Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tłoczka hamulcowego a odpowietrzanie układu

Featured Replies

Napisano

Witam, czy jeśli wymieniłem oba tylne tłoczki hamulcowe to muszę odpowietrzyć cały układ czy wystarczy tylko tył??

Napisano

> Witam, czy jeśli wymieniłem oba tylne tłoczki hamulcowe to muszę odpowietrzyć cały układ czy

> wystarczy tylko tył??

jesli zrobiles to w miare szybko to sam tyl wystarczy ale sam sobie odpowiedz czy zmarnujesz duzo czasu i plynu robiac calosc i przy okazji wymieniajac caly plyn w ukladzie.

Napisano

> jesli zrobiles to w miare szybko to sam tyl wystarczy ale sam sobie odpowiedz czy zmarnujesz duzo

> czasu i plynu robiac calosc i przy okazji wymieniajac caly plyn w ukladzie.

To zależy czy odpowietrznik w zacisku odkręci czy ukręci. hehe.gif

Napisano

> To zależy czy odpowietrznik w zacisku odkręci czy ukręci.

no tak, zapomnialem ze wiele osob wymienia plyn hamulcowy raz na 10 lat, wtedy sa mozliwe takie atrakcje

Napisano

> no tak, zapomnialem ze wiele osob wymienia plyn hamulcowy raz na 10 lat, wtedy sa mozliwe takie

> atrakcje

U mnie płyn wymieniałem po 4 latach i jeden odpowietrznik ukręciłem... Tak więc zależy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam, czy jeśli wymieniłem oba tylne tłoczki hamulcowe to muszę odpowietrzyć cały układ czy

> wystarczy tylko tył??

Jeśli zabezpieczyłeś przewody hamulcowe przed wypłynięciem płynu z układu, to styknie odpowietrzenie tyłu.

Napisano
  • Autor

A więc odpowietrzyłem sam tył i na przeglądzie było ok, a tak btw profilaktycznie chciałem odpowietrzyć przód i odpowietrznik ukręcony, drugiego nawet nie próbowałem, wymiana płynu była 4 lata temu. Na szczęście hamuje jak ma hamować, a przy następnej wymianie płynu kupię nowe zaciski.

Napisano

> no tak, zapomnialem ze wiele osob wymienia plyn hamulcowy raz na 10 lat, wtedy sa mozliwe takie

> atrakcje

Jeśli nie zawiera wody i jest czysty to po co wymieniać?

Napisano

> A więc odpowietrzyłem sam tył i na przeglądzie było ok, a tak btw profilaktycznie chciałem

> odpowietrzyć przód i odpowietrznik ukręcony, drugiego nawet nie próbowałem, wymiana płynu była

> 4 lata temu. Na szczęście hamuje jak ma hamować, a przy następnej wymianie płynu kupię nowe

> zaciski.

Nie lepiej wykretaki i wyjac resztki z odpowietrznika?

Napisano

> Nie lepiej wykretaki i wyjac resztki z odpowietrznika?

Pół na pół szans,że uszkodzi stożek w zacisku,ale warto spróbować.Choć w przypadku SC/CC gdzie zacisk kosztuje circa 100zł nowy/szt. nie chciałoby mi się bawić w reanimację. zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli nie zawiera wody i jest czysty to po co wymieniać?

bo traci swoje wlasciwosci

a jak badasz zawartosc wody?

Napisano

> Jeśli nie zawiera wody i jest czysty to po co wymieniać?

Żeby nie zawierał wody, musiałby być zamknięty szczelnie, bez dostępu powietrza. W innym wypadku woda dostanie się z atmosfery. Zgadza się, ilości śladowe, ale jak się nie wymienia płynu 10 lat, to juz robi się syf.

Napisano

> Pół na pół szans,że uszkodzi stożek w zacisku,ale warto spróbować.Choć w przypadku SC/CC gdzie

> zacisk kosztuje circa 100zł nowy/szt. nie chciałoby mi się bawić w reanimację.

Nie ważne, że 100pln! Po pierwsze, kupić zawsze zdąży, a po drugie, satysfakcja jeśli się uda! yay.gif No i stówka w kieszeni zostanie! yay.gif

Napisano

> bo traci swoje wlasciwosci

Czyli?

> a jak badasz zawartosc wody?

Testerem

Napisano

> Testerem

Tester zanurzasz w zbiorniczku. Pytanie: jak się ma płyn w zbiorniczku do płynu w zaciskach i przewodach elastycznych...? Będzie miał lepsze czy gorsze właściwości? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.