Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrak?

Featured Replies

Napisano

Jak to jest dzis z wrakami? Po wypadku dostalem wycene od ubezpieczyciela - naprawa nieoplacalna. Wyplacamy - X, wrak wart - Y. Zyczymy milego dnia...

Jak zostawie sobie wrak to co mozna z nim zrobic? Mozna go rozebrac na czesci i sprzedac czy trzeba go sprzedac w calosci? Co z rejestracja? Jak sie wyrejestrowuje auto?

Napisano

> Jak to jest dzis z wrakami? Po wypadku dostalem wycene od ubezpieczyciela - naprawa nieoplacalna.

> Wyplacamy - X, wrak wart - Y. Zyczymy milego dnia...

> Jak zostawie sobie wrak to co mozna z nim zrobic? Mozna go rozebrac na czesci i sprzedac czy trzeba

> go sprzedac w calosci? Co z rejestracja? Jak sie wyrejestrowuje auto?

Złomujesz i wyrejestrowujesz zlosnik.gif

Ale jak chcesz kwotę Y, to sprzedaj np. na Allegro i po kłopocie.

Napisano

> Jak to jest dzis z wrakami? Po wypadku dostalem wycene od ubezpieczyciela - naprawa nieoplacalna.

> Wyplacamy - X, wrak wart - Y. Zyczymy milego dnia...

> Jak zostawie sobie wrak to co mozna z nim zrobic? Mozna go rozebrac na czesci i sprzedac czy trzeba

> go sprzedac w calosci? Co z rejestracja? Jak sie wyrejestrowuje auto?

odpalasz google, wpisujesz kasacja pojazdów. dzwonisz, przyjezdzaja, płacą, dostajesz tablice ucięte, dowód zezłomowania i do urzędu wyrejestrowac ok.gif

Napisano

Co nie znaczy że kasę Y dostanie zlosnik.gif jak miałem uno po szkodzie całkowitej to wystawiłem je na allegro. Stało za 200zł więcej niż dawał mi kolega na złomie. Dzwonili ludzie i dawali 300 zł mniej niż kolega na złomie hehe.gifhehe.gif Kumpel przyjechał, zabrał, wypłacił kasiorkę, kwitek wystawił i problem z głowy.

Napisano

> Co nie znaczy że kasę Y dostanie jak miałem uno po szkodzie całkowitej to wystawiłem je na

> allegro. Stało za 200zł więcej niż dawał mi kolega na złomie. Dzwonili ludzie i dawali 300 zł

> mniej niż kolega na złomie Kumpel przyjechał, zabrał, wypłacił kasiorkę, kwitek wystawił i

> problem z głowy.

No to zależy od wraku.

Mój ubezpieczyciel wycenił na ~5000zł i za tyle wystawiłem - kupcy ścigali się, który pierwszy.

Napisano

Wrak uniaka wycenili mi na 600zł. Wystawiłem za 800 zł na allegro. Kolega na szrocie dawał 600 bo buda była poobijana, ale bez grama rdzy i to był jej pierwszy dzwon. Do tego umówiliśmy się że mogę sobie wyciągnąć z niego co chcę. A z allegro dzwonili ludzie że 300-400 dadzą i to z wielką łaską...

Napisano
  • Autor

> odpalasz google, wpisujesz kasacja pojazdów. dzwonisz, przyjezdzaja, płacą, dostajesz tablice

> ucięte, dowód zezłomowania i do urzędu wyrejestrowac

A wraka zabieraja?

Napisano

Teraz to już wszystkie firmy zabierają

Napisano

> Teraz to już wszystkie firmy zabierają

ale nie kazda moze wystawic kwit o kasacji

Napisano
  • Autor

A jeszcze - zlomujac mozna wyciagnac conieco?

Napisano

> A jeszcze - zlomujac mozna wyciagnac conieco?

jakąs głupote tak. ale bez silnika nie przejdzie zlosnik.gif

Napisano

> ale nie kazda moze wystawic kwit o kasacji

ale każda może kupic a to wystarczy do wyrejestrowania

Napisano

> jakąs głupote tak. ale bez silnika nie przejdzie

a to ciekawa teoria ... ale błedna ... dzięki coraz większej konkurencji ... spokojnie przejdzie

Napisano

> ale każda może kupic a to wystarczy do wyrejestrowania

ok.gif

Napisano

A to nie jest teraz tak, że jak TU wyceni wrak na X zł, to muszą od ciebie ten wrak za X zł kupić? hmm.gif

Napisano

> a to ciekawa teoria ... ale błedna ... dzięki coraz większej konkurencji ... spokojnie przejdzie

jak masz znajomości to i bez oddania auta przejdzie. mowimy o przepisach wink.gif

Napisano
  • Autor

> a to ciekawa teoria ... ale błedna ... dzięki coraz większej konkurencji ... spokojnie przejdzie

A co mowi prawo- co ma byc w aucie?

Napisano

Musisz się dogadać. Akurat tam gdzie ja oddawałem auto, właścicielem jest kolega więc bez problemu się dogadaliśmy. Wiadomo że nie wyciągałem silnika ze skrzynią, ale boczki , półkę, jakieś tam pierdoły sobie wyciągnąłem. Nawet pomagał hehe.gif

Napisano

> A co mowi prawo- co ma byc w aucie?

ma wazyc tyle ile jest DR

Napisano

Silnik, skrzynia akumulator no i waga się musi zgadzać.

Napisano

> A co mowi prawo- co ma byc w aucie?

google Ci wypluje odpowiednią ustawę .......

z grubsza nie ma mowy o niczym poza tym że stacja ma PRAWO żądac dopłaty do bodajże 10zeta za każdy brakujący kg masy minus iles tam % od masy fabrycznej ...

w praktyce nic takiego już prawie nigdy nie działa.

Napisano

> Silnik, skrzynia akumulator no i waga się musi zgadzać.

po co w ogóle wciskasz wyślij jak nie masz pojęcia o czym piszesz ?

Napisano

> nie muszą

> Jak nie uda się, to reklamacja do wyceny ubezpieczyciela.

Kiepsko. Dobrze byłoby, jakby TU musiało odkupić wrak wg swojej wyceny (tak jest w UK, o ile się nie mylę). Skończyłoby się naciąganie klientów.

Napisano

> ma wazyc tyle ile jest DR

taaa jasne ... smirk.gif

Quote:

4. Przedsiębiorca prowadzący stację demontażu nie pobiera opłaty, jeżeli łącznie są spełnione następujące warunki:

􀂃 pojazd jest zarejestrowany na terytorium kraju, zgodnie z odrębnymi przepisami;

􀂃 pojazd wycofany z eksploatacji:

− jest kompletny,

− nie zawiera innych odpadów, które nie pochodzą z danego pojazdu.

Za pojazd kompletny uważa się pojazd, który zawiera wszystkie istotne elementy i jego masa jest nie mniejsza niż 90% masy pojazdu.

W przypadku przyjmowania od właściciela niekompletnego pojazdu wycofanego z eksploatacji opłata, nie może przekraczać wysokości 10 zł za 1 kg brakującej masy pojazdu.

Przedsiębiorca prowadzący stację demontażu nie pobiera opłaty przy przyjmowaniu niekompletnych pojazdów Policji oraz jednostek ochrony przeciwpożarowej.

Przedsiębiorca prowadzący stację demontażu może odmówić przyjęcia niekompletnego pojazdu, jeżeli właściciel pojazdu odmawia uiszczenia opłaty.

Napisano

Akumulator musi być. A napisałem silnik i skrzynia z "rozpędu", do tego w silniku i skrzyni są płyny które są "toksyczne" więc nie możesz ich zlać do zlewu. Zresztą za brak kg będzie dopłacał.

Napisano

> Akumulator musi być. A napisałem silnik i skrzynia z "rozpędu". Zresztą za brak kg będzie dopłacał.

nie brnij bo nie masz racji smile.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie jest teraz tak, że jak TU wyceni wrak na X zł, to muszą od ciebie ten wrak za X zł kupić?

Podali firme ktora za Y-15% do 17.07 jest zainteresowana kupnem, a ta roznice 15% doloza sami do odszkodowania

Napisano

> Kiepsko. Dobrze byłoby, jakby TU musiało odkupić wrak wg swojej wyceny (tak jest w UK, o ile się

> nie mylę). Skończyłoby się naciąganie klientów.

ubezpieczalnie korzystające z portali typu online wskazują podmiot który się zobowiązał kupic pozostałośc po określonej przez T.U. w drodze licytacji cenie

Napisano

> Podali firme ktora za Y-15% do 17.07 jest zainteresowana kupnem, a ta roznice 15% doloza sami do

> odszkodowania

dokładnie tak to działa ale z tego co wiem to nie wszystkie ubezpieczalnie korzystają z licytacji online

Napisano

Skoro mi w sklepie każą zbierać akumulatorowy złom to raczej oddając auto na szrot akumulator też musi być.

Napisano

> taaa jasne ...

> Za pojazd kompletny uważa się pojazd, który zawiera wszystkie istotne elementy i jego masa jest nie

> mniejsza niż 90% masy pojazdu.

wiec gdzie sie pomyliłem? napisałem ze ma wazyc tyle ile jest w DR. nie czepmy sie szczegółów

Napisano
  • Autor

> dokładnie tak to działa ale z tego co wiem to nie wszystkie ubezpieczalnie korzystają z licytacji

> online

PZU akurat widac ma smile.gif

Napisano

> wiec gdzie sie pomyliłem? napisałem ze ma wazyc tyle ile jest w DR. nie czepmy sie szczegółów

ten szczegół to jakieś 100 kg przy małym aucie ...

ma ważyc = powinien ale nie równa się "musi "

Napisano

> PZU akurat widac ma

oczywiście , to czołowy gracz w tej akcji wprowadzania wraków z powrotem na rynek wtórny hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> znajdź mi cytat potwierdzający to co napisałeś ...

Quote:

i powstających z nich odpadów

akumulator i płyny eksploatacyjne traktuje się jako odpad.

Napisano

> google Ci wypluje odpowiednią ustawę .......

> z grubsza nie ma mowy o niczym poza tym że stacja ma PRAWO żądac dopłaty do bodajże 10zeta za

> każdy brakujący kg masy minus iles tam % od masy fabrycznej ...

> w praktyce nic takiego już prawie nigdy nie działa.

zalezy jakie to auto bo jak stary fiat uno czy daewoo to nikt bez silnika i kol go nie wezmie bo tyle takich wrakow ludzie oddaja w calosci , ze nie chce im sie bawic w taka wybebeszona drobnice

Napisano

> zalezy jakie to auto bo jak stary fiat uno czy daewoo to nikt bez silnika i kol go nie wezmie bo

> tyle takich wrakow ludzie oddaja w calosci , ze nie chce im sie bawic w taka wybebeszona

> drobnice

przy obecnych cenach złomu , no nie żartuj smile.gif może w Kielcach grinser006.gif a i to nie sądze

profi stacja przemieli wszystko ...

Napisano

> Quote:

> i powstających z nich odpadów

> akumulator i płyny eksploatacyjne traktuje się jako odpad.

chłopie czy Ty sobie żarty robisz ?

weźże zacytuj cały paragraf ustęp cokolwiek ale w całości smirk.gif

ps. nie " traktuje się " tylko to SĄ ODPADY ... ale tylko w procesie złomowania ...wcześniej są to materiały eksploatacyjne ... smirk.gif

Napisano

> przy obecnych cenach złomu , no nie żartuj może w Kielcach a i to nie sądze

> profi stacja przemieli wszystko ...

przyjmie za friko czyli za papier, tak w Kielcach

Napisano
u mnie złom spadł do 55groszy oslabiony.gif
Napisano

Nie ma sensu prowadzić tej dyskusji. Ja wiem że należy oddać auto z akumulatorem i wagą +- się zgadzającą. Ty wiesz swoje, oddajesz gołe budy a płacą Ci za kompletne auto i jest super ok.gif gratuluje i kończę tą dyskusję.

Napisano

> Nie ma sensu prowadzić tej dyskusji. Ja wiem że należy oddać auto z akumulatorem i wagą +- się

> zgadzającą. Ty wiesz swoje, oddajesz gołe budy a płacą Ci za kompletne auto i jest super

> gratuluje i kończę tą dyskusję.

propagujesz jakieś idiotyczne frazesy , nie potrafisz ich odnaleźc w rozporządzeniu które Ci zamieściłem a teraz ciul wie co piszesz

nic nie oddaje i za nic mi nie płacą , kiedyś bardzo poważnie wertowałem to rozporządzenie ponieważ chciałem otworzyc stację demontażu ,... znalazłem inny sposób na życie ale wiedza pozostała smirk.gif

Napisano

> u mnie złom spadł do 55groszy

wiosna lato prawie zawsze to robi ...

ja jak się zajmowałem tym " procederem" jeszcze przed stacjami demontażu ... czekałem do zimy smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> Nie ma sensu prowadzić tej dyskusji. Ja wiem że należy oddać auto z akumulatorem i wagą +- się

> zgadzającą. Ty wiesz swoje, oddajesz gołe budy a płacą Ci za kompletne auto i jest super

> gratuluje i kończę tą dyskusję.

wtedy placa za kg ile zawazy gola buda , wypisuja kwit na ileś tam % , wyrejestrowywujsz i po sprawie, ale to zalezy od kierownika, czy stacja ma prawo sprzedawac czesci czy tylko demontaż itp i zalezy kto z tym wrakiem przyjezdza

w CK nikt bez kół Ci auta nie weźmie, a z reszta to zalezy.... sa zlomiarze zalatwiajacy kwity, placacy troche wiecej niz 400-600zl z starego strucla.

Napisano
  • Autor

> ten szczegół to jakieś 100 kg przy małym aucie ...

> ma ważyc = powinien ale nie równa się "musi "

bez roznicy ile bedzie wazyl - jak ma byc kompletny to nie bede sie bawil w wyciaganie swiatelka oswietlenia bagaznika....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.