Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto po gradobiciu

Featured Replies

Napisano

Tydzień temu w czasie jazdy złapł mnie grad wielkości orzechów włoskich, masakra była, uszkodzona szyba (2pajączki na szybie i kilkanaście mniejszych odprysków), na dachu kilkanaście wgłębień na szczęście prawie nie widocznych, ale na masce bo jest bardziej wzmocniona i sztywna sporo odprysków lakieru. Podobno są jakieś kredki do lakieru - czy warto tego uzywać, może coś innego polecicie? Z szybą udało się załatwić sprawę bez wymiany i śladów nie ma prawie, martwi mnie maska...

Napisano

są tacy magicy, którzy nie lakierują całości, tylko uzupełniają rysy, potem polerka i nie widać. Niestety numer telefonu do takiego mam tylko z Bydgoszczy. Nie pozostaje ci nic innego jak pojeździć po kilku lakiernikach w okolicy i popytać co można z tym zrobić.

Napisano

> ale na masce bo jest bardziej wzmocniona i sztywna sporo odprysków lakieru.

Jeśli "sporo"to więcej niż 3-4, to najtańszym skutecznym rozwiązaniem będzie po prostu przelakierowanie maski.

Napisano

Jeśli grad nie uszkodził ocynku to odpuśc sobie. Mnie grad złapał 2 lata temu, tydzień po zakupie pięknego, nigdy nie bitego i nie lakierowanego Stilo. Do dzisiaj mam parę ledwie widocznych wgniotów na dach, odpryski na masce i szybę jakby posypana kaszą (widać pod słońce). Przez 2 zimy nawet śladu korozji na odpryskach, więc ocynk wytrzymał.

Grad był wielkości pięciozłotówki, płakać mi się chciało jak na to patrzyłem i nic nie mogłem zrobić. frown.gif

Napisano

w aso fiat za 60pln kupujesz zestaw zaprawkowy pod konkretny kod lakieru , w zestawie 2 zaprawki , koloryzująca i bezbarwna na to , polecam , bardzo trwałe , kupowałem takie coś do alfy na odpryski po kamieniach , lakiery maja swoje pędzelki ,

c_big11282115.jpg

Napisano

7 dni masz na zgłoszenie do TU.

Ja maskę i dach mam już przyznane do lakierowania, czekam na decyzje w sprawie błotników i drzwi.

Wgłębienia da się w większości bezinwazyjnie opanować.

Odpryski niestety większego zachodu wymagają.

Napisano
  • Autor

> pięknego, nigdy nie bitego i nie lakierowanego Stilo.

to tak jak ja, dlatego raczej do lakiernika nie dam, bo w razie sprzedazy zaraz domysly bedą że bite...

> szybę jakby posypana kaszą (widać pod słońce).

też tak było, ale fachowo załatwili mi to, opis na mojej stronce

co do lakieru na masce mam nadzieję że ocynk nie poszedł, po powrocie z wakacji zajmę sie tym, o ile nie zardzewieje frown.gif

Napisano
  • Autor

> w aso fiat za 60pln kupujesz zestaw zaprawkowy pod konkretny kod lakieru ,

nie mam kdu lakieru, ale pojade do aso po wakacjach, zastanawia mnie jak po pędzelku to wychodzi, nie mam zdolności artystycznych w malowaniu, kiedyś w motorze poprawiałem pędzelkiem -> porażka shocked.gif

Napisano

> to tak jak ja, dlatego raczej do lakiernika nie dam, bo w razie sprzedazy zaraz domysly bedą że

> bite...

Szczerze mówiąc jeśli kupujący powie, że auto było bite to jest jego problem, że tak myśli - mimo to ja bym zrobił foto przed naprawą i po problemie. Jeśli nadal będzie się upierał, że bite to może spadać na drzewo prostować banany. Z idiotami nie ma co dyskutować.

Sprzedawałem niedawno auto, które było malowane w 2 miejscach - nie miałem dokumentacji fotograficznej, bo nie miałem wtedy aparatu cyfrowego. Powiedziałem otwarcie kupującemu przed przyłożeniem miernika grubości lakieru i nawet ze mną nie dyskutował. Dla niego to akurat plus, że nie musiał tego robić sam na własny koszt - w końcu "pakiet startowy" do nowego/starego auta zawsze kosztuje jakieś pieniądze.

Napisano

> 7 dni masz na zgłoszenie do TU.

Może ciut [OT], ale przydatne: skąd to 7?

W ciągu ostatnich lat z kilku ubezpieczalni czytałem warunki AC i przeważnie czas to było 24h-3dni. Coś się może w przepisach pozmieniało (ogólnokrajowych, na korzyść "szarego klienta"), czy jakaś specyficzna ubezpieczalnia?

Przyznaję, że nie wiem, jaki mam czas w przypadku moich aktualnych AC hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.