Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Multijet 150km - biały dym po uruchomieniu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Być może coś już było w tym temacie ale mam prośbę o szybką pomoc.

Otóż mam do kupienia Bravo 2007 z silnikiem 150km z Niemiec przyciągnięte.

Ku mojemu zdziwieniu całe w oryginale lakier szyby crazy.gif w środku ideał. Przebieg 185kkm.

Tylko po odpaleniu z wydechu poleciał biały dym bardziej chmurka białego dymu. Dałem pare razy po gazie dalej przydymił na biało. Zapach był coś jak oleju albo mi się wydawało.Po 15 min wyłączyłem. Za chwile odpaliłem i gdzieś to zniknęło. Parę razy po gazie i tylko puścił wtedy trochę na czarno.

Patrząc pod spód to pewno ma DPF wycięty. Bo z przodu pod spodem widać jakiś kawałek jakby nowego tłumika czy coś. Nie wiem jak ten DPF wygląda tak na prawdę.

Pomóżcie co to z tym dymem białym mogło być. Bo sprawa pilna aby nie wtopić niepotrzebnie i nie zamienić poczciwego JTD na jakiś złom slinka.gif

Pozdrawiam

Napisano

Pierwsza sprawa to swiece żarowe do sprawdzenia. Druga sprawa- mam tak od "nowości" czyli od 5-ciu lat ( przebieg był 30kkm ). Odpalanie po długim ( całonocnym ) postoju to biały, śmerdzący bączek. Wszystko sprawdzałem,.. wszystko ok. Przyzwyczaiłem się. Przez kolejne 120 kkm. objaw jest i nie powiększa się. Wiem, że wiele multijetów 150 tak ma. Również w Vectrach.

Napisano

> Patrząc pod spód to pewno ma DPF wycięty. Bo z przodu pod spodem widać jakiś kawałek jakby nowego

> tłumika czy coś. Nie wiem jak ten DPF wygląda tak na prawdę.

Wygląda jak tłumik.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pierwsza sprawa to swiece żarowe do sprawdzenia. Druga sprawa- mam tak od "nowości" czyli od 5-ciu

> lat ( przebieg był 30kkm ). Odpalanie po długim ( całonocnym ) postoju to biały, śmerdzący

> bączek.

Tylko tutaj było tych bąków raczej chmur dość dużo przez te 10 min i te klika przygazówek.

Ale później ustało tak że się trochę zgadza z tym co piszesz kolego.

Wiem że 2 dni wcześniej stał nie palony.

> Wszystko sprawdzałem,.. wszystko ok. Przyzwyczaiłem się. Przez kolejne 120 kkm. objaw

> jest i nie powiększa się. Wiem, że wiele multijetów 150 tak ma. Również w Vectrach.

Napisano

> Tylko tutaj było tych bąków raczej chmur dość dużo przez te 10 min i te klika przygazówek.

Kolego jeśli to był biało niebieski dym z wyraźnie odczuwalnym smrodem ON to bym bardzo ostrożnie podszedł do tematu... Bez FES-a czyli programu do analizy silnika pracy pompy i CR bym nie kupował.... ktoś kto to robił i sie zna.... po 2-gie jesli jest coś grzebane przy DPF-e to być może jest wycięty ale bez zmiany programu i wtedy to jest straszny syf...

Napisano
  • Autor

> Kolego jeśli to był biało niebieski dym z wyraźnie odczuwalnym smrodem ON to bym bardzo ostrożnie

> podszedł do tematu... Bez FES-a czyli programu do analizy silnika pracy pompy i CR bym nie

> kupował.... ktoś kto to robił i sie zna.... po 2-gie jesli jest coś grzebane przy DPF-e to

> być może jest wycięty ale bez zmiany programu i wtedy to jest straszny syf...

Ten tłumik co wspomniałem trochę wygląda jak na zdjęciu kolega BAS przedstawił. ale jest nowy i nie widziałem do niego ani sondy rurki z boku. tak że sugeruje że to nie jest DPF.

A może ta wersja nie miała DPFa? możliwe to?

A jeśli byłby wycięty bez zmiany softu to co dalej z tym czy mogło się coś uszkodzić przez to ?

Napisano

> Tylko tutaj było tych bąków raczej chmur dość dużo przez te 10 min i te klika przygazówek.

Czym dłużej stoi tym bąk większy ale przypadek, o którym ja piszę to maks. kilkusekundowy bąk. Bąki przez 10 minut to cóś innego musi być...

Napisano

> Czym dłużej stoi tym bąk większy ale przypadek, o którym ja piszę to maks. kilkusekundowy bąk. Bąki

> przez 10 minut to cóś innego musi być...

Zdecydowanie żaden bąk nie trwa tyle to jakiś problem z kompresją, zaworami, wtryskiem lub jeszcze czymś innym .....

Napisano

> Ten tłumik co wspomniałem trochę wygląda jak na zdjęciu kolega BAS przedstawił. ale jest nowy i nie

Nie sugeruj się zdjęciami bo bardzo popularne jest wycinanie z DPF-u zawartości od góry ( po demontażu ) i zaspawywanie tak, ze nic nie widać od dołu.... ale może nie mieć DPF-u ... numer vin oraz numer silnika z tabliczki i powinno być wszystko wiadome jaka to wersja silnika i wyposażenia ...

Napisano
  • Autor

> Nie sugeruj się zdjęciami bo bardzo popularne jest wycinanie z DPF-u zawartości od góry ( po

> demontażu ) i zaspawywanie tak, ze nic nie widać od dołu.... ale może nie mieć DPF-u ...

> numer vin oraz numer silnika z tabliczki i powinno być wszystko wiadome jaka to wersja

> silnika i wyposażenia ...

Po vin da się to gdzieś poza ASO sprawdzić?

Sam VIN sobie odpisałem tak, że pewno W ASO trzeba popytać jutro będzie.

Napisano

> Po vin da się to gdzieś poza ASO sprawdzić?

Tu se zobacz

> Sam VIN sobie odpisałem tak, że pewno W ASO trzeba popytać jutro będzie.

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie żaden bąk nie trwa tyle to jakiś problem z kompresją, zaworami, wtryskiem lub jeszcze

> czymś innym .....

Tak to przemyślałem i obgadałem z kumplem.

A czy to nie będzie walnięta uszczelka pod głowicą? albo głowica?

mógłby wtedy przydymić na zimnym, potem rozgrzał się troszkę i się uszczelniło?

Płyn chłodniczy niby był w zbiorniczku różowy ale góra zbiorniczka jakaś nieprzezroczysta była taka brudna brązowa. Po wyłączeniu silnika dość syknęło przy odkręcaniu zakrętki.

Jak znowu miarkę oleju wyciągnąłem to jakiś dziwnie rzadki wydał mi się po tych 15 min włączonego silnika jakby taki dwukolorowy albo już mi się wydaje że taki był.

Końcowy tłumik jak na diesla był z zewnątrz cały pokorodowany, nieporównywalnie z moim w jtd.

Może jakiś Helmut wykończył w ten sposób silnik jeżdżąc sobie z uszczelką walniętą i pozbył się na koniec skoro auto ładne nie bite!

Co sądzicie o mojej teorii frown.gif

Napisano
  • Autor

Koledzy i co sądzicie o tym co powyżej napisałem?

Czy to może być walnięta uszczelka?

Co jeszcze mogłoby paść przy tej okazji? i czy droga taka reanimacja?

Napisano

Nie wiem i ja nie odpowiem co jest w nim nie tak... nie jestem jasnowidzem.... może to można naprawić za kilkaset zł a może za kilka- kilkanaście tyś zł....

Jeśli nie jesteś mechanikiem lub i nie masz mechanika który się tego podejmie , zdiagnozuje to naprawdę odpuść sobie albo poszukaj od razu silnika na podmianę z osprzętem. Auto może mieć 300 tys km, rozwaloną turbinę i układ paliwowy oraz zużyte wszystkie elementy przeniesienia napędu.... lub tylko uszkodzony czujnik....

Słowo klucz to FES .... sprawdzić realny przebieg

Napisano
  • Autor

> Słowo klucz to FES .... sprawdzić realny przebieg

Odczytałem FES'em dzisiaj z niego w liczniku i w silniku jezd 183tys. i chyba 181 tak że chyba by się zgadzało.

Stan licznika przy ostatnim programowaniu: 50686,3 km - nie wiem co to jezd??

Paliłem go ale był ciepły nic raczej nie dymił. Przewiozłem się parę kilometrów dałem konkretnie z buta i jechał elegancko. Nic niepokojącego się nie działo. Po powrocie odkręciłem korek z płynu chłodniczego tylko delikatnie syknęło.

Tylko zastanawia mnie dlaczego DPF wycieli bo się przyznali że po przywiezieniu go wycieli już w Polsce a nie Helmuty.

W silniku znalazłem błąd świec 1: P0683 - Centralka podgrzewania wstępnego (inf. zwr.)

Później jeszcze 1: U1602 - Linia CAN,

2: U1700 - Węzeł NBC nieobecny

3: U1726 - Węzeł poduszek powietrznych (NAB)

A w body całe mnóstwo:

1: B1015 - Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

2: B100A - Światła pozycyjne (prawe/prawy przód)

3: B102C - Przekaźnik ryglowania

4: B1009 - Światła pozycyjne (lewe/lewy przód)

5: U1602 - Usterka linii CAN

6: B1007 - Kierunkowskazy (lewe/lewy przód)

7: B1008 - Kierunkowskazy (prawe/prawy przód)

.......

12: U1726 - Węzeł poduszek powietrznych (NAB)

Napisano

> Odczytałem FES'em dzisiaj z niego w liczniku i w silniku jezd 183tys. i chyba 181 tak że chyba (...)

hmmm u mnie FES z silnika przebiegu nie odczytuje, tzn pokazuje 0 icon_eek.gif.

Dymek oczywiście też mam, tyle ze przez kilka sekund, dodatkowo przez chwile nierówna praca silnika.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ale później ustało tak że się trochę zgadza z tym co piszesz kolego.

> Wiem że 2 dni wcześniej stał nie palony.

> > jest i nie powiększa się. Wiem, że wiele multijetów 150 tak ma. Również w Vectrach.

Możliwe, że był kilkanaście razy uruchamiany ,,na próbę'' i się trochę przylał.

Napisano

> Tak to przemyślałem i obgadałem z kumplem.

> A czy to nie będzie walnięta uszczelka pod głowicą? albo głowica?

> mógłby wtedy przydymić na zimnym, potem rozgrzał się troszkę i się uszczelniło?

> Płyn chłodniczy niby był w zbiorniczku różowy ale góra zbiorniczka jakaś nieprzezroczysta była taka

> brudna brązowa. Po wyłączeniu silnika dość syknęło przy odkręcaniu zakrętki.

> Jak znowu miarkę oleju wyciągnąłem to jakiś dziwnie rzadki wydał mi się po tych 15 min włączonego

> silnika jakby taki dwukolorowy albo już mi się wydaje że taki był.

> Końcowy tłumik jak na diesla był z zewnątrz cały pokorodowany, nieporównywalnie z moim w jtd.

> Może jakiś Helmut wykończył w ten sposób silnik jeżdżąc sobie z uszczelką walniętą i pozbył się na

> koniec skoro auto ładne nie bite!

> Co sądzicie o mojej teorii

W JTD bardzo rzadko pada UPG, w zasadzie nie widziałem takiego przypadku na oczy, a widziałem wiele.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.