Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

upał i wyjazd w trasę

Featured Replies

Napisano

Nie za daleko ok 230 km.

Macie jakieś rady ??

Niestety jazdę zacznę ok 2 po południu więc ciepło będzie wink.gifPozdr

Napisano

> Nie za daleko ok 230 km.

> Macie jakieś rady ??

> Niestety jazdę zacznę ok 2 po południu więc ciepło będzie Pozdr

ubrac sie przewiewnie, jakies picie ze soba i wio, zadnych specjalnych przygotowan ....

Napisano

Nie wiem czy masz wygodne siedzenie ?

Ja na swoim moto przy takiej pogodzie poruszam się skokami ok 100 km.

Ale ja mam nie za bardzo wygodne siedzisko.

Także zaplanować postoje, popatrzeć za parkingami.

Obowiązkowo woda do plecaka, sakwy.

Ze spodni w temp pow 30 st dżinsy np motto dają radę.

Kurtka - pewnie jakaś "mesh" by się przydała...

Ja jechałem ostatnio w perforowanej skórze z 2 nawiewnikami i powyżej 50 km /h był fajny przeciąg. Pod kurtką specjalna chłodząca koszulka rowerowa. Poniżej 50 niestety sauna.

Z własnych obserwacji:

Jazda w upał powyżej 30 stopni w pełnym ubiorze męczy.

Jednak bez ubioru nie jeżdżę nigdy. Choćby po bułki.

Co za tym idzie możemy się robić senni.

Także lepiej jechać wolniej (w ostatnią niedzielę mijałem masę motocyklistów na [790] na różnych maszynach i rzadko przekraczali 100).

Jak poczujesz się "lekko odurzony" upałem uchyl sobie szybkę - będzie głośno, wolniej ale rześko i przytomnie.

Jeżeli to nie pomoże - postój i spacer.

Bo najwięcej zdarzeń jest podczas właśnie takich upałów...

I uważać na puszkarzy, szczególnie zadziorne typy "poscigajmy się", "nie puszczę cię" itp, lepiej odpuścić i pojechać cało dalej. wink.gif

Szerokości.

Napisano
  • Autor

Jadę do Janowa na koniki wink.gif

W sumie nie jest daleko ale ubranko mam czarne jest przewiewne no może nie jak T-shirt.

Powolutku dam radę zakładam że jakieś 3, 5 godzinki będę się turlał i ze 2 postoje zrobię wink.gif

Pozdr

Napisano

Ze co ? Do trasy 230 km sie przygotowujesz ? - Przeciez to mala runda wokol komina.

Picie i wsjo ! A i to nie musisz bo sklep spozywczy masz w kazdej wiosce wiec mozesz kupic.

wink.gif

Napisano

> Ze co ? Do trasy 230 km sie przygotowujesz ? - Przeciez to mala runda wokol komina.

> Picie i wsjo ! A i to nie musisz bo sklep spozywczy masz w kazdej wiosce wiec mozesz kupic.

też tak w pierwszej chwili pomyslałem jak przeczytałem pierwszy post autora, ale z drugiej strony dla jednego taki wypad to już coś a dla drugiego 2 miesiące po Mongolii to pryszcz

Napisano

> Ze co ? Do trasy 230 km sie przygotowujesz ? - Przeciez to mala runda wokol komina.

> Picie i wsjo ! A i to nie musisz bo sklep spozywczy masz w kazdej wiosce wiec mozesz kupic.

Akurat raz w życiu się z Tobą zgodzę smile.gif

Napisano

> z drugiej strony

> dla jednego taki wypad to już coś a dla drugiego 2 miesiące po Mongolii to pryszcz

Wszystko kwestia ubioru i picia wody mineralnej oraz jej wydalanie.

wink.gif

Napisano

Inna nazwa - bielizna termoaktywna. np brubeck cooler

http://www.4-biker.pl/bielizna.html

W sklepie na L można dostać coś takiego jak koszulka funkcyjna

http://fanlidla.pl/gazetka/2012.03.24.motocykl/5132,Koszulka,funkcyjna,na,motocykl

Przy ok 20 stopniach noszę w/w koszulkę (na gołe ciało), na to grubszy t - shirt i skóra motocyklowa.

Przy ok 25 stopniach noszę samą w/w koszulkę, bez t - shitu i skóra motocyklowa

Ale przy ok 30 stopniach jest za ciepło na tą koszulkę.

Ubieram wtedy pod skórę najzwyklejszą koszulkę kolarską Accent

o taką

http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1897

lub

taką

http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=3351

W temp powyżej 30 w mojej skórze (pomimo perforacji i nawiewników) już się robi prawdziwa męczarnia i unikam jazdy.

Przymierzam się na coś takiego na upały

http://www.4-biker.pl/mesh.php

Napisano

> W sklepie na L można dostać coś takiego jak koszulka funkcyjna

> http://fanlidla.pl/gazetka/2012.03.24.motocykl/5132,Koszulka,funkcyjna,na,motocykl

o taką nawet posiadam biglaugh.gif ale ~30 stopni jest i tak dramat frown.gif

> Przymierzam się na coś takiego na upały

> http://www.4-biker.pl/mesh.php

tylko, że nie ma gdzie tego zmierzyć oslabiony.gif

lokalnie muszę sobie znaleźć jakąś letnią kurtałę - widziałem taką alpinestars w intermotors ale ponad 8 paczek a to trochę za dużo frown.gif

Napisano

Ostatnio szukałem kurtki na upały, zakupiona została Modeka Mesh. Kurtka wygląda jak normalna motocyklowa, posiada wszystkie protektory i najważniejsze.... jest chłodek.

Napisano
  • Autor

No to wróciłem smile.gif

Może to faktycznie koło komina ale prawie już na Białorusi zlosnik.gif

W tamtą strone ciepło hi hi hi jeden postój i wszystko pięknie.

W trakcie jazdy mój strój modeki dał rade wszystkie suwaki rozsunięte - było komfortowo. Na postoju po zdjęciu kurtki było OK.

Czas 2,5 h trasa przyjemna.

Powrót 2 h - złapał mnie mały deszczyk - no i niestety trzeba w wioskach i małych miasteczkach uważać.

Traktory wywlekają błoto na drogę - no i jeden zakręcik w małym miasteczku na szczycie był pięknie wysypany piaskiem. Ale bez paniki dałem radę.

Jazda super - ale troskę mnie karczycho pobolewa.

Pozdrawiam

Napisano

> Ostatnio szukałem kurtki na upały, zakupiona została Modeka Mesh. Kurtka wygląda jak normalna

> motocyklowa, posiada wszystkie protektory i najważniejsze.... jest chłodek.

gdzie kupowałeś?

Napisano

> gdzie kupowałeś?

Kupowałem tutaj , tylko byłem osobiście i oglądałem. Mieli sporo kurtek tego typu tylko nie było na mnie rozmiaru.

Napisano

> gdzie kupowałeś?

idz do salonu firmowego modeki, maja zwykle najwiekszy wybor a ceny maja wszedzie porownywalne

ogladalem te mesh, ale mi nie podeszla - raz ze troche nie przekonuje mnie sam material, a ostatecznie deczko za mala byla wink.gif

Napisano

> Nie za daleko ok 230 km.

> Macie jakieś rady ??

> Niestety jazdę zacznę ok 2 po południu więc ciepło będzie Pozdr

zatankuj hehe.gif

Napisano

> idz do salonu firmowego modeki, maja zwykle najwiekszy wybor a ceny maja wszedzie porownywalne

> ogladalem te mesh, ale mi nie podeszla - raz ze troche nie przekonuje mnie sam material, a

> ostatecznie deczko za mala byla

ta no weź i idź jak salony firmowe są we Wrocławiu, Świdnicy lub Poznaniu zlosnik.gif

W Wawie byłem w hondzie na Kopijników i były ze 3 kurtki modeki na krzyż sciana.gif

Napisano

> popatrz na ubrania Beringa

> ja czekam na przyjazd jutro takiej kurteczki

> http://www.bering.pl/20-aero.html

Użytkuję taką kurtkę (w wersji męskiej) już drugi sezon...

Na miasto w lecie jest idealna. Jedynie do przedniej kieszeni można byłoby się przyczepić, jest wielkości karty kredytowej i osobiście wolałbym nieco większą. Na szczęście kieszeń wewnątrz jest sporo większa i bez problemu mieści się tam DR.

Firmy nie znałem wcześniej, ale nie wiedziałem czy tego typu kurtki się w ogóle sprawdzają i ze względu na przystępną dla mnie cenę zaryzykowałem... Ja jestem zadowolony ok.gif.

Napisano

> mierzyłaś/oglądałaś te kurtkę czy w ciemno bierzesz? sklep z Katowic

Znam firmę bo mam już ich jedna kurtkę i znam rozmiarowke

Zdjęcie pogladowe ,nie wiem nawet skąd do mnie kurtka będzie jechała ,jakiś inny sklep w necie waytogo.gif

Napisano

> Użytkuję taką kurtkę (w wersji męskiej) już drugi sezon...

> Na miasto w lecie jest idealna. Jedynie do przedniej kieszeni można byłoby się przyczepić, jest

> wielkości karty kredytowej i osobiście wolałbym nieco większą. Na szczęście kieszeń wewnątrz

> jest sporo większa i bez problemu mieści się tam DR.

> Firmy nie znałem wcześniej, ale nie wiedziałem czy tego typu kurtki się w ogóle sprawdzają i ze

> względu na przystępną dla mnie cenę zaryzykowałem... Ja jestem zadowolony .

Ja myśle ,ze tez będę zadowolona,wykonanie ich ubrań jest bardzo OK.

Szukałam czegoś co uzupełni letni zestaw na moto i tez myśle ,ze wybór trafiony.

Napisano

> Użytkuję taką kurtkę (w wersji męskiej) już drugi sezon...

> Na miasto w lecie jest idealna. Jedynie do przedniej kieszeni można byłoby się przyczepić, jest

> wielkości karty kredytowej i osobiście wolałbym nieco większą. Na szczęście kieszeń wewnątrz

> jest sporo większa i bez problemu mieści się tam DR.

> Firmy nie znałem wcześniej, ale nie wiedziałem czy tego typu kurtki się w ogóle sprawdzają i ze

> względu na przystępną dla mnie cenę zaryzykowałem... Ja jestem zadowolony .

no a gdzieś kupił tę kurtkę? jest w wawie sklep sprzedający tę firmę?

Napisano

> no a gdzieś kupił tę kurtkę? jest w wawie sklep sprzedający tę firmę?

Kupiłem przez internet z firmowej strony.

Napisano

> Kupiłem przez internet z firmowej strony.

Kurtka dziś dotarła. To rozmiar T0 najmniejszy jaki maja ale idealny dla mnie. Dobra jakość materiałów ,bardzo wygodna. Teraz tylko test w czasie jazdy w upalne dni. waytogo.gif

Napisano

> Kurtka dziś dotarła. To rozmiar T0 najmniejszy jaki maja ale idealny dla mnie. Dobra jakość

> materiałów ,bardzo wygodna. Teraz tylko test w czasie jazdy w upalne dni.

No to musisz poczekać do piątku.

Ja jestem tak pozytywnie zaskoczony jakością wykonania, że nie wykluczam kupna kolejnych rzeczy z tej firmy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.