Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piszczące hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam. mam pytanie , czy ktoś z Was miał przypadek piszczenia hamulców w trakcie jazdy. dzieje się to przy małych prędkościach tzn. tak do 60 km/h i to nie zawsze. po mocnym naciśnięciu pedału na chwile jest spokój. powraca to co jakiś czas i jest bardzo denerwujące. hamulce działają prawidłowo tylko to piszczenie. proszę o jakieś sugestie.

Napisano

> Witam. mam pytanie , czy ktoś z Was miał przypadek piszczenia hamulców w trakcie jazdy.

Tak, miałem.

> dzieje się

> to przy małych prędkościach tzn. tak do 60 km/h i to nie zawsze. po mocnym naciśnięciu pedału

> na chwile jest spokój. powraca to co jakiś czas i jest bardzo denerwujące. hamulce działają

> prawidłowo tylko to piszczenie. proszę o jakieś sugestie.

Dokładnie tak jak piszesz, miałem to na tylnej osi. Teoretycznie wystarczyło tylko wyczyścić klockotrzymacze i przesmarować. Za radą mechanika poszedłem dalej i wymieniłem klocki + płyn hamulcowy. Robiłem to przy prawie 50kkm. Później był spokój. Te oryginalne klocki podobnież tak się zapiekają, mechanik polecił włożyć klocki Boscha.

Napisano

ja miałem to samo przy 45kkm, przeczyszczali mi zacisk, czy prowadnice hamulca (nie wiem dokladnie) i pomoglo. W sensie klocki odpuszczaja tak jak powinny i nie "zawieszaja sie".

Napisano

> Witam. mam pytanie , czy ktoś z Was miał przypadek piszczenia hamulców w trakcie jazdy. dzieje się

> to przy małych prędkościach tzn. tak do 60 km/h i to nie zawsze. po mocnym naciśnięciu pedału

> na chwile jest spokój. powraca to co jakiś czas i jest bardzo denerwujące. hamulce działają

> prawidłowo tylko to piszczenie. proszę o jakieś sugestie.

tak miałem, i to cholera w najmniej odpowiedniej sytuacji, kiedy wiozłem znajomych z Niemiec do Zakopca...oczywiście nie obyło się bez komentarzy rotfl.gifwpysk.gif

tylna oś na 100%, nic z tym nie robiłem- samo przeszło po 100km...więc tam nawet nei zaglądam biglaugh.gif

Napisano

Po dotknięciu hamulca, przestaje?

Stary motyw w Stilo/NB w naszym klimacie, trzeba rozebrać i przeczyścić, jeśli jest rant na tarczy to wymiana tarcz+klocków.

Możliwe też, że zacisk się nie cofa i musisz zregenerować zacisk(też norma).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jeśli jest rant na tarczy

> to wymiana tarcz+klocków.

Po co wymieniać tarcze? Zebranie samych pozostałych rantów na tokarce kosztuje ok. 20zł/szt. Nowe klocki ułożą się do "starej" powierzchni i będzie ok.gif

Napisano

> W punto pomagało "dupnięcie " w hamulec i przestawało na jakiś czas

To nie jest dobre rozwiązanie problemu wink.gif

Napisano

> Po co wymieniać tarcze? Zebranie samych pozostałych rantów na tokarce kosztuje ok. 20zł/szt.

A nowa tarcza w granicach 50zł. Trzeba pamiętać, że tarcza ma grubość minimalną, poniżej której tarcza idzie do kosza.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A nowa tarcza w granicach 50zł. Trzeba pamiętać, że tarcza ma grubość minimalną, poniżej której

> tarcza idzie do kosza.

> Pozdrawiam BAS

to ja poproszę do NB tarcze dobrej marki za 50 pln

Napisano

> A nowa tarcza w granicach 50zł.

icon_eek.gif To mnie zaskoczyłeś. Myślałem że dobra tarcza kosztuje powyżej 100zł ok.gif

Napisano

> To mnie zaskoczyłeś. Myślałem że dobra tarcza kosztuje powyżej 100zł

przednie... tylne kosztuja wlasnie tyle wink.gif

Napisano

> To mnie zaskoczyłeś. Myślałem że dobra tarcza kosztuje powyżej 100zł

Na przód tak, na tył jest sporo tańsza.

Generalnie jak rozmawiałem ze znajomymi w sklepie to wszyscy mówią, że tył to nie musi być perfekt bo on tam jest trochę tak dla picu i generalnie się z tym zgadzam, ale nie w przypadku samochodu z ESP, ale nadal bym nie przesadzał.

Przód musi być dobry, opisywałem kiedyś na kącikach Stilo historię mojego Stilo 1.6, obecnie z przodu mam tarcze+zaciski+jarzma+klocki od 1.8/1.9JTD i jest ok.

Pozdrawiam BAS

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta. Czy możesz mi powiedzieć po kolei sposób wymiany tylnych klocków bo boje się że wyskoczy mi tłoczek i będzie problem. Z przodu to nie ma problemu bo wciskam tłoczek do środka , zakładam nowe klocki i git ale tył to jakieś kręcenie czegoś( nie wiem która śrubka powoduje schowanie się tłoczka). Ktoś gdzieś pisał że wciskał tłoczek ale później trzeba było odpowietrzać układ. Za wszelkie sugestie (ewentualnie zdjęcia) dziękuję.

Napisano

>.... ale tył to jakieś kręcenie czegoś( nie wiem która śrubka

> powoduje schowanie się tłoczka). Ktoś gdzieś pisał że wciskał tłoczek ale później trzeba było odpowietrzać...

Tylne tłoczki hamulcowe nie wciska się a wkręca:

- prawy w prawą stronę

- lewy w lewą stronę

U mnie do tej operacji idealnie pasuje klucz do zmiany tarczy ze szlifierki kątowej 115mm.

Jeżeli układ jest szczelny to nie ma potrzeby odpowietrzania.

Napisano

> Tylne tłoczki hamulcowe nie wciska się a wkręca:

> - prawy w prawą stronę

> - lewy w lewą stronę

> U mnie do tej operacji idealnie pasuje klucz do zmiany tarczy ze szlifierki kątowej 115mm.

> Jeżeli układ jest szczelny to nie ma potrzeby odpowietrzania.

Czy musiałeś wciskać tłoczek podczas kręcenia czy sam się wciskał? Miałem swego czasu z tym duży problem i skapitulowałem.

Napisano
  • Autor

Witam. Czyli co;zdejmuję zacisk, kręcę tłoczkiem w prawo lub w lewo i się chowa lub wychodzi? Tłoczek ma jakieś otworki lub wypustki na narzędzia? Bo patrząc na tłoczki na allegro to nic takiego nie widziałem. Po założeniu klocków zacisk sam się dopasowuje. I pytanie ile należy go wkręcić lub wykręcić aby zacisk pracował poprawnie. Przepraszam że aż tyle pytań ale pierwszy raz widzę taki wynalazek i mam pewne obawy co do prawidłowości montażu i chcę się upewnić.

Napisano

> Czy musiałeś wciskać tłoczek podczas kręcenia czy sam się wciskał? Miałem swego czasu z tym duży

> problem i skapitulowałem.

U mnie nie było żadnych trudności - przy kręceniu w odpowiednią stronę każdego z tłoczków same chowały się w zaciskach.

Napisano

> Witam. Czyli co;zdejmuję zacisk, kręcę tłoczkiem w prawo lub w lewo i się chowa lub wychodzi?

Dokładnie tak - prawy wkręcamy w prawo a lewy w lewo.

> Tłoczek ma jakieś otworki lub wypustki na narzędzia? Bo patrząc na tłoczki na allegro to nic

> takiego nie widziałem.

Moje mają dwa otwory, w które wkładam klucz od szlifierki kątowej opisany wcześniej.

> Po założeniu klocków zacisk sam się dopasowuje.

Należy pamiętać aby wyfrezowane nacięcie w tłoczku było poziomo przed założeniem klocków - tam wchodzi wypust na klockach...

>I pytanie ile należy

> go wkręcić lub wykręcić aby zacisk pracował poprawnie.

Trzeba go wkręcić przynajmniej tyle aby włożyć nowe klocki - po złożeniu całości wystarczy kilka naciśnięć hamulca i wszystko się ułoży

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki. Już wszystko jasne, wczoraj rozebrałem ustrojstwo, przeczyściłem(klocki nabrały na siebie tyle rdzy że ledwo je wytargałem z prowadnic) i zobaczymy. Tłoczek próbowałem obracać spokojnie chodzi i tak jak napisałeś w tłoczku są dwa nacięcia, chyba spróbuje z tym kluczem do szlifierki, ale to jak będę wymieniał klocki. Na starych jeszcze trochę pojeżdżę. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.

Napisano

W stilo bywa podobnie wink.gif Takie kwi kwi kwi przy mniejszych prędkościach , deptasz lekko hamulec i przestaje . Trzeba czyścić i niestety powtarzać to co jakiś czas...

• 2 tygodnie później...
Napisano

dużo zależy od klocków...Poprzednio miałem LucasTRW i było ok, teraz tomexy i czasami piszczą....tarcze nowe Bosh, tłoczki się cofają bez problemu wszystko wyczyszczone, a popiskiwać potrafi

Napisano

U mnie piszczały po duzym przegrzaniu (zablokowane w trakcie jazdy), po wymianie klocków OK. Bosch

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.