Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel 2.0 i Mazda 6 z 2009r. i inne dylematy zakupowe?

Featured Replies

Napisano

Co to za silnik, bo zastanawiam sie czy warto sie w to pchac?

Musze kupic conajmniej 1 autko, zawsze bylem anty dieslom, ale przy moich zalozeniach raczej wyjscia nie ma za duzego.

W obwodzie pozostaja nudniejsze auta:

-Focus 2009 z 1,6TDCI

- Astra III 2009 z 1,9CDTI

Teoretycznie zalozywszy, ze wszystkie sa w dobrym technicznie, podobnym stanie wyjsciowym, z ktorym jest szansa na najmniej problemowa eksploatacje?

Napisano

> Co to za silnik, bo zastanawiam sie czy warto sie w to pchac?

Mazdowski DPF sprawia dosyć często problemy gdy auto jest użytkowane głównie w mieście i na krótkich trasach - nieukończone cykle wypalania filtra zwiększają poziom oleju silnikowego (=częsta wymiana = dodatkowe koszty) plus może się skończyć wymuszonym wypalaniem w serwisie (=dodatkowe koszty). Na forum MazdaSpeed jest spory wątek poświęcony problemom z DPF, zajrzyj, poczytaj, będziesz wiedział czego możesz się spodziewać.

Poza tym żadnych większych problemów, pod warunkiem że o silnik dbasz, regularnie wymieniasz oleje, nie katujesz gdy turbo jest zimne i dasz mu ostygnąć po ostrej jeździe, ale to chyba tyczy się każdego turobdiesla.

Ja mam akurat M6 w dieslu, przejechane 85kkm i żadnych, ale to absolutnie żadnych problemów, ale auto używane jest w 99% na autostradach, więc w idealnych warunkach do utrzymania filtra DPF w dobrej kondycji.

Napisano

> Musze kupic conajmniej 1 autko, zawsze bylem anty dieslom, ale przy moich zalozeniach raczej

> wyjscia nie ma za duzego.

> W obwodzie pozostaja nudniejsze auta:

> -Focus 2009 z 1,6TDCI

> - Astra III 2009 z 1,9CDTI

> Teoretycznie zalozywszy, ze wszystkie sa w dobrym technicznie, podobnym stanie wyjsciowym, z ktorym

> jest szansa na najmniej problemowa eksploatacje?

Ja posiadam mazdę 6 2,0 klekot z końca 2008r (GH), więc auto, o które kolega pyta. Nie miałem jak do tej pory problemów z autem. Obecnie ma na zegarze 140kkm, z czego 30kkm moje.

Porównując do poprzedniego modelu (GG) jest spora poprawa jakościowa, chociaż dalej jest plastikowo. Poprawili zabezpieczenie przed korozją, zawieszenie jest sztywniejsze, wspomaganie jest teraz elektryczne (tu akurat nie wiem czy to poprawa), wtryski są inne, turbo inne i jeszcze kilka innych zmian.

Największą bolączką tych silników jest DPF wątpliwej jakości. Po zakupie warto udać się do aso i aktualizować soft. Jeśli dużo jeździ się na krótkich odcinkach, to nie polecam tego silnika, ale jeżeli jeździ się trasy, ewentualnie po mieście, ale na tyle długie odcinki, żeby filtr się nadążał wypalać to ok. Trzeba dbać o olej (którego przybywa z niekorzystnych warunkach), musi spełniać normę C1 i ja na razie znalazłem tylko mazdowską dexalię i motula clean plus (czy jakoś tak).

Moja w trybie mieszanym spala 7l. Przy średniej 163km/h przy przejeździe przez Niemcy spaliła średnio 8,3.

Generalnie polecam.

Silnik 2,0noPb tez daje radę.

Napisano

Tak jak już napisali koledzy, auto jest fajne, silnik też, poza DPF, który wypala się w mieście co 140km.

Jeśli robisz dziennie powyżej 35km nię będzię z nim problemu nawet w mieście.

Ja mam średnie spalanie po Warszawie 7,5l

Napisano

nie chce mi się sprawdzać czy w tych M6 jest ten sam motor, co w M5 (choć pewnie nie), ale M5 w dieslu z padniętymi silnikami jest BARDZO dużo na rynku wtórnym (znaczny odsetek importowanych jest własnie z uwalonym silnikiem, oraz diesle są tańsze niż benzynowce z tego samego rocznika).

Napisano
  • Autor

> Tak jak już napisali koledzy, auto jest fajne, silnik też, poza DPF, który wypala się w mieście co

> 140km.

> Jeśli robisz dziennie powyżej 35km nię będzię z nim problemu nawet w mieście.

> Ja mam średnie spalanie po Warszawie 7,5l

Do robo mam 10km w 1 strone, wracam zawsze jakimis oplotkami wiec wiecej. Sa dni, ze po miescie (Bialystok) natluke i 200km. Raz w tygodniu traska minimum 300km.

Naczytalem sie juz o tym DPFie i mina mi ostro zrzedla, a tak mi sie to auto spodobalo.

Inna sprawa, ze jak poczyta se czlowiek neta, to wychodzi, ze wszystko jest beee sciana.gif

Napisano
  • Autor

> nie chce mi się sprawdzać czy w tych M6 jest ten sam motor, co w M5 (choć pewnie nie), ale M5 w

> dieslu z padniętymi silnikami jest BARDZO dużo na rynku wtórnym (znaczny odsetek importowanych

> jest własnie z uwalonym silnikiem, oraz diesle są tańsze niż benzynowce z tego samego

> rocznika).

Podpiecie pod kompa czy inne magiczne sztuczki w warsztacie/ASO pozwola na unikniecie wpadki, czy niekoniecznie?

Napisano

> Do robo mam 10km w 1 strone, wracam zawsze jakimis oplotkami wiec wiecej. Sa dni, ze po miescie

> (Bialystok) natluke i 200km. Raz w tygodniu traska minimum 300km.

> Naczytalem sie juz o tym DPFie i mina mi ostro zrzedla, a tak mi sie to auto spodobalo.

> Inna sprawa, ze jak poczyta se czlowiek neta, to wychodzi, ze wszystko jest beee

Ja bym się tym zbytnio nie przejmował. Mam 73kkm I póki co nie miałem z nim problemów. Nawet jak do pracy swego czasu dojeżdzałem 3km.

W ostateczności - 1500 zł i wycinasz DPF smile.gif

Napisano

> Podpiecie pod kompa czy inne magiczne sztuczki w warsztacie/ASO pozwola na unikniecie wpadki, czy

> niekoniecznie?

W M5 i M6 pierwszej generacji były problemy ze smokiem olejowym.

Tu tego nie ma. Jak masz pewne auto (przebieg) i było serwisowane to nie będzie problemów.

Napisano

> Ja posiadam mazdę 6 2,0 klekot z końca 2008r (GH), więc auto, o które kolega pyta. Nie mia

mazda i dpf sie nie lubia hehe zlosnik.gif ale to jedyna wada tego silnika

jak Ci sie skonczy to wpadaj do mnie, szybko go wytniemy

starsza 6 sie lepiej prowadzila

> -Focus 2009 z 1,6TDCI

1,9cdti ok.gif

Napisano

> Musze kupic conajmniej 1 autko, zawsze bylem anty dieslom, ale przy moich zalozeniach raczej

> wyjscia nie ma za duzego.

> -Focus 2009 z 1,6TDCI

> Teoretycznie zalozywszy, ze wszystkie sa w dobrym technicznie, podobnym stanie wyjsciowym, z ktorym

> jest szansa na najmniej problemowa eksploatacje?

Piszesz, ze do pracy masz 10km, po co ci ten diesel. Kolega jakis czas temu (2010) szukal podobnego auta o podobnych wymaganiach, dojezdza z ok warszawy (ok 12km), od razu odpuscil diesla i kupil ladna, roczna 6-ke z 2.5, pali mu to w miescie ok 10l, na trasie odpowiednie mniej. Moze te 2-3 l to wiecej nie D, ale do dzis jezdzi bezproblemowo, nie ma problemow z turbina czy DPFem i auto jest bardziej dynamiczne.

Napisano
  • Autor

> Piszesz, ze do pracy masz 10km, po co ci ten diesel. Kolega jakis czas temu (2010) szukal podobnego

> auta o podobnych wymaganiach, dojezdza z ok warszawy (ok 12km), od razu odpuscil diesla i

> kupil ladna, roczna 6-ke z 2.5, pali mu to w miescie ok 10l, na trasie odpowiednie mniej. Moze

> te 2-3 l to wiecej nie D, ale do dzis jezdzi bezproblemowo, nie ma problemow z turbina czy

> DPFem i auto jest bardziej dynamiczne.

Prowadze DG poza etatem, ktory ciagne na 4/5 (w planach tylko DG).

Przez 2 dni w tygodniu (bo w niedziele odpoczac wypada) auto nie stygnie. W dni "etatowe" po godzinach tez troche kreci.

Diesla nie lubie bo juz, ale znalezc cos nowszego z benzyna i nadajace sie do LPG (jezeli noPb to tylko + LPG) nie jest latwo.

Pozostaja nowe auta, ktorych troche zal mi na dojazdy po budowach.

Napisano

> kupil ladna, roczna 6-ke z 2.5, pali mu to w miescie ok 10l, na trasie odpowiednie mniej. Moze

Prosze cię.... 10l to on albo w nocy jeździ albo patrzy na chwilowe i bawi się w grę tedeikowców: "a mi 2 l pali!" ...

Jak znam życie to z raz mu sie udalo dotknać 10L i od tamtego momentu 10L mu pali.... NIE WIERZĘ.

Napisano

> Jak znam życie to z raz mu sie udalo dotknać 10L i od tamtego momentu 10L mu pali.... NIE WIERZĘ.

Dokładnie... Mam 2 litrową benzyne i póki nie zagazowałem to troche miasto troche trasa paliła 10l. LPG pali 12-13.

Napisano

> starsza 6 sie lepiej prowadzila

A mi się i stara i nowa podoba tak samo dobrze w prowadzeniu - starą przejeździłem 60tys, nową 80tys i rośnie. Jedyna zauważalna na gorsze zmiana to prowadzenie w zakrętach po zmianie z 17tek na 16tki z większym profilem, no ale to oczywiście nie powinno dziwić:).

Napisano
  • Autor

> Tu tego nie ma. Jak masz pewne auto (przebieg) i było serwisowane to nie będzie problemów.

Mialo byc pewne, powindykacyjne ze 140kkm.

Nie przyszlo mi do glowy, ze moze byc z windykacji ale we Francji, reszta sie zgadza, ksiazka i papiery sa, ale pewnosci brak.

Napisano

> Prowadze DG poza etatem, ktory ciagne na 4/5 (w planach tylko DG).

> Przez 2 dni w tygodniu (bo w niedziele odpoczac wypada) auto nie stygnie. W dni "etatowe" po

> godzinach tez troche kreci.

> Diesla nie lubie bo juz, ale znalezc cos nowszego z benzyna i nadajace sie do LPG (jezeli noPb to

> tylko + LPG) nie jest latwo.

> Pozostaja nowe auta, ktorych troche zal mi na dojazdy po budowach.

Nie wiem co prawda jak ten silnik 2,5i w Mazdzie ale Subaru N/A (2.0i, 2.5i) nadaja sie pod gaz idealnie wink.gif.

Accorda od biedy ten mozna zagazowac.

Napisano

> Prosze cię.... 10l to on albo w nocy jeździ albo patrzy na chwilowe i bawi się w grę tedeikowców:

> "a mi 2 l pali!" ...

> Jak znam życie to z raz mu sie udalo dotknać 10L i od tamtego momentu 10L mu pali.... NIE WIERZĘ.

jezdzi normalnie .. ja mu wierze, moj 2.5i pali w miescie ok 12,5l, ale LPG do tego jeszcze dochodzi AWD. Przy noPb bylo to ok 1,5l mniej.

Napisano

> nie chce mi się sprawdzać czy w tych M6 jest ten sam motor, co w M5 (choć pewnie nie), ale M5 w

> dieslu z padniętymi silnikami jest BARDZO dużo na rynku wtórnym (znaczny odsetek importowanych

> jest własnie z uwalonym silnikiem, oraz diesle są tańsze niż benzynowce z tego samego

> rocznika).

silnik jest ten sam.

Problemem były miedziane podkładki pod wtryskiwaczami, które po pewnym czasie (najczęściej niewymienione przy okazji regulacji luzów zaworowych) zaczynały przepuszczać spaliny z cylindrów do rozrządu, tam przypalał się olej i ten syf zatykał smok olejowy.

Przed zakupem wystarczy na odpalonym silniku odkręcić korek wlewu oleju-jak ostro lecą spaliny, to podkładki się dawno skończyły i mamy smok do czyszczenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.