Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość płynu hamulcowego a działanie sprzęgła?

Featured Replies

Napisano

Panowie jak w temacie, może coś sie dziać ze sprzęgłem hydraulicznym w sytuacji starego płynu (4 lata)?

Napisano

> Panowie jak w temacie, może coś sie dziać ze sprzęgłem hydraulicznym w sytuacji starego płynu (4

> lata)?

raczej nie.

ps

mam w sprzęgle 8 letni płyn i nie narzekam.

Napisano

a co się ma dziać? opisz co boli, poradzimy ok.gif

Napisano
  • Autor

> a co się ma dziać? opisz co boli, poradzimy

Jak jest bieg wrzucony i puszczam sprzęgło, to najpierw słychac delikatne puknięcie a potem dopiero samochód rusza.

Napisano

imo prędzej docisk albo wysprzęglik - siłownik sprzęgła.

Nie zaobserwowałeś ubytków płynu? sprzęgło nie ślizga?

Napisano

> Jak jest bieg wrzucony i puszczam sprzęgło, to najpierw słychac delikatne puknięcie a potem dopiero

> samochód rusza.

brzmi jak uszkodzona poduszka skrzyni/silnika/mostu...

Napisano
  • Autor

> imo prędzej docisk albo wysprzęglik - siłownik sprzęgła.

> Nie zaobserwowałeś ubytków płynu? sprzęgło nie ślizga?

Płynu nie ubywa, sprzęgło nie ślizga się. Jest tylko to puknięcie plus od czasu do czasu wsteczny zazgrzyta.

Napisano

> Panowie jak w temacie, może coś sie dziać ze sprzęgłem hydraulicznym w sytuacji starego płynu (4

> lata)?

Wymiana płynu hamulcowego to nie jest majątek, więc można zaryzykować, zwłaszcza, że zaleca się wymianę tego płynu(jest higroskopijny) co 2 lata a Twój ma 4 lata.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wymiana płynu hamulcowego to nie jest majątek, więc można zaryzykować, zwłaszcza, że zaleca się

> wymianę tego płynu(jest higroskopijny) co 2 lata a Twój ma 4 lata.

> Pozdrawiam BAS

W przypadku sprzegła to psu na budę. Wymienia się dla tego ,że płyn stary ma niższą temperaturę wrzenia i podczas długotrwałego hamowania (bardzo rozgrzane zaciski) hamulce mogą się zapowietrzyć (zaparować własną parą)

Napisano

> Płynu nie ubywa, sprzęgło nie ślizga się. Jest tylko to puknięcie plus od czasu do czasu wsteczny

> zazgrzyta.

Sprawdź czy poduszka pod silnikiem nie jest uszkodzona lub poluzowana. U mnie takie puk objawiało sie poluzowanymi śrubami od poduszki przy skrzyni.

Napisano

> lata)?

Wymień i tak, albo zmierz chociaż, u mnie stary płyn przy -30 rozwalił mi własnie wysprzęglik.

Napisano

> zmierz chociaż,

Daje to ogólny pogląd na stan płynu, kluczowe jest słowo ogólny.

Płyn w układzie hamulcowym nie ma dużych możliwości krążenia, co często skutkuje tym, że w zbiorniczku czy tylnych przewodach hamulcowych może być jeszcze w miarę ok a np. w przednich zaciskach może być bagno(miałem taki przypadek... w CC704).

Kolejna sprawa to czasami, podczas wymiany, zdarza się, że mechanik wymienia płyn w "całym" układzie hamulcowym a zapomina o sprzęgle.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kolejna sprawa to czasami, podczas wymiany, zdarza się, że mechanik wymienia płyn w "całym"

> układzie hamulcowym a zapomina o sprzęgle.

> Pozdrawiam BAS

w ASO fiata zazwyczaj zapominali - przynajmnie w moim przykladzie. odkad mam maszynke swoja problemu nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Daje to ogólny pogląd na stan płynu, kluczowe jest słowo ogólny.

> Płyn w układzie hamulcowym nie ma dużych możliwości krążenia, co często skutkuje tym, że w

> zbiorniczku czy tylnych przewodach hamulcowych może być jeszcze w miarę ok a np. w przednich

> zaciskach może być bagno(miałem taki przypadek... w CC704).

> Kolejna sprawa to czasami, podczas wymiany, zdarza się, że mechanik wymienia płyn w "całym"

> układzie hamulcowym a zapomina o sprzęgle.

> Pozdrawiam BAS

4 letni na bank nadaje się do wymiany ok.gif

Napisano

jeśli wymieniasz płyn hamulcowy w układzie hamulcowym co 2 lata a o ukladzie sprzęgła zapomnisz i wymienisz co 4 to nic sie nie stanie. Inne obciążenie cieplne jest w okolicy hamulców a inne przy wysprzęgliku.

Sprawdź na początek prawidłowe działanie wysprzeglika w pierwszej kolejności

Napisano
  • Autor

> Sprawdź na początek prawidłowe działanie wysprzeglika w pierwszej kolejności

Jakieś sugestie jak to sprawdzić na własną rękę ?

Napisano

> Jakieś sugestie jak to sprawdzić na własną rękę ?

w moim aucie wystarczy wejść pod auto, wykrecić wysprzęglik (2 śruby), ktoś naciska sprzęgło i patrzysz czy płynnie i bez oporu wychodzi o wraca

Napisano

Ostatniej zimy musiałem wymienić płyn hamulcowy właśnie ze względu na sprzęgło. Z hamulców poleciał ciemny płyn ale nie jakiś strasznie zasyfiony, natomiast ze sprzęgła dosłownie papkowaty muł icon_eek.gif

Ten muł w dosyć duże mrozy chyba zamarzał, pedał sprzęgła nie zawsze miał siłę wrócić do normalnej pozycji.

Po wymianie - miód! wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.