Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik benzynowy VW 1.6 102 koniki: dwa pytanka

Featured Replies

Napisano

Witam!

Trafia mi się do kupienia Golf V z tymże silnikiem.

Auto to prawdziwa perełka więc jeżeli cena będzie

odpowiednia, to kupię je na pewno.

Wziąłem je na jazdę próbną (około 1300 km zlosnik.gif) żeby się z nim

zapoznać i popatrzeć co i jak.

Na razie nie będę pisał więcej o samym aucie bo jeszcze nie jest moje,

ale podczas jazdy i ogólnych oględzin zauważyłem kilka rzeczy o które chcę Was zapytać.

Zacznę od tego że samochód ma przejechane niecałe 100.000 km

a jego ostatni kierowca pomimo młodego wieku, reprezentował wybitnie kapeluszniczo - dieslowski styl jazdy.

Biegi zmieniał przy 2000 obrotów a piąty bieg wrzucał przy 50 na godzinę facepalm%5B1%5D.gif

I teraz pytanie: Na wolnych obrotach silnik pracuje trochę nierówno

i trochę się telepie. To telepanie czuć to nawet wewnątrz kabiny.

Słychać też jakby lekkie klepanie zaworów.

Po wciśnięciu gazu silnik reaguje z lekkim opóźnieniem i takim jakby

sssyknięciem na początku.

Podczas jazdy pracuje zupełnie normalnie ale nie czuć tych 100 koni mechanicznych.

Wiem że to "tylko" 100 koni a samochód ma długość ponad 4,5 metra (Variant) i swoje waży, ale u kolegi w Octavii ten sam silnik wydaje się żwawszy.

Co może powodować te objawy?

Drugą rzeczą są ślady oleju za przepustnicą (chyba) które ukazały

mi się po zdjęciu plastikowej osłony silnika.

Dla mnie dziwne jest to że auto jest systematycznie serwisowane

w ASO (ostatni serwis był w kwietniu) a oni tego nie widzieli...

Co Wy na to?

493d457cf0cda64dmed.jpg

Napisano
  • Autor

Szanowny kolego Moderatorze, ten silnik nie był stosowany tylko w pojazdach marki VW i właśnie dlatego zapytałem na ogólnym.

Może wątek został przeniesiony trochę zbyt pochopnie?

Napisano

powiem ci tak - silnik + krzywa przebiegu momentu obrotowego + masa = efekt. Miałem do czynienia z 122KM w Oplu Vectra i po pierwszej przejażdżce stwierdziłem, że lepiej się to zbiera niż 150KM w Hondzie Accord. Nie brałem pod uwagi żyłowania obrotów >3k rpm, gdzie Honda pewnie oddaje swoje KM, lecz po prostu moc użytkowa, gdy w aucie cicho i poruszamy się przyjemnie. Niestety w Hondzie spalanie sporo niższe, więc coś za coś.

Napisano
  • Autor

Dzięki.

Do "dynamiki" zlosnik.gif jestem w stanie się przyzwyczaić.

Da się tym samochodem normalnie podróżować bez szaleństw.

Niepokoją mnie jednak te drgawki i klekotanie w silniku.

Czytam sobie różne fora i oczywiście piszą tam różne rzeczy.

Od jakichś drobiazgów aż po pogięte korbowody facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Podobno to normalne w tym silniku i pomagała aktualizacja oprogramowania, która polegała na zwiększeniu obrotów biegu jałowego.

Napisano
  • Autor

> Podobno to normalne w tym silniku i pomagała aktualizacja oprogramowania, która polegała na

> zwiększeniu obrotów biegu jałowego.

Skoro to takie proste to dlaczego przez cztery lata serwisowania samochodu, ASO by tego nie zrobiło? niewiem.gif

Napisano

> Skoro to takie proste to dlaczego przez cztery lata serwisowania samochodu, ASO by tego nie

> zrobiło?

Bo może gość nie zgłaszał żadnych problemów z tym związanych a oni (ASO) przed orkiestre wychodzę niezmiernie rzadko.

Napisano
  • Autor

> Bo może gość nie zgłaszał żadnych problemów z tym związanych a oni (ASO) przed orkiestre wychodzę

> niezmiernie rzadko.

Być może.

Choć z drugiej strony, ASO zazwyczaj próbuje naprawić ile się da prawda?

Zwłaszcza jeżeli chodzi o auto firmowe... hmm.gif

Napisano

> Szanowny kolego Moderatorze, ten silnik nie był stosowany tylko w pojazdach marki VW i właśnie

> dlatego zapytałem na ogólnym.

> Może wątek został przeniesiony trochę zbyt pochopnie?

Quote:

Volkswagen - Kącik właścicieli Volkswagenów, Audi, Seatów, Porsche, Bentley'i oraz Lamborghini.

mar00ha

Napisano

> Być może.

> Choć z drugiej strony, ASO zazwyczaj próbuje naprawić ile się da prawda?

> Zwłaszcza jeżeli chodzi o auto firmowe...

niestety jesteś w błędzie, jeżeli kielnt nic nie zgłośił to ASO tego nie widzi no chyba że są to klocki lub inny prosty temat, na początek trzeba podnieść obrotu biegu jałowego

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Volkswagen - Kącik właścicieli Volkswagenów, Audi, Seatów, Porsche, Bentley'i oraz Lamborghini.

> mar00ha

OK, ok, doczytałem.

Napisano
  • Autor

> niestety jesteś w błędzie, jeżeli kielnt nic nie zgłośił to ASO tego nie widzi no chyba że są to

> klocki lub inny prosty temat, na początek trzeba podnieść obrotu biegu jałowego

Widocznie dawno nie byłem w serwisie zlosnik.gif

Jak moje autko było nowe i jeździłem nim na przeglądy,

to mechanicy zazwyczaj chcieli wymieniać więcej rzeczy niż było faktycznie potrzeba.

Napisano

Witam. Mam Leona z tym właśnie silnikem, auto mam od nowości. Też się telepie na wolnych obrotach, to podobno normalne w tym silniku ( ASO na życzenie klienta mogło zmienić oprogramowanie silnika i podnieść trochę obroty biegu jałowego, ale nie zawsze ta procedura pomagała wink.gif ). Jak gwałtownie wcisnę gaz to też syknie smile.gif i też mam słady oleju w tym miejscu co na Twoim zdjęciu.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam. Mam Leona z tym właśnie silnikem, auto mam od nowości. Też się telepie na wolnych obrotach,

> to podobno normalne w tym silniku ( ASO na życzenie klienta mogło zmienić oprogramowanie

> silnika i podnieść trochę obroty biegu jałowego, ale nie zawsze ta procedura pomagała ). Jak

> gwałtownie wcisnę gaz to też syknie i też mam słady oleju w tym miejscu co na Twoim zdjęciu.

> Pozdrawiam.

Dzięki!

Widocznie ten typ tak ma...

Jeżeli go kupię to podjadę do ASO i spróbuję z tymi obrotami.

Napisano

> Jak się spisuje ten leonik ? jaki przebieg?

Jak na razie ma 57tyś km przebiegu i jakichś większych awarii nie było wink.gif Osiągi nie są oszałamiające, ale w zupełności wystarczają do sprawnego poruszania. Mam czarny kolor i jest bardzo delikatny lakier, widać każdą ryskę sciana.gif

Napisano

Czarny jest najładniejszy, ale utrzymać go w dobry stanie jest ciężko. Najgorzej jak się szybko lata po autostradach, wtedy pojawia się wiele odprysków frown.gif

Jak ze spalaniem? Jeździłem golfem v z tym silnikiem i spalanie mnie trochę przeraziło. Na te samej trasie spalił o ponad 1.5l więcej niż tsi w g6...

Napisano
  • Autor

> Jak ze spalaniem? Jeździłem golfem v z tym silnikiem i spalanie mnie trochę przeraziło. Na te samej

> trasie spalił o ponad 1.5l więcej niż tsi w g6...

Powiem szczerze że spalanie mnie też trochę zdziwiło.

Zrobiłem, dwie trasy po ok. 550 km w obie strony.

Klima włączona, drogi jak to w Polsce... mieszane. Trochę

zwykłych, trochę ekspresowych.

Prędkości różne (przepisowe zlosnik.gif), choć starałem się utrzymywać stałe.

Komp pokazał w pierwszą stronę średnie 7,6l a w drugą

7,4l.

Napisano

Tak niestety przy tym silniku trzeba liczyć, od 7 w trasie do 10 nawet 11 na krotkich odcinkach zimą wink.gif Ale w zamian za to jest to silnik praktycznie bezawaryjny i mogący zrobić bardzo duże przebiegi, a jak komuś przeszkadza to spalanie moze założyć gaz. Podobno to najlepszy silnik z koncernu VW pod instalacje gazową ok.gif

Napisano

telepie i to normalne

auto przyspieszeniami szał u nie robi

czesto pekają w tych motorach wezyki odmy i dlatego pojawia sie olej przy przepustnicy

Napisano

Największym minusem jest spalanie. Brakuje także 6 biegu. Z tego względu warto rozważyć 1.9 105 tdi.

Napisano

> Dzięki!

> Widocznie ten typ tak ma...

> Jeżeli go kupię to podjadę do ASO i spróbuję z tymi obrotami.

Mój tak nie ma.

Napisano

> Jeździłem golfem v z tym silnikiem i spalanie mnie trochę przeraziło. Na te samej

> trasie spalił o ponad 1.5l więcej niż tsi w g6...

A ile spalił TSI? Ja jestem zadowolony ze spalania.

Napisano

> Klima włączona, drogi jak to w Polsce... mieszane. Trochę

> zwykłych, trochę ekspresowych.

> Prędkości różne (przepisowe ), choć starałem się utrzymywać stałe.

> Komp pokazał w pierwszą stronę średnie 7,6l a w drugą

> 7,4l.

7,2 - 7,4 to w miarę powtarzalne spalanie z trasy obejmującej ok. 40 km drogi ekspresowej przejechanej z dopuszczalną prędkością (rzeczywistą, nie licznikową) i ok. 80 typowej trasy (również z rzeczywistymi dopuszczalnymi prędkościami).

45 kilometrów kręcenia się w okolicach Zakopanego, cały czas w terenie zabudowanym, z odpowiednimi prędkościami i na niskich biegach (ale po wioskach, więc niemal bez świateł) zaowocowało spalaniem 5,5 l /100 km, co mnie mocno zaskoczyło.

Napisano
  • Autor

> Mój tak nie ma.

Czyli Twój chodzi równo i gładko na wolnych obrotach?

Miałeś tak od zawsze czy coś kombinowałeś?

Napisano

> Czyli Twój chodzi równo i gładko na wolnych obrotach?

Tak.

> Miałeś tak od zawsze czy coś kombinowałeś?

Miałem "od zawsze", ale jestem drugim właścicielem auta.

Napisano
  • Autor

> Tak.

> Miałem "od zawsze", ale jestem drugim właścicielem auta.

No i od czego to zależy? niewiem.gif

Napisano

mam toledo z tym silnikiem od nowosci

za nami 200kkm z czego 100kkm na lpg

silnikiem nie telepie chodzi rowno zbiera sie bardzo dynamicznie jak na 1.6 i tylko 100km

nigdy nic nie bylo robione przy silniku poza czujnikiem temp, rozdzadem i swiecami.

Opisany objaw pasuje do uszkodzonej regulacji zmiennej dlugosci kolektora dolotowego

powyzej ok 3000obr przy kolektorze powinna przesuwac sie dzwignia zmieniadlugosc kanalu dolotowego

mokro kolo przepustnicy tez mam

Napisano
  • Autor

Przy około 3000 obrotów silnik dopiero zaczynał ożywać i jakoś ciągnąć auto hmm.gif

Jeżeli to by było faktycznie to, to czy jest to poważna i skomplikowana usterka? Ile mniej więcej mogłaby kosztować jej naprawa?

Napisano

> Przy około 3000 obrotów silnik dopiero zaczynał ożywać i jakoś ciągnąć auto

> Jeżeli to by było faktycznie to, to czy jest to poważna i skomplikowana usterka? Ile mniej więcej

> mogłaby kosztować jej naprawa?

nie mam pojecia

ale nie jest to skapiliowane - silownik sterowany podcisnieniowo, moze poprostu sie "zastal" przez kapelusznicza jazde ?

Napisano
  • Autor

> nie mam pojecia

> ale nie jest to skapiliowane - silownik sterowany podcisnieniowo, moze poprostu sie "zastal" przez

> kapelusznicza jazde ?

To byłby najlepszy z możliwych scenariuszy zlosnik.gif

Na razie nie ma takiej możliwości, ale i tak trzeba będzie podjechać tym autem do jakiegoś magika żeby obadał co i jak.

Zna ktoś dobrego fachowca od tych silników w okolicy Wawy?

Może być ASO, byle sprawdzone.

Dotąd serwisowane było u Zasady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.