Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka zaworów

Featured Replies

Napisano

Witam .Niedawno wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów w chevrolecie nubira silnik 1.6 16v 109KM. Dziś patrzę a olej cieknie z prawej strony a 2 świece całe pływają w oleju. Chciałem dokręcić śrubę no i strzeliła. Mam pytanie gdzie takie śruby kupić? i Jak tą uszczelkę założyć aby nie ciekło? Wiem że trzeba dokręcać kluczem dynanometrycznym (10Nm) .Czy to wina kiepskiej jakości uszczelki???Czy dawać silikon???

Napisano

> Witam .Niedawno wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów w chevrolecie nubira silnik 1.6 16v 109KM.

> Dziś patrzę a olej cieknie z prawej strony a 2 świece całe pływają w oleju. Chciałem dokręcić

> śrubę no i strzeliła. Mam pytanie gdzie takie śruby kupić? i Jak tą uszczelkę założyć aby nie

> ciekło? Wiem że trzeba dokręcać kluczem dynanometrycznym (10Nm) .Czy to wina kiepskiej jakości

> uszczelki???Czy dawać silikon???

Nie wiem jak w 1,6 ale w 1,4 jest plastikowa pokrywa więc jak się już raz wykoślawi to trudno ją okiełznać i regularnie puszcza. Po pierwsze trzeba bardzo dokładnie ją umyć i odtłuścić. Uszczelke oryginalną kupić w potaku. Dać w doświadczone ręce wyposażone w klucz dynamometryczny (w 1,4 jest 8Nm) wink.gif U mnie pomogło. Jak nie pomoże to silikon i tyle.

Napisano

> Nie wiem jak w 1,6 ale w 1,4 jest plastikowa pokrywa więc jak się już raz wykoślawi to trudno ją

> okiełznać i regularnie puszcza. Po pierwsze trzeba bardzo dokładnie ją umyć i odtłuścić.

> Uszczelke oryginalną kupić w potaku. Dać w doświadczone ręce wyposażone w klucz

> dynamometryczny (w 1,4 jest 8Nm) U mnie pomogło. Jak nie pomoże to silikon i tyle.

http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Placet7

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w 1,6 ale w 1,4 jest plastikowa pokrywa więc jak się już raz wykoślawi to trudno ją

> okiełznać i regularnie puszcza. Po pierwsze trzeba bardzo dokładnie ją umyć i odtłuścić.

> Uszczelke oryginalną kupić w potaku. Dać w doświadczone ręce wyposażone w klucz

> dynamometryczny (w 1,4 jest 8Nm) U mnie pomogło. Jak nie pomoże to silikon i tyle.

Pokrywa plastikowa. Tak zrobiłem jak piszesz. Uszczelke kupiłem jakąś tanią. Teraz pytanko: Gdzie kupić śruby? i dobrą uszczelkę??

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Uszczelka za 30zł to kupa. Zdjąłem pokrywa a ona sama się połamała. Kupiłem Elringa wymyłem wszystko założyłem i dupa znów lecie w tym samym miejscu tzn z jednego półksiezyca. Dokrecałem kluczem dynanometrycznym i nic . Słyszałem że należy dac mase uszczelniajaca Elringa np Dirko.Czy to pomoże?? Nie mam już pomysłów. A może wymienic pokrywe? czy wie ktos wie gdzie kupic aluminiową?? Jakies inne sugestie??

Napisano

>czy wie ktos wie gdzie

> kupic aluminiową?? Jakies inne sugestie??

Możesz próbować z Lanosa, ale czy do Laczka siądzie 1:1 to głowy nie daję.

Napisano

Użyj Dirko i będzie po problemie. Wałkowane wiele razy zarówno tutaj jak i na kącikach Daewoo.

Napisano

W lacetti jeszcze nie rozbierałem, ale ostatnio robiłem w accencie.

Jeśli w miejscach śrub są takie tulejki które wystają ponad plastik, to spiłuj je delikatnie, a sylikon (lub masę) nałóż zarówno na uszczelka-głowica, jak i na dekiel-uszczelka. U mnie w accencie sylikon trzymał pomiędzy uszczelką a głowicą, natomiast ciekło na połączeniu uszczelka-dekiel.

Jeśli będziesz używał masę uszczelniającą to w ASO opla dostaniesz taką pod nr. GM 90485251 (podobne do dirko).

Napisano

Witaj,

Ja kupiłem jakąś podrobioną uszczelkę za dwadzieścia parę pln i przykręciłem kluczem dynamometrycznym na silikon. Niestety po krótkim czasie wyciek pojawił się znowu. Jakiś dwa miesiące temu kupiłem w Potaku komplet uszczelek do całego silnika za 90pln + przesyłka. Jakość uszczelki w porównaniu z poprzednią była doskonała. Dokręciłem w odpowiedniej kolejności kluczem dynamometrycznym tym razem bez sylikonu i jak na razie bez wycieków. Oryginalnie producent nie przewidział sylikonu. Zobaczymy na ile wystarczy tym razem.

Pozdrawiam MK.

Napisano

> Oryginalnie producent nie przewidział sylikonu.

Nie wiem, jak to jest w Laczkach, ale w Lanosie masa uszczelniająca była przewidziana przy przejściu uszczelki z płaszczyzny na pokrywy wałków i przy półksiężycach.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jak to jest w Laczkach, ale w Lanosie masa uszczelniająca była przewidziana przy

> przejściu uszczelki z płaszczyzny na pokrywy wałków i przy półksiężycach.

Tak też zrobiłem, minimalny wyciek wciaz jest i pojawił sie w innym miejcu,może dlatego że miedzy pokrywe a uszczelke w paru miejscach dalem masę bo uszczelka wypadała jak obracałem pokrywę do montażu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.