Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Zafira A - konserwacja profili zamkniętych

Featured Replies

Napisano

Hej! Czytałem dość dużo na temat zabezpieczeń antykorozyjnych Opla i po kupnie chce sam dodatkowo zabezpieczyć autko.

W Maluchu stosowałem Fluidol ML, a w Skodzie Valvoline Tectyl, do profili wewnętrznych... smile.gif

Podobno dobry też jest Noxudol.

Ewentualnie może Fluid Film FF AS-R?

W testach wypada bardzo dobrze, ale czy wierzyć tym testom?

Napisano

> Hej! Czytałem dość dużo na temat zabezpieczeń antykorozyjnych Opla i po kupnie chce sam dodatkowo

> zabezpieczyć autko.

Niewiele to Ci pomoże. Zabezpieczanie profili zamkniętych ma sens po kupnie auta nowego, w starym jeśli są już ogniska korozji to nie to nie pomoże.

Co innego na zewnątrz. Nadkola i reszta jak najbardziej.

Napisano
  • Autor

Tzn. auto miało robioną konserwacje dodatkowo 3 lata po kupnie (jeśli wierzyć niemieckiej książce serwisowej)...

Te środki do konserwacji profili też powstrzymują zaczęte procesy korozji... Chodzi o to, że Fluid Film FF AS-R powinien usuwać już istniejącą rdze...

Generalnie, podłoga jest ok ale chciałbym coś wtłoczyć w progi, środek drzwi, nadkola, maskę, klapę itp...

Napisano

Ja uważam, że konserwacja profili zamkniętych to podstawa i nigdy tego nie za dużo. Polecam Valvoline Tectyl, doskonale powstrzymuje także małe ogniska korozji.

Pozdrawiam

Napisano

> Czytałem dość dużo na temat zabezpieczeń antykorozyjnych

szkoda, że nie ma kolegi Krzysiek82 już na forum on by ci w tym temacie idealnie doradził hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> szkoda, że nie ma kolegi Krzysiek82 już na forum on by ci w tym temacie idealnie doradził

A za co go zbanowali?

Napisano

> chyba za całokształt

To nie wiedziałem że tak dają smile.gif

A szkoda bo kolega udzielił mi na prv kiedyś kilka cennych rad.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Hej! Czytałem dość dużo na temat zabezpieczeń antykorozyjnych Opla i po kupnie chce sam dodatkowo

> zabezpieczyć autko.

> W Maluchu stosowałem Fluidol ML, a w Skodzie Valvoline Tectyl, do profili wewnętrznych...

> Podobno dobry też jest Noxudol.

> Ewentualnie może Fluid Film FF AS-R?

> W testach wypada bardzo dobrze, ale czy wierzyć tym testom?

generalnie szkoda kasy grinser006.gifbo w paroletnim samochodzie konserwacja maskuje tylko ewentualne ogniska rdzy która i tak wyjdzie pod konserwacją sick.gif

Napisano

> generalnie szkoda kasy bo w paroletnim samochodzie konserwacja maskuje tylko ewentualne ogniska

> rdzy która i tak wyjdzie pod konserwacją

Dokładnie tak, potwierdzam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> zabezpieczyć autko.

po co? Przeciez to tylko auto, na dodatek stare i tanie

zajechac, kupić następne.To nie czasy PRL ze auto sie kupowało na talony po wieloletnich wyrzeczeniach i potem trzeba było chuchać, dmuchać , okrywać kołderką jak srebra rodowe.

Kasę na "konserwację" lepiej przeputać na coś miłego dla siebie i rodzinki.

Napisano

> Kasę na "konserwację" lepiej przeputać na coś miłego dla siebie i rodzinki.

Kolego, tutaj my jesteśmy miłośnikami swoich opelków, którzy dbają i chuchają na swoje cztery kółka, więc z takimi teoriami daleko nie zajedziesz nono.gif

W tym wątku chodziło tylko o profile zamknięte, które w starszym aucie i tak były narażone na korozję, więc ich zabezpieczenie teraz po prostu mija sie z celem. Korozja jeśli miała się tam pojawić, to już się pojawiła. I nic nie da, jeśli ją przykryjesz. Przynajmniej według mnie, wiem to z doświadczenia.

Napisano

> Kolego, tutaj my jesteśmy miłośnikami swoich opelków, którzy dbają i chuchają na swoje cztery

> kółka, więc z takimi teoriami daleko nie zajedziesz

dbanie i chuchanie swoją drogą ale niepotrzebne wywalanie kasy na maskowanie nieuchronnego to drugie....

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Konserwacja zrobiona we wrześniu 2012, w każdym razie dla spokoju. Póki co jest ok.