Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła do jazdy dziennej od innej strony

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Panowie a bedzie to pasowac do STILO?

> Jak to sie wlasnie ma do zgodnosci z przepisami? Zamiast do drogowych mozna by to podlaczyc pod

> przeciwmgielne w stilo?

> Pozdrawiam

Pasuje w zasadzie do każdego samochodu. Co do zgodności z prawem, cóż szczerze nie wiem . Niby do jazdy dziennej powinny być dodatkowe światła z homologacją tzw. DRL. Niby powinny, ale w polsce homologacje tego typu można spotkać na najgorszej maści popierdółkach z allegro, które jeśli wogóle świecą to trudno to świeceniem wogóle nazwać.

Ten moduł możesz podpiąć pod każdy typ lampy w tym i p/mgielne. Ja tam wolę pod długie, bo :

- Świeci to optymalnie, nie razi innych, ale też nie wygląda jak tląca się żarówka na choince

- Nie powoduje żadych skutków ujemnych jeśli chodzi o działanie fabrycznego oświetlenia , są drogowe, mijania, postojowe i sygnały ostrzegawcze długimi też działają.

- Według mnie trzeba by mieć na prawdę wielkiego ,,PH'' żeby policja się tego czepiła w opisywanej przeze mnie konfiguracji, w przypadku p/mgielnych sprawa może się mieć nieco odmiennie, nie wiem czy p/mgielne spełniają warunki (wysokość, rozstaw itp) do DRL.

Generalnie za takie pieniądze warto zaryzykować.

Napisano

> Pasuje w zasadzie do każdego samochodu. Co do zgodności z prawem, cóż szczerze nie wiem . Niby do

> jazdy dziennej powinny być dodatkowe światła z homologacją tzw. DRL. Niby powinny, ale w

> polsce homologacje tego typu można spotkać na najgorszej maści popierdółkach z allegro, które

> jeśli wogóle świecą to trudno to świeceniem wogóle nazwać.

> Ten moduł możesz podpiąć pod każdy typ lampy w tym i p/mgielne. Ja tam wolę pod długie, bo :

> - Świeci to optymalnie, nie razi innych, ale też nie wygląda jak tląca się żarówka na choince

> - Nie powoduje żadych skutków ujemnych jeśli chodzi o działanie fabrycznego oświetlenia , są

> drogowe, mijania, postojowe i sygnały ostrzegawcze długimi też działają.

> - Według mnie trzeba by mieć na prawdę wielkiego ,,PH'' żeby policja się tego czepiła w opisywanej

> przeze mnie konfiguracji, w przypadku p/mgielnych sprawa może się mieć nieco odmiennie, nie

> wiem czy p/mgielne spełniają warunki (wysokość, rozstaw itp) do DRL.

> Generalnie za takie pieniądze warto zaryzykować.

Kurna sam nie wiem....z drugiej strony te 160zl mozna wydac tez na zarowki...a to czy mi sie wlacza same to i tak sie nie przejmuje bo to przeciez fiat wink.gif wiec z tym problemu nie ma.

Porozmawiam jeszcze z moim Rostowskim serce.gif

Napisano
  • Autor

> Kurna sam nie wiem....z drugiej strony te 160zl mozna wydac tez na zarowki...a to czy mi sie wlacza

> same to i tak sie nie przejmuje bo to przeciez fiat wiec z tym problemu nie ma.

> Porozmawiam jeszcze z moim Rostowskim

Można wydać na żarówki, ale :

Dwie żarówki to 2 x 55 w, + około 15-20 W na oświetlenie tyłu i kilka W na deskę rozdzielczą, przełączniki itp. Po montażu modułu całkowity pobór prądu to jakieś 40 W.

Oszczędzamy:

- Żarówki

- Paliwo (bo energia nie bierze się z powietrza)

- Soczewki (odbłyśniki) reflektorów

Suma sumarum, według mnie się opłaca smile.gif

Napisano

> Można wydać na żarówki, ale :

> Dwie żarówki to 2 x 55 w, + około 15-20 W na oświetlenie tyłu i kilka W na deskę rozdzielczą,

> przełączniki itp. Po montażu modułu całkowity pobór prądu to jakieś 40 W.

> Oszczędzamy:

> - Żarówki

> - Paliwo (bo energia nie bierze się z powietrza)

> - Soczewki (odbłyśniki) reflektorów

> Suma sumarum, według mnie się opłaca

Teoretycznie masz racje ale praktycznie wygląda to tak, że 2/3 roku robi się u nas ciemno i jest ciemno przez cały dzień w okresie 1/4 roku więc tak czy owak trzeba jeździć na światłach... i dzienne to za mało.... do tego dochodzi kwestia oceny kiedy już jest na tyle ciemno, że trzeba zapalić światła aby ktoś w ciebie nie wjechał... więc ta oszczędność na żarówkach nie jest wielka i układ zapewne zwróci się po kilku latach ...

Napisano

> Teoretycznie masz racje ale praktycznie wygląda to tak, że 2/3 roku robi się u nas ciemno i jest

> ciemno przez cały dzień w okresie 1/4 roku więc tak czy owak trzeba jeździć na światłach... i

> dzienne to za mało.... do tego dochodzi kwestia oceny kiedy już jest na tyle ciemno, że trzeba

> zapalić światła aby ktoś w ciebie nie wjechał... więc ta oszczędność na żarówkach nie jest

> wielka i układ zapewne zwróci się po kilku latach ...

Kurcze bardzo sie "napalilem" na to rozwiazanie, ale po ochlonieciu chyba sobie daruje....skoro jest dobrze to po co prowokowac aby cos sie zepsulo? wink.gif

Za te 160zl to spokojnie ponad pol zbiornika wiec chyba bedzie lepiej...albo jakie piwo wink.gif

Dzieki za iformacje!!

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie masz racje ale praktycznie wygląda to tak, że 2/3 roku robi się u nas ciemno i jest

> ciemno przez cały dzień w okresie 1/4 roku więc tak czy owak trzeba jeździć na światłach... i

> dzienne to za mało.... do tego dochodzi kwestia oceny kiedy już jest na tyle ciemno, że trzeba

> zapalić światła aby ktoś w ciebie nie wjechał... więc ta oszczędność na żarówkach nie jest

> wielka i układ zapewne zwróci się po kilku latach ...

Bez przesady, oczywiście trzeba uwzględnić kto kiedy jeździ, bo jeśli jeździ głównie po zmroku to fakt inwestycja nie trafiona. Ale przeciętny Kowalski w okresie od marca do października (mniej więcej), a i w zimie przy dobrej pogodzie może śmiało jeździć na tym wynalazku. Podchodząc tak jak Ty do sprawy to montaż jakichkolwiek DRL (ledy itp) jest bezsensowny.

Napisano
  • Autor

> Kurcze bardzo sie "napalilem" na to rozwiazanie, ale po ochlonieciu chyba sobie daruje....skoro

> jest dobrze to po co prowokowac aby cos sie zepsulo?

> Za te 160zl to spokojnie ponad pol zbiornika wiec chyba bedzie lepiej...albo jakie piwo

> Dzieki za iformacje!!

Każdy ma wybór ok.gif

Napisano

> Bez przesady, oczywiście trzeba uwzględnić kto kiedy jeździ, bo jeśli jeździ głównie po zmroku to

> fakt inwestycja nie trafiona. Ale przeciętny Kowalski w okresie od marca do października

> (mniej więcej), a i w zimie przy dobrej pogodzie może śmiało jeździć na tym wynalazku.

> Podchodząc tak jak Ty do sprawy to montaż jakichkolwiek DRL (ledy itp) jest bezsensowny.

Tyle że przeciętny Kowalski niestety nie pamięta, że nawet jak ma DRL, to przy opadach należy załączyć mijania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.