Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat alhambra 1.9TDI 130KM ciezko odpala jak ciepło

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie,autko alhambra 1.9TDI 130KM pompowtryskiwacze

-wymieniony filtr paliwa

-nowe świece żarowe

-nowy przewód paliwa

-nowa wiązka pompowtryskiwaczy (wyskakiwał błąd 3 cylindra)

-zamontowany zaworek zwrotny przed pompa ciśnienia

Silnik źle odpala jak postoi całą noc i do południa następnego dni,co ważne dzieje się tak jak tem. jest powyżej 20 stopni i mocno nagrzane wnętrze,odpali na 2 sek i gaśnie,musze go kręcic jakies 15- 20 sek i dopiero zaskoczy,moge go odrazu zgasic i ponownie zapala bez problemów.

Po wymianie wiązki spokój na kilka dni,niezależnie od temp,po zamontowaniu zaworka zwrotnego spokój na 2 tyg (jednak co kilka dni zapalał od przekręcenia dało sie odczuc ze 1 gar nie chodzi przez 2 -3 sekundy).Dzisiaj problem powrócił,kręcenie 20 sekund,gdzie szukac przyczyny?

na vagu 0 błedów

Aha przez ostatni miesiąc zdarzyło sie 4-5 razy ze nawet na ciepłym silniku musiałem zakrecic kilka sekund dłużej

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury, przeplywomierz, zapieczone wtryskiwacze.

Czujnik wymienilem w zimie,przeplywomierz w tamtym roku na nowy oryginał

Napisano

> Czujnik temperatury, przeplywomierz, zapieczone wtryskiwacze.

Przy wtryskach by mu wyskakiwal konkretny błąd po podlaczeniu do VAGa, a dodatkowo by mu sie kontrolka swiecila na desce rozdzielczej lub chociaz mrugnela na moment.

Napisano

> Czujnik wymienilem w zimie,przeplywomierz w tamtym roku na nowy oryginał

Aaa... znaczy, że zepsuć się mogą dopiero za rok.... zlosnik.gif

Napisano

> Jak w temacie,autko alhambra 1.9TDI 130KM pompowtryskiwacze

> -wymieniony filtr paliwa

> -nowe świece żarowe

> -nowy przewód paliwa

> -nowa wiązka pompowtryskiwaczy (wyskakiwał błąd 3 cylindra)

> -zamontowany zaworek zwrotny przed pompa ciśnienia

> Silnik źle odpala jak postoi całą noc i do południa następnego dni,co ważne dzieje się tak jak tem.

> jest powyżej 20 stopni i mocno nagrzane wnętrze,odpali na 2 sek i gaśnie,musze go kręcic

> jakies 15- 20 sek i dopiero zaskoczy,moge go odrazu zgasic i ponownie zapala bez problemów.

> Po wymianie wiązki spokój na kilka dni,niezależnie od temp,po zamontowaniu zaworka zwrotnego spokój

> na 2 tyg (jednak co kilka dni zapalał od przekręcenia dało sie odczuc ze 1 gar nie chodzi

> przez 2 -3 sekundy).Dzisiaj problem powrócił,kręcenie 20 sekund,gdzie szukac przyczyny?

> na vagu 0 błedów

> Aha przez ostatni miesiąc zdarzyło sie 4-5 razy ze nawet na ciepłym silniku musiałem zakrecic kilka

> sekund dłużej

A to nie ten problem, rozwiązaniem którego, na swoich stronach się chwalą tunerzy? Ot, choćby tu: http://www.dyno.pl/trudny_rozruch.html

Bardziej tam piszą o rozruchu ciepłego silnika, ale może kierunek poszukiwań właściwy.

Napisano

> Czujnik wymienilem w zimie,przeplywomierz w tamtym roku na nowy oryginał

Odepnij czujnik na cieplym. Jest z tylu glowicy.

Napisano

Jak dla mnie masz gdzieś nieszczelność, nie mam popwowtryska więc nie wiem gdzie są standardowe miejsca w których zaczynać poszukiwania.

Spróbuj jeszcze postawić auto na jakimś stromym podjeździe przodem do dołu, jeśli zapali bez problemu to masz potwierdzenie.

Przepływki wogóle bym nawet nie diagnozował bo nie ma wpływu na odpalanie.

Ciężkie palenie na ciepło to temat ochrony koła zamachowego - dawka startowa jest obliczana z prędkości obrotowej jaką kręci się wał korbowy podczas rozruchu, wystarczy lekko podjechany akumulator i rozrusznik i pojawiają się problemy.

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie masz gdzieś nieszczelność, nie mam popwowtryska więc nie wiem gdzie są standardowe

> miejsca w których zaczynać poszukiwania.

> Spróbuj jeszcze postawić auto na jakimś stromym podjeździe przodem do dołu, jeśli zapali bez

> problemu to masz potwierdzenie.

> Przepływki wogóle bym nawet nie diagnozował bo nie ma wpływu na odpalanie.

> Ciężkie palenie na ciepło to temat ochrony koła zamachowego - dawka startowa jest obliczana z

> prędkości obrotowej jaką kręci się wał korbowy podczas rozruchu, wystarczy lekko podjechany

> akumulator i rozrusznik i pojawiają się problemy.

Takze mysle ze to problem z paliwem ale juz sprawdzilem co moglem i dalej nic.

Sprawdze z tym postawieniem przodem w dół

Napisano
  • Autor

> A to nie ten problem, rozwiązaniem którego, na swoich stronach się chwalą tunerzy? Ot, choćby tu:

> http://www.dyno.pl/trudny_rozruch.html

> Bardziej tam piszą o rozruchu ciepłego silnika, ale może kierunek poszukiwań właściwy.

Zadzwonie jutro i zapytam

Napisano

> -wymieniony filtr paliwa

> -nowe świece żarowe

> -nowy przewód paliwa

> -nowa wiązka pompowtryskiwaczy (wyskakiwał błąd 3 cylindra)

> -zamontowany zaworek zwrotny przed pompa ciśnienia

> Silnik źle odpala jak postoi całą noc i do południa następnego dni,co ważne dzieje się tak jak tem.

> jest powyżej 20 stopni i mocno nagrzane wnętrze,odpali na 2 sek i gaśnie,musze go kręcic

> jakies 15- 20 sek i dopiero zaskoczy,moge go odrazu zgasic i ponownie zapala bez problemów.

> Po wymianie wiązki spokój na kilka dni,niezależnie od temp,po zamontowaniu zaworka zwrotnego spokój

> na 2 tyg (jednak co kilka dni zapalał od przekręcenia dało sie odczuc ze 1 gar nie chodzi

> przez 2 -3 sekundy).Dzisiaj problem powrócił,kręcenie 20 sekund,gdzie szukac przyczyny?

> na vagu 0 błedów

> Aha przez ostatni miesiąc zdarzyło sie 4-5 razy ze nawet na ciepłym silniku musiałem zakrecic kilka

> sekund dłużej

Mam Golfa IV 115KM TDI tez walczyłem przez rok z odpalaniem na ciepłym i zimnym wymieniałem czujniki wszystko co się da między innymi uszczelniacze,zaworki zwrotne sprawdzałem czy się paliwo po nocy nie cofa w końcu trafiłem na goscia który od razu trafił z diagnozą Pompo-wtryski i od pół roku mam spokój autko pali na dotyk.

U mnie na ciepłym po zgaszeniu i odpaleniu po 10sek juz był problem auto ale musiałem długo kręcić albo wcale nie odpaliło.

Napisano
  • Autor

> Mam Golfa IV 115KM TDI tez walczyłem przez rok z odpalaniem na ciepłym i zimnym wymieniałem

> czujniki wszystko co się da między innymi uszczelniacze,zaworki zwrotne sprawdzałem czy się

> paliwo po nocy nie cofa w końcu trafiłem na goscia który od razu trafił z diagnozą

> Pompo-wtryski i od pół roku mam spokój autko pali na dotyk.

> U mnie na ciepłym po zgaszeniu i odpaleniu po 10sek juz był problem auto ale musiałem długo kręcić

> albo wcale nie odpaliło.

Wymieniales całe pompowtryski czy tylko uszczelki?

wlasnie poczytalem i moze to byc sciekajce paliwo z pompek crazy.gif

Napisano

Wyjąć pompki i dać do sprawdzenia. Jak wyjdą po testach ok to zamontować nowe uszczelnienia, dobrze wyregulować i będzie jak ręką odjął waytogo.gif

Napisano

> Wymieniales całe pompowtryski czy tylko uszczelki?

> wlasnie poczytalem i moze to byc sciekajce paliwo z pompek

Jedni mechanicy którzy naciągneli mnie na na 700zł wymienili uszczelki koszt około 35zł na jeden pompo-wtrysk ,ta wymiana nic nie dała wiec wcisnęli mi że niby na trzech pompkach jest oderwana sprężyna ale oni to naprawią bo mają na to swój patent po tej naprawie nie było poprawy i ostatecznie winę zrzucili na zbyt słaby akumulator.

Auto odmówiło mi posłuszeństwa w tego roczną zimę więc oddałem je do gościa który doszedł do tego ze to pompki.

Najlepiej oddaj auto tam gdzie mają sprzęt do sprawdzenia pompek.

U mnie bylo jeszcze tak ze jak autko przegazowałem na postoju tak do 4tys/obr i wyłączyłem zapłon autko paliło przez pare godzin na dotyk.

Dawałem tez do sprawdzenia komputer ECU,zwiększałem dawke paliwa ale to nic nie dawało.

Napisano

Kiedys mialem maly problem z pompowtryskami w moim 1.9TDI , jedni mechanicy mnie straszyli ze to wlasnie padające pompki i beda koszty, a tutaj http://www.logis.radom.pl/ problem ogarneli mi w moment za pare groszy i juz od roku mam spokoj - a widze ze jestes z okolic Radomia takze polecam ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedys mialem maly problem z pompowtryskami w moim 1.9TDI , jedni mechanicy mnie straszyli ze to

> wlasnie padające pompki i beda koszty, a tutaj http://www.logis.radom.pl/ problem ogarneli mi

> w moment za pare groszy i juz od roku mam spokoj - a widze ze jestes z okolic Radomia takze

> polecam

Super,wielkie dzieki za kontakt ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jedni mechanicy którzy naciągneli mnie na na 700zł wymienili uszczelki koszt około 35zł na jeden

> pompo-wtrysk ,ta wymiana nic nie dała wiec wcisnęli mi że niby na trzech pompkach jest

> oderwana sprężyna ale oni to naprawią bo mają na to swój patent po tej naprawie nie było

> poprawy i ostatecznie winę zrzucili na zbyt słaby akumulator.

> Auto odmówiło mi posłuszeństwa w tego roczną zimę więc oddałem je do gościa który doszedł do tego

> ze to pompki.

> Najlepiej oddaj auto tam gdzie mają sprzęt do sprawdzenia pompek.

> U mnie bylo jeszcze tak ze jak autko przegazowałem na postoju tak do 4tys/obr i wyłączyłem zapłon

> autko paliło przez pare godzin na dotyk.

> Dawałem tez do sprawdzenia komputer ECU,zwiększałem dawke paliwa ale to nic nie dawało.

Dzieki,jade na dniach sprawdzic pompki

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Moze komus sie przyda na przyszłosc,wymieniulem uszczelniacze pompowtryskiwaczy i po problemie.

Koszt zestawu naprawczego bosch 35zł ten sam w aso 110zł oraz 4 śruby dostepne tylko w serwisie po 10zł/szt

Wymiana w aso 450zł natomiast u znajomego z "aso" po godzinach 130zł

Napisano

> Moze komus sie przyda na przyszłosc,wymieniulem uszczelniacze pompowtryskiwaczy i po problemie.

> Koszt zestawu naprawczego bosch 35zł ten sam w aso 110zł oraz 4 śruby dostepne tylko w serwisie po

> 10zł/szt

> Wymiana w aso 450zł natomiast u znajomego z "aso" po godzinach 130zł

Rozumiem że tenże znajomy ustawił Ci pompki na czujnik wg instrukcji ?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że tenże znajomy ustawił Ci pompki na czujnik wg instrukcji ?

Tak,zreszta gosc pracuje w aso a po godzinach dorabia wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.