Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z klima - sprezarka wlacza i wylacza co 5s jadac

Featured Replies

Napisano

Witam,

to moj pierwszy post, wiec jednoczesnie chcialbym powitac wszystkich.

Mam ciezki problem z klimatyzacja (Chrysler pt cruiser 2.2 crd 2003r).

Otoz podczas jazdy sprezarka klimatyzacji wlacza sie i wylacza co 5s nonstop (odczuwam to jadac ze stala predkoscia poprzez lekkie zdlawienie / odetchniecie samochodu). Chlodzenie jest wzorowe (nie wiem czy nie za mocne nawet). Na postoju jest OK, cykle zalaczania za bardzo rzadkie, wentylator dziala. Dodam tylko, ze jak jest chlodno, tj. ponizej 20 stopni, to i na postoju te cykle sa co kilka sekund, co objawia sie czestym szarpaniem silnika (niedawno wymienialem pasek, napinacz i rolke - bez zmian).

Czynnik mialem sprawdzany, jego ilosc jest prawidlowa. Podmienialem rowniez presostat. Nie wiem co jeszcze robic, a juz troche kasy wydalem na te zabawy. Kolega podlaczal mi manometry i mowil, ze cisnienia oscyluja w odpowiednich granicach.

Moze ktos mi tu pomoze, bo rece opadaja :/

Reasumujac 2 problemy:

1. czeste cykle wlaczania sprezarki w czasie jazdy i gdy jest chlodno na postoju

2. wyrazne szarpanie silnikiem podczas zalaczania klimy (w tym przygasanie swiatel)

Z gory dzieki i pozdrawiam.

Napisano

> Reasumujac 2 problemy:

> 1. czeste cykle wlaczania sprezarki w czasie jazdy i gdy jest chlodno na postoju

nieszczelność i spadek ciśnienia w układzie ok.gif

> 2. wyrazne szarpanie silnikiem podczas zalaczania klimy (w tym przygasanie swiatel)

sprzęgiełko/rolka/łożysko sprężarki do sprawdzenia wink.gif

> Z gory dzieki i pozdrawiam.

20.GIF

Napisano
  • Autor

> nieszczelność i spadek ciśnienia w układzie

Uklad szczelny, poziom czynnika sie nie zmienia.

> sprzęgiełko/rolka/łożysko sprężarki do sprawdzenia

Przy wymianie napinacza i rolki prowadzacej mechanik sprawdzal sprzegielko klimy i nie stwierdzil nieprawidlowosci.

Napisano

> Uklad szczelny, poziom czynnika sie nie zmienia.

kiedy sprawdzałeś, zerknij raz jeszcze,bo to że sie często sprężarka załącza, to spadek ciśnienia?

ewentualnie jakiś czujnik ciśnienia w układzie nawala ok.gif

> Przy wymianie napinacza i rolki prowadzacej mechanik sprawdzal sprzegielko klimy i nie stwierdzil

> nieprawidlowosci.

taaa, mnie też tak powiedzieli przy wymianie rozrządu, a łożysko sprężarki zaczyna u mnie hałasować facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> kiedy sprawdzałeś, zerknij raz jeszcze,bo to że sie często sprężarka załącza, to spadek ciśnienia?

> ewentualnie jakiś czujnik ciśnienia w układzie nawala

no wlasnie ilosc czynnika sie nie zmienia, a jedyny czujnik jest niskiego cisnienia, ktory mozna wymienic i jego podmienialem z samochodu kolegi (a wymienialem w ASO jak mi padl poprzedni 3 lata temu). Czujnik wysokiego jest wkrecony w sprezarke i bez oproznienia czynnika nie da sie go wymontowac.

Ponadto, jakby bylo za malo czynnika, to raczej byloby odwrotnie, niz mam, a i chlodzenie slabsze...

> taaa, mnie też tak powiedzieli przy wymianie rozrządu, a łożysko sprężarki zaczyna u mnie hałasować

Pozostaje mi to jeszcze raz sprawdzic w takim razie.

Napisano

A to jest klima manualna, półautomat czy automat? Panel klimy ma jakiś własny wyświetlacz?

Napisano

Bez porządnej diagnostyki układu wymiana jakichkolwiek elementów nie ma sensu ekonomicznego.

Po to układ ma zawory serwisowe, aby podłączyć do nich manometry i obserwować co się dzieje zarówno po stronie niskiego ciśnienia (parownik, osuszacz) jak i wysokiego (skraplacz, dysza dławiąca lub zawór rozprężny).

Najprostszy test jaki możesz wykonać to dotykać po kolei przewodów łączących poszczególne elementy włączonego układu.

- przewód wysokiego ciśnienia łączący sprężarkę ze skraplaczem, popularnie nazywany chłodnicą klimy ma być gorący, tzn. ok. 80 stopni

- przewód od skraplacza do zaworu rozprężnego lub dyszy dławiącej trochę chłodniejszy, ok. 50 stopni.

- przewód od zaworu rozprężnego lub dyszy dławiącej do parownika musi być zimny lub nawet oblodzony, gdyż jego temperatura powinna wynosić ok. -10 stopni.

- z parownika do osuszacza lub od parownika do sprężarki ma być zimny, jego temp. powinna wynosić ok. -5 stopni.

Obadaj i daj znać co udało Ci się sprawdzić.

Napisano
  • Autor

Dzieki za wieksze zainteresowanie tematem.

Klima jest manualna.

Obadam te rurki i dam znac co i jak. Najgorsze jest to, ze wiekszosc klimiarzy to partacze i albo mowia ze tak ma byc, albo ze ten typ tak ma, itp itd, a to guzik prawda.

A czy zapchany osuszacz (tak mi przyszlo do glowy) moze powodowac nadmiernie szybki wzrost cisnienia niskiego i rozlaczanie sprezarki? Bo auto mam 3 lata, ani razu go nie ruszalem, a i nie wiem czy poprzednik wymienial.

Pozdr.

Napisano

> Dzieki za wieksze zainteresowanie tematem.

> Klima jest manualna.

> Obadam te rurki i dam znac co i jak. Najgorsze jest to, ze wiekszosc klimiarzy to partacze i albo

> mowia ze tak ma byc, albo ze ten typ tak ma, itp itd, a to guzik prawda.

> A czy zapchany osuszacz (tak mi przyszlo do glowy) moze powodowac nadmiernie szybki wzrost

> cisnienia niskiego i rozlaczanie sprezarki? Bo auto mam 3 lata, ani razu go nie ruszalem, a i

> nie wiem czy poprzednik wymienial.

> Pozdr.

U mnie zapchany osuszacz powodował strasznego muła w aucie po włączeniu klimy i na trasie non stop załączała się i wyłączała sprężarka co czuć było w sposób jaki opisujesz. Oczywiście jak chcialem wymienić to mówili że to fanaberia ale się uparłem i trafiłem w samo sedno. Kosz niewielki więc warto wymienić.

Napisano

A wiatraki się załączają? U mnie tak było, jak wtyczka od wiatraków się wypięła - rosło ciśnienie w układzie i presostat wyłączał sprężarkę. Jak spadło - załączała się. Aż w końcu presostat nie zdążył wyłączyć i eksplodował przewód...cały silnik na zielono i po klimie zlosnik.gif

Napisano

W przypadku gdyby to czujnik ciśnienia wyłączał kompresor to miałbyś słabą wydajność chłodzenia a piszesz że chłodzi nawet za dobrze. Ja bym sprawdził czujnik temp. parownika ponieważ to jest dość awaryjny element a właśnie on steruje poprawnym cyklem pracy kompresora (praca/przerwa). Pozostałe elementy to tylko zabezpieczenia.

Zapytaj innych użytkowników auta jak długo u nich trwa cykl pracy kompresora żeby się nie okazało, że faktycznie TTTM smile.gif

Napisano
  • Autor

Reasumujac:

@rostex:

jedyne co udalo mi sie sprawdzic to rurki te, co ida pod maska do i od osuszacza (te, w ktore wczepia sie manometry) - obie sie szronia. Osuszacz sie tez szroni, za osuszaczem jest jakas mala puszka, do ktorej wchodza i wychodza rurki, wszystko tam tez jest zimne. Do zadnych innych elementow ani chlodnicy klimy nie udalo mi sie dostac w warunkach podworkowych.

@2Rotor - osuszacz jednak wymienie mimo wszystko, zwlaszcza po tym co napisales. Przymulenie czuje wlasnie przy zalaczaniu sprezarki, czyli co 5s smile.gif

@Grzaniec - wiatraki dzialaja na obu biegach.

@Luki - tttm = nie smile.gif Jezdzilem wieloma samochodami z klima i nigdy nie czulem ze jest ona wlaczona, nie bylo zadnego szarpania ani zalaczania/rozlaczania sprezarki nie bylo nigdy w ogole czuc, jedynie przy pierwszym zalaczeniu manualnym tylko delikatne przymulenie (ale to normalne).

U mnie jest to dokladnie tak, gdy jade: zalacza na 5s, wylacza na 2s, zalacza na 5s i tak w kolko.

Bede musial dostac sie do tego czujnika temp., tylko ze jaki mialby on zwiazek z tym, czy samochod jedzie czy stoi?

Dodane:

Bylem wymienic ten osuszacz, zdjeli mi 625g czynnika (a powinno byc 510, i 2cc oleju. Uzupelnili mi 510g czynnika i 5g oleju i... NIC to nie dalo, dalej jest tak jak bylo.

Jako ze bylo 19 stopni, sprezarka i na postoju zalaczala sie co 5s, ale jak wlaczam nawiew na 3 bieg, to cykl sie znacznie wydluza. Niestey podczas jazdy sila nawiewu nie ma wplywu na to ciagle zalaczanie sprezarki.

Rura od wysokiego cisnienia jest goraca, czyli niby w porzadku.

Napisano
  • Autor

OK, oczywiscie po zalozeniu osuszacza cos zle uszczelnili i zszedl mi czynnik, ale dzis poprawili, nabili na nowo i zbadali cisnienia:

Niskie oscyluje w granicach ok. 2,9 - 3,4

wysokie: ok. 8-11 (mam nagrane telefonem dokladnie)

Przy 16 stopniach na zewnatrz powietrze wylatujace z kratek mialo temp. 2,8-4,5 stopnia.

Cykl sprezarki na 2 biegu = 5s wł/ 2s wył, na 3 biegu cykl wydluzal sie do jakichs 15s wł / 2s wył.

Podczas jazdy juz nie czulem zalaczania sprezarki, ale jeszcze jutro w dluzszej trasie sie okaze.

Napisano

> Niskie oscyluje w granicach ok. 2,9 - 3,4

Wydaje mi się ciut wysoko. W moich obu autach było chyba poniżej 2 barów.

Napisano

> OK, oczywiscie po zalozeniu osuszacza cos zle uszczelnili i zszedl mi czynnik, ale dzis poprawili,

> nabili na nowo i zbadali cisnienia:

> Niskie oscyluje w granicach ok. 2,9 - 3,4

> wysokie: ok. 8-11 (mam nagrane telefonem dokladnie)

> Przy 16 stopniach na zewnatrz powietrze wylatujace z kratek mialo temp. 2,8-4,5 stopnia.

> Cykl sprezarki na 2 biegu = 5s wł/ 2s wył, na 3 biegu cykl wydluzal sie do jakichs 15s wł / 2s wył.

> Podczas jazdy juz nie czulem zalaczania sprezarki, ale jeszcze jutro w dluzszej trasie sie okaze.

W Daewoo sprężarki mają specjalną płytkę, sterowaną zaworem proporcjonalnym. W zależności od ustawienia płytki, sprężarka pracuje mniej lub bardziej wydajnie - wszystko zależy od ciśnienia w układzie. Może u Ciebie też jest tak pracująca sprężarka. Coś się w układzie zacięło i sprężarka pracuje z maksymalną wydajnością (stąd temperatura na wylocie), ale czujnik ciśnienia ją co chwilę wyłącza.

Napisano
  • Autor

> W Daewoo sprężarki mają specjalną płytkę, sterowaną zaworem proporcjonalnym. W zależności od

> ustawienia płytki, sprężarka pracuje mniej lub bardziej wydajnie - wszystko zależy od

> ciśnienia w układzie. Może u Ciebie też jest tak pracująca sprężarka. Coś się w układzie

> zacięło i sprężarka pracuje z maksymalną wydajnością (stąd temperatura na wylocie), ale

> czujnik ciśnienia ją co chwilę wyłącza.

Hmm wlasnie tez taka opinia sie przewinela, juz 2 osoby wspominaly cos o jakims dlawiku i/lub zaworze rozpreznym (nie wiem czy to to samo). Pozostaje mi z tym powalczyc w takim razie, wstepnie lokalizujac te ustrojstwa.

Napisano

> Hmm wlasnie tez taka opinia sie przewinela, juz 2 osoby wspominaly cos o jakims dlawiku i/lub

> zaworze rozpreznym (nie wiem czy to to samo). Pozostaje mi z tym powalczyc w takim razie,

> wstepnie lokalizujac te ustrojstwa.

Zawór rozprężny jest przy parowniku.

Myślę, że wizyta w porządnym warsztacie klimatyzacji Cię nie ominie.

Napisano
  • Autor

> Zawór rozprężny jest przy parowniku.

> Myślę, że wizyta w porządnym warsztacie klimatyzacji Cię nie ominie.

Dzwonilem w tej kwestii do ASO, nie ma zaworu rozpreznego, jest tylko taki jakby dławik (a konkretnie stała zwężka) na rurce od skraplacza w kierunku osuszacza. Doradzono mi jednak jeszcze sprawdzic czy chlodnica klimy nie jest przypchana robactwem, co zrobie w 1 kolejnosci, nastepnie zajme sie ta zwezka. Ale to juz w konkretnym warsztacie jakims (doradzono mi w Wawie przy ul. Szyszkowej).

Napisano

> Dzwonilem w tej kwestii do ASO, nie ma zaworu rozpreznego, jest tylko taki jakby dławik (a

> konkretnie stała zwężka) na rurce od skraplacza w kierunku osuszacza. Doradzono mi jednak

> jeszcze sprawdzic czy chlodnica klimy nie jest przypchana robactwem, co zrobie w 1

> kolejnosci, nastepnie zajme sie ta zwezka. Ale to juz w konkretnym warsztacie jakims

> (doradzono mi w Wawie przy ul. Szyszkowej).

W daewoo zawór proporcjonalny jest w sprężarce i steruje sprężarką. Wyjmuje się go od spodu.

Napisano

> W daewoo zawór proporcjonalny jest w sprężarce i steruje sprężarką. Wyjmuje się go od spodu.

Ale to w kompresorach bez sprzęgła z regulowaną wydajnością. W kompresorach starego typu jest sprzęgło i dlatego pracują zawsze z maksymalną wydajnością ale z przerwami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.