Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na jakiej zasadzie działają czujniki hamulców?

Featured Replies

Napisano

Konkretnie mam na myśli czujniki umieszczane w klockach hamulcowych. Za zadanie maja one informować o konieczności wymiany owych klocków. Działa to to poprzez zwarcie do masy przy minimalnej grubości okładziny ciernej czy może na zasadzie jakiegoś magnetyzmu?

Pytam, bo wymieniłem właśnie zestaw hebli - tarcze i klocki P i T w Rover 75.

Czujniki były tylko na prawej stronie. Przed wymianą na desce paliła się żółta kontrolka informująca o konieczności wymiany. Po wymianie na nowiutki zastaw i przełożeniu owych czujników kontrolka nie zgasła.

Jak sądzę winny jest któryś z owych czujników ale jak to sprawdzić?

Napisano

Nie znam 75-tki

- pierwsze działały tak , ze kabelek zatopiony stykał się z tarczą podczas hamowania i zapalała się kontrolka - ale tyko podczas naciskania na hamulec- gdy klocek cofał się to gasły...

- drugie miały już dwa przewody zatopione i po ich przerwaniu lub zwarciu z masa tarczy dochodziło do ciągłego świecenia się kontrolki

- Obecnie sa oparte na elektronice - serwomotorach / mierzą na bieżąco stan zużycia klocka, po wymianie trzeba kalibrować układ

Pewnie u ciebie albo coś źle podłączyli albo należy skasować....

Napisano
  • Autor

Auto pochodzi z roku 2003, sąsiadka ma je od dwóch lat, nie wiem kto majstrował wcześniej w hamulcach ale sprzedawca poinformował sąsiadkę, ze "kabelki są zle podłączone"... Tak czy siak owych kabelków nie da się inaczej podłączyć.

Wracając dokalibracji, sądzisz, ze w tak starym aucie dokonuje się takowych carow?

i jak ewentualnie miałoby to się odbywać? Czy ewentualnie da się w jakiś sposób sprawdzić poprawność działania czujników?

Napisano

> Konkretnie mam na myśli czujniki umieszczane w klockach hamulcowych. Za zadanie maja one informować

> o konieczności wymiany owych klocków. Działa to to poprzez zwarcie do masy przy minimalnej

> grubości okładziny ciernej czy może na zasadzie jakiegoś magnetyzmu?

> Pytam, bo wymieniłem właśnie zestaw hebli - tarcze i klocki P i T w Rover 75.

> Czujniki były tylko na prawej stronie. Przed wymianą na desce paliła się żółta kontrolka

> informująca o konieczności wymiany. Po wymianie na nowiutki zastaw i przełożeniu owych

> czujników kontrolka nie zgasła.

> Jak sądzę winny jest któryś z owych czujników ale jak to sprawdzić?

Jeżeli czujniki nie są zatopione w klocku na stałe to na 99% po zapaleniu kontrolki należy je wymienic na nowe bo działają na zasadzie przerwania obwodu. Zewrzyj piny we wtyczce od strony auta - jeśli kontrolka zgaśnie to masz potwierdzenie tej teorii.

Napisano
  • Autor

Sluszna koncepcja, sprawdzę, dzięki

Napisano

Nie wiem jak Rover, ale VAG, BMW, MB, Opel mają czujniki w klockach, które po przerwaniu połączenia zapalają lampkę. Do czujnika idą dwie żyły. Reszta aut ma z reguły jedno żyłowy przewód i po zwarciu do masy zapala się lampka.

Napisano

> Nie wiem jak Rover, ale VAG, BMW, MB, Opel mają czujniki w klockach, które po przerwaniu połączenia

> zapalają lampkę.

W 75'tce łapy maczało BMW więc pewnie będzie tak samo wink.gif

Napisano

> W 75'tce łapy maczało BMW więc pewnie będzie tak samo

Sprawdziłem przed chwilą i faktycznie jest taki czujnik jak w BMW.

Do autora: te czujniki kupuje się osobno i jeśli został przerwany, to musisz kupić nowy.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info, faktycznie kupuje się je osobno, dodatkowo jeden z nich wyglądał trochę jakby go pies pogryzł wiec chyba tędy droga. i chyba był to przedni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.