Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

REZZO 2,0. Kontrolka Check Engine.

Featured Replies

Napisano

Pomimo, że użytkowników tego wozidła jest niewielu to może pojawią się jakieś konstruktywne sugestie.

Mianowicie, dzisiaj przy pierwszym, porannym rozruchu zapaliła mi się lampka Check Engine.

Co może być przyczyną?

Jak groźne mogą być skutki?

Pozdrawiam

PL.

Napisano

> Pomimo, że użytkowników tego wozidła jest niewielu to może pojawią się jakieś konstruktywne

> sugestie.

> Mianowicie, dzisiaj przy pierwszym, porannym rozruchu zapaliła mi się lampka Check Engine.

> Co może być przyczyną?

> Jak groźne mogą być skutki?

Ciężko wróżyć. Jak nie zgaśnie, podjedź do mechanika z komputerem OBD i odczytaj błąd - będziesz wiedział co silnikowi dolega.

Napisano

Tak jak kolega rwIcIk pisze - bez skanera OBD, czy tam innego interfejsu się nie obędzie.

Osobiście stawiam ( zgodnie z tym co masz napisane w opisie ) - LPG będzie przyczyną tego stanu. Może korekty na sondzie lambda są poza zakresem regulacji lub sama sonda ( w zasadzie jej "grzałka" ) przestała działać ??

Tak siak czy owak - bez kompa się nie obędzie.

Można jeszcze rozłączyć akumulator i poczekać do skasowania pamięci ECU wink.gif takie zamiatanie pod dywan nieczystości oink.gif

Napisano

Wrozenie z fusow chcesz bysmy uprawiali?

Skaner ostatnio w BI widzialem nawet na podrzednej stacji LPG, wrzucasz 5zl i sie podpinasz po diagnoze.

Napisano

> Tak jak kolega rwIcIk pisze - bez skanera OBD, czy tam innego interfejsu się nie obędzie.

> Osobiście stawiam ( zgodnie z tym co masz napisane w opisie ) - LPG będzie przyczyną tego stanu.

> Może korekty na sondzie lambda są poza zakresem regulacji lub sama sonda ( w zasadzie jej

> "grzałka" ) przestała działać ??

> Tak siak czy owak - bez kompa się nie obędzie.

> Można jeszcze rozłączyć akumulator i poczekać do skasowania pamięci ECU takie zamiatanie pod

> dywan nieczystości

Mogą zapłony wypadać.

Może wtryskiwacze gazowe rozkalibrowały się.

Może być dużo przyczyn.

Szkoda gdybać smile.gif

Napisano

Sprawdz kompem. Lepiej nie zostawiac tego poniewaz rzeczy moze byc wiele. Jezeli posiadasz LPG to stawiam na sonde.

W sumie masz fajne autko.

Pozdr

Arek Epica LMV W-wa

Napisano

> Pomimo, że użytkowników tego wozidła jest niewielu to może pojawią się jakieś konstruktywne

> sugestie.

Podjechac na kompa albo go zakupic i samemu odczytac blad.

> Mianowicie, dzisiaj przy pierwszym, porannym rozruchu zapaliła mi się lampka Check Engine.

> Co może być przyczyną?

Wszystko i nic waytogo.gif wrozenie z fusow ja stawiam ,ze kuna przegryzla wiazke inni stawiaja na sonde.

Napisano

Właśnie sobie pomyślałem że jakoś rok mija smile.gif

> Co może być przyczyną?

Jak były tam żółte valteki, to check oznaczał, że trzeba je wyczyścić i skalibrować. Wtedy wyrzucało błąd opisany jako zbyt wolna zmiana wskazań sondy lambda - chodziło o to że 1 wtrysk się nie zamykał i mieszanka była za bogata. Nie wiem ile przejechałeś, ale może te wtryski też już się przybrudziły.

Nie miałem innych check'ów poza przypadkiem, gdy mechanicy rozpięli wtyczkę sondy lambda i zapomnieli jej zapiąć (w sumie też możesz sprawdzić, czy coś jej nie przegryzło).

Musisz odczytać błąd, choć generalnie check jest związany z nieprawidłowym składem mieszanki i spalin.

Napisano

>Jak były tam żółte valteki, to check oznaczał, że trzeba je wyczyścić i skalibrować.

Albo założyć se coś ciekawszego. smile.gif

Napisano

> Albo założyć se coś ciekawszego.

Założyłem - siedzą (znaczy siedziały na pewno rok temu) tam valteki typ 34 i ja od momentu ich założenia problemów nie miałem.

Stąd napisałem, że nie wiem ile lemon tym autem przejechał, bo może one też się przybrudziły.

Napisano
  • Autor

> Właśnie sobie pomyślałem że jakoś rok mija

Za 2 tygodnie rok będzie :D

Nie wiem ile przejechałeś, ale może te wtryski też już się przybrudziły.

Przejechaliśmy jakieś 22 kkm i nigdy nic niepokojącego się nie działo z LPG.

> Musisz odczytać błąd, choć generalnie check jest związany z nieprawidłowym składem mieszanki i spalin.

Dziwna sprawa moim zdaniem. W drodze do mechanika lampka zgasła. Tak samo niespodzianie jak się zapaliła.

Byłem u magika z komputerem. Odczytał błąd. "Niskie napięcie na czujniku położenia wału". Skasował błąd, zainkasował garść złociszy i powiedział, że czujnik umiera. Jak padnie to się wymieni, a teraz spokojnie można jeździć.

No to jeżdżę smile.gif

Napisano

> błąd, zainkasował garść złociszy i powiedział, że czujnik umiera. Jak padnie to się wymieni, a

Gorzej, że jak padnie, to chyba unieruchomi silnik.

Chyba bym się prewencyjnie w czujnik zaopatrzył i wrzucił go do bagażnika, a i przeczyszczenie styków mu nie zaszkodzi.

Możesz też obejrzeć kabel, który idzie po pokrywie zaworów, czy gdzieś nie jest zagięty, albo przetarty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.