Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

6 lat z Lacetti

Featured Replies

Napisano

Szczegóły eksploatacji: http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

A podsumowując ...

Przez 6 lat auto przejechało 110 500 km.

Spaliło 8872 litrów benzyny za 40 886 zł - średnio 8,03 litra na 100km.

Utrata na wartości: 34 000 zł tj. 69%.

Ubezpieczenie: 8 380zł.

Miejsce parkingowe: 4 315zł.

Eksploatacja bieżąca, serwis: 12 466zł.

Po gwarancji Lacetti jeździ praktycznie bezawaryjnie - jedyne wydatki mniej planowe, to czyszczenie EGR i wymiana sworznia wahacza.

Z powyższego wynika, że największy udział w kosztach ma paliwo - stąd nie dziwię się, że ludzie dokładają zasilanie LPG.

Sporym wydatkiem też jest utrata na wartości.

Reszta to stosunkowo niewielkie koszty.

Jedziemy w 7 rok, więc ostatnio Lacetti zostało ładnie wymyte i wysprzątane, aż miło wsiąść do auta.

Do tego wreszcie naprawiłem panel sterowania klimą i nawiewami ok.gifzlosnik.gif

Na wiosnę trzeba będzie robić rozrząd i zakupić letnie opony.

Napisano

Gratulacje dla Ciebie i Laczka smile.gif

A przy okazji zapytuję ile przejechałeś na fabrycznych oponach?

Mój ma 80 tys. (czyli na letnich z 50 tys) i w przyszłym roku czeka mnie już chyba wymiana. Rozmiar bierzesz fabryczny czy kombinujesz coś z wysokością profilu? Mam zimówki 185/60 i jeździ się wygodniej aczkolwiek czuję różnicę w zakrętach.

Napisano
  • Autor

> Gratulacje dla Ciebie i Laczka

> A przy okazji zapytuję ile przejechałeś na fabrycznych oponach?

> Mój ma 80 tys. (czyli na letnich z 50 tys) i w przyszłym roku czeka mnie już chyba wymiana. Rozmiar

> bierzesz fabryczny czy kombinujesz coś z wysokością profilu? Mam zimówki 185/60 i jeździ się

> wygodniej aczkolwiek czuję różnicę w zakrętach.

Auto ma 110000km, z czego ponad połowa przebiegu zapewne na letnich, powiedzmy 60 000km.

Bieżnika jeszcze jest blisko 3mm, więc jeszcze sezon można by pojeździć, ale w deszczu trzeba uważać.

Jeśli będę zmieniał auto w przyszłym roku, to zostawię stare opony. Po prostu wydłużę sezon zimowy.

Jeśli nie będę zmieniał auta, to zakupię zapewne 195/60R15, możliwe, że całoroczne, bo zimówki też mi się kończą.

Napisano

> Gratulacje dla Ciebie i Laczka

> A przy okazji zapytuję ile przejechałeś na fabrycznych oponach?

> Mój ma 80 tys. (czyli na letnich z 50 tys) i w przyszłym roku czeka mnie już chyba wymiana. Rozmiar

> bierzesz fabryczny czy kombinujesz coś z wysokością profilu? Mam zimówki 185/60 i jeździ się

> wygodniej aczkolwiek czuję różnicę w zakrętach.

U nas było trochę ponad 65kkm, i wymiana, z tym że jedna była lekko rozcięta, więc dwie poszły do recyklingu, a dwie zostały(ok. 4mm bieżnika) i muszę je komuś za flaszkę oddać bo mi miejsce zajmują.

Napisano

> Na wiosnę trzeba będzie robić rozrząd i zakupić letnie opony.

Mój zbliża się do 75kkm.

Opony zmieniłem przed sezonem letnim, bo fabryczne hankooki już miałem wrażenie że stwardniały jakoś i w deszczu się ślizgały (choć jeszcze było 5 mm bieżnika). Puściłem na aukcji za 200 zł, więc nowy komplet w sumie taniej wyszedł. Poza tym jechaliśmy na dalekie wakacje na Bałkany więc oponki chciałem nowe. Mam rozmiar 205/55/15 - bardzo "rasowo" wygląda teraz na szerszej gumie (felga alu 6.5", jeszcze lepiej wyglądałaby 7" wink.gif)

Utrata wartości spora, choć zauważyłem, że chevrolety zaczęły ostatnio lepiej trzymać cenę. Szwagier za swojego lacka kombi z 2006 roku zapłacił 19 koła, ale auto jest z 2-ma kompletami kół, "fabryczną" instalacją LPG BRC na keihinach oraz przelotem 50kkm i zrobionym rozrządem.

Powiem szczerze, jakby były w salonach nowe lacki za taką cenę jak ostatnie modele sprzedawali - 38k PLN za kombi z klimą (!), to kupiłbym jeszcze raz. ok.gif

Napisano

> Szczegóły eksploatacji: http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

> A podsumowując ...

> Przez 6 lat auto przejechało 110 500 km.

> Spaliło 8872 litrów benzyny za 40 886 zł - średnio 8,03 litra na 100km.

> Utrata na wartości: 34 000 zł tj. 69%.

> Ubezpieczenie: 8 380zł.

> Miejsce parkingowe: 4 315zł.

> Eksploatacja bieżąca, serwis: 12 466zł.

> Po gwarancji Lacetti jeździ praktycznie bezawaryjnie - jedyne wydatki mniej planowe, to czyszczenie

> EGR i wymiana sworznia wahacza.

> Z powyższego wynika, że największy udział w kosztach ma paliwo - stąd nie dziwię się, że ludzie

> dokładają zasilanie LPG.

> Sporym wydatkiem też jest utrata na wartości.

> Reszta to stosunkowo niewielkie koszty.

> Jedziemy w 7 rok, więc ostatnio Lacetti zostało ładnie wymyte i wysprzątane, aż miło wsiąść do

> auta.

> Do tego wreszcie naprawiłem panel sterowania klimą i nawiewami

> Na wiosnę trzeba będzie robić rozrząd i zakupić letnie opony.

Gratulacje!

Zdradzę, że ten Twój plik dostosowałem do swoich potrzeb (tzn. LPG + kilka innych wskaźników) i też prowadzę...

Możliwe, że nawet lektura tych danych utwierdziła mnie w zakupie tego samochodu

- a fakt pod sam koniec był w bardzo okazyjnej cenie jak na swój segment - ja za kombi, metalik z klimą ze zniżkami dałem równo 37,5 tys., a więc nawet utrata wartości mnie wcale "nie boli". Ale gaz wsadziłem po pierwszych 3 tys. km ;-)

Napisano

> Szczegóły eksploatacji: http://rwicik.republika.pl/GM_L.xls

> A podsumowując ...

> Przez 6 lat auto przejechało 110 500 km.

Grunt , że bez awarii.

Mój ma 140 - parę tyś. przebiegu , w ubiegłym roku dostał nowe letnie opony , zimowe są jeszcze ok.

Z awarii , wymieniłem amory z tyłu i dziś termostat. Na razie bezawaryjnie i oby tak dalej.

Mam w planach pojeździć jeszcze tym ze dwa lata , sprzedać i kupić lacetti ale nowsze i w mniej pedalskim kolorze., Bo ten jasno - zielono - niebieski jest strasznie pedalski...

Napisano

> pedalskim kolorze., Bo ten jasno - zielono - niebieski jest strasznie pedalski...

Powiem teściowi, bo on też kupił kiedyś w salonie lacka w tym kolorze (mint metallic czy jakoś tak...) hehe.gif

Napisano

> Bo ten jasno - zielono - niebieski jest strasznie pedalski...

Jeśli chodzi co o "zielony mint" to:

kara.gifhorse.gifchaja.gif

zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli chodzi co o "zielony mint" to:

No pedalski bez dwóch zdań smile.gif.

Ale co zrobić , nie psuje się i to jest najważniejsze.

Napisano

> No pedalski bez dwóch zdań .

> Ale co zrobić , nie psuje się i to jest najważniejsze.

Każdy może mieć swoje zdanie, też mam w tym kolorze i mi się akurat podoba. Poprzednim właścicielem też był facet, więc nigdy nawet mnie takie myśli nie przeszły, że może być pedalski tongue.gif

Napisano

> Każdy może mieć swoje zdanie, też mam w tym kolorze i mi się akurat podoba. Poprzednim właścicielem

> też był facet, więc nigdy nawet mnie takie myśli nie przeszły, że może być pedalski

Ale definicja "pedała" wskazuje ze to meżczyzna. (ale bez urazy 20.GIF).

Lepiej zobaczcie te nowe kolory w Cruze i Spark. Szczegolnie ten wpadajacy w róż.

Napisano

> Ale definicja "pedała" wskazuje ze to meżczyzna. (ale bez urazy ).

> Lepiej zobaczcie te nowe kolory w Cruze i Spark. Szczegolnie ten wpadajacy w róż.

Wiem, wiem smile.gif miałem na myśli, że gdyby pierwszym właścicielem była kobieta, to bym się zastanowił, że jednak kobieta wybrała taki kolor 270751858-jezyk.gif (no chyba że poprzedni właściciel w kwestii koloru nie miał nic do powiedzenia, bo pasował do torebki żony zlosnik.gif )

Napisano

Lepiej zobaczcie te nowe kolory w Cruze i Spark. Szczegolnie ten wpadajacy w róż.

Nie wiem kolego o jaki róż Ci chodzi ale tam jest kolor bordowy.

Napisano

Chodzi mi o kolory

Spark - Rozowy Pearl

Cruze - Niebieski Arctic

No nie mowcie ze naprawde trzeba miec silna potrzebe zakupu, aby kupic samochod w tych dwoch kolorach.

W Gliwicach czesto sie mijam z Sparkiem w takim kolorze i siedzi czesto w nim facet. Takze nie wiem czy kupil zone, a jego sie zepsulo czy co...?

Napisano

Ja mojego mialem 4 lata i 90kkm. Zrobilem teoretyczne obliczenia i przy przyjeciu sredniej ceny 2,5pln za lpg (najtaniej tankowalem za 1,49 smile.gif ) i 5pln na benzyne - obliczyłem, że utrata wartosci zwrocila mi sie dzieki instalacji lpg grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.