Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego tak zjada klocki?

Featured Replies

Napisano

Witam.

PAcjentem jest Ford Focus I. Mam problem z tylnymi hamulcami, tarcze wyglądają tak

W sumie samochód nie jest używany zbyt często więc się tym nie przejmowałem bo myślałem, że jak się pojeździ to się dotrze.

Dzisiaj rozebrałem tylny zacisk bo mi z jednej strony zablokowało ręczny i moim oczom ukazał się dziwny widok. Klocki hamulcowe nie są zużyte równo, dzieje się coś takiego (i nie chodzi mi o to, że jeden klocek jest zużyty mocniej tylko o to, że są zużyte pod kątem). Co dziwniejsze dalsze badania wykazały, że dzieje się tak z obu stron samochodu symetrycznie.

Co może być przyczyną? Dodam tylko, że prowadnice działają dobrze, tłoczki też chodzą bez zarzutu.

Napisano

> Witam.

> PAcjentem jest Ford Focus I. Mam problem z tylnymi hamulcami, tarcze wyglądają tak

> W sumie samochód nie jest używany zbyt często więc się tym nie przejmowałem bo myślałem, że jak się

> pojeździ to się dotrze.

> Dzisiaj rozebrałem tylny zacisk bo mi z jednej strony zablokowało ręczny i moim oczom ukazał się

> dziwny widok. Klocki hamulcowe nie są zużyte równo, dzieje się coś takiego (i nie chodzi mi o

> to, że jeden klocek jest zużyty mocniej tylko o to, że są zużyte pod kątem). Co dziwniejsze

> dalsze badania wykazały, że dzieje się tak z obu stron samochodu symetrycznie.

> Co może być przyczyną? Dodam tylko, że prowadnice działają dobrze, tłoczki też chodzą bez zarzutu.

Zardzewiały w prowadnicach?

Napisano

oczyścić prowadnice zacisku oraz nasmarować czymś takim

pilnikiem lekko przypiłować miejcie po którym przesuwa się klocek po zacisku oraz też lekko nasmarować

ps.

w sklepie motoryzacyjnym dostaniesz owe smarowidło do zacisków w tubce wielkości kleju suprglu, w cenie 6zł

Napisano

> jak znam życie to wycięcie w tłoczku nie trafiło na występ w klocku hamulcowym.

> pozdr

często tak sie dzieje w zaciskach które trzeba wkręcać a mechanikowi się spieszy

Napisano

> często tak sie dzieje w zaciskach które trzeba wkręcać a mechanikowi się spieszy

opisz dokładnie problem

Napisano

> opisz dokładnie problem

Nie ma co opisywać. Tłoczek ma nacięcia, co by go mozna było wkręcić w zacisk, warsztaty mają specjalne klucze i nasadki do tego. Jak się chłop rozpędzi to wrkęci na maxa i zakłada klocki. A z doświadczenia wiem że trzeba zazwyczaj troszkę odkręcić ten tłoczek, tak by nacięcie na klucz wypadało w takim miejscu aby wypust na klocku w nie wszedł. Jeśli tego nie dopilnujesz, klocek będzie brał krzywo a i tarcza się zniszczy.

Idąc na łatwizne mozna wypust na klocku potraktować szlifierką i mieć problem z głowy. jednak po coś to projektant zrobił, wiec chyba jest potrzebne.

Napisano

> Idąc na łatwizne mozna wypust na klocku potraktować szlifierką i mieć problem z głowy. jednak po

> coś to projektant zrobił, wiec chyba jest potrzebne.

Nawet bardzo potrzebne. Jest po to, żeby podczas normalnej pracy hamulców tłoczek się nie wykręcił na trzpieniu i nie doprowadził do zakleszczenia hamulców.

Napisano

> Nawet bardzo potrzebne. Jest po to, żeby podczas normalnej pracy hamulców tłoczek się nie wykręcił

> na trzpieniu i nie doprowadził do zakleszczenia hamulców.

jaka jest przewaga tego rozwiązania nad zwykłymi zaciskami z wciskanymi tłoczkami?

Napisano

> jaka jest przewaga tego rozwiązania nad zwykłymi zaciskami z wciskanymi tłoczkami?

nie chodzi o przewage ale o mozliwosc zrealizowania hamulca recznego na linke w zacisku hamulcowym, takie 2w1

Napisano

> nie chodzi o przewage ale o mozliwosc zrealizowania hamulca recznego na linke w zacisku hamulcowym,

> takie 2w1

no mam takjie durne rozwiązanie w Megance, w bumie jest klasyczne rozwiązanie tarczobęben bez żadnych wkręcanych tłoczków

Napisano

> nie chodzi o przewage ale o mozliwosc zrealizowania hamulca recznego na linke w zacisku hamulcowym,

> takie 2w1

i zdaje sie jest wtedy sprezyna do samoregulacji / automatycznego naciagu linki

Napisano

> no mam takjie durne rozwiązanie w Megance, w bumie jest klasyczne rozwiązanie tarczobęben bez

> żadnych wkręcanych tłoczków

nie ma co deliberowac co jest klasyczne a co durne. Mam jedno rozwiazanie w jednym aucie a drugie w drugim. Jedno i drugie dziala jesli jest sprawne. Ja akurat wole reczny w zacisku bo to opanowalem od strony serwisowej, do wszelkich bebnow czy tarczobebnow podchodze jak do jeza zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.