Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukające popychacze - "chyba"

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak: odpalam swoją Astrę na zimnym silniku i słychać takie cykanie, stukanie (metaliczny dźwięk). Po chwili jak olej ruszy w obieg stukanie zanika. Silnik nie był nigdy katowany i wkręcany powyżej 5000 obr.

Olej 5W30 GM Dexos 2, przejechane na nim od wymiany 15kkm, aktualny przebieg auta 30kkm. Oleju łyka poniżej norm fabrycznych - coś koło 1l na 10kkm.

Jak zawalczyć z GM o reklamację, mam jeszcze 2,5 miesiąca gwarancji.

Jutro dzwonie do assistance i zgłaszam problem aby mi dali zastępczaka (jeśli będą chcieli) a auto stawiam na serwis.

Napisano

> Sprawa wygląda tak: odpalam swoją Astrę na zimnym silniku i słychać takie cykanie, stukanie

> (metaliczny dźwięk). Po chwili jak olej ruszy w obieg stukanie zanika. Silnik nie był nigdy

> katowany i wkręcany powyżej 5000 obr.

I w tym jest problem. Zamuliłeś silnik. biglaugh.gif

Daj troche w palnik, niech sie dobrze wygrzeje i przepali. Powinno pomóc. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zamuliłeś silnik.

Raczej nie, po prostu nie mam w zwyczaju piłować silnika jak nie ma potrzeby.

> Daj troche w palnik, niech sie dobrze wygrzeje i przepali. Powinno pomóc.

Użytkuję go w takich zakresach obr. żeby było ekonomicznie i jako takie przyspieszenie. I przeganiam go czasami po autostradzie.

Napisano

> Sprawa wygląda tak: odpalam swoją Astrę na zimnym silniku i słychać takie cykanie, stukanie

> (metaliczny dźwięk). Po chwili jak olej ruszy w obieg stukanie zanika. Silnik nie był nigdy

> katowany i wkręcany powyżej 5000 obr.

> Olej 5W30 GM Dexos 2, przejechane na nim od wymiany 15kkm, aktualny przebieg auta 30kkm. Oleju łyka

> poniżej norm fabrycznych - coś koło 1l na 10kkm.

> Jak zawalczyć z GM o reklamację, mam jeszcze 2,5 miesiąca gwarancji.

> Jutro dzwonie do assistance i zgłaszam problem aby mi dali zastępczaka (jeśli będą chcieli) a auto

> stawiam na serwis.

Może być, że na tym oleju, to normalne.

Silnik ma hydrauliczną kompensację luzu zaworowego czy zmienne fazy rozrządu?

Napisano
  • Autor

> Może być, że na tym oleju, to normalne.

> Silnik ma hydrauliczną kompensację luzu zaworowego czy zmienne fazy rozrządu?

silnik A14XER z hydrauliczną regulacją luzu zaworowego ze zmiennymi fazami rozrządu

Napisano

> silnik A14XER z hydrauliczną regulacją luzu zaworowego ze zmiennymi fazami rozrządu

Pewnie problem z hydraulicznym napinaczem łańcuszka rozrządu - usterka dosyć częsta w tych silnikach. Czy chodzi o taki odgłos?

Napisano
  • Autor

> Pewnie problem z hydraulicznym napinaczem łańcuszka rozrządu - usterka dosyć częsta w tych silnikach.

To chyba nie normalny objaw przy tak niskim przebiegu?

>Czy chodzi o taki odgłos?

Dokładnie taki, tylko u mnie słychać tylko na zimnym silniku i przez 30-40 sekund. potem wszystko ok.

Napisano

> To chyba nie normalny objaw przy tak niskim przebiegu?

Zdecydowanie nie jest to normalny objaw przy takim przebiegu. Tymbardziej, że piszesz, że auto nadal jest na gwarancji - zgłoś usterkę w ASO.

> Dokładnie taki, tylko u mnie słychać tylko na zimnym silniku i przez 30-40 sekund. potem wszystko

> ok.

U mnie podobny problem pojawił się zimą po tych mocnych mrozach. Działo się tak przy odpalaniu na ciepłym silniku tylko, że trwało znacznie krócej - maksymalnie 5 sekund. W moim przypadku pomogła wymiana oleju - na zimę zalałem Elfem, powrót na Dexos 2 rozwiązał problem. Jak sobie teraz myślę to być może ten mój Elf był podrabiany i stąd problem... Czynnikiem pracującym w tym napinaczu hydraulicznym jest właśnie olej z miski olejowej. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać właściwy (wysoki) poziom oleju w tym silniku. W momencie kiedy napinacz nie napina prawidłowo łańcucha to uderza on o obudowę i stąd ten metaliczny odgłos.

Napisano

mam to samo w puncioku - dlugo zajmuje zanim ci zgasnie kontrolka oleju? Bo u mnie dośc chwilę.

ma tak od nowości - teraz 280kkm i nic sie silnikowi nie stało, tyle że to głupio brzmi że zapalasz silnik, zaczyna klepać jakby chodził bez oleju, dopiero po chwili sobie oleju napompuje, kontrolka zgaśnie i przestaje klepac...

Napisano

to może być napinacz, u mnie objawem był taki klekot jak na załączonym filmie ale dopiero na rozgrzanym silniku, wymiana zestawu rozrządu pomogła

Napisano

> Pewnie problem z hydraulicznym napinaczem łańcuszka rozrządu - usterka dosyć częsta w tych

> silnikach. Czy chodzi o taki odgłos?

mam dokłądnie taki odgłos w merivie z przebiegiem 60kkm -pojawiło się po wymianie oleju (z beczki)- wymiana na oryginalny olej po paru tygodniach nic jednak nie zmieniła - jak rozumiem wymiana rozrządu pomoże?

Napisano

> mam dokłądnie taki odgłos w merivie z przebiegiem 60kkm -pojawiło się po wymianie oleju (z beczki)-

> wymiana na oryginalny olej po paru tygodniach nic jednak nie zmieniła - jak rozumiem wymiana

> rozrządu pomoże?

może przytkal sie kanalik olejowy w napinaczu? ja bym wlał jakas plukanke do silnika i potem zmienil olej moze pomoże, a nóż widelec jak tak to będziesz ponad 1 tys do przodu

Napisano
  • Autor

Serwis usterki nie stwierdził, zimny silnik był przy mnie odpalany w ASO i nic na złość nie było słychać. Jeżdżę dalej i nasłuchuję odgłosów przy odpalaniu na zimno.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> silnik A14XER z hydrauliczną regulacją luzu zaworowego ze zmiennymi fazami rozrządu

hydraulicznie sterowana kompensacja luzów zaworowych nie powinna trwać tak długo, max 5-7sekund. 30-40 sekund to zdecydowanie za długo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.