Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody Astra F

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem, nie wiem jak podpiąć wężyki a nie chce czegoś zepsuć, byłem u mechanika i on też nie wie jak, dodam że na gazie mi muli auto, może ktoś z was mógłby pomóc, . Załączam zdjęcia.

Tu są 2 takie wejścia

http://img221.imageshack.us/img221/2749/dsc01239l.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/3513/dsc01232i.jpg

A z tych dwóch przekaźników (tak mi się wydaje że to przekaźniki) wychodzi po jednym wężyku które pasują na te otworki które są wyżej na zdjęciach.

http://img404.imageshack.us/img404/8844/dsc01231bi.jpg

http://img232.imageshack.us/img232/549/dsc01229b.jpg

Napisano

Króciec z drugiego zdjęcia powinien być połączony wężykiem z króćcem z przodu przepustnicy, obok krokowego (wężyk z pomarańczową końcówką).

To na czwartym zdjęciu to map sensor, powinien być połączony z króćcem z tyłu przepustnicy (albo kolektora ssącego, już nie pamiętam, ale pomylić nie można, bo średnice są inne).

Napisano
  • Autor

Podpiąłem króciec z pierwszego zdjęcia z map sensorem który jest na 4 zdjęciu i check engine przestał mi świecić, a pokazywało błędy 18 i 33. Po przełączeniu na gaz auto ma za niskie obroty i na dodatek mi go muli na wyższych obrotach, na benzynie normalnie.

a wiesz może co to za przekaźnik na 3 zdjęciu którego króciec jest gumowy ??

Napisano

Nie jest to przekaźnik, ale nigdy czegoś takiego nie widziałem smile.gif W którym miejscu to jest?

Podłączyłeś przewód od obudowy przepustnicy do króćca z przodu przepustnicy? Bo to ma wpływ na wolne obroty.

W ogóle po co ściągałeś wszystkie wężyki? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jest to przekaźnik, ale nigdy czegoś takiego nie widziałem W którym miejscu to jest?

To jest prawie na przeciwko przepustnicy (bardziej z prawej strony) na podszybiu.

> Podłączyłeś przewód od obudowy przepustnicy do króćca z przodu przepustnicy? Bo to ma wpływ na

> wolne obroty.

> W ogóle po co ściągałeś wszystkie wężyki?

Jeszcze nie podłączyłem, nie mam tego przewodu z pomarańczowym końcem. Mechanik po skończonej robocie mi to tego nie podpinał bo stwierdził że tak było wcześniej.

Napisano

A w ogóle co to za silnik?

Nieźle Cię mechanik załatwił smile.gif

Zrób jeszcze fotkę przodu przepustnicy, może jeszcze coś masz odłączone.

Napisano

> byłem u mechanika i on też nie wie jak

A to nie Tobie wymieniali silnik i nie podpięli sondy lambda?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A w ogóle co to za silnik?

> Nieźle Cię mechanik załatwił

> Zrób jeszcze fotkę przodu przepustnicy, może jeszcze coś masz odłączone.

Silnik X16SZ 1.6 8V, później zrobie fotki przepustnicy to wrzuce.

Wczoraj chciałem podpiąć ten wężyk który powinien mieć pomarańczową końcówke tak jak mówiłeś, z przodu przepustnicy obok krokowego, ale nie widze tam żadnego króćca.

Tak Lelek ten sam smile.gif Jeden kabelek gdzie była wtyczka jest ucięty (został tylko kawałek przewodu) i dlatego sonda nie jest podłączona. Można by zrobić tak żeby uciąć wtyczkę z drugiej strony i połączyć razem te kabelki na stałe ??

Napisano

Nie ucinaj wtyczki od sondy. Raczej delikatnie ją rozbierz, albo zmiażdż wink.gif i dolutuj kabelek do pinu. Sonda ma stalowy przewód i lutowanie go jest bardziej kłopotliwe niż miedzi. Lepiej już użyć kostki.

Napisano

d4e86fa81da18f5bmed.jpg

Na tym zdjęciu widać oba króćce z przodu przepustnicy (te po prawej na dole), wężyk powinieneś podłączyć do tego cieńszego.

Napisano
  • Autor

> Na tym zdjęciu widać oba króćce z przodu przepustnicy (te po prawej na dole), wężyk powinieneś

> podłączyć do tego cieńszego.

Nie mogę tego znaleźć. U mnie tak wygląda przepustnica.

http://img521.imageshack.us/img521/5262/dsc01241o.jpg

Znalazłem problem mulenia na gazie. Z filtra wychodzą dwie rurki i po zatkaniu jednej z nich obojętnie której silnik na gazie przestaje falować i jedzie normalnie ( chociaż raz mi zgasł po zmianie biegu na 5 przy 80 km/h) dodam że na benzynie przy 80 km/h wywala mi check engine. Załączam fotkę tych wyjść z filtra.

http://img7.imageshack.us/img7/7537/dsc0124544.jpg

Napisano

> Nie mogę tego znaleźć. U mnie tak wygląda przepustnica.

to ten z gumową zaślepką.

Napisano
  • Autor

> to ten z gumową zaślepką.

Podpiąłem wszystko tak jak pisaliście i jest już w porządku. Dzięki chłopaki za pomoc ok.gif

Napisano

Niebieski wężyk u mnie idzie spod przepustnicy do obudowy przy filtrze powietrza. Drugi przewód (u mnie biały) idzie w przeciwnym kierunku (gdzieś w okolicy DIS'a).

Nie pamiętam dokładnie ale dziś lub jutro mogę cyknąć fotki...

Napisano
  • Autor

Mógłby ktoś zrobić fotke albo ma ktoś schemat jak podłączyć sonde lambda ?? Wiem tylko że wchodzi w kolektor ssący a nie wiem gdzie druga strona.

Napisano

> Wiem tylko że wchodzi w kolektor ssący a nie wiem gdzie druga strona.

Ssący ???

Chyba w wydechowy

Napisano

Kabel z sondy idzie do ECU, no chyba że masz LPG, to po drodze pewnie jest przecięty i wprowadzony do centralki LPG.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie, ten kabel od sondy idzie do komputera czy gdzieś indziej ?? Wychodzi na to że mam przecięty ten przewód i nie ma gdzie wpiąć tej sondy i będe musiał ciągnąć go od samego początku, tylko nie wiem gdzie się zaczyna.

Napisano

Tak jak pisałem, idzie do komputera. Wydaje mi się że kabel idzie w peszlu za głowicą (peszel przyczepiony uchwytami do pokrywy zaworów), i dalej do kabiny gdzieś przy zbiorniczku płynu do spryskiwaczy.

Napisano

Tak jak kolega napisał kabelek od sondy idzie w tym grubszym peszlu(zaznaczony na żółto), ja ze swojej strony mogę dodać że również do tego peszla wchodzi kabelek bięgnący do aparatu zapłonowego a dokładniej do czujnika halla

286105632-c14nz.1.jpg

post-149674-14352516840459_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.