" poprzez maila bądź sms-a. Podają w nim adres, nr rej pojazdu oraz kod do bramy, wejścia lub inne informacje potrzebne by się dostać. Jeśli już jesteśmy przy samochodzie,otwieramy go kartą magnetyczną, którą przykłada się do urządzenia znajdującego się za przednią szybą. Po otwarciu,w środku, w schowku znajdujemy kluczyki do samochodu oraz książeczkę w której jest opisany stan techniczny samochodu, zaznaczone są na rysunkach wszystkie zadrapania, braki, uszkodzenia, wszystko jest zanotowane. I wtedy ty , jako nowy użytkownik sprawdzasz czy wszystko się zgadza, czy wgniecenie na lewym , przednim błotniku jest zaznaczone, czy wgięte drzwi są zaznaczone, itd. itp. Jeśli czegoś nie ma zaznaczonego, zaznaczasz i opisujesz, możesz też oczywiście zgłosić to telefonicznie do "zipcara", czynne 24h. Jeśli jest ok, wsiadasz i jedziesz. Jak tankować i gdzie?? Na to też jest sposób , w każdym samochodzie jest specjalna karta płatnicza , gdzieś tam zamocowana(informacje o jej położeniu dostajesz w mailu).Jedziesz na wybraną przez "zipcar" stację paliw , tankujesz, np. do pełna a przy kasie pokazujesz tą kartę, podajesz nr rej pojazdu, imię, nazwisko, podpis i jedziesz dalej(żadnego płacenia). Odstawiając samochód musisz zostawić min 1/4 zbiornika paliwa. Wynajmując samochód (zależnie od modelu) masz w cenie wynajmu wliczone darmowe mile , od 20 do 40 mil, do jazdy za darmo. Za każdą dodatkową mile trzeba płacić, w UK jest 0,20 funta. Cena samochodu zależy od klasy i wielkości, i jest to od kilku funtów za godz do kilkunastu funtów (nie pamiętam dokładnie sum) Ostatnio wynajmowałem Volkswagena Transportera i płaciłem dokładnie 9 f.

Uwaga, Kartą magnetyczną otworzymy tylko pojazd który wcześniej zarezerwowaliśmy, i maks 15 minut przed wyznaczonym terminem. Każdy inny pojazd i w każdej innej godz możemy se tylko pooglądać, mimo ,że mamy kartę, nic nie zrobimy. Dla maniaków telefonicznych jest zrobiona specjalna aplikacja , która działa, tak że przykładając telefon, z uruchomioną aplikacja w danej godz do danego pojazdu otwiera nam ten pojazd, zastępuje nam kartę magnetyczna.

Na razie tyle, pewnie o czymś zapomniałem, jak są pytania, postaram się odpowiedzieć. I link do stronki http://www.zipcar.co.uk

Napisano
  • Autor

> Wynajmując samochód (zależnie od modelu) masz w

> cenie wynajmu wliczone darmowe mile , od 20 do 40 mil, do jazdy za darmo. Za każdą dodatkową

> mile trzeba płacić, w UK jest 0,20 funta. Cena samochodu zależy od klasy i wielkości, i jest

> to od kilku funtów za godz do kilkunastu funtów (nie pamiętam dokładnie sum) Ostatnio

> wynajmowałem Volkswagena Transportera i płaciłem dokładnie 9 f.

Czyli w USA jednak warunki wynajmu są lepsze wink.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> A nawet jak ktoś coś odwali, to jest ubezpieczenie a osoba taka będzie na czarnej liście...

Mają Twój numer karty kredytowej więc nie fikniesz wink.gifzlosnik.gif

HanYs

Napisano

Pomysł na biznes także i w Polsce, ale przy mentalności Polaków,

oraz tak wysokich podatkach, nie wiem czy by to się opłacało...

No i dużą kasę trzebaby wyłożyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.