Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PZM1 a seryjne springi

Featured Replies

Napisano

jako, że sprzedałem głinta, a auto na klockach, a w garage tylko PZM1 a seria springi najtańsze mam pytanko:

czy taki setup niczym nie grozi grinser006.gif??? bydzie to jakoś jeździło???

czy szukać na gipko (czyt. szybko) jakiś 40/40 czy 70 na przód???

PS. szczególne dzięki dla Morgana przy okazji, bo doposażył mnie w biedzie o tylne pzmy smile.gif

Napisano

> PS. szczególne dzięki dla Morgana przy okazji, bo doposażył mnie w biedzie o tylne pzmy

20.GIF Ty mi też wiele razy pomogłeś 20.GIF

PS. robota Panie jest, ale więcej info na kom jutro tzn. dziś

Napisano

Moim zdaniem spokojnie możesz załżyć serie spring i tymczasowo tak śmigać. Nie wiadomo jak by to się spisywało na długim dystansie bo jakby nie patrzeć PZM jest krótszy i jednak seria spring będzie mocniej ściśnięta, jedynie mogą się trochę zwoje "poodbijać".

Ale na jakiś czas sądzę, że śmiało można jeździć i w między czasie szukać jakichś innych springów ok.gif

Napisano

Panowie czy w ccs -70 na przód to duzo? mam serie i nie wiem jakie springi zakupic czy 70/50 czy 40/40

Napisano

> a niby dlaczego tylko tymczasowo?

Generalnie nie wiadomo jak ta springa się zachowa przy dłuższej eksploatacji. Moje springi miały "spłaszczone" zwoje od odbijania się o siebie. To to tam pikuś, gorzej jak pęknie w najmniej odpowiednim momencie.

Napisano

> Generalnie nie wiadomo jak ta springa się zachowa przy dłuższej eksploatacji. Moje springi miały

> "spłaszczone" zwoje od odbijania się o siebie. To to tam pikuś, gorzej jak pęknie w najmniej

> odpowiednim momencie.

jesli te amorki maja krotszy skok to bardziej bym sie martwil ze sie szybko zuzyja ze wzgledu na zly zakres ich pracy

Napisano

> Panowie czy w ccs -70 na przód to duzo? mam serie i nie wiem jakie springi zakupic czy 70/50 czy

> 40/40

Domyslam sie, ze amorki masz seryjne.. W takim przypadku zostaja Ci springi tylko 40/40. Jesli chcesz wieksza glebe musisz dodatkowo zakupic amory o skroconym skoku. Ja u siebie w SC899 mam 60/40 + drazek to powiem Ci, ze czasami drazek haczy mi na muldach. Ale jazda o wiele lepsza niz na serii:) do tego odpowiednie opony i mozna poszalec;)

Napisano

> Domyslam sie, ze amorki masz seryjne.. W takim przypadku zostaja Ci springi tylko 40/40. Jesli

> chcesz wieksza glebe musisz dodatkowo zakupic amory o skroconym skoku. Ja u siebie w SC899 mam

> 60/40 + drazek to powiem Ci, ze czasami drazek haczy mi na muldach. Ale jazda o wiele lepsza

> niz na serii:) do tego odpowiednie opony i mozna poszalec;)

na 60/40 drazek Ci haczy? od stowy w gore sie zaczynaja jazdy z haczącym drażkiem.... 70/50 mozesz NA DOBRYCH AMORACH smigac, tylko zrobic ew. jakas blokade springa na talerzyku. mialem 70/50 na serii amorach i mimo ostrego tluczenia nigdy nie stalo sie nic niepokojacego. przy kiepskich amorach to juz loteria...aczkolwiek polecam krótsze amorki, dla swietego spokoju i lepszego tlumienia grinser006.gif

Napisano

> na 60/40 drazek Ci haczy? od stowy w gore sie zaczynaja jazdy z haczącym drażkiem....

Byc moze drazek jest troche zle zamontowany i mi haczy:P bo z jednej strony walil mi o bude. Ale poszedl mlotek w ruch i po problemie:) widocznie bede musial go troche na tych gumach poprzestawiac zeby nie zabieral muld

Napisano
  • Autor

> Ty mi też wiele razy pomogłeś

luzior

> PS. robota Panie jest, ale więcej info na kom jutro tzn. dziś

kur. sorry ale nie słyszałem telefonu... zadzownie jutro koło południa

Napisano

podpowiem, że PZM przód są o 70mm krótsze od seryjnych, więc jak wyżej było napisane mogą się szybciej zużyć, a szkoda...

Napisano

> na 60/40 drazek Ci haczy? od stowy w gore sie zaczynaja jazdy z haczącym drażkiem.... 70/50 mozesz

> NA DOBRYCH AMORACH smigac, tylko zrobic ew. jakas blokade springa na talerzyku. mialem 70/50

> na serii amorach i mimo ostrego tluczenia nigdy nie stalo sie nic niepokojacego. przy

> kiepskich amorach to juz loteria...aczkolwiek polecam krótsze amorki, dla swietego spokoju i

> lepszego tlumienia

własnie o to chodziło mam nowe seryjne amory które załozył poprzedni własciciel.

Napisano

prędzej tak jak chłopaki piszą, Azi zabije amor o ile nie wcześniej budę niż springa powie papa, z powodu zmiany zakresu pracy

PS AZI. będę czekał na tel, albo sam się odezwę w okolicach godz. 17

Napisano

Trochę dziwna sprawa.

Rozumiem - seria amor + niskie springi, wtedy faktycznie amortyzator pracuje w zupełnie innym zakresie, ale

spring PZM + seria spring?

Prziecież mocniej sprężyna Ci się nie rozciągnie niż pozwoli na to maksymalne "wychylenie" sztycy w górę.

W dół to samo.

Spring co prawda będzie bardziej miękki, ale z uwagi na to, że ma więcej zwoji to trzeba go dużo mocniej ścisnąć żeby zakręcić górny talerzyk.

Więc de facto sam skok i zakres pracy tłoczyska się nie zmieni. Jedynie co może negatywnie wpłynąć na trwałość amorka to to, że spring jest miękki, ale Jamexy też do sztywnych sprężyn nie należą przeca nono.gif

Napisano

> Trochę dziwna sprawa.

> Rozumiem - seria amor + niskie springi, wtedy faktycznie amortyzator pracuje w zupełnie innym

> zakresie, ale

> spring PZM + seria spring?

> Prziecież mocniej sprężyna Ci się nie rozciągnie niż pozwoli na to maksymalne "wychylenie" sztycy w

> górę.

> W dół to samo.

> Spring co prawda będzie bardziej miękki, ale z uwagi na to, że ma więcej zwoji to trzeba go dużo

> mocniej ścisnąć żeby zakręcić górny talerzyk.

> Więc de facto sam skok i zakres pracy tłoczyska się nie zmieni. Jedynie co może negatywnie wpłynąć

> na trwałość amorka to to, że spring jest miękki, ale Jamexy też do sztywnych sprężyn nie

> należą przeca

a czy MTS jest chociaz troche twardszy od serii czy tylko krótszy?

Napisano

> a czy MTS jest chociaz troche twardszy od serii czy tylko krótszy?

Mówisz o amorku czy springach?

Napisano

> Mówisz o amorku czy springach?

o springach

Napisano

mylisz pojęcia kolego, springa zrobi się troszkę twardsza. Bo będzie bardziej ściśnięta i już nie będzie pracować w podstawowej wersji tylko finalnej czyli na bardzo małym skoku

Napisano

> o springach

MTS-y są i twardsze i krótsze. Ale nie jakieś "betonowe". Mam porównanie wyłącznie z FK i uważam, że FK są zdecytowanie twardsze od MTS smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.