Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Branie oleju a katalizator

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo każdy silnik bierze olej, jeden weźmie naparstek od wymiany do wymiany, a drugi 1l / 1000km

Pytanie, jakie ilości spalanego oleju zaczynają być zgubne dla katalizatora?

Pytam o silnik benzynowy

Napisano

> Pytanie, jakie ilości spalanego oleju zaczynają być zgubne dla katalizatora?

> Pytam o silnik benzynowy

Poki sie faktycznie spala to i 1l/1000km nie jest problemem.

Napisano
  • Autor

> Poki sie faktycznie spala to i 1l/1000km nie jest problemem.

No cóż, znika 1-1,5l na 1000 - nie cieknie, zatem chyba się spala?

To teraz, drugie pytanie: czy takie branie oleum (w domyśle zaolejenie świecy) mogło być przyczyną następującego zdarzenia:

Jazda autostradą ~110km/h - absolutnie wszystko w normie - po 40 minutach auto nagle przestaje palić na 1 cylinder (nagle, całkowicie, tzn bez sytuacji pośrednich, jeden gar całkiem wysiadł, regularna nieregularność i wibracja, oczywiście spadek mocy).

Na kokpicie zaczyna migać kontrolka "check engine"

Dodam, że jazda jest kontynuowana bez zatrzymania przez około 15 minut do zjazdu i do celu (blisko zjazdu). Po zatrzymaniu i nie gaszeniu nadal ewidentnie pracuje "równo" na 3 cylindrach, jeden całkiem zdechły. Po zgaszeniu, za 10-15 minut, następuje próba odpalenia i okazuje się, że wszystko wraca do normy, równa praca na 4 cylindrach.

Z ciekawości wykręcone świece - elektrody wszystkich 4 świec zdrowe, gwinty zaolejone.

Po tym wszystkim przez dwa dni zrobione 140 km i zero nierównej pracy.

Gdy problem wystąpił jechał na sekwencyjnym LPG, jednak sekundę po tym jak zaczął jechać na 3 cylindrach przełączony przyciskiem na benzynę i to samo.

Jedyna zarejestrowana usterka "P0420 niewystarczający katalizator", która i tak rejestrowała się w tym aucie wcześniej dosyć regularnie. Problem z jazdą na 3 cylindrach wystąpił ten jeden raz.

Napisano

Raczej ten problem nie dotyczy spalania oleju

Napisano

Blad od kata wystapil dlatego, ze w wydech szla niespalona pb z tego jednego cylindra.

Cewka/kaseta powiedziala 30.GIF - w najlepszym wypadku

Napisano

> Blad od kata wystapil dlatego, ze w wydech szla niespalona pb z tego jednego cylindra.

> Cewka/kaseta powiedzial/a - w najlepszym wypadku

od kata mozliwe, ale ze nie palil na 1 gar raczej niem, chyba ze to 1.5 litra oleju idize w ten cylinder co raczej jest malo prawdopodobne

Napisano

Padło coś w zapłonie stąd błąd katalizatora. Jak masz dostęp do palnika to warto co 5-6 tysiecy wyciagnac kata i go przepalić ale w opcji topienie a opcji grzanie nagrzewasz do czerwoności i działa jak nowy. W sporcie jak dawka jest mocno z dołu podlana to częsty problem

Napisano
  • Autor

> Cewka/kaseta powiedziala - w najlepszym wypadku

Możliwe... chociaż dziwna usterka, generalnie chodzi OK, aż nagle taki pad... i ożywienie i znów niby dobrze.

Swoją drogą błąd kata wywala mi raz na kilka dni (jeśli "kasuję")

Chciałbym żeby to była cewka i żebym miał pewność, że to cewka.

Napisano

> Możliwe... chociaż dziwna usterka, generalnie chodzi OK, aż nagle taki pad... i ożywienie i znów

> niby dobrze.

> Swoją drogą błąd kata wywala mi raz na kilka dni (jeśli "kasuję")

> Chciałbym żeby to była cewka i żebym miał pewność, że to cewka.

Zmierz ciśnienie na cylindrach.

Może być że na którymś jest słaba kompresja i paliwo nie spala się a do tego dochodzi olej i stąd zbyt duże dopalanie w katalizatorze.

Napisano

> Zmierz ciśnienie na cylindrach.

> Może być że na którymś jest słaba kompresja i paliwo nie spala się a do tego dochodzi olej i stąd

> zbyt duże dopalanie w katalizatorze.

Tez mozna sprawdzic ok.gif kompresja, proba olejowa, uszczelniacze zaworow

Oleju jak rozumiem nie zaczal lykac nagle.

Co mnie jeszcze zastanowilo to mokry gwint. W gniazdach swiec jest mokro?? Czy moze tylko w tej jednej?

Z czym sie spotkalem ostatnio to, ze spore ilosci oleum znikaly przez uwalona uszczelke pokrywy zaworow, owy olej kapal do gnizd swiec i na kolektor wydechowy znikajac bez sladu.

Napisano
  • Autor

> Tez mozna sprawdzic kompresja, proba olejowa, uszczelniacze zaworow

No będę chciał to zrobić

> Oleju jak rozumiem nie zaczal lykac nagle.

Mam go krótko, bierze odkąd mam i pewnie wczesniej wink.gif

> Co mnie jeszcze zastanowilo to mokry gwint. W gniazdach swiec jest mokro?? Czy moze tylko w tej

> jednej?

> Z czym sie spotkalem ostatnio to, ze spore ilosci oleum znikaly przez uwalona uszczelke pokrywy

> zaworow, owy olej kapal do gnizd swiec i na kolektor wydechowy znikajac bez sladu.

Wszystkie świece wyglądają tak samo, tzn zaolejone gwinty, elektrody suche i poprawne. Chociaż w sumie wykręcałem je nie po długim postoju, ale po 1-2 godzinach

Widoku gniazd świec nie mam, tam jest jakaś chyba osłona, świece wkłada się do rurek (akurat takich że mieści się nasadowa 16) wysokich na tyle, że nawet po wykręceniu świecy jeszcze się lekko w tych rurkach chowa.

Natomiast rzeczywiście, od strony widocznej (dolotu), na granicy głowicy/pokrywy zaworów widzę zacieki oleju, więc na pewno torchę popuszcza uszczelka pokrywy - no ale 1,5 litra na 1000? To gdzie to by się podziało?

W sumie skoro nie dymi specjalnie to może tutaj ubywać... trzeba zmierzyć kompresję, będzie więcej wiadomo.

Napisano

> Tez mozna sprawdzic kompresja, proba olejowa, uszczelniacze zaworow

> Oleju jak rozumiem nie zaczal lykac nagle.

> Co mnie jeszcze zastanowilo to mokry gwint. W gniazdach swiec jest mokro?? Czy moze tylko w tej

> jednej?

> Z czym sie spotkalem ostatnio to, ze spore ilosci oleum znikaly przez uwalona uszczelke pokrywy

> zaworow, owy olej kapal do gnizd swiec i na kolektor wydechowy znikajac bez sladu.

Mokre świece wewnątrz tez mogą świadczyć i słabej kompresji w danym cylindrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.