Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.2 69KM

Featured Replies

Napisano

Zastanawiałem się nad zakupem Pandy Classic z silnikiem 1.2 69KM. Zainteresowało mnie to czy to nadal jest stary dobry 1.2 Fire, czy to nowa konstrukcja, w końcu przybyło mu 9KM i spełnia normę Euro 5. Wszedłem na strony fiata i kliknąłem na dane techniczne tego silnika i moim oczom ukazał się znajomy skrót JTS (Jet Thrust Stochiometric). Czy to na prawdę silnik z bezpośrednim wtryskiem takim jak w Alfach Romeo, warto zaznaczyć że w katalogu Pandy w pdf pisze że jest to MPI.

Jeśli to wtrysk bezpośredni to zostaje przy mojej Pandzie 1.1, może przesadzam ale nie mam zamiaru użerać się z nagarem na zaworach i w przyszłości inwestować w drogą instalację LPG.

Co o tym sądzicie, może ktoś ma ten model chętnie wysłuchałbym opinii.

Podaje linki do obu specyfikacji:

https://public.sn2.livefilestore.com/y1p.../JTS.PNG?psid=1

https://public.sn2.livefilestore.com/y1p...JTS2.PNG?psid=1

Napisano

Silnik na bank FIRE a nawet w T-Jetach nie ma bezpośredniego wtrysku.

Napisano

> nadal jest stary dobry 1.2 Fire, czy to nowa konstrukcja, w końcu przybyło mu 9KM i spełnia normę Euro 5.

Wrzucili zmienne fazy rozrządu - Euro 5 wymogło. Ekologia przyczyniła się do wzrostu mocy. wink.gif

A co do MPI to nie wiem. Może kolega Rejmi coś będzie wiedział - ma Pandę z tym silnikiem.

Napisano

To jest zwykłe MPI z inną główką.

Śmiało można gazować :D

Napisano

> Wrzucili zmienne fazy rozrządu - Euro 5 wymogło. Ekologia przyczyniła się do wzrostu mocy.

> A co do MPI to nie wiem. Może kolega Rejmi coś będzie wiedział - ma Pandę z tym silnikiem.

kurcze... chyba zbytnim ignorantem jestem bo...nie wiem a pod maske raczej z ciekawosci zajrzalem i zwrocilem uwage tylko na to ze obudowa filtra powietrza nie jest na zatrzaski a na srubki hahah

jezeli sprawa istotna to jutro zerkne pod maske.. tylko po czym poznac?

jak jest listwa wtryskowa to jest mpi a jak jej nie ma to bezposredni?

Napisano
  • Autor

Mi też się wydaje że po prostu jest to zwykłe MPI i tylko wariator przeszczepili z innego silnika (pewnie z fiatowskiego StarJeta 1.4 95KM). Pewnie zdecydowali się na sprawdzoną technologię. Rejmi nie musisz rozbierać Pandki cool.gif zobacz w swojej instrukcji w danych technicznych powinno pisać jaki jest typ wtrysku. Na eLumie jest instrukcja 2011 i w tym silniku jest napisane MPI. Sami zobaczcie:

https://public.sn2.livefilestore.com/y1p...%82u.PNG?psid=1

A w specyfikacji nowej Pandy na tym samym silniku nadal jest napisane że to JTS.

Przy okazji fajna stronka z instrukcjami do aut grupy Fiat :

http://aftersales.fiat.com/ELUM/home.aspx

Napisano

> A w specyfikacji nowej Pandy na tym samym silniku nadal jest napisane że to JTS.

Nowa Panda, czyli wersja III z tym silnikiem, tak jak Fiat 500 ma okresy międzyprzeglądowe co 30000km. Panda Classic, z tym samym silnikiem - przegląd co 20000km. screwy.gifscrewy.gifscrewy.gifgrinser006.gif I bądź tu mądry, jakim cudem, w jednej budzie przeglądy są wydłużone o 10000km, a w innej już nie. Fiat. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nowa Panda, czyli wersja III z tym silnikiem, tak jak Fiat 500 ma okresy międzyprzeglądowe co

> 30000km. Panda Classic, z tym samym silnikiem - przegląd co 20000km. I bądź tu mądry,

> jakim cudem, w jednej budzie przeglądy są wydłużone o 10000km, a w innej już nie. Fiat.

Chwyt marketingowy zlosnik.gif

Nic więcej...

Napisano

> Mi też się wydaje że po prostu jest to zwykłe MPI i tylko wariator przeszczepili z innego silnika

> (pewnie z fiatowskiego StarJeta 1.4 95KM). Pewnie zdecydowali się na sprawdzoną technologię.

> Rejmi nie musisz rozbierać Pandki zobacz w swojej instrukcji w danych technicznych powinno

> pisać jaki jest typ wtrysku. Na eLumie jest instrukcja 2011 i w tym silniku jest napisane MPI.

> Sami zobaczcie:

> https://public.sn2.livefilestore.com/y1p...%82u.PNG?psid=1

> A w specyfikacji nowej Pandy na tym samym silniku nadal jest napisane że to JTS.

> Przy okazji fajna stronka z instrukcjami do aut grupy Fiat :

> http://aftersales.fiat.com/ELUM/home.aspx

wycinek instrukcji od Pandy 1.2 69KM - jak widać MPI

286067232-silnikinstrukcja%5B800x600%5D.jpg

post-30425-14352516717486_thumb.jpg

Napisano

> kurcze... chyba zbytnim ignorantem jestem bo...nie wiem a pod maske raczej z ciekawosci zajrzalem i

Słuchaj, a jak ci silnik chodzi na biegu jałowym?

Bo u mnie potrafi trochę potelepać jak stoi na luzie. I nie wiem, czy coś spierdzielili montując gaz, czy TTTM.

Napisano

> Słuchaj, a jak ci silnik chodzi na biegu jałowym?

> Bo u mnie potrafi trochę potelepać jak stoi na luzie. I nie wiem, czy coś spierdzielili montując

> gaz, czy TTTM.

jeśli masz nawierty lpg nie przy wtryskiwaczach bp to może telepać

a nie gaśnie czasami ?

Napisano

> Słuchaj, a jak ci silnik chodzi na biegu jałowym?

> Bo u mnie potrafi trochę potelepać jak stoi na luzie. I nie wiem, czy coś spierdzielili montując

> gaz, czy TTTM.

aa n oto jestem uspokojony bo mialem podjechac do serwisu zeby zobaczyli czy moze nie wypada zaplon gdzies czasami wink.gif

tak potelepuje czasem - szczegolnie gdy klimka wlaczona

Napisano

> jeśli masz nawierty lpg nie przy wtryskiwaczach bp to może telepać

> a nie gaśnie czasami ?

bez gazu i potrafi potelepac - objaw identyko jakby czasami zaplon wypadal

Napisano

> bez gazu i potrafi potelepac - objaw identyko jakby czasami zaplon wypadal

to na luzie powciskaj sprzęgło , a to samo hamulcem i zaczyna falować

Napisano

> jeśli masz nawierty lpg nie przy wtryskiwaczach bp to może telepać

> a nie gaśnie czasami ?

Gasł ale to była wina fahowcóf z ASO. Teraz już nie, chociaż dopiero w trzecim ASO znalazłem gościa, co ogarnął sprawę z instalką, bo w dwóch wcześniejszych potrafili tylko podpiąć kompa i zrobić autokalibrację sick.gif

A telepie i na benzynie i na gazie, bez różnicy.

Napisano

> tak potelepuje czasem - szczegolnie gdy klimka wlaczona

Znaczy trza się przyzwyczaić i jeździć. zlosnik.gif

Napisano

> to na luzie powciskaj sprzęgło , a to samo hamulcem i zaczyna falować

a to mnie nie dziwi

w bardzo wielu samochodach hamulcem jak pompujesz to obroty silnika zaczynaja falowac

Napisano

tak ale w pandach które mi się trafiły z euro 5 wciśniesz 2-3 razy zaczyna bujać i przestaje dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu

Napisano

> aa n oto jestem uspokojony bo mialem podjechac do serwisu zeby zobaczyli czy moze nie wypada zaplon

> gdzies czasami

> tak potelepuje czasem

W moim nic się nie telepie smile.gif

Napisano

> W moim nic się nie telepie

oj bo twoj inny... i jakis taki .. "malopalacy" tez hahah

a poza tym ni cholerci nie moge sie przyzwyczaic do tego gazu bez linki.... jak dla mnie czuc opoznienie w dzialaniu

Napisano

> oj bo twoj inny... i jakis taki .. "malopalacy" tez hahah

> a poza tym ni cholerci nie moge sie przyzwyczaic do tego gazu bez linki.... jak dla mnie czuc

> opoznienie w dzialaniu

We wszystkich autach mam gaz bez linki i jest spoko grinser006.gif,

ale dali mi zastępczą pandę 1,1 i się okazało, że się odzwyczaiłam i mi szarpie tym samochodem jakbym wczoraj PJ dostała yikes.gif

Napisano

> We wszystkich autach mam gaz bez linki i jest spoko ,

> ale dali mi zastępczą pandę 1,1 i się okazało, że się odzwyczaiłam i mi szarpie tym samochodem

> jakbym wczoraj PJ dostała

ja nie moge sie przyzwyczaic do tego laga jaki jest w porownaniu do gazu z linka

jak jest linka to naciskam gaz i zaraz reakcja jest a tu jednak..... ja czuje lag szczegolnie jak jest na wolnych obrotach i dodaje sie gazu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.