Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła do jazdy dziennej od innej strony

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Kupiłem na jednej z aukcji Alledrogo moduł świateł DRL:

proeltec1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Dla próby zamontowałem to w samochodzie żony (Twingo). Przyznam szczerze - rewelacja.

Moduł działa na zasadzie włączania oświetlenia pod które jest podpięty na 30 % mocy nominalnej. Producent zaleca montaż pod światła drogowe (długie) i tak też zrobiłem. Montaż jest banalnie prosty

- Plus do akumulatora

- Minus do masy pojazdu

- Jeden z przewodów pod + zasilania świateł pozycyjnych

- Dwa przewody pod zasilanie świateł drogowych.

Moduł włącza i wyłącza światła na zasadzie różnicy napięcia, w chwili rozruchu i wzbudzenia alternatora następuje włączenie świateł, po wyłączeniu silnika z krótką zwłoką ich wyłączenie.

Dodatkowe zalety według mnie to fakt, że po włączeniu świateł na desce pojawia się kontrolka świateł drogowych (też na 30 % mocy) w ten sposób wiemy, że system zastartował. Można to zniwelować poprzez montaż diody prostowniczej na przewodzie.

Zamawiam właśnie drugi moduł i montuję do w Cromie. Zrobię fotki wrzucę na forum ok.gif

Polecam.

Napisano

> Witajcie.

> Kupiłem na jednej z aukcji Alledrogo moduł świateł DRL:

...

> Polecam.

Widzę tylko jeden problem - żarówki halogenowe mogą bardzo szybko się przepalać przy zbyt niskim napięciu. Problem rozwiązuje moduł, który zmienia współczynnik wypełnienia przy niezmiennym napięciu. Ile czasu tego już używasz?

Napisano
  • Autor

> ...

> Widzę tylko jeden problem - żarówki halogenowe mogą bardzo szybko się przepalać przy zbyt niskim

> napięciu. Problem rozwiązuje moduł, który zmienia współczynnik wypełnienia przy niezmiennym

> napięciu. Ile czasu tego już używasz?

Od wczoraj smile.gif

Dlaczego żarówki mają się przepalać skoro napięcie podawane na nie to 1/3 nominalnego?

Według mojej wiedzy to znacząco powinno wydłużyć ich żywotność, ale być może o czymś nie wiem ok.gif

Napisano

> Od wczoraj

> Dlaczego żarówki mają się przepalać skoro napięcie podawane na nie to 1/3 nominalnego?

> Według mojej wiedzy to znacząco powinno wydłużyć ich żywotność, ale być może o czymś nie wiem

Przy normalnej żarówce na ma problemu, przy halogenie podobno zmniejszenie napięcia radykalnie skraca żywotność. Bańka w halogenie jest wypełniona gazami i do prawidłowej pracy jest potrzebna odpowiednia temperatura. Tyle teorii - na spostrzeżenia praktyczne namawiam kolegę.

Moduł u kolegi nie zmniejsza napięcia, zmienia współczynnik wypełnienia - zamienia prąd stały na zmienny.

Osobiście chyba dzisiaj zastosuje w Krowie układ zasilający światła drogowe połączone w szereg. Potrzebne są przekaźniki, przewody i złączki. Efekt to palące się z dużo mniejszym strumieniem świetlnym światła drogowe.

Napisano

Jak to sie ma do używania świateł drogowych? Trzeba wypiąć moduł?

Napisano
  • Autor

> Jak to sie ma do używania świateł drogowych? Trzeba wypiąć moduł?

Jeden z przewodów modułu podpinasz pod zasilanie świateł postojowych, w chwili przekręcenia włącznika świateł na postój lub mijania funkcja DRL automatycznie się wyłącza.

Światła krótkie i długie działają bez żadnych utrudnień ok.gif O ile sprawa z szybko palącymi się żarówkami okaże się przesadzona lub błędnie zinterpretowana to to urządzenie powinno stać się hitem.

Moduł załatwia sprawę psucia wyglądu przodu w skutek montażu świateł LED, wiadomo, że w Cromie nie bardzo jest gdzie je zamontować by nie zaburzały bryły przodu.

Napisano

> Moduł załatwia sprawę psucia wyglądu przodu w skutek montażu świateł LED, wiadomo, że w Cromie nie

> bardzo jest gdzie je zamontować by nie zaburzały bryły przodu.

Zamiast halogenow w naszych Cromach ledy mozna założyc wink.gif

U mnie by to zdalo egzamin zeby zarnikow z xenonow non stop nie swieci, tylko wpierw musial zmienic wajche od wlaczania swiatel, bo siem cos spsulo i postojowki caly czas swieca po przekreceniu zaplonu, ale to juz tak bylo przy kupnie.

Napisano

> Jeden z przewodów modułu podpinasz pod zasilanie świateł postojowych, w chwili przekręcenia

> włącznika świateł na postój lub mijania funkcja DRL automatycznie się wyłącza.

> Światła krótkie i długie działają bez żadnych utrudnień

ok kumam teraz, w sumie rozwiązanie bez wad. Ja i tak się nie zdecyduje, nie przeraża mnie pobór kilkudziesięciu W więcej niż normalnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zamiast halogenow w naszych Cromach ledy mozna założyc

No tak, ale pozbywamy się p/mgielnych no.gif

Napisano

> No tak, ale pozbywamy się p/mgielnych

Ja ich tylko uzywalem w Belgii rano jak mi sie xenon spalil, to jezdzilem na postojowkach z halogenami zlosnik.gif

Napisano

Jest tylko jeden problem. Jak wytłumaczysz policial.gif na jakich światłach jedziesz?

Przecież na drogowych nie wolno, a dzienne to to nie są, bo lampa nie ma homologacji do DRL.

Do mijania też się nie nadają, bo możesz być niewystarczająco widoczny.

Radze zdemontować i odsprzedać wink.gif

Napisano

> Witajcie.

Kupiłem i mam to w Cromie już ze 3 mies (a może i dłużej). Jak pytałem tu na forum, to wszyscy po mnie jechali klotnia.gif

Miałem podłączony pod p.m, a teraz pod drogowe - nie świci żadna kontrolka.

Montaż jest w puszce bezpieczników w komorze silnika. Wszystko jak fabryczne.

Co do homologacji, to lampy mają ją i do świecenia w dzień rotfl.gifrotfl.gif

Moduły takie są fabrycznie w BMW, Audi i chyba Subaru i tam świcą światła drogowe. Na żarówkę podawany jest prąd stały (napięcie 4,3V jeśli dobrze pamiętam)

Napisano

A masz jakies fotki??

Napisano

> Jest tylko jeden problem. Jak wytłumaczysz na jakich światłach jedziesz?

> Przecież na drogowych nie wolno, a dzienne to to nie są, bo lampa nie ma homologacji do DRL.

> Do mijania też się nie nadają, bo możesz być niewystarczająco widoczny.

> Radze zdemontować i odsprzedać

ale rady udzielasz na jakiejś konkretnej podstawie, czy tak ci się wydaje...????

nie chcę wywoływać dyskusji, bo nie ma sensu.

co do widoczności to jest stanowczo lepiej niż te wszystkie pseudo popierdółki LEDowe angryfire.gifangryfire.gif

Od czasu założenia miałem 4 kontrole drogowe, przy dwóch nawet dokładnie oglądali i sprawdzali jak działają i nie było żadnych zastrzeżeń i zabrania DR. oink.gifoink.gif

Napisano

> ale rady udzielasz na jakiejś konkretnej podstawie, czy tak ci się wydaje...????

ostrzegam tylko przed montowaniem tego typu wynalazków,

wszystko jest dobrze do czasu jak się coś nie stanie...

prawo niestety jest bezlitosne, to proszenie się o kłopoty

Niestety żyjemy w czasach, gdy papier, dokumenty są najważniejsze.

Będzie to miało homologację, to sam chętnie zamontuję, bo pomysł jest dobry.

Napisano
  • Autor

> Kupiłem i mam to w Cromie już ze 3 mies (a może i dłużej). Jak pytałem tu na forum, to wszyscy po

> mnie jechali

> Miałem podłączony pod p.m, a teraz pod drogowe - nie świci żadna kontrolka.

> Montaż jest w puszce bezpieczników w komorze silnika. Wszystko jak fabryczne.

> Co do homologacji, to lampy mają ją i do świecenia w dzień

> Moduły takie są fabrycznie w BMW, Audi i chyba Subaru i tam świcą światła drogowe. Na żarówkę

> podawany jest prąd stały (napięcie 4,3V jeśli dobrze pamiętam)

I o taką opinię mi chodziło ok.gif , policja nie wpadnie na to co i jak świeci, po prostu świeci i powinno im to wystarczyć. Nie sądzę, że jakikolwiek ,,pan władza'' będzie wnikał która lampa świeci, tym bardziej, że świeci bezpiecznie i nie oślepia innych kierowców.

Napisano

> Zamiast halogenow w naszych Cromach ledy mozna założyc

w cromie masz tyle miejsca ze moszesz cuda obok halogenow klasc zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w cromie masz tyle miejsca ze moszesz cuda obok halogenow klasc

Owszem, ale cokolwiek zamontujesz pogorszy wizualnie ten samochód i w tym problem.

Napisano

> Owszem, ale cokolwiek zamontujesz pogorszy wizualnie ten samochód i w tym problem.

zrób na złość nowemu właścicielowi, zrób dziury w zderzaku i montuj LEDy z NorAuto czy TESKO biglaugh.gif

Napisano

Tylko zamiast halogenow najlepiej by wygladaly wink.gif

Napisano

Widziałem jedna Crome - prawie identyczna jak moja wink.gif w 3-miescie z okrągłymi dziennymi przy halogenach - przed FL.. ale te ledy to sie tliły a nie świeciły i nie były widoczne z daleka...

Napisano

> Owszem, ale cokolwiek zamontujesz pogorszy wizualnie ten samochód i w tym problem.

napewno bedzie wygladal lepiej na dziennych, niz teraz gdy swieci swiatlami mijania w dzien zlosnik.gif

dziennych teraz jest na rynku tyle ze z odrobina checi idzie dobrac fajne swiatelka i je dobrze zamontowac zlosnik.gif

Napisano

> Widziałem jedna Crome - prawie identyczna jak moja w 3-miescie z okrągłymi dziennymi przy

> halogenach - przed FL.. ale te ledy to sie tliły a nie świeciły i nie były widoczne z

> daleka...

ostatnio mijalem wersje po FL, dzienne byly zamontowane nad h.pm i wygladaly ok.gif

Napisano

> Tylko zamiast halogenow najlepiej by wygladaly

hella ma dzienne na h15, montujesz w miejsce h.pm, dzienne + h.pm w jednym wydaniu, wyglada jak oe z fabryki zlosnik.gif

Napisano

Czyli 2w1?

Napisano
  • Autor

> napewno bedzie wygladal lepiej na dziennych, niz teraz gdy swieci swiatlami mijania w dzien

> dziennych teraz jest na rynku tyle ze z odrobina checi idzie dobrac fajne swiatelka i je dobrze

> zamontowac

Dramatyzujesz z tymi ,,drogowymi'' w dzień, wyluzuj ok.gif

Napisano

> Dramatyzujesz z tymi ,,drogowymi'' w dzień, wyluzuj

drogowe w dzien? a to jeszcze lepiej rotfl.gif

Napisano

W Cromie po FL reflektory pm są na wyoblonym elemencie z tworzywa. Kombinowałem by tak dobrać światła, których montaż (rozstaw od siebie, od podłoża) byłby zgodny z obowiązującymi przepisami. No i żeby to się dało po ludzku zamontować. Nic nie wskórałem. Mam biksenony i nie mam pojęcia, czy moduł opisany na wstępie jest bezpieczny dla tego rodzaju żarówek.

Napisano
  • Autor

> W Cromie po FL reflektory pm są na wyoblonym elemencie z tworzywa. Kombinowałem by tak dobrać

> światła, których montaż (rozstaw od siebie, od podłoża) byłby zgodny z obowiązującymi

> przepisami. No i żeby to się dało po ludzku zamontować. Nic nie wskórałem. Mam biksenony i

> nie mam pojęcia, czy moduł opisany na wstępie jest bezpieczny dla tego rodzaju żarówek.

Do Ksenonu no.gif nie da rady.

Napisano
  • Autor

> drogowe w dzien? a to jeszcze lepiej

Najwyraźniej nie rozumiesz idei działania tego modułu, po tym jak to opisałem już chyba nikt inny Ci tego lepiej nie wytłumaczy no.gif

Napisano

> Najwyraźniej nie rozumiesz idei działania tego modułu, po tym jak to opisałem już chyba nikt inny

> Ci tego lepiej nie wytłumaczy

ciesze sie ze ty wszystko rozumiesz ok.gifpalacz.gif

Napisano

> Do Ksenonu nie da rady.

Jak nie da rady zlosnik.gif ja mam bixenon ale da rade to zrobic,bo do bixenona dolaczaja sie swiatla drogowe,ale tylko w cromie przed fl zlosnik.gif

Napisano

> tak

Poka wink.gif

Napisano

> Poka

Hella 1N0 010 294-001

Quote:

Kombinacja reflektor przeciwmmgielny / światło do jazdy w dzień

Ten moduł żarówkowy 90 mm H15 jest jednocześnie światłem do jazdy w dzień i światłem przeciwmgielnym. W zaawansowanym precyzyjnym odbłyśniku generowana jest niezwykle wydajna wiązka światła, zapewniająca zarówno optymalne oświetlenie, jak i skuteczny efekt sygnalizacyjny. Przezroczysta szyba nadaje też modułowi bardzo wyrazistą optykę.

Specjalnie zaprojektowana płytka montażowa i zintegrowana wtyczka K-Jetronic umożliwiają zarówno szybki, jak i prosty montaż. Produkt dostarczamy włącznie z żarówką H15, ramką ze śrubą do regulacji światła od przodu lub od tyłu.

1N0 010 294-001

Moduł H15 reflektor przeciwmgielny / światło do jazdy w dzień 15/55W, 12V

Napisano

> Jak nie da rady ja mam bixenon ale da rade to zrobic,bo do bixenona dolaczaja sie swiatla

> drogowe,ale tylko w cromie przed fl

a czemu po FL juz nie? przecie spot swiatel drogowych jest na tej samej zasadzie co nb hmm.gif

Napisano

> a czemu po FL juz nie? przecie spot swiatel drogowych jest na tej samej zasadzie co nb

A w nb nie ma wszystkiego na soczewce juz?

Napisano

Jak wymienie przelacznik swiatel.kierunkow i wycieraczek to chyba pomysle o tym.

Napisano

> Jak nie da rady ja mam bixenon ale da rade to zrobic,bo do bixenona dolaczaja sie swiatla

> drogowe,ale tylko w cromie przed fl

na fbk gdzie z pol roku temu kladli takie moduly, tez pisali ze jesli jest d1s w aucie to tego szwanca nie da sie zamontowac

Napisano

> lampy z cromy po fl da sie zamontowac do nb

> d1s w nb informacja z FAP dotycząca biksenonów fabrycznych

No to ta da sie drl zamontowac,bo sa zarowki zwykle w postaci drogowych swiatel ok.gif

Napisano

> No to ta da sie drl zamontowac,bo sa zarowki zwykle w postaci drogowych swiatel

niby sie nie da, wiec pepcio pisze true

Napisano

> W Cromie po FL reflektory pm są na wyoblonym elemencie z tworzywa. Kombinowałem by tak dobrać

> światła, których montaż (rozstaw od siebie, od podłoża) byłby zgodny z obowiązującymi

> przepisami. No i żeby to się dało po ludzku zamontować. Nic nie wskórałem. Mam biksenony i

> nie mam pojęcia, czy moduł opisany na wstępie jest bezpieczny dla tego rodzaju żarówek.

jak spotkam jeszcze ta crome po fl z tymi rl, to trzasne fote ok.gif

Napisano

> niby sie nie da, wiec pepcio pisze true

No tak jak napisales mi,bo h1 sa polaczone z ds1 i tu zaczynaja problemy sick.gif

Napisano
  • Autor

> ciesze sie ze ty wszystko rozumiesz

Rewelacja - niedowierzam ok.gif

Napisano

> Najwyraźniej nie rozumiesz idei działania tego modułu, po tym jak to opisałem już chyba nikt inny

> Ci tego lepiej nie wytłumaczy

Zapytam Cię o kilka rzeczy:

1. Znasz działanie i budowę świateł dziennych w powołanych przykładach Audi, BMW czy VW?

2. Czy masz oznaczenie na lampach DRL

3. Czy reflektor jest fabrycznie przystosowany do pracy z takim modułem?

Jeżeli odp na pyt. nr 2 lub 3 jest negatywna to kumaty- podkreślam KUMATY policjant powinien Ci zabrać DR a na SKP nie podbić przeglądu choćby nie wiem jakie teorie wymyślać.

Ta homologacja tego modułu jest tyle warta co homologacja HID-ów.

dobranoc 20.GIF

Napisano

> ale rady udzielasz na jakiejś konkretnej podstawie, czy tak ci się wydaje...????

Tobie sie wydaje że masz wsio zgodnie z przepisami- nie masz- niczym nie różni się od HID-owców czy innych tego typu wynalazków

> nie chcę wywoływać dyskusji, bo nie ma sensu.

no pewnie że nie ma - sprawa jest oczywista - nielegalny drut i tyle grinser006.gif

> co do widoczności to jest stanowczo lepiej niż te wszystkie pseudo popierdółki LEDowe

jak się kupuje popierdółki za 30 pln czy ledowe paski z Castoramy to jak najbardziej

> Od czasu założenia miałem 4 kontrole drogowe, przy dwóch nawet dokładnie oglądali i sprawdzali jak

> działają i nie było żadnych zastrzeżeń i zabrania DR.

Ciesz się że trafiłeś na niedouczonych policjantów.

Napisano

Moje 3 grosze...

Swego czasu przymierzałem się do świateł dziennych ale odpuściłem temat... po prostu nie widzę sensu frown.gif

Ja na światłach jeżdżę od zawsze... jeszcze na długo przed tym zanim wprowadzono ten zapis... uważam, że to poprawia mi moje bezpieczeństwo i moich pasażerów i że jest to dla mnie sprawa najważniejsza... większość tych wynalazków jest umieszczona bardzo nisko - praktycznie nie widoczna. Są drogi z wzniesieniami i widać takie auto dopiero jak się wyłoni zza górki. Część z nich dosłownie tli się zamiast świecić... mi to nie odpowiada... Ja zamiast wydawać pieniądze na te zabawki wydaje na żarówki .... smile.gif

Tylko światła ledowe w nowych autach z przetwornikami impulsowymi - ( charakterystycznie migają jak się na nie patrzy za pomocą kamery lub aparat foto) dają światło jasno białe....

Zresztą widzę potem takie auta ciemne zapier...czają a tu ciemno jak w nocy bo deszcz pada lub już słoneczko zaszło i ich kompletnie nie widać bo kierownik nie włączył świateł lub stwierdza,że jeszcze dzienne to OK. Kocham Fiata za to, że mam światła włączone i nie muszę o nich pamiętać... smile.gif na paliwie nie zaoszczędzę a na żarówkach które i tak kupuję + 90% Osramy mogę na rok te 50 zł wydać.... zresztą te modóły tez koło 100 zł kosztują ai te Ledy firmowe z 200 .... co to za różnica

Napisano
  • Autor

> Moje 3 grosze...

> Swego czasu przymierzałem się do świateł dziennych ale odpuściłem temat... po prostu nie widzę

> sensu

> Ja na światłach jeżdżę od zawsze... jeszcze na długo przed tym zanim wprowadzono ten zapis...

> uważam, że to poprawia mi moje bezpieczeństwo i moich pasażerów i że jest to dla mnie sprawa

> najważniejsza... większość tych wynalazków jest umieszczona bardzo nisko - praktycznie nie

> widoczna. Są drogi z wzniesieniami i widać takie auto dopiero jak się wyłoni zza górki. Część

> z nich dosłownie tli się zamiast świecić... mi to nie odpowiada... Ja zamiast wydawać

> pieniądze na te zabawki wydaje na żarówki ....

> Tylko światła ledowe w nowych autach z przetwornikami impulsowymi - ( charakterystycznie migają jak

> się na nie patrzy za pomocą kamery lub aparat foto) dają światło jasno białe....

> Zresztą widzę potem takie auta ciemne zapier...czają a tu ciemno jak w nocy bo deszcz pada lub już

> słoneczko zaszło i ich kompletnie nie widać bo kierownik nie włączył świateł lub stwierdza,że

> jeszcze dzienne to OK. Kocham Fiata za to, że mam światła włączone i nie muszę o nich

> pamiętać... na paliwie nie zaoszczędzę a na żarówkach które i tak kupuję + 90% Osramy mogę na

> rok te 50 zł wydać.... zresztą te modóły tez koło 100 zł kosztują ai te Ledy firmowe z 200

> .... co to za różnica

Ile osób, tyle opini i chwała za to ok.gif

Według mnie moduł to rzecz trafiona, i tej wersji będę się trzymał. Ktoś porównał go do Hidów czy pasków led z hipermarketu..... cóż, w tym przypadku odpuszczam, bo czasu na dyskusje szkoda ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ile osób, tyle opini i chwała za to

> Według mnie moduł to rzecz trafiona, i tej wersji będę się trzymał. Ktoś porównał go do Hidów czy

> pasków led z hipermarketu..... cóż, w tym przypadku odpuszczam, bo czasu na dyskusje szkoda

> Pozdrawiam

Panowie a bedzie to pasowac do STILO? wink.gif

Jak to sie wlasnie ma do zgodnosci z przepisami? Zamiast do drogowych mozna by to podlaczyc pod przeciwmgielne w stilo?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.