Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dużo czy mało?

Featured Replies

Napisano

W mediach znowu dyskutują o stanie polskich dróg. Pod spodem jest kawałek tekstu który pojawił się na głównych portalach internetowych i powstaje pytanie. Czy 60% DK w dobrym stanie to dużo czy mało jak na polskie realia? Co o tym sądzicie.

Stan polskiej infrastruktury drogowej znacznie odbiega od infrastruktury w krajach UE zarówno pod względem gęstości i struktury dróg, jak i parametrów technicznych. Za pozytywny można uznać fakt, że przynajmniej stan techniczny nawierzchni dróg krajowych pod koniec 2011 roku utrzymał się na analogicznym poziomie jak w roku 2010. Aktualnie prawie 60% długości sieci głównych dróg w Polsce nie wymaga w najbliższej przyszłości zabiegów remontowych. Natomiast ponad 40 procent sieci wymaga przeprowadzenia rożnego rodzaju remontów – od wzmocnień, poprzez wyrównania, po zabiegi powierzchniowe – poprawiające właściwości przeciwpoślizgowe lub uszczelniające powierzchnię jezdni.

Ponad 40 procent dróg krajowych w Polsce wymaga remontu, z tego prawie 18 procent jest w stanie złym, a około 24 procent w stanie niezadowalającym. Jeżeli wziąć pod uwagę tylko poprawę odcinków znajdujących się na poziomie krytycznym natychmiastowym remontem powinno być objęte prawie 3250 km – wynika z raportu Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

Napisano

Myślę, że mało - szczególnie jeśli się spojrzy na to w świetle kwestii ilości tych dróg, a przede wszystkim ilości tras szybkiego ruchu łączących główne miasta w Polsce.

Napisano

Na ogólną ilość kilometrów tychże dróg, to mało.

Napisano

Jechałem w środę przez Słowację nocą i się tym samym wyleczyłem z kompleksu "złej jakości" polskich dróg.

Napisano

> Jechałem w środę przez Słowację nocą i się tym samym wyleczyłem z kompleksu "złej jakości" polskich

> dróg.

o widzisz to tak jak ja grinser006.gif

a tu ciągle czytam jakie to mają super drogi niewiem.gif

za to nasze krajówki są IMO w zupełnie niezłym stanie ok.gif

owszem są kawałki które wymagają naprawy, ale są to kawałki a nie całe odcinki

np na trasie Krk-Sandomierz DK79 ma taki 20km, na cały 140km odcinek

dalej w kierunku w-wy jest też OK

i faktycznie drogi w świętkorzyskim są lepsze, widać to na wspomnianej 79, gdzie po wjeździe z mazowieckie kończy się równy asfalt grinser006.gif

Napisano

> Jechałem w środę przez Słowację nocą i się tym samym wyleczyłem z kompleksu "złej jakości" polskich

> dróg.

To proponuję się jeszcze do Czech przejechać. Tam jest dopiero dramat no.gif

Ostatnio przez Czechy przejeżdżałem jakieś 8 lat temu - wtedy było źle - no ale pomyślałem, że sporo czasu minęło to powinno być coś lepiej - niestety myliłem się sick.gif

W mojej opinii Słowacy są 100 lat przed Czechami przynajmniej jeśli chodzi o podróż w kierunku Austrii.

A nasze drogi w porównaniu z jednymi i drugimi to już w ogóle highway'e...

Napisano

Koleżeństwo nie zauważa, że z Warszaway mozna dojechać autostradą do Berlina? Tak wiem, że nie ma tam jeszcze stacji benzynowych i nie wszystkie odcinki są w 100% przejezdne, ale faktem jest, że to przełomowa chwila.

Napisano

> że to przełomowa chwila.

Do Berlina za często nie jeżdżę. smile.gif

Przełomowa chwila dla mnie to będzie gdy:

a) Dojadę w całości S7 do Gdańska (czyli 2018)

b) Dojadę w całości S7 za Kraków (czyli 2018)

c) Dojadę w całości S8 do Białegostoku (może 2017)

d) Dojadę w całości S8 za Wrocław (nie wiem kiedy?)

Czyli:

Juuuużżżż za czteeeerryyy laaaataaaa Poolskaaa bęęędzie mistrzem świaaaata !! !! !!

sick.gifbiglaugh.gifzlosnik2.gifpub2.gif

Napisano

Co po stanie drog, chocby i wspanialym, jak stan umyslow kierowcow w PL jest duuuuuzo ponizej jakiegokolwiek dna sick.gif

Napisano

> Co po stanie drog, chocby i wspanialym, jak stan umyslow kierowcow w PL jest duuuuuzo ponizej

> jakiegokolwiek dna

a tu też mam ciekawe doświadczenia z SK, o ile kilka lat temu starymi skodami jeździli faktycznie 40/40

tak po przesiadce do nowych wypasionych fur limity się jakoś zwiększyły, podwójne ciągłe zrobiły przerywane itd

Napisano

> a tu też mam ciekawe doświadczenia z SK, o ile kilka lat temu starymi skodami jeździli faktycznie

> 40/40

> tak po przesiadce do nowych wypasionych fur limity się jakoś zwiększyły, podwójne ciągłe zrobiły

> przerywane itd

W Czechach to samo zlosnik.gif Ale najfajniej to się jeździ i tak we Włoszech; obszar wyłączony z ruchu to doskonałe miejsce do wyprzedzania, pas jazdy do skrętu w lewo świetnie nadaje się do jazdy prosto itd...

Ale drogi mają tam fajne - szczególnie autostrady - gładkie i cichutkie ok.gif

Napisano
  • Autor

> o widzisz to tak jak ja

> a tu ciągle czytam jakie to mają super drogi

Na Słowacji aż tak źle z drogami?

> za to nasze krajówki są IMO w zupełnie niezłym stanie

> owszem są kawałki które wymagają naprawy, ale są to kawałki a nie całe odcinki

> np na trasie Krk-Sandomierz DK79 ma taki 20km, na cały 140km odcinek

> dalej w kierunku w-wy jest też OK

> i faktycznie drogi w świętkorzyskim są lepsze, widać to na wspomnianej 79, gdzie po wjeździe z

> mazowieckie kończy się równy asfalt

Dobrze wiedzieć że są w niezłym stanie, bo zaczynałem powątpiewać.

Napisano

Źle pod względem jakości asfaltu, wyprofilowania i szerokości dróg i... ciemno. W nocy tragedia. Nie mówię o oświetleniu, ale choćby żeby te pasy na drogach były odblaskowe, albo były na poboczach słupki z odblaskami. Naprawdę trzeba się pilnować żeby nagle w boczną uliczkę na zakręcie nie zjechać :/ Dla mnie jazda tam nocą była po prostu męcząca.

Z jakąś bardzo agresywną jazdą Słowaków się nie spotkałem, może aniołkami wszyscy nie są ale za krótko tam byłem żeby to ocenić. Za to widziałem sporo kontroli policji. Z kolei po naszej stronie granicy, Słowacy jeździli bardzo grzecznie.

Napisano

> Na Słowacji aż tak źle z drogami?

tak źle to nie, ale rewelacji nie ma, na pewno nie lepiej jak u nas hmm.gif

> Dobrze wiedzieć że są w niezłym stanie, bo zaczynałem powątpiewać.

nie wiem jak w innych rejonach ale np wylotówki z Krk są wyremontowane (krajówki)

7 na na południe po remontach - do samej granicy równo jak na stole

4 i 79 na wschód j/w

94 na zachód to samo

chyba w najgorszym stanie jest 7 do w/wy hmm.gif

ale tu też nie ma tragedii, jest owszem połatana ale nie dziur nie ma ok.gif

u nas brakuje obwodnic, brakuje dróg szybkiego ruchu, nawet nie autostrad, ale ekspresówek hmm.gif

przy obecnym ruchu bardzo ciężko jest wyprzedzić - przydały by się pasy do wyprzedzania, przekrój 2+1

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak w innych rejonach ale np wylotówki z Krk są wyremontowane (krajówki)

Czyli miałeś na myśli tylko swoje podwórko wink.gif więc nie do końca takie niezłe.

Napisano

> Czyli miałeś na myśli tylko swoje podwórko więc nie do końca takie niezłe.

wiesz stanu dróg w całej PL to chyba nikt nie zna grinser006.gif

czasem się jedzie gdzieś dalej, np nad Bałtyk ... i proporcje sa podobne hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.