Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosiarka - pali stacyjki...

Featured Replies

Napisano

Temat może dziwny ale jest tak jak napisałem.

Sąsiad kupił sobie kosiarko-traktorek Bolens (MTD) gdyż ja mam taki sam i mu zachwaliłem, że daje radę.

Po niedługim czasie padła mu stacyjka... jako, że u nas koniec świata, on jest praktycznie non stop za granicą to olał gwarancję, wpiął jakąś stacyjkę z poloneza tak, żeby nie ingerować w oryginalną elektrykę kosiarki i działało to... aż padło. Nowa stacyjka się spaliła.

Sprzęt trafił do mnie, zamontowałem dwa przełączniki zamiast stacyjki. Jeden do zapłonu, drugi do rozrusznika (taki ze sprężyną, odbijający) i działało... ale padło.

No i teraz zagadka - o co kaman, że pali te stacyjki yikes.gif

Może ktoś coś podpowie.

W sumie sprzęt już teraz nie jest na gwarancji a dostać taką stacyjkę oryginalną jest trudno... zwłaszcza, że to chyba cos innego jest winne niewiem.gif

Napisano

a na jaki prąd dałeś przełączniki?

Moim zdaniem daj dwa nowe, ale nie załączaj nimi obwodu, tylko przekaźniki którymito dopiero załączasz obwód.

Przekaźnik taki 30A da rade. PRzełącznik miał max 1-2A

http://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-12v-30-40a-nowy-3652-i2406621168.html

A może w oryginale były przekaźniki, a ktoś naprawił to po "polsku" czyli zamiast przekaźnika jest kawał druta i przez stacyjke płynął prąd roboczy?

Napisano

> No i teraz zagadka - o co kaman, że pali te stacyjki

A co dokładnie się pali?

Tak ogólnie to albo prąd niedostosowany do obciążalności (dać większy wyłącznik), albo iskrzenie przy rozłączaniu (dać układ gasikowy).

Napisano
  • Autor

> a na jaki prąd dałeś przełączniki?

> Moim zdaniem daj dwa nowe, ale nie załączaj nimi obwodu, tylko przekaźniki którymito dopiero

> załączasz obwód.

> Przekaźnik taki 30A da rade. PRzełącznik miał max 1-2A

> http://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-12v-30-40a-nowy-3652-i2406621168.html

W sumie można spróbować ale skoro pali 3-ci włącznik to chyba coś nie halo jest "głębiej" niewiem.gif

> A może w oryginale były przekaźniki, a ktoś naprawił to po "polsku" czyli zamiast przekaźnika jest

> kawał druta i przez stacyjke płynął prąd roboczy?

Nie, nie ma tam przekaźników bo mam taki sam sprzęt. Tzn coś jest bo słychać "tyk" przy załączeniu ale z tym nie ma problemu - pali się stacyjka. Dam mocniejszy przekaźnik to padnie coś dalej spineyes.gif

Obadam to dzisiaj, zobaczę co się faktycznie uwaliło, na razie mam info telefoniczne, że znowu nie działa.

Napisano

> W sumie można spróbować ale skoro pali 3-ci włącznik to chyba coś nie halo jest "głębiej"

> Nie, nie ma tam przekaźników bo mam taki sam sprzęt. Tzn coś jest bo słychać "tyk" przy załączeniu

> ale z tym nie ma problemu - pali się stacyjka. Dam mocniejszy przekaźnik to padnie coś dalej

> Obadam to dzisiaj, zobaczę co się faktycznie uwaliło, na razie mam info telefoniczne, że znowu nie

> działa.

Jeśli masz taką możliwość podłącz tam amperomierz, sprawdź ile prądu płynie przez stacyjke

Napisano

Sprawdziłbym przekaźnik od rozruchu (ten co robi "cyk")

Może po prostu uszkodzona jest w nim cewka, idzie za duży prąd i tyle w temacie.

Napisano

Sprawdź, czy za stacyjką jest przekaźnik dużej mocy do sterowania rozrusznika. U mnie jest. Jeżeli tam nie ma, to trzeba dołożyć, ale nie taki 30A o jakim piszą koledzy, a na znacznie większy prąd. Poszukaj po haśle "przekaźnik rozrusznika motocykle".

Napisano

> a na jaki prąd dałeś przełączniki?

> Moim zdaniem daj dwa nowe, ale nie załączaj nimi obwodu, tylko przekaźniki którymito dopiero

> załączasz obwód.

> Przekaźnik taki 30A da rade. PRzełącznik miał max 1-2A

> http://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-12v-30-40a-nowy-3652-i2406621168.html

> A może w oryginale były przekaźniki, a ktoś naprawił to po "polsku" czyli zamiast przekaźnika jest

> kawał druta i przez stacyjke płynął prąd roboczy?

30A na rozrusznik? Nawet w takim pizdzidle bedzie wiecej.

Napisano

> Sprawdziłbym przekaźnik od rozruchu (ten co robi "cyk")

> Może po prostu uszkodzona jest w nim cewka, idzie za duży prąd i tyle w temacie.

Pomysl dobry, ale zaczac trzeba kleszczami dietza.

Podejrzewam, ze w ramach oszczednosci nie dano stycznika przed rozrusznik.

Napisano
  • Autor

> 30A na rozrusznik? Nawet w takim pizdzidle bedzie wiecej.

To piździdło ma 500ccm grinser006.gif

Napisano

> Temat może dziwny ale jest tak jak napisałem.

> Sąsiad kupił sobie kosiarko-traktorek Bolens (MTD) gdyż ja mam taki sam i mu zachwaliłem, że daje

> radę.

> Po niedługim czasie padła mu stacyjka... jako, że u nas koniec świata, on jest praktycznie non stop

> za granicą to olał gwarancję, wpiął jakąś stacyjkę z poloneza tak, żeby nie ingerować w

> oryginalną elektrykę kosiarki i działało to... aż padło. Nowa stacyjka się spaliła.

> Sprzęt trafił do mnie, zamontowałem dwa przełączniki zamiast stacyjki. Jeden do zapłonu, drugi do

> rozrusznika (taki ze sprężyną, odbijający) i działało... ale padło.

> No i teraz zagadka - o co kaman, że pali te stacyjki

> Może ktoś coś podpowie.

> W sumie sprzęt już teraz nie jest na gwarancji a dostać taką stacyjkę oryginalną jest trudno...

> zwłaszcza, że to chyba cos innego jest winne

Tak naprawdę to spaliło jedną stacyjkę- oryginalną, a to się zawsze może zdarzyć. Potem to już było kombinowanie i chyba jednak nikt nie sprawdzał, czy późniejsze rozwiązania miały prawo działać dłużej, prawda?

Sprawdzić w jakich warunkach pracuje oryginał, dobrać coś odpowiedniego i problem powinien ustąpić.

Napisano

> 30A na rozrusznik? Nawet w takim pizdzidle bedzie wiecej.

ile może ciągnąc cewka od automatu w rozruszniku cfaniaczek.gif- mylicie pojęcia - prąd rozruchu a prąd potrzebny do ruszenia cewki w rozruszniku

Napisano
  • Autor

> ile może ciągnąc cewka od automatu w rozruszniku - mylicie pojęcia - prąd rozruchu a prąd

> potrzebny do ruszenia cewki w rozruszniku

Dokładnie. Poza tym tam nie pali się przełącznik rozrusznika tylko zapłonu...

Napisano
  • Autor

> Tak naprawdę to spaliło jedną stacyjkę- oryginalną, a to się zawsze może zdarzyć. Potem to już było

> kombinowanie i chyba jednak nikt nie sprawdzał, czy późniejsze rozwiązania miały prawo działać

> dłużej, prawda?

No nie bardzo... Oryginalna (czytaj goowniana chińska) stacyjka została zastąpiona nową od poloneza.

Wypięta jedna kostka - wpięte w nią przewody (z racji innego kształtu kostki) i tyle. Nie nazwałbym tego wielkim kombinowaniem - stacyjka to stacyjka.

Napisano

> ile może ciągnąc cewka od automatu w rozruszniku

Sporo - w dużych Fiatach i Polonezach ciągnęła właśnie koło 30A i palenie stacyjek było w nich znaną wadą fabryczną. Pomagało dodawanie przekaźnika.

> - mylicie pojęcia - prąd rozruchu a prąd

> potrzebny do ruszenia cewki w rozruszniku

To chyba nie oglądałeś rozruszników do traktorów ogrodowych.

One mnie mają "solenoidu" jak samochodowe, który wysuwa bendix i jednocześnie jest przekaźnikiem mocy podającym napięcie wprost z akumulatora na rozrusznik.

W nich rozrusznik ma jeden styk, prądowy, którym jest zasilany bezpośrednio. Bendix jest wyrzucany obrotem wałka rozrusznika.

I takie rozruszniki ciągną raczej sporo ponad 30A, dlatego na ogół w traktorkach masz zewnętrzny w stosunku do rozrusznika stycznik dużej mocy.

Napisano

Stawiam na problem z akumulatorem lub alternatorem - za duży prad płynie przez stacyjkę i się spali....

Napisano

> Sporo - w dużych Fiatach i Polonezach ciągnęła właśnie koło 30A i palenie stacyjek było w nich

> znaną wadą fabryczną. Pomagało dodawanie przekaźnika.

> To chyba nie oglądałeś rozruszników do traktorów ogrodowych.

> One mnie mają "solenoidu" jak samochodowe, który wysuwa bendix i jednocześnie jest przekaźnikiem

> mocy podającym napięcie wprost z akumulatora na rozrusznik.

> W nich rozrusznik ma jeden styk, prądowy, którym jest zasilany bezpośrednio. Bendix jest wyrzucany

> obrotem wałka rozrusznika.

> I takie rozruszniki ciągną raczej sporo ponad 30A, dlatego na ogół w traktorkach masz zewnętrzny w

> stosunku do rozrusznika stycznik dużej mocy.

chyba sam sie nie przygladales, selenoid jest do zalaczania rozrusznika, tylko osobno, a sterowanie nim jest ze stacyjki

Napisano

> chyba sam sie nie przygladales, selenoid jest do zalaczania rozrusznika, tylko osobno, a sterowanie

> nim jest ze stacyjki

A co napisałem w tym zdaniu?

Quote:

> I takie rozruszniki ciągną raczej sporo ponad 30A, dlatego na ogół w
traktorkach masz zewnętrzny w

> stosunku do rozrusznika stycznik dużej mocy.

Stycznik różni się tym od klasycznego "solenoidu" na rozruszniku samochodowym, że wyłącznie załącza prąd, ale nie bierze mechanicznego udziału w wysuwaniu bendiksa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.