Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki silnik siedzi w tym Punto?

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy wink.gif

Mam pytanko:

Może mi ktoś napisać jaki siedzi a w sumie należałoby napisać powinien siedzieć (zakładając, że nie było przekładki) silnik w tym Punto (rocznik 1997), które widać na tych zdjęciach?

Na klapie widać chyba "ELX" no to wychodziłoby na to, że prawdopodobnie w tej kropce jest silnik 1.2 8v MPI czy się mylę ? smile.gif

Proszę o odpowiedź smile.gif

kn917_3.jpg

rd139_2.jpg

bu934_1.jpg

mq840_4.jpg

Napisano

ELX to wersja wyposażenia, a oznaczenie silnika najłatwiej w tym roczniku znaleźć na błotnikach, nad bocznymi kierunkami masz zawsze jakąś liczbę (oznaczającą liczbę koni)- i tak 55 to silnik 1,1 8V, 75 - 1,2 8V, 85 - 1,2 16V

Napisano

> ELX to wersja wyposażenia, a oznaczenie silnika najłatwiej w tym roczniku znaleźć na błotnikach,

To prawda, ale wersja wyposazenia zaweza nam "krag podejrzanych" (i odwrotnie, odmiana silnikowa zaweza wybor wersji wyposazenia). W tym przypadku odmiana ELX dostepna byla tylko w wersjach 75 i 90. Dodatkowo na zdjeciu widoczne sa poliftingowe kolpaki (Gamma'97), co moze sugerowac auto wyprodukowane po lipcu 1997 roku (po wycofaniu 1.6 8v). Stawiam wiec na 1.2 75 ok.gif.

Napisano

ewentualnie w starszych 90 co oznacza silnik 1.6 8v

Napisano
  • Autor

Spavatch, dzięki wielkie smile.gif spróbuje go kupić za 800 zł i przełożyć silnik z osprzętem, skrzynią, wiązką, pompą, itd do sejaka smile.gif

Napisano

> Spavatch, dzięki wielkie spróbuje go kupić za 800 zł i przełożyć silnik z osprzętem, skrzynią,

> wiązką, pompą, itd do sejaka

Na zdrowie ok.gif. Najlepiej najpierw sie o wszystko dopytac. Znaczek na klapie mozna sobie przekleic dowolny, silnik tez jest czescia zamienna. Wieksza pewnosc wersji wyposazenia dalyby nam foty wnetrza - bardzo charakterystycznego dla ELX.

Napisano

> spróbuje go kupić za 800 zł i przełożyć silnik z osprzętem, skrzynią,

> wiązką, pompą, itd do sejaka

to resztę gratów z wyposażenia elx-a wystaw u nas na giełdzie

Napisano
  • Autor

> to resztę gratów z wyposażenia elx-a wystaw u nas na giełdzie

tak też zrobię wink.gif

Ceny napewno będą okazyjne smile.gif

Napisano

Na trzecim zdjęciu widać jak byk obok kierunka, że to 75 zlosnik.gif

Napisano

> Na trzecim zdjęciu widać jak byk obok kierunka, że to 75

teraz widać, w momencie pisania mego posta nie btło widać załączników wink.gif

Napisano

> To prawda, ale wersja wyposazenia zaweza nam "krag podejrzanych" (i odwrotnie, odmiana silnikowa

> zaweza wybor wersji wyposazenia). W tym przypadku odmiana ELX dostepna byla tylko w wersjach

> 75 i 90. Dodatkowo na zdjeciu widoczne sa poliftingowe kolpaki (Gamma'97), co moze sugerowac

> auto wyprodukowane po lipcu 1997 roku (po wycofaniu 1.6 8v). Stawiam wiec na 1.2 75 .

Nie do końca tak jest. Dużo widziałem S75 jak i ELX55 z tych lat. Za granicą (zwłaszcza w Niemczech i Włoszech) jeździło tego mnóstwo i trafiało na nasz rynek poprzez prywatny import. ok.gif Sam użytkowałem we Włoszech wersję EL75 z szybami na korbkę i klimatyzacją.

Napisano

> Nie do końca tak jest. Dużo widziałem S75 jak i ELX55 z tych lat. Za granicą (zwłaszcza w Niemczech

> i Włoszech) jeździło tego mnóstwo i trafiało na nasz rynek poprzez prywatny import. Sam

> użytkowałem we Włoszech wersję EL75 z szybami na korbkę i klimatyzacją.

co do 75 masz rację, była w pełnej gamie, ale 55 i 60 tylko S/SX.

To co było w wyposażeniu nie do końca jest miarodajne, fiat umożliwiał wtedy dość dowolną konfigurację i dokładanie elementów

Napisano

> Nie do końca tak jest. Dużo widziałem S75 jak i ELX55 z tych lat (...)

> użytkowałem we Włoszech wersję EL75 z szybami na korbkę i klimatyzacją.

"Duzo" to bardzo enigmatyczne pojecie. Kraza ploty o roznych wersjach na rynki lokalne z Punto 45 wlacznie. Wersja "EL" (widuje sie w katalogach jej zdjecia) to byl to jakis promil produkcji na rynek wewnetrzny, cos jak polskie Uno Clip, wiec raczej nie zburzy to porzadku rynku niemieckiego, ktory nakreslilem w swej wczesniejszej wypowiedzi. Inna sprawa, ze polska nie ma monopolu na skladaki, kazdy moze sobie przekleic znaczek lub zamontowac szyby na korbke do bogatej wersji.

Co do ELX nie ma jednak watpliwosci - w Niemczech (i tym samym w Polsce) nie bylo innych wersji niz 75 i 90, a korbki w niej nie występowały. Gdzie Kolega wcisnie korbke w boczki ELX?

1304252270_194782446_2-FIAT-PUNTO-ELX-16-GAZ-5600-PLN-Slupsk.jpg

Napisano

> To co było w wyposażeniu nie do końca jest miarodajne, fiat umożliwiał wtedy dość dowolną

> konfigurację i dokładanie elementów

Zgoda, pewna elastycznosc byla. Widywalo sie 75 ELX bez elektrycznych lusterek i 90 ELX bez elektrycznej regulacji swiatel (uklony, Saigon grinser006.gif), byly 55 SX z obrotomierzem i zegarkiem przy lusterku, a byly i takie jak moje, czyli z w/w plus ze zderzakami w kolorze nadwozia, halogenami i fabrycznym radioodtwarzaczem, ale wszystko w granicach zdrowego rozsadku. Nie bylo takich absurdow ELX bez weluru i elektryki czy Sporting na stalufelgach z kolpakami.

Napisano

Masz jakieś foto innego PI niż GT z elektrycznymi lusterkami?

Napisano

> Masz jakieś foto innego PI niż GT z elektrycznymi lusterkami?

Narazie znalazlem 90 ELX bez regulacji swiatel, ale szukam dalej. Jutro odkopie prospekty z lat 93-99, moze tam cos znajde. Sporting i ELX mogly miec. Jestem przekonany, ze przed laty u kogos z IKP widzialem takie zestawienie.

Napisano

> Narazie znalazlem 90 ELX bez regulacji swiatel, ale szukam dalej. Jutro odkopie prospekty z lat

> 93-99, moze tam cos znajde. Sporting i ELX mogly miec. Jestem przekonany, ze przed laty u

> kogos z IKP widzialem takie zestawienie.

łza się kręci w oku smile.gif:):):)

Napisano

> "Duzo" to bardzo enigmatyczne pojecie. Kraza ploty o roznych wersjach na rynki lokalne z Punto 45

> wlacznie. Wersja "EL" (widuje sie w katalogach jej zdjecia) to byl to jakis promil produkcji

> na rynek wewnetrzny, cos jak polskie Uno Clip, wiec raczej nie zburzy to porzadku rynku

> niemieckiego, ktory nakreslilem w swej wczesniejszej wypowiedzi. Inna sprawa, ze polska nie ma

> monopolu na skladaki, kazdy moze sobie przekleic znaczek lub zamontowac szyby na korbke do

> bogatej wersji.

> Co do ELX nie ma jednak watpliwosci - w Niemczech (i tym samym w Polsce) nie bylo innych wersji niz

> 75 i 90, a korbki w niej nie występowały. Gdzie Kolega wcisnie korbke w boczki ELX?

Punto 45 sam osobiście widziałem w calabrii, bieda na maxa, miał tylko lusterko z lewej strony i napis 45 na błotniku wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.