Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

benzyniak szarpie

Featured Replies

Napisano

Witam,

walcze od dlugiego czasu z problemem w mojej zabawce (Prelude). Silnik wolnossak DOHC VTEC. >2500 rpm chodzi idealnie, na hamowni nawet wiecej wyplul niz daje fabryka (rzadkosc w tym silniku). Jesli jezdzi sie wzglednie dynamicznie tak aby nie spadlo <2500 rpm mozna nie zauwazyc ze jest cokolwiek nie tak. Wolne obroty tez idealne, silnik pracuje stabilnie, zadnych problemow. Klopot jest natomiast z jazda od mniej wiecej wolnych obrotow do wspomnianych ok 2500rpm. Auto ma tendencje do szarpania - kilka szarpniec jedno po drugiem - przy odejmowaniu i dodawaniu gazu (np. przyhamowanie przed lezacym policjantem i potem dodanie gazu), po rozgrzaniu dodatkowo czasem sie zadusza przy dodaniu gazu (odpuszczenie gazu na chwile i nacisniecie z powrotem troche pomaga na ten feler). Na zimno zachowuje sie ciut inaczej niz po nagrzaniu. Zrobilem juz sporo zeby wykluczyc pewne elementy i postep mizerny:

- zawory wyregulowane BZ

- zaplon wyregulowany BZ

- swiece wymienione. troche pomoglo, poprzednio byl problem <3000rpm

- kopulka i palec wymienione BZ

- kable zaplonowe, cewka i modul zaplonowy podmienione na inne BZ

- MAPsensor podmienilem BZ

- sprawdzilem czujnik polozenia przepustnicy - zachowuje sie idealnie jak powinien.

- filtr paliwa wymieniony BZ

- EGR byl zaslepiony, wyczyscilem i odslepilem BZ

- przepustnica i wszystkie kanaly dookola niej oraz zawor wolnych obrotow wyczyszczone (pomoglo na problemy z wolnymi obrotami ktore kiedys mialem)

- odpowietrzanie skrzyni korbowej (zawor PCV i rurka) - wszystko ok.

- w dolocie wszystko szczelne

- auto mialo kiedys skrzynie AT, ECU byl nieprzerobiony na MT - poprawilem to. pomoglo na problemy z wolnymi obrotami.

- w aucie byla do niedawna instalacja LPG, juz jej nie ma. instalacje cala sprawdzilem i co bylo nie tak doprowadzilem do stanu prawidlowego. BZ

- sprawdzilem wszystkie polaczenia podcisnien, byly troche pomieszane, jest juz idealnie jak powinno byc. prawie BZ

- sprawdzilem sterowanie rezonatorem w dolocie, klapkami w dolocie, ukladem EVAP - wszystko jest i dziala jak powinno

wszystko jest seryjne (silnik, dolot, wydech), ECU nie melduje zadnych bledow

Napisano

Mam pewien pomysł - może głupi ale... gaz jest na linkę, czy sterowany elektronicznie?

Napisano

Obstawiał bym wtryskiwacze lub pompe paliwa. Skoro pół auta wymienione to chyba tylko one pozostały na placu boju.

Napisano

> Witam,

> walcze od dlugiego czasu z problemem w mojej zabawce (Prelude). Silnik wolnossak DOHC VTEC. >2500

> rpm chodzi idealnie, na hamowni nawet wiecej wyplul niz daje fabryka (rzadkosc w tym silniku).

> Jesli jezdzi sie wzglednie dynamicznie tak aby nie spadlo

sprezynki na tarczy sprzegla?

dosc czesty obiaw szarpania w starych subaru wiec moze to jest podobnie

Napisano
  • Autor

> sprezynki na tarczy sprzegla?

> dosc czesty obiaw szarpania w starych subaru wiec moze to jest podobnie

niewykluczone, sprzegla nie ruszalem. Ale dlaczego >2500 rpm moge robic co chce i nie szarpie a ponizej szarpie?

> Mam pewien pomysł - może głupi ale... gaz jest na linkę, czy sterowany elektronicznie?

jest linka, nie przycina sie.

> Obstawiał bym wtryskiwacze lub pompe paliwa. Skoro pół auta wymienione to chyba tylko one pozostały

> na placu boju.

wtryskiwacze i/lub pompa chyba powodowalyby jakies problemy z wolnymi obrotami i max. moca a tu akurat wszystko jest idealnie.

Z tego co zostalo jest jeszcze regulator cisnienia paliwa, sonda lambda i ECU

Napisano

> jest linka, nie przycina sie.

nie chodziło mi tyle o przycinanie, ile bardziej o to, czy nie jest za luźna - u siebie tak miałem, jak ruszałem delikatnie to auto ruszało bardzo ospale, a po mocniejszym wciśnięciu dostawało "kopa"

Napisano
  • Autor

> nie chodziło mi tyle o przycinanie, ile bardziej o to, czy nie jest za luźna - u siebie tak miałem,

> jak ruszałem delikatnie to auto ruszało bardzo ospale, a po mocniejszym wciśnięciu dostawało

> "kopa"

linka jest lekko luzna - bo tak w tym aucie ma byc

Napisano

> niewykluczone, sprzegla nie ruszalem. Ale dlaczego

nie wiem ale w subaru jest identycznie jak szarpie przy zmianach but.gif to tylko w "niskich" partiach obr

Napisano

Spróbuj założyć dodatkową masę na silnik. Np. taką od malucha. Może być uszkodzony kabel masowy i przy bujnięciach silnika nie "łączy" dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.