Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hydrauliczny napinacz-jaki olej?

Featured Replies

Napisano

Po ostatniej wymianie zestawu rozrządu z łańcuchem nurtuje mnie pytanie czy lepkosc oleju ma wpływ na działanie napinacza na jego prawidłowe działanie? czy lepszy będzie olej np 5w40 czy może 5w30? a może nie na to znaczenia?

Napisano

> Po ostatniej wymianie zestawu rozrządu z łańcuchem nurtuje mnie pytanie czy lepkosc oleju ma wpływ

> na działanie napinacza na jego prawidłowe działanie? czy lepszy będzie olej np 5w40 czy może

> 5w30? a może nie na to znaczenia?

Do czego ten olej ma być??

Napisano

Lej olej zalecany przez producenta.

Napisano
  • Autor

> Lej olej zalecany przez producenta.

producent zaleca różne lepkosci

Napisano

> producent zaleca różne lepkosci

Dla napinacza nie ma znaczenia jaki olej wlejesz, na wszystkich zalecanych przez producenta olejach będzie działał prawidłowo.

Napisano
  • Autor

ciekawi mnie co jest przyczyną że napinacze teoretycznie powinny działać prawidłowo do remontu silnika a padają nawet po kilku dziesięciu tys km myślę że jeśli to nie wina oleju to badziewne wykonanie

Napisano

> Po ostatniej wymianie zestawu rozrządu z łańcuchem nurtuje mnie pytanie czy lepkosc oleju ma wpływ

> na działanie napinacza na jego prawidłowe działanie? czy lepszy będzie olej np 5w40 czy może

> 5w30? a może nie na to znaczenia?

Ja organoleptycznie przekonałem się osobiście, że do silników z łańcuchami i hydrauliką dobrać olej jest ciężko. U mnie Nismo 1.4 najlepiej spisuje się połączenie filtra oleju Mann z olejem Valvoline Durablend 10w40. Na tym oleum stukania przy odpalaniu nie słychać, za to na Mobilu 10w40 stuka z 5 sekund. Może nie tyle gęstość, ale też pewnie inne parametry jakościowe mają wpływ.

Napisano

> ciekawi mnie co jest przyczyną że napinacze teoretycznie powinny działać prawidłowo do remontu

> silnika a padają nawet po kilku dziesięciu tys km myślę że jeśli to nie wina oleju to

> badziewne wykonanie

Przyczyna jest to, ze teoria nie zawsze idzie w parze z praktyka. Czesc mechaniczna sie zuzywa i ma wytrzymac przez okres gwarancyjny. a po tym czasie teoretycznie auto powinienes zmienic a nie napinacz. I do tego zmierzaja chyba producenci obecnie.

Napisano

Tak jak pisałem wcześniej i póki co u mnie praktyka pokazuje żeby tego się trzymać - 5W30. W moim przypadku akurat Dexos2 claps.gif. No i pamiętaj żeby zawsze utrzymywać stan oleju w górnych partiach bagnetu.

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisałem wcześniej i póki co u mnie praktyka pokazuje żeby tego się trzymać - 5W30. W moim

> przypadku akurat Dexos2 . No i pamiętaj żeby zawsze utrzymywać stan oleju w górnych partiach

> bagnetu.

mam zawsze pod max auto jeździło długo na 5w50 teraz leje 5w40 rozrządu wytrzymał 148 tys

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.