Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znawcy Malucha wystąp.

Featured Replies

Napisano

Mam dolną, blaszaną pokrywę koła zamachowego. Chciałem ją przykręcić i jakoś nie chce mi pasować.

Czy zespół napędowy z Malucha ma różne wersje?

Z tego co zauważyłem to podczas wymiany uszczelki tej górnej, blaszanej pokrywy skrzyni biegów to te pokrywy też miały chyba różny kształt, bo nowa uszczelka mi nie pasowała.

Czy z tymi pokrywami koła zamachowego jest podobnie? Są jakieś różnice?

Napisano

Zrob foty tych pokryw, bo nie do konca lapie o co pytsz.

Napisano

Nie spotkalem sie z roznymi. Dowolna blacha pasowala do dowolnej skrzyni. Oczywiscie pamietasz o tym, ze jedna scianka blachy wchodzi miedzy blok a kolo zamachowe?

Napisano
  • Autor

> Nie spotkalem sie z roznymi. Dowolna blacha pasowala do dowolnej skrzyni. Oczywiscie pamietasz o

> tym, ze jedna scianka blachy wchodzi miedzy blok a kolo zamachowe?

No właśnie kombinuję i za czorta nie chce pasować. Chyba, że jakoś się ta osłona wygięła. Muszę się temu przyjrzeć.

Napisano

> No właśnie kombinuję i za czorta nie chce pasować. Chyba, że jakoś się ta osłona wygięła. Muszę się

> temu przyjrzeć.

Zrob zdjecie jak ja przykladasz, chociaz ja jej nigdy nie mialem a jezdzilem po naprawde roznym terenie. W twoim przypadku w ogole nei bedzie problemu, jesli tej oslony ni ebedzie, chyba, ze lubisz gadzety grinser006.gif

Napisano

> chyba, ze

> lubisz gadzety

A ja myślałem, że to tylko do mnie tak grinser006.gif

Napisano

Ja to ostatnio rozkręcałem jak zaglądałem do sprzęgla i tam naprawdę nie ma co "nie pasować".

Mogę pstryknąć jakieś fotki jeśli chcesz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zrob zdjecie jak ja przykladasz, chociaz ja jej nigdy nie mialem a jezdzilem po naprawde roznym

> terenie. W twoim przypadku w ogole nei bedzie problemu, jesli tej oslony ni ebedzie, chyba, ze

> lubisz gadzety

Drezyna będzie jeździła często po zarośniętych torowiskach. Czasami trawsko jest mocno wysokie i wolę dmuchać na zimne niż potem wyplątywać trawę z obudowy koła zamachowego.

Napisano
  • Autor

Okazało się, że ta dolna osłona koła zamachowego była lekko zdeformowana i dlatego nie pasowała. Trochę pomógł młotek, trochę się naciągnęło i już jest założone.

Napisano

Hehe - znam te torowisko - linia kolejowa nr 306 - mieszkam w Białej Prudnickiej grinser006.gif. Miałem kiedyś nawet okazję je czyścić przed zawodami drezyn

Napisano
  • Autor

> Hehe - znam te torowisko - linia kolejowa nr 306 - mieszkam w Białej Prudnickiej . Miałem kiedyś

> nawet okazję je czyścić przed zawodami drezyn

No to ja nie widzę przeszkód żebyś znów w miarę możliwości wdepnął w nadchodzącym tygodniu i trochę pomógł.

25 i 26 sierpnia w Białej będzie kolejny piknik drezynowy.

Napisano

Bardzo chętnie ale niestety nie dam rady - z NL piszę frown.gif a chętnie bym pomógł bo szkoda by ta linia została zapomniana

Napisano
  • Autor

Niestety ale po pierwszym pikniku kolejowym okazało się, że silnik wymaga wymiany.

Po solidnym rozgrzaniu znika ciśnienie oleju. Wskazówka wskaźnika spada do zera i świeci się lampka kontrolna.

Jest jeszcze tak dziwna przypadłość.

Gdy mamy mocno rozgrzany silnik to lampka na wolnych obrotach się świeci, gdy zwiększę obroty to lampka gaśnie, a wskaźnik nieznacznie drgnie. Gdy dalej obroty zwiększam to znów lampka się zapala i wskazówka spada i tak już zostaje pomimo tego, że silnik rozkręca się do maksimum.

Olej jaki jest tam wlany do orlenowski LUBRO 20W50.

Czeka mnie jeszcze parę imprez i nie ma szans na to bym teraz wymieniał silnik. Czy jest jeszcze jakiś olej, który choć troszeńkę polepszyłby smarowanie?

Żeby jeszcze do końca sezonu ten silnik mi wytrzymał.

Druga sprawa to remont, a raczej składanie nowego silnika.

Z nowych części to mam już:

- nowy, nominalny wał korbowy,

- wszystkie nominalne nowe panewki,

- nowe, tłoki z pierścieniami i cylindrami,

- komplet nowych uszczelek do silnika,

- nową i nieużywaną głowicę z zaworami,

- nowe, kompletne sprzęgło.

Brakuje mi tylko nowego wałka rozrządu i nowego bloku silnika.

Mam już na oku nowy blok silnika, potrzebowałbym jeszcze nowy wałek rozrządu.

Czy pompa oleju też się w jakimś stopniu zużywa czy mogę zamontować starą?

Czy bloki silników 600 i 650 czymś się różnią? Bo od eleganta to wiem, że nie podejdzie, bo nie ma dziury na aparat zapłonowy.

Wiem też, że wałek rozrządu od eleganta nie ma naciętych zębów na aparat zapłonowy.

Czy poza tym są też jeszcze jakieś różne rodzaje wałków czy był tylko jeden typowy do wszystkich Maluchów. Nie mówię tutaj o tych jakiś tam sportowych.

No i chciałbym zebrać jakieś informacje, wskazówki co do samego składanie takiego silnika.

Na co zwrócić uwagę?

Jak ustawić fazy rozrządu i aparat zapłonowy? Chodzi mi o rozmieszczenie jakiś znaków.

Czy trzeba coś dodatkowo dopasowywać, tulejować, rozwiercać itp?

Jak wygodnie wymienić tłoki na korbowodach i czy da się to zrobić samemu?

Ogólnie tego typu różne wskazówki byłyby mi przydatne.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> Niestety ale po pierwszym pikniku kolejowym okazało się, że silnik wymaga wymiany.

> Po solidnym rozgrzaniu znika ciśnienie oleju. Wskazówka wskaźnika spada do zera i świeci się lampka

> kontrolna.

Jeździłem tak maluchem jakieś trzy lata na superolu i silnik sie nie zatarł. Aby był olej.

Sprawdź czujnik ciśnienia , może jest walnięty i przez to masz szopki.

> Czy pompa oleju też się w jakimś stopniu zużywa czy mogę zamontować starą?

Robiłem na szrocie i maluchów rozebrałem kilkadziesiąt cool.gif

Pompa się zużywa , najlepiej zamontować nową i nową obudowę rozrządu i nowy regulator ciśnienia oleju.

> Czy bloki silników 600 i 650 czymś się różnią?

Gdzieś wyczytałem , że się różnią ale pewności nie mam.

> Czy poza tym są też jeszcze jakieś różne rodzaje wałków czy był tylko jeden typowy do wszystkich

Wałek jest taki sam do wszystkich

> No i chciałbym zebrać jakieś informacje, wskazówki co do samego składanie takiego silnika.

> Na co zwrócić uwagę?

> Jak ustawić fazy rozrządu i aparat zapłonowy? Chodzi mi o rozmieszczenie jakiś znaków.

Masz znaki do ustawiania zapłonu na obudowie rozrządu i nacięty rowek na kole pasowym. Rowek powinien się pokrywać z drugą kreską od dołu na obudowie , wtedy wkładasz aparat do dziury w bloku z uprzednio ustawionym początkiem przerwy , skręcasz wszystko wstępnie do kupy i jeżeli masz podwójną cewkę zapłonową , to silnik powinien zapalić. Jeśli jednak masz palec rozdzielacza i kopułkę na aparacie ... to wymień na podwójną cewkę zapłonową.

> Czy trzeba coś dodatkowo dopasowywać, tulejować, rozwiercać itp?

nie

> Jak wygodnie wymienić tłoki na korbowodach i czy da się to zrobić samemu?

Da się bez problemu

> Ogólnie tego typu różne wskazówki byłyby mi przydatne.

> Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem tak maluchem jakieś trzy lata na superolu i silnik sie nie zatarł. Aby był olej.

> Sprawdź czujnik ciśnienia , może jest walnięty i przez to masz szopki.

Czujnik jest nowy.

> Pompa się zużywa , najlepiej zamontować nową i nową obudowę rozrządu i nowy regulator ciśnienia

> oleju.

Rozumiem, że pokrywa z pompą oraz regulatorem po złożeniu stanowi jeden element?

> Gdzieś wyczytałem , że się różnią ale pewności nie mam.

Lepiej by było gdybym miał pewność.

> Wałek jest taki sam do wszystkich

To dobrze.

> Masz znaki do ustawiania zapłonu na obudowie rozrządu i nacięty rowek na kole pasowym. Rowek

> powinien się pokrywać z drugą kreską od dołu na obudowie , wtedy wkładasz aparat do dziury w

> bloku z uprzednio ustawionym początkiem przerwy , skręcasz wszystko wstępnie do kupy i jeżeli

> masz podwójną cewkę zapłonową , to silnik powinien zapalić. Jeśli jednak masz palec

> rozdzielacza i kopułkę na aparacie ... to wymień na podwójną cewkę zapłonową.

> nie

Czyli z zapłonem nie powinno być większego kłopotu.

> > Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> Wałek jest taki sam do wszystkich

Udowodniono, że w różnych rocznikach mogą być drobne różnice w wałkach. Oczywiście pasują p'n'p natomiast wpływają na osiągi. Oczywiście mowa o seryjnych wałkach a nie Kałuży itp tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Udowodniono, że w różnych rocznikach mogą być drobne różnice w wałkach. Oczywiście pasują p'n'p

> natomiast wpływają na osiągi. Oczywiście mowa o seryjnych wałkach a nie Kałuży itp

To ma być silnik do drezyny gdzie osiągi to rzecz drugorzędna. Silnik ma być długo sprawny i napędzać pojazd do góra 50km/h.

Napisano

> Rozumiem, że pokrywa z pompą oraz regulatorem po złożeniu stanowi jeden element?

Tak

> Lepiej by było gdybym miał pewność.

W "Sam naprawiam 126p" wyczytalem , że są inne. Najlepiej zaopatrz się w tą książkę i nie będziesz miał z niczym problemów

> Czyli z zapłonem nie powinno być większego kłopotu.

Jeśli jest podwójna cewka to nie , bo iskra jest podawana równocześnie na dwa cylindry

Napisano
  • Autor

> Tak

> W "Sam naprawiam 126p" wyczytalem , że są inne. Najlepiej zaopatrz się w tą książkę i nie będziesz

> miał z niczym problemów

> Jeśli jest podwójna cewka to nie , bo iskra jest podawana równocześnie na dwa cylindry

Mam aparat bez kopułki czyli mam podwójną cewkę także nie będzie problemu.

Napisano

> Olej jaki jest tam wlany do orlenowski LUBRO 20W50.

> Czeka mnie jeszcze parę imprez i nie ma szans na to bym teraz wymieniał silnik. Czy jest jeszcze

> jakiś olej, który choć troszeńkę polepszyłby smarowanie?

> Żeby jeszcze do końca sezonu ten silnik mi wytrzymał.

Zmień olej na lotos mineralny 15W40. Stosowałem go w swoim maluszku w całym okresie eksploatacji. Przy wymianie zerknij do misy olejowej. Ssak może mieć przytkane sito i przez to są problemy.

Bardziej skłaniam się ku zbyt dużej lepkości obecnego oleju. Orlen Lubro 20W50 "Dzięki swej wysokiej lepkości doskonale uszczelnia luzy w wyeksploatowanych silnikach starszych typów." Ty masz silnik po remoncie głównym więc ten olej nie nadaje się do niego.

Napisano
  • Autor

> Zmień olej na lotos mineralny 15W40. Stosowałem go w swoim maluszku w całym okresie eksploatacji.

> Przy wymianie zerknij do misy olejowej. Ssak może mieć przytkane sito i przez to są problemy.

> Bardziej skłaniam się ku zbyt dużej lepkości obecnego oleju. Orlen Lubro 20W50 "Dzięki swej

> wysokiej lepkości doskonale uszczelnia luzy w wyeksploatowanych silnikach starszych typów."

> Ty masz silnik po remoncie głównym więc ten olej nie nadaje się do niego.

Nie mam silnika po remoncie. Silnik jest wyłechtany do cna. Nowy silnik to mam dopiero zamiar składać.

Napisano
  • Autor

Jak to jest z tulejką w korbowodzie w silniku Malacza?

Wymienia się ją i już, czy dodatkowo trzeba jeszcze rozwiercać i dopasować do sworznia tłoka?

Napisano

> Jak to jest z tulejką w korbowodzie w silniku Malacza?

> Wymienia się ją i już, czy dodatkowo trzeba jeszcze rozwiercać i dopasować do sworznia tłoka?

Na to pytanie ci nie odpowiem, ale pamietaj o tym ze otwor w tloku nie jest w osi i musisz o tym pamietac podczas montazu, zeby byl przesuniety we wlasciwa strone.

Napisano

> Nie mam silnika po remoncie. Silnik jest wyłechtany do cna. Nowy silnik to mam dopiero zamiar

> składać.

Dawno nie miałem czasu tu zaglądnąć.

W Twoim przypadku warto by było podłączyć manometr ciśnienia oleju. Jeśli nie będzie pasował gwint to stary czujnik może posłużyć jako przejściówka.

Do wychechłanego silnika dodawałem motodoktorka. Przynajmniej nie stukał i kontrolka ciśnienia gasła.

Napisano

> Jak to jest z tulejką w korbowodzie w silniku Malacza?

> Wymienia się ją i już, czy dodatkowo trzeba jeszcze rozwiercać i dopasować do sworznia tłoka?

Z tego co pamiętam to nie było takiej potrzeby. Przynajmniej ja tak miałem. Poskładałem i pasowało jak ulał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.