Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falowanie obrotów, gaśnięcie silnika, wymieniłem już wszysto

Featured Replies

Napisano

Witam,

Z problemem borykam się już dobre pół roku. Postanowiłem więc raz jeszcze pomocy poszukać na forum. (wcześniej w tym wątku )

W dużym skrócie:

Zaczęło się od korozji przewodów czujnika halla, auto gasło itp..

1) wymieniłem czujnik Hala (nowy, sam czujnik nitowany)

2) nie byłem pewien nitowania itp.. wkrótce później wymieniłem więc cały aparat zapłonowy (używany) wraz z przewodami i skorodowanym gniazdem..

Problemy z gasnącym silnikiem nie ustąpiły, w między czasie pojawiły się problemy z falowaniem obrotów...

3) wymieniłem więc moduł zapłonowy, (nowy; nagłe gaśnięcie silnika ustąpiło, falowanie zostało)

4) wymieniłem silniczek krokowy, (nowy)

5) wymieniłem komputer (używany; akumulator odłączony na noc - po wymianie było tylko gorzej długo jeździłem ale silnik nie był w stanie się ustawić - ciężko uruchomić, gasł; szarpał; obroty falowały... po 50-80 km wróciłem do starego komputera; 10-20 km silnik się "wyregulował" odpala ok; lecz obroty falują po staremu.

6) wymieniłem uszczelkę pod monowtryskiem (całkiem niepotrzebnie, no ale skoro rozkręciłem...) wymieniłem o-ring na pokrywie monowtrysku; wymieniłem również wężyki podciśnieniowe. (żadnego efektu, żadnych zmian)

7) wymieniłem świece zapłonowe (żadnego efektu..)

8) wymieniłem czujnik położenie przepustnicy (żadnego efektu)

9) w międzyczasie auto było na warsztacie gdzie wymieniono filtr paliwa (żadnego efektu);

10) następnie wymieniłem cewkę wysokiego napięcia (wraz z modułem zapłonowym - orginalny; używany) - brak efektu

Gdy auto było na warsztacie (zaprzyjaźnionym) zasugerowano mi jednak ponowną wymianę silniczka krokowego ale na oryginalny GM (nawet używany)... Niestety jeszcze takiego nie znalazłem - takiego z logo GM

Obroty na zimnym silniku falują regularnie (rytmicznie jak wahadło) między 800 a 1300 obr/min gdy się rozgrzeje spadają ale dalej falują 500-1000, po około 1-2 min bez "przygazowania" gaśnie.

Kiepski dźwięk, ale słychać zachowanie silnika...

Będę wdzięczny za pomoc... i sugestię czy faktycznie dalej (znów) wymieniać silniczek krokowy?

Napisano

cisnienie spreżania sprawdzone ?

lambda dziala?

Napisano

Miałem to samo w silniku X14NZ pomogło tylko wymiana kompletnej przepustnicy i problem jak reką odjął smile.gif

Napisano

A w jakim stanie jest kolektor dolotowy, kiedyś była cała kampania na przedmuchy na kolektorze, tylko nie pamiętam właśnie, czy dolotowym czy wydechowym. Mozna to sprawdzić zwykłym płynem do sprawdzania szczelności LPG pomiędzy głowica i kolektorem.

Napisano

Zdaje się że to stary silnik na monowtrysku.

Sprawź sprawność czujnika cisnienia atmosferycznego.

Napisano

> Sprawź sprawność czujnika cisnienia atmosferycznego.

W sensie MAP sensor??

PZDR VEN

Napisano

> W sensie MAP sensor??

> PZDR VEN

W monowtryskach, na grodzi kabiny znajduje się małe pudełko z kabelkami. Mierzy cisnienie atm., które koryguje dawke wtrysku.

Napisano

> W monowtryskach, na grodzi kabiny znajduje się małe pudełko z kabelkami

Czyli MAPsensor.

Do autora wątku:

Czy podczas odkręcania korka wlewu paliwa słychać zasysanie powietrza??

Może posypał się filtr oparów paliwa i powoduje powstawanie podciśnienia w baku co dalej może prowadzić do słabszego ciśnienia paliwa??

PZDR VEN

Napisano

Hmm... Chyba będę śledzić wątek tongue.gif

W X16SZR też mam na razie niezidentyfikowany problem nierównych obrotów a czasem dławienia się i gaśnięcia silnika. Czasem przy wkręcaniu obrotów silnik pracuje jakby nie na wszystkich cylindrach (słychać 'bulgotanie' wydechu). Po zadławieniu bywają drobne problemy z ponownym odpaleniem. Czasem po dogazowaniu obroty jakiś czas zostają zawyżone i powoooli opadają (np z 2-3000 rpm).

Właśnie zamówiłem jakiś niedrogi silniczek krokowy i sprawdzę. Wymieniałem też wcześniej wtryskiwacz, świece, czyjnik temp. płynu, UPG (zresztą po pęknięciu wałka rozrządu palacz.gif ) ale w sumie silnik cały czas chodzi tak samo... mad.gif

Napisano

Piękne rytmiczne falowanie. Na początek odłącz krokowego. Jeśli się uspokoi to będzie przynajmniej punkt zaczepienia. Jeśli nie to następna w kolejności do sprawdzenia sonda lambda.

Falowanie ustaje jak przyciśniesz lekko gaz?

Napisano

.... Tak sobie myślę co jeszcze można by było sprawdzić

1. czujnik temperatury cieczy chłodzącej

2. kolejność podłączenia przewodów zapłonowych (prawidłowa kolejność 1-3-4-2)

3. jeszcze bym poszedł w kierunku pompy paliwa może już niedomaga i tak przy okazji szczelność układu dolotowego powietrza

Napisano

> Czyli MAPsensor.

MapSensor bardziej mi pasi do kontroli podciśnienia/nadciśnienia w kolektorze ssącym. Ale nazwa to najmniejszy problem.

Napisano

Sorka dalej za OT, ale jakbyś mógł mi pokazać tą puszkę na grodzi gdyż w żaden sposób jej nie kojarzę, oprócz MAPsensora.

Dzięki i PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Witam,

Oj ciesze się że posypało się tyle sugestii, że musiałem sobie napisać "check listę" ;-))

> A w jakim stanie jest kolektor dolotowy, kiedyś była cała kampania na przedmuchy na kolektorze,

> tylko nie pamiętam właśnie, czy dolotowym czy wydechowym.

> Mozna to sprawdzić zwykłym płynem do sprawdzania szczelności LPG pomiędzy głowica i kolektorem.

Przed wymianą uszczelki pod monowtryskiem sprawdzałem szczelność układu pryskając na niego takim preparatem do uruchamiania silnika "samostart" czy jakoś tak... ale nie zauważyłem żadnej reakcji a wypsikałem puszkę 125ml - dodatkowo zdecydowałem się wymienić uszczelkę pod wtryskiwaczem więc tu jest raczej OK.

> Miałem to samo w silniku X14NZ pomogło tylko wymiana kompletnej przepustnicy i problem jak reką odjął

"Kompletna przepustnica"? - czyli cały wtrysk począwszy od jego pokrywy a skończywszy na podejściu do silnika ?

> cisnienie spreżania sprawdzone ?

silnik ma prawdziwe 189 tyś km, 1.4 benzyna nigdy nie był demonem ale nie zauważyłem ostatnio znaczącego spadku mocy.

Falowanie pojawiło się "nagle" czyli nagle musiało by wydarzyć się coś w jednym z cylindrów?

> Czy podczas odkręcania korka wlewu paliwa słychać zasysanie powietrza??

> Może posypał się filtr oparów paliwa i powoduje powstawanie podciśnienia w baku co dalej może prowadzić do słabszego ciśnienia paliwa??

Żadnego zasysania czy podciśnienia nie zauważyłem. Odkręcając pokrywę wtryskiwacza na działającym silniku widać równomierne podawanie paliwa, też już wcześniej podejrzewałem że może wtryskiwacz "cieknie" - ale raczej nie widzę by coś było nie tak.

> Sprawź sprawność czujnika cisnienia atmosferycznego.

> W monowtryskach, na grodzi kabiny znajduje się małe pudełko z kabelkami. Mierzy cisnienie atm., które koryguje dawke wtrysku.

Qrcze nie mogę tego znaleźć - C14NZ 1992 rok po robocie poszukam w googlu wink.gif

> lambda dziala?

Też nie wiem gdzie jej szukać i jak sprawdzić czy działa... - to ten czujnik z jednym kabelkiem w kolektorze wydechowym ?

> 1. czujnik temperatury cieczy chłodzącej

nie powinien dużo kosztować, więc postaram się dziś wymienić wink.gif

> 2. kolejność podłączenia przewodów zapłonowych (prawidłowa kolejność 1-3-4-2)

Kolejność prawidłowa. Zauważyłem jednak że na cewce wysokiego napięcia jest żółta naklejka WR a na aparacie zapłonowym XD (aparat wymieniałem... niestety nie zwróciłem uwagi czy też było oznaczenie XD - może mieć to jakieś znaczenie ?)

> Piękne rytmiczne falowanie. Na początek odłącz krokowego. Jeśli się uspokoi to będzie przynajmniej punkt zaczepienia.

BINGO ! Ale tylko na zimnym silniku.

tzn odpalam silnik, obroty falują ... odłączam krokowca obroty się stabilizują na poziomie 1400 zapala się kontrolka "CHECK", po rozgrzaniu silnika podłączam krokowca obroty spadają ale pojawia się falowanie. odłączam krokowca silnik trzęsie i gaśnie... przy odłączonym nie chce zapalić, podłączam odpala ale faluje, odłączam gaśnie... później im więcej razy go odłączam tym większe cyrki się dzieją...

> Falowanie ustaje jak przyciśniesz lekko gaz?

tak, to był mój sposób na stanie na światłach z lekko (dosłownie ciężar buta:)) wciśniętym gazem obroty około 1000-1100 Nawet myślałem o podciągnięciu linki gazu... ale to nie rozwiązanie bo więcej pali...

> Jeśli nie to następna w kolejności do sprawdzenia sonda lambda.

no nie ruszałem tego tematu.

Napisano

Nie mam skąd zassac fotki.

Ale np mondeo:

jakiś tekst

Na 90% taki czujnik był w nexii, lanosie. Wiec pewnie w starszych beznynowych, bez turbo, astrach też.

Napisano

> odłączam krokowca silnik trzęsie i gaśnie...

crazy.gif oj...

Zrób jeszcze tak:

Odkręć krokowego, wyjmij z gniazda w którym jest zamontowany, ale nie odłączaj wtyczki. Zmostkuj gniazdo diagnostyczne jak do odczytu błędów i włącz zapłon. Krokowy powinien na zmianę wysuwać i chować grzybek. Podczas tego sprawdzania, przytrzymaj grzybek tak jakbyś chciał go wcisnąć, ale leciutko; tylko tyle, żeby sprawdzić czy silniczek poradzi sobie z lekkim obciążeniem. To samo w drugą stronę. Grzybek będzie się ruszał nieznacznie, ale jeśli zdarzy się tak, że wysunie się i wypadnie, bez paniki.

Włóż go z powrotem i dociśnij, aż zacznie się wsuwać (tylko niezbyt drastycznie).

Napisz o rezultatach.

To, że silnik gaśnie to świadczy o tym, że na pewno lewego powietrza nigdzie nie ciągnie.

Napisano

A ja napisze z doświadczenia (na Polonezie z wtryskiem Abimex, czyli prawie to samo...):

jeśli ciśnienie sprężania jest dobre lub w granicach przyzwozitości, wszelkie podciśnienia szczelne, proponuję zmierzyć ciśnienie paliwa, jakie wytwarza pompa paliwa oraz srawdzić stan membrany regulatora ciśnienia paliwa w obudowie przepustnicy.

Wspominam o tym dlatego, iż rzeczony Polonez falował obrotami silnika w idelanym rytmie, a winna była pompa paliwa....

Pozdrawiam

Napisano

..." Falowanie obrotów, gaśnięcie silnika, wymieniłem już wszysto "...

Wymieniłeś wszystko, a dalej masz stary silnik... tongue.gif

Napisano

moim zdaniem jest to objaw wytartej oski przepustnicy i gniazd w których jest osadzona sprawdż czy nie ma wyczuwalnych luzów jeżeli tak jest musisz wymienić przepustnicę.pozdrawiam

Napisano

Elo

silnik inny ale problem miałem identyczny w c18xe, może znajdziesz moje wątki zlosnik.gif

w każdym razie pomogła wymiana uszczelki pod kolektorem dolotowym i nowa sonda lambda zlosnik.gifok.gif

Napisano

Cała przepustnica wraz z uszczelkami a wtrysk został ten sam.

W tych czasach jak są takie problemy najlepiej sprzedać samochód smile.gif

P.S. U mnie nawet sprytny mechanior wydłubał ten lut którym jest zalane ciegno do otwarcia przepustnicy (taka śróbka) i uchylił ją troche także na jałowym biegu była uchylona i to też nie pomogło.

Napisano
  • Autor

> Odkręć krokowego, wyjmij z gniazda w którym jest zamontowany, ale nie odłączaj wtyczki. Zmostkuj

> gniazdo diagnostyczne jak do odczytu błędów i włącz zapłon.

Wygląda na to że silniczek krokowy zachowuje się OK.

Oś przepustnicy nie ma luzu wyczuwalnego wyczuwalnego palcami. MAP sensora jeszcze nie zlokalizowałem, muszę zejść ze zdjęciem ;-)

Napisano

>. . . MAP sensora jeszcze nie zlokalizowałem, muszę zejść ze zdjęciem ;-)

tak dla większej jasności MAP sensor znajdziesz pod tą czarną osłoną z żółtą naklejką

286078892-DSC00623.1.jpg

po zdjęciu uszczelki i właśnie tej osłonki

286078892-DSC00624.1.jpg

zobaczysz właśnie MAP sensor ... Tak dla pewności jeszcze sprawdź gumowy wężyk podłączony do MAP sensora czy nie jest popękany, przerwany

post-149674-14352516741683_thumb.jpg

Napisano

> Wygląda na to że silniczek krokowy zachowuje się OK.

waytogo.gif

A zatem - jak wspomniał tosh - ciśnienie paliwa i wydajność pompy do sprawdzenia.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam,

Poniewaz nie jestem w stanie zmierzyc cisnienia ani inaczej sprawdzic wydajnosc pompy paliwa, postanowilem ją profilaktycznie wymienic na nową... to jednak wymaga wolnego weekendu frown.gif

> tak dla większej jasności MAP sensor znajdziesz pod tą czarną osłoną

Wielu z Was pisało o tym map sensor... no i sprawa wygląda tak że po jego odlaczeniu silnik zaczyna pracować normalnie! obroty takie jakie być powinny, odpala bez problemu, niie faluje i nie gaśnie.

Po odlaczeniu tej wtyczki (widocznej na zdjęciu, 3piny) zapala się kontrolka check, ale obroty momentalnie się stabilizują.

Czy to może wskazywać na uszkodzenie tego urządzenia? Jakie są konsekwencje zzza jezdzenie z odlaczonym map sensorem?

pozdrów i dzięki bo coś w końcu się klaruje smile.gif

Napisano

> Czy to może wskazywać na uszkodzenie tego urządzenia?

MAP uszkadza się stosunkowo rzadko, bo właściwie nie ma się co w nim popsuć. Jeśli rurka łącząca go z przepustnicą jest szczelna (zwłaszcza przy króćcach) to można go łatwo sprawdzić mierząc napięcie między brązowym i zielonym kabelkiem (czujnik podłączony).

Na włączonym zapłonie powinno być ok. 5V, przy pracującym silniku na biegu jałowym ok. 1V, a po szybkim i mocnym przegazowaniu na chwilkę powinno podskoczyć do ok. 4V.

Jakie są konsekwencje zzza jezdzenie z

> odlaczonym map sensorem?

Konsekwencji może nie być żadnych. Sterownik oblicza ciśnienie na podstawie stopnia uchylenia przepustnicy i obrotów. Pali się check i silnik może być zamulony.

Napisano
  • Autor

Troche sie pospieszylem... bo na zimnym silniku (po nocy) lipa jest z odlaczonym sensorem... Dopiero jak sie silnik rozgrzeje, przestanie pracowac na ssaniu i odlacze ten map sensor to silnik pracuje idealnie!

Tak sobie mysle ze moze to uszkodzony jest jednak komputer, ktory nie radzi sobie z parametrami z czujnikow.....

Silnik lepiej pracuje po odlaczeniu krokowca... po odlaczeniu map sensora... nawet nie faluje po odlaczeniu czujnika polozenia przepustnicy....

Tak wracajac do samego poczatku.... zaczelo sie od czujnika Halla, ktory wymienilem ale chyba nierowno mi sie przynitowal.... (wiec pozniej wymienilem caly aparat zaplonowy) I od tamtego momentu o ile pamietam pojawilo sie falowanie... Czy impuls z halla moze uszkodzic komputer?

Napisano

A tak się dopytam jeszcze czy kolega wymieniał kable zapłonowe, i czy kabelki nie są spięte opaską zaciskową ?

Spięcie przewodów opaską zaciskową może powodować nierówną pracę silnika - jakiś czas temu pewien mechanik tak powiedział specjalizujący się w oplach

Napisano
  • Autor

> A tak się dopytam jeszcze czy kolega wymieniał kable zapłonowe, i czy kabelki nie są spięte opaską

> zaciskową ?

Wprawdzie przewody mam stare, ale kazdy jest w takim plastikowym peszlu (takim plastikowym kolnierzu)... nie sa spiete opaska.

Swiece zaplonowe wymienialem na nowe, po tym jak zauwazylem ze w jednej pękła izolacja na elektrodzie.

Nie wiem czy to dobry trop ale gdy coś odłącze (krokowiec, mapsensor, czujnik przepustnicy...) i zaświeci się "check", to silnik pracuje równo.

Gdy podłącze, check gaśnie, ale obroty falują... tak jak by silnik w trybie check pracował w jakimś innym awaryjnym trybie, i wtedy jest ok.

Sprubuję jeszcze raz podmienić komputer, raz już zamienialem ale może trafiłem na jakiś bardziej uszkodzony niż mój...

Napisano

Sprubuj jeszcze podmienić MAP sensora żeby wykluczyć jeżeli silnik bedzie się zachowywał jak do tej pory to znaczy że to nie on, jeszcze bym sprawdził przewody . Mały teścik spryskaj (bez osłonek, peszla co masz na nich założonego) przewody wodą i popatrz czy nie świecą najlepiej jak będzie ciemno to wykonać

Ciekawy przypadek. Sięgnołem jeszcze do lektury i znalazłem coś

"W samochodach z katalizatorami nieszczelności

układu wylotowego przed sondą lambda

mogą doprowadzić do następujących zakłóceń:

trudności z uruchomieniem silnika, gaśnięcie

silnika, nierówna praca na biegu jałowym,

dławienie przy przyspieszaniu."

. . . dalej jest opisane jak przeprowadzić sprawdzenie

Sam naprawiam str 130

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.