Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wpływ szerokosci opon na osiągi ...

Featured Replies

Napisano

Jaki może być wpływ szerokości opon na osiągi i zużycie paliwa w autach o mocy od 100 do 120 kucyków?

Opony obecnie zamontowane to 225/45/17 (jeden z kilku homologowanych rozmiarów). Czy zmiana na 205/50/17 (nie występuje w świadectwie, ale jest 205/55/16) da jakieś zauważalne efekty? Wydaje się, że powinno wpłynąć pozytywnie, tzn. łatwiejsze przyśpieszanie i mniejsze spalanie.

Chodzi o opony letnie.

Napisano

Jeśli ten sam model to tak, jeśli różne modele to inne opory toczenia i ocena wzrostu osiągów może być zaburzona.

Napisano

mniejsze koło będzie też lżejsze, więc lepiej będzie hamował

Napisano

> mniejsze koło będzie też lżejsze, więc lepiej będzie hamował

podobno im więcej gumy - szersza opona - to lepsze hamowanie

Napisano

> Jaki może być wpływ szerokości opon na osiągi i zużycie paliwa w autach o mocy od 100 do 120

> kucyków?

> Opony obecnie zamontowane to 225/45/17 (jeden z kilku homologowanych rozmiarów). Czy zmiana na

> 205/50/17 (nie występuje w świadectwie, ale jest 205/55/16) da jakieś zauważalne efekty?

> Wydaje się, że powinno wpłynąć pozytywnie, tzn. łatwiejsze przyśpieszanie i mniejsze spalanie.

> Chodzi o opony letnie.

205/50/17 będzie mniejszy opór i sama opona lżejsza więc osiągi lepsze a spalanie mniejsze

zwróć też uwagę na masę felgi

ciężka felga = słabe osiągi i wzrost spalania

Napisano

> Jaki może być wpływ szerokości opon na osiągi i zużycie paliwa w autach o mocy od 100 do 120

> kucyków?

> Opony obecnie zamontowane to 225/45/17 (jeden z kilku homologowanych rozmiarów). Czy zmiana na

> 205/50/17 (nie występuje w świadectwie, ale jest 205/55/16) da jakieś zauważalne efekty?

> Wydaje się, że powinno wpłynąć pozytywnie, tzn. łatwiejsze przyśpieszanie i mniejsze spalanie.

> Chodzi o opony letnie.

Moim zdaniem wpływ będzie niezauważalny. Gdyby auto miało 60KM to może by cośtam się zmieniło bo będzie potrzebne kilka KM do zrekompensowania oporów. Ale w aucie 100+KM te kilka KM to różnica niezauważalna. Klima tyle bierze.

Napisano

> Moim zdaniem wpływ będzie niezauważalny. Gdyby auto miało 60KM to może by cośtam się zmieniło bo

> będzie potrzebne kilka KM do zrekompensowania oporów. Ale w aucie 100+KM te kilka KM to

> różnica niezauważalna. Klima tyle bierze.

w octavi 140km roznica miedzy 195 a 205 byla zadna. ale juz 225 na tyl robilo duzo

Napisano

W moim aucie fabrycznie jest 205/45R17. Wcześniej jeździłem na 225/45R17.

Różnicy w spalaniu nie zauważyłem, auto nie pali mniej po zmianie na węższe.

Za to zauważyłem ciut mniejszą przyczepność w zakrętach, na 225 było przyklejone... zlosnik.gif

Napisano

> W moim aucie fabrycznie jest 205/45R17. Wcześniej jeździłem na 225/45R17.

> Różnicy w spalaniu nie zauważyłem, auto nie pali mniej po zmianie na węższe.

> Za to zauważyłem ciut mniejszą przyczepność w zakrętach, na 225 było przyklejone...

Jeśli różnicy w spalaniu nie zauważyłeś to znaczy, że spalanie wzrosło.

Poprzednio spalanie podawałeś na 103km ze względu na większą prawie 3% średnicę kół (po prostu licznik wskazywał 100km jak teraz, ale wtedy było to o około 3km przejechane więcej)

Napisano

> Jeśli ten sam model to tak, jeśli różne modele to inne opory toczenia i ocena wzrostu osiągów może

> być zaburzona.

ale napisz ile, 0.009 l/100. Rzeczywiście to ogromna oszczędność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.