Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rav4 vs. crv - nówki, benzyna

Featured Replies

Napisano

> Poproszę plusy i minusy - ew. inne NOWE w podobnym budżecie.

Chciałem zaproponować Santa Fe, ale nie widzę w ofercie silnika benzynowego hmm.gif

Za to Captiva ma 2,4 i 3,0 http://www.chevrolet.pl/eap/new-captiva.pdf i pewnie ładny rabat dostanie od ceny katalogowej ok.gif

Napisano

a outlander? model się zmienia, więc i pewnie pozbywają się poprzedniego

Napisano

jak juz to crv jest iwekszy , w sumie zalezy od przeznaczenia ravka jest malym autem i ma klape otwierana na bok 270751858-jezyk.gif crv wieksza , polece outlndera a najlepiej z silnikem 2,4 najwiekszy z tych aut i z najlepszym napedem , sam ostatnio sie przymierzam do qq od nissana - podoba mi sie 270751858-jezyk.gif , jak potrzebujesz rodzinne auto to ciekawym rozwiazeniem bedzie freemot 270751858-jezyk.gif

Napisano

Poczekałbym na nowy model cr-v który lada moment będzie u nas - będzie funkiel nówka i nie zestarzeje się przez wiele lat.

Napisano

> Poczekałbym na nowy model cr-v który lada moment będzie u nas - będzie funkiel nówka i nie

> zestarzeje się przez wiele lat.

bedzie mial zupelnie inna cene niz obecnie wyprzedawany CRV i RAV4, ktory tez niebawem dostanie "zmiennika" zlosnik.gif

Napisano

Nissan qq jest zajebiście ciasny i ma zje....bane diesle ale to w tym temacie nie istotne cool.gif Ravka ma chyba jeden PLUS, nie traci tak dużo na wartości jak inne wozidła cool.gif

Napisano

> Nissan qq jest zajebiście ciasny i ma zje....bane diesle ale to w tym temacie nie istotne

opowiadaj zlosnik.gif

Napisano

> Nissan qq jest zajebiście ciasny i ma zje....bane diesle ale to w tym temacie nie istotne Ravka

> ma chyba jeden PLUS, nie traci tak dużo na wartości jak inne wozidła

ja myslalem o qq +2 w 2.0 benzin 270751858-jezyk.gif ale fakt musze sie jeszcze takim przejechac

Napisano

Ponieważ zostałem poproszony o wypowiedź, to się wypowiadam.

Ja doradziłbym zmianę rodzaju nadwozia.

Moja niechęć wobec syfów, pardą, suwów jest powszechnie znana.

Biorąc pod uwagę, że te pontony na kołach są zwykle megaciężkie i nieruchawe, kupno n/a benzyny w takiej szafie uważam za mało rozsądne.

Zwłaszcza z perspektywy "sprzedaj syfa (pardą, sufa) w benzynie".

Natomiast rozważanie Sportydża/i-iksa uważam za dobry pomysł.

To dobrze wykonane technicznie auta. Cena też jest zachęcająca.

Napisano
  • Autor

> Ponieważ zostałem poproszony o wypowiedź, to się wypowiadam.

> Ja doradziłbym zmianę rodzaju nadwozia.

> Moja niechęć wobec syfów, pardą, suwów jest powszechnie znana.

> Biorąc pod uwagę, że te pontony na kołach są zwykle megaciężkie i nieruchawe, kupno n/a benzyny w

> takiej szafie uważam za mało rozsądne.

> Zwłaszcza z perspektywy "sprzedaj syfa (pardą, sufa) w benzynie".

> Natomiast rozważanie Sportydża/i-iksa uważam za dobry pomysł.

> To dobrze wykonane technicznie auta. Cena też jest zachęcająca.

Widzisz, a o tych nie pomyślałem. ok.gif

Co do zmiany koncepcji - nie da rady, kupująca chce suwa i juz! grinser006.gif

A co do crv/rav4 - nie mają jakichś typowych wad? W rawce pewnie siedzi vvti - nie ma już problemów z blokami silnika czy cuś w ten deseń?

Napisano

> Widzisz, a o tych nie pomyślałem.

> Co do zmiany koncepcji - nie da rady, kupująca chce suwa i juz!

A jeździła, czy tylko napaliła się jak scerbiec na suchary "bo flicny"?

> A co do crv/rav4 - nie mają jakichś typowych wad? W rawce pewnie siedzi vvti - nie ma już problemów

> z blokami silnika czy cuś w ten deseń?

Tych silników już się od lat nie robi...

Napisano
  • Autor

> A jeździła, czy tylko napaliła się jak scerbiec na suchary "bo flicny"?

Nie wiem nawet. Ja Jej przekonywac nie będę. ok.gif

> Tych silników już się od lat nie robi...

Czyli obecne modele "bezpieczne"?

Napisano
  • Autor

> uzywany titan wchodzi w grę?

Niee, tylko nowe z Polsky. grinser006.gif

P.S. A co to są te? niewiem.gif

Napisano

> uzywany titan wchodzi w grę?

Tarpan? Eeee, znaczy się ten, no blagam.gifNAWARRRRRAblagam.gif?

Chłopie, jeździłeś tym?

Przecież to tarpan, tudzież jak kto woli ciągnik rolniczy.

Toto nie stało nawet koło komfortu, nie mówiąc o miejsko-damskiej praktyczności...

Napisano

Nie moge porownac bezposrednio do RAV, ale to co irytuje mnie w CRV

- trzeba uzyc wiekszej sily, zeby jechac autem po luku bo kierownica chce wrocic do wyjsciowej pozycji

- bagaznik - zlozone oparcia kanapy nie tworza plaskiej powierzchni a zlozenie siedziska ogranicza przestrzen

- A/T nie ma trybu sport a przelaczanie P-R-N-D znowu wymaga sily

- plastikowa skora i fatalnie wykonane uchwyty zamykania drzwi

- srednica zawracania, ale to raczej typowe dla kazdego SUV

Napisano

Z obserwacji crv-ki, od nowości w rodzinie, rocznik 2008, wersja Elegance SL:

Wnętrze:

- zastanawiająca jakość materiałów wykończeniowych, niby samochód za 100 tys, a boczki drzwi odlane praktycznie z jednego kawałka plastiku z materiałową wstawką.

+ zaleta tego wyżej jest taka, że przynajmniej względnie nie skrzypi, pomimo 3.5 roku użytkowania

+/- szklany dach to bajer, w sumie zbędny, nie otwiera się więc nie przecieka, ale i tak była jedna awaria - samoistnie pękła jedna z prowadnic rolety - wymiana na gwarancji.

+/- przednie fotele względnie wygodne, fajny jest brak środkowego tunelu, dużo miejsca na nogi

+ ilość miejsca w środku jest zadowalająca, idzie chyba nawet zmieścić 3 foteliki z tyłu, tylna kanapa jest przesuwalna i ma regulowane niezależnie 3 oparcia.

+ bagażnik, pomimo katalogowo przeciętnych wymiarów jest bardzo pojemny

Silnik i układ napędowy

+ benzynowy silnik 2.0 w połączeniu z manualną skrzynią 6 jest w miarę oszczędny, biorąc oczywiście pod uwagę masę auta, aerodynamikę drzwi od stodoły i napęd na 4 łapy (fakt że nie stały). W mieście mieści się w granicach 10-11 l, w trasie 8-9 l

- demon prędkości to to nie jest, wyprzedzanie wymaga pewnego wysiłku

- dwumasowe koło zamachowe - zastanawiam się kiedy padnie. Nie wiem czy to coś z tym egzemplarzem, ale podczas manewrów na parkingu i częstym operowaniu sprzęgłem lubi zastukać. Podobno ma to częściowo związek z napędem który przy małych prędkościach samoistnie się załącza.

- Jazda z prędkościami autostradowymi nie jest specjalnie męcząca, ale limuzyna to też nie jest. Przechyły na zakrętach umiarkowane

Nadwozie:

- Jakość montażu nie stoi na najwyższym poziomie. Może to kwestia że crvki, przynajmniej ten egzemplarz byly montowane w UK. O ile spasowanie blach jest ok, to już z wykończeniami jest gorzej:

* Nie dopasowane uszczelki w drzwiach

* Wyłażąca po 3 latach uszczelka listwy oświetlenia tablicy rejestracyjnej (nigdy nie była ruszana)

* Odbłyśnik halogenów pod wpływem dziwnych czynników uległ sproszkowaniu

* pierdoły typu czujnik poziomowania świateł - konstrukcja prosta jak budowa cepa, łącznik z 2 przegubami kulowymi + potencjometr w obudowie. Łącznik się zatarł, w sumie nie dziwne, patrząc na konstrukcję i warunki na jakie jest narażony - ok rozumiem że co jakiś czas trzeba wymienić, ale dlaczego w serwisie nie można go kupić jako części, tylko jako całość z czujnikiem za 900 pln... W efekcie dobrano przeguby DIN z katalogu elesa-ganter, połączono gwintowanym prętem z kontrami i hula... za łącznie 30 pln...

* Bagażnik bazowy hondy po 3 sezonach / 3 tygodnie na nartach w roku, postanowił skorodować (aluminium) i pozbyć się wierzchniej warstwy farby. Ja rozumiem ze w Austrii sypią solą, ale żeby aż tak ?

+ Prostota budowy całego samochodu, większość części jest łatwo dostępna, w przedziale silnika można schować jeszcze słonia. Zdjęcie zderzaka przedniego - 15 minut. Modularność i prostotę auta widać zwłaszcza po zestawach akcesoryjnych, które w większości można spokojnie zamontować samemu.

+ Dobre światła ksenonowe (nie wiem jak wersja ze skrętnymi światłami)

Ekspolatacja / koszty:

- standardowe przeglądy względnie tanie

- części eksploatacyjne w ASO niebotycznie drogie, ale spokojnie można używać wysokiej jakości zamienników - i tak będą tańsze niż oryginalne w ASO

- niska utrata wartości

Generalnie:

+ Przez pierwsze 3 lata super samochód. Gdybym miał kupić obecnie nowego SUVa, to pewnie była by to honda, pod warunkiem że w przynajmniej w wersji Elegance Lifestyle - choćby dla ksenonowych świateł i dwustrefowej klimatyzacji.

- Dziwne podejście do jakości. Mimo iż konstrukcja jest przemyślana i maksymalnie prosta, to jakość niektórych podzepołów pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście są to wady kosmetyczne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.