Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[JTD] duże spalanie, są rozbieżności z komputerem pokładowym

Featured Replies

Napisano

> I wszystko już wiem odnośnie końcówek.

> Wobec tego:

> Oryginalnie montowana końcówka: DSLA144P1021 ma 6 otworków 0,165mm kąt rozpylenia 140st.

> Te co mam założone DSLA144P1295 okazuje się że mają dokładnie takie same parametry: 6 otworków po

> 0,165mm kąt rozpylenia 140st.

> Końcówki więc pasują.

> Rozmawiałem ze specem i coś mi pan zasugerował, mianowicie czy auto chodzi twardziej, przyznałem że

> chyba tak choć sam nie jestem pewien ale mam wrażenie że wibracje lekko wzrosły.

> Możliwy scenariusz to to że wtrysk przepuszcza dołem. Nieszczelność sprawia że jest jak to nazwał

> ciągły wtrysk. Wzpomniałem mu że próba organoleptyczna wykazała że wtrysk jest suchutki. Gość

> jednak wyprowadził mnie z błędu i wspomniał że nowa końcówka ma parametry wzorowe i auto

> jeszzcze jest w stanie jakoś to przepalić.

> Omówiłem się pod koniec tygodnia że zabiore wtryski i je sprawdzi i wtedy zadecydujemy co robić

> ale najprawdopodobniej bedzie do wymiany uszczelnienie i jakaś iglica.

> Najgorszy scenariusz 350 PLN za regeneracje sztuki pod warunkiem że moje końcówki bedą ok ale

> najprawdopodobniej będą.

> Przy wymianie również końcowek 500PLN za sztukę

> Teraz mam dylemat bo widziałem nowe wtryskiwacze za 550PLN sztuka. W folii i oryginalnym

> pudełeczku.

Chcesz jeździć - kup nowe, chcesz sprzedać , nic nie rób.

ok.gif Jeśli faktycznie nówki kosztują po około 550 zł szt to bym się nie zastanawiał.

Napisano

> I wszystko już wiem odnośnie końcówek.

> Wobec tego:

> Oryginalnie montowana końcówka: DSLA144P1021 ma 6 otworków 0,165mm kąt rozpylenia 140st.

> Te co mam założone DSLA144P1295 okazuje się że mają dokładnie takie same parametry: 6 otworków po

> 0,165mm kąt rozpylenia 140st.

> Końcówki więc pasują.

A w takim razie co oznacza końcowy symbol 1295 i 1021.... przypadkiem to nie jest kod dawki paliwa która dla tych twoich nowych jest o 20% większa?

Napisano
  • Autor

> A w takim razie co oznacza końcowy symbol 1295 i 1021.... przypadkiem to nie jest kod dawki paliwa

> która dla tych twoich nowych jest o 20% większa?

Znalazłem dziś katalog online końcówek Seven i faktycznie końcówki te mają takie same parametry.

Katalog online Seven

Napisano

> Znalazłem dziś katalog online końcówek Seven i faktycznie końcówki te mają takie same parametry.

> Katalog online Seven

6x0,165x144°

To tylko część parametrów - te końcówki nie sa takie same...

Napisano
  • Autor

> 6x0,165x144°

> To tylko część parametrów - te końcówki nie sa takie same...

Z tego co czytałem lekturę Mastersa to za wydatek odpowiada ilość otworów i ich średnica. Jeśli wartości są identyczne to i chyba końcówka będzie pracować identycznie.

Być może końcówki 1295 są może nowszymi wersjami 1021 ? hmmm...

Czekam co mi Bosch napisze.

Napisano

> Z tego co czytałem lekturę Mastersa to za wydatek odpowiada ilość otworów i ich średnica. Jeśli

> wartości są identyczne to i chyba końcówka będzie pracować identycznie.

> Być może końcówki 1295 są może nowszymi wersjami 1021 ? hmmm...

> Czekam co mi Bosch napisze.

Nie wiem.... końcówki mają różną budowę , różnią się samym czpieniem, średnicami tłoczków i mnóstwem szczegółów... z zewnątrz mogą wyglądać identycznie a inna średnica tłoczka może powodować inną dawkę przy innym skoku.

Ja obstawiam, ze w tym kodzie jest zapisana dawka paliwa... ale pewności nie mam .... dlatego upierałem się przy zakodowaniu w ECU nawet na tych końcówkach miałbyś wszystko OK....

Napisano

> Trzepieniem!

cepias sie

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hejka!

Pytanie,

To ze chrobocze to juz wiem, to ze jak sie depnie mam stuk i nastaje cisza to wiem (dwumasa asa asa.....)

ale doszlo do tego stukanie na nierownosciach, i to spore..

To nic w zawieszeniu, to nic nie lata w komorze silnika..ale stuka ewidentnie w okolicy skrzyni,filtra powietrza...gdzies tam.

Ostatnio przenioslem OB w okolice aku, przy okazji przykrecilem obudowe fitra powietrza..latala, urwalo sie trzymanie pod koszem akumulatora, ale to nie to.

Czy moze byc tak, ze z dwumasy odpadlo cos i lata w miejscu, gdzie jest sprzeglo?

Kawal sprzezyny, czegos innego?

Zdecydowany jestem na wymiane, nie ma co, ale te stuki mnie dobijaja.. myslalem ze stabilizator, tez nie, za mocno tlucze, wahacze wymieniane..

Obawam sie ze cos zablokuje sprzeglo i rozwale to do konca..

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany - prawie, powiedzmy w 75%.

Przyczyną okazały się wtryskiwacze. Wymiana końcówek guzik dała.

Mianowicie wadą była nieszczelność.

Wymontowałem wtryskiwacze, pojechałem do gościa aby je sprawdzić. Testowaliśmy na takim błękitnym sprzęcie z mc w nazwie. trochę się zmartwiłem że to nie bosch eps ale wszystko się wyjasniło. Sprawdziliśmy z nowymi koncówkami Firada.

Rozpylenie idealne, Dawka główna w normie, ale.... Oprócz dawki, ciekło między cyklami.

Po podaniu cisnienia i zamknięciu wtryskiwacza ciekło dołem. Przyczyną była: jak mi gość mówił. najpawdopodobniej iglica wewnątrz korpusu wtryskiwacza i pewnie już zaworek jest nieszczelny. Czyli występowało coś w rodzaju ciągłego wtrysku poprzez dolną nieszczelność.

Koszt regeneracji 400PLN z materiałami bez końcówki tzn zostałyby się moje nowe końcówki. Jeden wtrysk w miarę dobry tylko był. Reszta niestety do naprawy. 400PLN/sztuka bez końcówek 550PLN z końcówką rozpylacza. Cena za sztukę.

Trochę mnie gość przybił 1600-2000pln.

Znalazłem jednak innego gościa. Miał wtryskiwacze tzn juZ niestety tylko 3 sztuki bo jedną sprzedał wtrysków z końcówkami 119 ale w 3 klasie z autka rozbitka z udokumentowanym przebiegiem 78tys km.

wtryski jak nówki sztuki. Wpierw kupiłem 2 sztuki aby była para. założyłem dwie sztuki "nowe" i dwie moje. (jak nadmieniłem tylko jedna moja stara była w miare ok druga już niestety nie). Pojeżdizłem tak koło 100km ale dokupiłem jeszcze tą jedną sztukę .

Czyli miałem 3 sztuki super + 1 sztukę co była w miarę. Koszt uzywki w idealnym stanie 150 pln sztuka.

Efekt. Na wtryskach zrobionch od brawki była już rewelacja ale na tych masakra. Nie ten samochód a i drgania spadły.

Teraz raport spalania.

komputer pokazał 5.2 rzeczywistość 5.5. przy czym: 26litrów zalane, zrobiłem na nich 470km

Pewnie rozbierzność przez ten czas jak miałem 2 wtryski dobre i 2 w miarę.

I teraz coś ciekawego. Zmontowałem już na gotowo tak zestawiony stuff czyli 3 kupione jedna moja.

Odpalam, (temperatura silnika ok 60 stopni) i pierwsze co niebieski dym z rury i zapach jak z dojechanego jelcza. Przygazowałem i chmura granatowego dymu i smród jak ze TRZECH jelczów, dym, dym, dym. mineła minuta i wszystko ustało. Adaptacja jakaś ? Sród zmalał, dymienie też..... hmm..... Ciekawe.

Obserwacje w FES.

Otwarcie regulatora w końcu spadło na jałowym do 16.2%.

Dawka na jałowym waha się w granicach 3,3ml - 3,5ml. wczesniej miałem nawet i po 4ml.

przy zatkanym EGR nawet na postoju zapach spalin juz nie przypomina jelcza choć jeszcze jest dośc ostry (pewnie przez zaślepiony egr)

Teraz muszę poszukac jeszcze czwartego wtryskiwacza w dobrym stanie.

Napisano

> Po podaniu cisnienia i zamknięciu wtryskiwacza ciekło dołem. Przyczyną była: jak mi gość mówił.

> najpawdopodobniej iglica wewnątrz korpusu wtryskiwacza i pewnie już zaworek jest nieszczelny.

Czyli wyszło na moje smile.gif

Quote:

A ja dalej będę się upierał, że leją Ci wtryskiwacze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czyli wyszło na moje

> Quote:

> A ja dalej będę się upierał, że leją Ci wtryskiwacze.

> Pozdrawiam BAS

I na moje smile.gif

----------------------------------------------------------------

Według mnie wtryski i nic więcej.

----------------------------------------------------------------

Napisano

Ciekawe ile auto przejechało na podciekających wtryskach (?)

Na wiosnę sprawdzałem wtryski dla pewnego warsztatu, który robił remont generalny silnika w Almerze 1,5 dci. Były dobre. Po naprawie silnika klient przejechał ok. 1000km. i silnik padł. Okazało się, że 3 tłoki i 1 zawór były wypalone. Przyczyną uszkodzenia silnika było to, że wtryskiwacze zaczęły "popuszczać" paliwko pomiędzy wtryskami. Nie wnikając w przyczyny takiego nagłego padnięcia wtryskiwaczy silniki nie lubią takich rzeczy...

Napisano
  • Autor

Udało mi się znaleść czwarty wtryskiwacz, też w klasie 3. Czekam na wysyłkę.

Chciałem się kolegów zapytac o jeszcze jedną kwestię. Dokładnie choddzi mi o klasyfikację (4 stopniową).

Co ona dokładnie daje.

Stare wtryskiwacze były w klasie 2, teraz mam klasę 3.

W ruch poszedł FES 3.6 registered ale coś mnie zaniepokoiło.

Słowo wstępu. Soft 2001 a więc początki produkcji.

Próby dokonane na ELM327 i VAG KKL

W fesie w Parametrach gdy próbuje podejrzeć klasy wtryskiwaczy. Nic nie widzę. Brak jakiegokolwiek informacji o parametrach klasy 1,2,3,4-go wtryskiwacza.

W adjustments gdy próbuje nadać klasę wywala mi zonka coś w rodzaju failed executed i nie mogę wprowadzić nowej klasy.

Z tego co znalazłem w necie to jeśli są zainstalowane wtryski z klasy pierwszej to komp zwiększa dawkę, w klasie drugiej nic nie robi, a w trzeciej klasie tnie dawkę, dane z forum CDI. W związku z tym przy większym rozrzucie w klasie trzeciej - konieczna powinna być korekta w ECU ?????? To teoria a jak praktyka w JTD ???

Czy zmiania klas w ECU jest konieczna?

Czy jest jakaś opcja aby zmienić klasyfikację?

Examinerem? Czy potrzebny jest update softu ?

Jakie są koszty takiej zabawy w ASO, np update softu do nowszego ?

• 6 miesięcy później...
Napisano

Czy może ktoś się orientuje co na wtryskach 0445110119 oznacza w kółku napis 2C ? Jak oglądam na allegro ten typ wtrysków to oprócz klas 1, 2, 3 zdarzają się z 2C. Co oznacza to C?

• 5 miesięcy później...
Napisano

Panowie mam takie pytanie, w AR 156 2.4 JTD silnik zaczął głośno pracować, po diagnozie wypadałoby wymienić 1,3,5 wtryskiwacz. Wtryskiwacze siedzą o numerze 04451101119, wersja 2.4 JTD CF3 150KM, na wtryskiwaczach z tego co wyczytałem są oznaczone klasy, na wszystkich jest napisane 2C, co to oznacza? Chcę kupić 3 wtryskiwacze używane po sprawdzeniu, o tych samych numerach ale czy klasy również muszą być takie same? Jeżeli trzeba to programować to czy zwykłym MES-em na kablu kkl coś zdziałam?