Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wesoło dziś było...

Featured Replies

Napisano

> Jedna z atrakcji dnia...

było bum czy pssssyt hmm.gif

Napisano
  • Autor

> było bum czy pssssyt

Psssyt... A wcześniej lekkie łubudu... Wiem na czym rozwaliłem oponę... zlosnik.gif

Napisano

Na tym wzdęciu to jest numerek taborowy? Jeśli tak to dlaczego w tym miejscu? Bo jak busiki w grządce stoją to go raczej nie widać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na tym wzdęciu to jest numerek taborowy? Jeśli tak to dlaczego w tym miejscu? Bo jak busiki w

> grządce stoją to go raczej nie widać

Numerek taborowy jest i z przodu, i z boku, i z tyłu i w środku... zlosnik.gif

Napisano

> Psssyt... A wcześniej lekkie łubudu... Wiem na czym rozwaliłem oponę...

piękna śruba grzecznie czekająca na torze przetoczenia się oponki biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> piękna śruba grzecznie czekająca na torze przetoczenia się oponki

Nie... Skręcona linka stalowa, służąca do zapięcia roweru... Komuś spadła z roweru, pewnie jak wiózł na bagażniku hakowym na aucie. Metalowy zamek najprawdopodobniej wbił się pomiędzy bliźniaki, polatał dookoła i po dwóch obrotach odpadł...

Napisano

> Numerek taborowy jest i z przodu, i z boku, i z tyłu i w środku...

Dobrze, że jeszcze kolor autobusu widać zlosnik.gif

Napisano

> Jedna z atrakcji dnia...

ja tez mialem podobna atrakcje w srode... sick.gif

Napisano

> ja tez mialem podobna atrakcje w srode...

Co się stało?

Napisano

> Co się stało?

śruba - miales farta bo bys zmienial....

Napisano
  • Autor

> ja tez mialem podobna atrakcje w srode...

Oj tam, 25 minut czekania na zastępczy... zlosnik.gif

A potem zastępczy tez powiedział "nie robię"... hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze, że jeszcze kolor autobusu widać

Widać, widać... Nie sposób zółtego nie zauważyć... zlosnik.gif

imag0144z.jpg

Napisano
  • Autor

> jeździsz tym U15 na codzień? mam prośbe -> prv

Zmieniają się, ale codziennie jakieś U się trafi... Jak nie U15, to U12 lub U18... wink.gif

Napisano

A to co znowu za zwyczaj? W jakim celu podpinacie autobus pod te skrzynki na zdjęciu?

Napisano
  • Autor

> A to co znowu za zwyczaj? W jakim celu podpinacie autobus pod te skrzynki na zdjęciu?

Prąd + powietrze... zlosnik.gif

Generalnie po odpięciu i zapaleniu jest gotowy do jazdy. Generalnie nie zdarzają się pady akumulatorów, i nie trzeba czekać na napompowanie... wink.gif

Napisano

> A to co znowu za zwyczaj? W jakim celu podpinacie autobus pod te skrzynki na zdjęciu?

bardzo popularny w Skandynawii, bywa w Niemczech, w Aarhus jedynie podpina się prąd i powietrze, ale w takiej Szwecji czy Norwegii do autobusu podpina się oprócz ładowania i luftu jeszcze gorący płyn "chłodzący" z zajezdni, co oszczędza paliwo potrzebne dla pieca by nagrzać wnętrze oraz silnik do jazdy waytogo.gif

Napisano

> Prąd + powietrze...

> Generalnie po odpięciu i zapaleniu jest gotowy do jazdy. Generalnie nie zdarzają się pady

> akumulatorów, i nie trzeba czekać na napompowanie...

Wot tiechnika wink.gif.

Oczywiście ma to sens. Jednak w mojej zajezdni parkuje prawie dwa razy więcej autobusów niz zakładano przy jej projektowaniu. W nocy stoją prawie jeden na drugim. Aby każdy mógł być tak podpięty to skrzynki wyglądałyby chyba jak nagrobki na Cmentarzu Powązkowskim grinser006.gif.

Napisano

Adas, a Ty zapomniał jak berliety podpinane w zimie były do szkszynek hmm.gif

Napisano

> Adas, a Ty zapomniał jak berliety podpinane w zimie były do szkszynek

Za czasów mojej kariery w MZK czyli w pierwszej połowie lat 80' na Chełmskiej resztki PR100 nie były podpinane albowiem ponieważ skrzynek takowych nie uświadczyłbyś zlosnik.gif.

Napisano

> jeździsz tym U15 na codzień? mam prośbe -> prv

Coś przegapiłeś jak sprawdzałeś? zlosnik.gif

Napisano

> Za czasów mojej kariery w MZK czyli w pierwszej połowie lat 80' na Chełmskiej resztki PR100 nie

> były podpinane albowiem ponieważ skrzynek takowych nie uświadczyłbyś .

a na Ostrobramskiej ze dwa kikuty jeszcze się ostały biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Prąd + powietrze...

> Generalnie po odpięciu i zapaleniu jest gotowy do jazdy. Generalnie nie zdarzają się pady

> akumulatorów, i nie trzeba czekać na napompowanie...

W Solarisach akurat to częste :-)

Napisano

> Wot tiechnika .

> Oczywiście ma to sens. Jednak w mojej zajezdni parkuje prawie dwa razy więcej autobusów niz

> zakładano przy jej projektowaniu. W nocy stoją prawie jeden na drugim. Aby każdy mógł być tak

> podpięty to skrzynki wyglądałyby chyba jak nagrobki na Cmentarzu Powązkowskim .

W mojej obórce wszystkie są podpięte do powietrza. Jeden ruch ręką przy rutynowych porannych oględzinach i po sprawie.

A na dodatek to w sekundę po przywitaniu się z dyspozytorem wiem gdzie stoi moja fura, co do metra.

Napisano

> A na dodatek to w sekundę po przywitaniu się z dyspozytorem wiem gdzie stoi moja fura, co do metra.

I jak to jest realizowane? Stałe miejsca czy jakaś nowa, wyrafinowana technika?

No chyba, że macie tam tylko jeden autobus zlosnik.gif

Napisano

> bardzo popularny w Skandynawii, bywa w Niemczech, w Aarhus jedynie podpina się prąd i powietrze,

> ale w takiej Szwecji czy Norwegii do autobusu podpina się oprócz ładowania i luftu jeszcze

> gorący płyn "chłodzący" z zajezdni, co oszczędza paliwo potrzebne dla pieca by nagrzać wnętrze

> oraz silnik do jazdy

Czyli ida dodatkowo dwa weze? Grzeja w jakims kotle plyn do chlodnic i sie go rozprowadza po calej zajezdni?

Napisano

> Czyli ida dodatkowo dwa weze? Grzeja w jakims kotle plyn do chlodnic i sie go rozprowadza po calej

> zajezdni?

nie byłem na miejscu, ale tak sobie to wyobrażam, w autobusie jest przyłącze typu "zasilanie i powrót" by płyn miał obieg więc i w zajezdni musi być jakiś zewnętrznie zabudowany piec z pompą i to wszystko po prostu podłącza się do układu autobusu waytogo.gif

Napisano

Ciekawe rozwiazanie ale strasznie przekombinowane. Nie prosciej jak w innych autach w skandynwi jest montowac grzalki elektryczne?

Napisano
  • Autor

> Ciekawe rozwiazanie ale strasznie przekombinowane. Nie prosciej jak w innych autach w skandynwi

> jest montowac grzalki elektryczne?

Czas, Nawet z grzałką przy dużej pojemności układu chłodzenia trwa to długo...

Napisano

> Czas, Nawet z grzałką przy dużej pojemności układu chłodzenia trwa to długo...

Bez przesady - jeżeli zostawiamy sprzęt na koniec dnia przypięty do grzałki, to tu naprawdę nie trzeba jakichś cudów.

Pytanie, czy grzanie idzie tylko po bloku, czy też po całości + rozprowadzenie, wówczas musi być też dodatkowa pompa obiegowa, tak jak w zwykłym ogrzewaniu postojowym.

Co do kwestii kombinowania - imo taki "zewnętrzny obieg" jest mało przemyślany, bo co, jeżeli pojawiać się zaczyna np wyciek oleju do chłodziwa, lub ubytki chłodziwa - wówczas albo olej idzie do wszystkich, albo - z drugiej strony - chłodziwo jest sztucznie uzupełniane.

Zgadzam się z przedpiszcą - koncept mega przekombinowany.

Napisano

> Zgadzam się z przedpiszcą - koncept mega przekombinowany.

przy -10*C wystarczy 10-15 minut pracy na "piecu" aby silnik osiągnął nominalną temperaturę pracy

około 3-5 minut potrzeba na pełne ciśnienie powietrza w instalacji pneumatycznej

piszę tutaj o U18

Napisano

> przy -10*C wystarczy 10-15 minut pracy na "piecu" aby silnik osiągnął nominalną temperaturę pracy

> około 3-5 minut potrzeba na pełne ciśnienie powietrza w instalacji pneumatycznej

> piszę tutaj o U18

a ile zajmie i zje paliwa ogrzanie przestrzeni pasażerskiej do temp chociażby +15C z takiego 35 kW pieca?

Napisano

> a ile zajmie i zje paliwa ogrzanie przestrzeni pasażerskiej do temp chociażby +15C z takiego 35 kW

> pieca?

to różnie bywa

zależy od wielu czynników

przy systemie KONVEKTA i przy -10*C uruchamiasz piec CO i po 4-5 minutach uruchamiasz silnik

potrzeba ze 20-30 minut /bez wietrzenia drzwiami/ aby było wewnątrz odczuwalnie ciepło

czasem kierowcy się wspomagają:

- uruchamia silnik i następnie piec CO

- wbija bieg, 1000rpm na postojowym i w 3-4 minuty mamy 80*C na silniku

Napisano
  • Autor

> przy -10*C wystarczy 10-15 minut pracy na "piecu" aby silnik osiągnął nominalną temperaturę pracy

A u mnie oznacza to 10 minut jazdy autostradą, 80km/h i but w podłodze... zlosnik.gif

> około 3-5 minut potrzeba na pełne ciśnienie powietrza w instalacji pneumatycznej

> piszę tutaj o U18

Z tego co pamiętam, to w 3 minuty autobus powinien osiągnąć najniższe ciśnienie robocze. Przynajmniej tak jest u mnie w przepisach...

Napisano

> a ile zajmie i zje paliwa ogrzanie przestrzeni pasażerskiej do temp chociażby +15C z takiego 35 kW

> pieca?

podgrzany czynnik grzewczy z zajezdni jest za darmo? wink.gif

Napisano

> piszę tutaj o U18

Potwierdzam zeznania Sienka. Czasem - no latem - z grządki wyjmuję leżący przez kilka dni bezczynności totalnie na boku SU18 i żeby wszystkie trąbki i buczki wyłączyć potrzeba chyba nawet mniej bo ze 2 minuty pracy silnika na luzie. Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza ale Solaris (w opisywanym przypadku '2007) daje radę wink.gif

Napisano

> - wbija bieg, 1000rpm na postojowym i w 3-4 minuty mamy 80*C na silniku

A potem szloch, że sprzęt zdechł/spłonął...

Napisano

> A potem szloch, że sprzęt zdechł/spłonął...

z powodu hmm.gif

Napisano

> A potem szloch, że sprzęt zdechł/spłonął...

Sibuju - uwierz mi, nie znam się na silnikach ale Sienkowa teoria rozruchowa w przypadku solarek daje radę. Kiedyś mnie nauczono szacunku dla silnika ale niepotrzebnie się się przejmowałem - od czterech lat robię to metodą Sienkową z 8100 i nie tylko i jest waytogo.gif

Praktyka Panie ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.