Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie kół - pomocy

Featured Replies

Napisano

Witajcie

mam problem z wyważeniem kół

założyłem alufelgi na których jeździłem w poprzednim sezonie i mam bicie na kierownicy shocked.gif

felgi na wyważarce wyważają się super.

Na poprzednich stalowych felgach miałem lekkie bicie na kierownicy przy hamowaniu a teraz non -stop powyżej 100 km/h

Czy to może być przez krzywe tarcze hamulcowe?

Napisano

> Witajcie

> mam problem z wyważeniem kół

> felgi na wyważarce wyważają się super.

To masz problem czy nie masz?

Przed założeniem felgi były wyważane czy od zeszłego sezonu nic z nimi nie robiłeś?

Krzywe tarcze powodują bicie przy hamowaniu, a nie w czasie jazdy...

Napisano
  • Autor

> To masz problem czy nie masz?

> Przed założeniem felgi były wyważane czy od zeszłego sezonu nic z nimi nie robiłeś?

> Krzywe tarcze powodują bicie przy hamowaniu, a nie w czasie jazdy...

Felgi zostały przed założeniem wyważone. Stacjonarnie jest cacy.

Zakładam na samochód i bije po wyżej 100 km/h

wyważane na dwóch różnych wyważarkach

Napisano
  • Autor

> To masz problem czy nie masz?

> Przed założeniem felgi były wyważane czy od zeszłego sezonu nic z nimi nie robiłeś?

> Krzywe tarcze powodują bicie przy hamowaniu, a nie w czasie jazdy...

krzywe tarcze nie powodują bicia podczas jazdy bez hamowania ?

Napisano

a nie trzebaby założyć pierścieni centrujących do tych felg?

Napisano

Opony ?? U mnie było to samo. Winne okazały się opony.

Napisano

> krzywe tarcze nie powodują bicia podczas jazdy bez hamowania ?

Wg. mnie nie ma szans, już prędzej może się tak dziać przez brudną powierzchnie piasty ale zakładam że to sprawdzałeś.

Tak jak już koledzy wspomnieli powodem mogą być wadliwe opony, brak pierścieni centrujących lub jakieś luzy w układzie kierowniczym lub zawieszeniu.

Napisano

> Felgi zostały przed założeniem wyważone. Stacjonarnie jest cacy.

> Zakładam na samochód i bije po wyżej 100 km/h

> wyważane na dwóch różnych wyważarkach

to moze niech ci wywaza cale kola a nie tylko felgi i dla wyzszej predkosci - bo to wcale nie takie oczywiste w takich warsztatach

Napisano

Pojechać do wulkanizacji gdzie mają maszynę z testem drogowym. Jak coś będzie nie tak z felgą/oponą to od razu wyjdzie.

Napisano
  • Autor

> Pojechać do wulkanizacji gdzie mają maszynę z testem drogowym. Jak coś będzie nie tak z felgą/oponą

> to od razu wyjdzie.

zamykam temat

okazało się że dwie maszyny na których wyważałem koła były "deczko" niedokładne.

Pojechałem do DOBREGO wulkanizatora i jest cacy claps.gif

Napisano

> zamykam temat

> okazało się że dwie maszyny na których wyważałem koła były "deczko" niedokładne.

> Pojechałem do DOBREGO wulkanizatora i jest cacy

Na przyszłość przed rozpoczęciem roboty sugeruję zapytać kiedy ostatnio była kalibrowana maszyna. Jak ktoś zrobi wielkie oczy to proponuję udać się do innego wulkanizatora.

Z doświadczenia- 80% wulkanizatorów nie kalibruje urządzeń. Później mamy takie wątki.

Napisano
  • Autor

> Na przyszłość przed rozpoczęciem roboty sugeruję zapytać kiedy ostatnio była kalibrowana maszyna.

> Jak ktoś zrobi wielkie oczy to proponuję udać się do innego wulkanizatora.

> Z doświadczenia- 80% wulkanizatorów nie kalibruje urządzeń. Później mamy takie wątki.

claps.gif

Napisano

Ja tylko dodam, że po zmianie zimówek na letnie opony wydałem na zmianę kół, wyważanie, doważanie itp ok 300 zł (w 4 warsztatach wulkanizacji). Wstawiłem u mechanika do sprawdzenia, bo może coś z mechaniką - mimo że na zimówkach było cacy. Mechanik wysyłał mnie do sprawdzonego warsztatu, gdzie gość tylko pokręcił głową. Założył uchwyt symulujący piastę auta i się okazało że każde koło ma niedowagę żędu 10 - 20g. Po wyważaniu ponadstandardowym (udało się do max 5 g na koło) autem jeździ się aż miło ...

Napisano

Winą mogą być też złe opony (źle leżakowane). Ja takie teraz sobie założyłem, bo na razie brak kasy na nowe, a na starych strach już było jeździć. Dostałem opony 3 letnie z małym bieżnikiem (ok 2mm), które miały już być do wyrzucenia, więc jak były rzucone na bok, tak leżały przez rok. Teraz na wyważarce wszystko było idealnie, a w praktyce słychać bicie na jednej oponie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.