Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypiące zawieszenie

Featured Replies

Napisano

W moim Golfie IV skrzypi zawieszenie z przodu.

Armotyzatory i sprężyny sa chyba ok, bo nic nie stuka nic nie puka.

Skrzypi w momencie unoszenia sie auta do góry.. Co moze być przyczyną i jak sie z tym uporac?

Napisano

> W moim Golfie IV skrzypi zawieszenie z przodu.

> Armotyzatory i sprężyny sa chyba ok, bo nic nie stuka nic nie puka.

> Skrzypi w momencie unoszenia sie auta do góry.. Co moze być przyczyną i jak sie z tym uporac?

wymien gumy stabilizatora i bedzie po problemie

Napisano

czyli nie jestem sam wink.gif

Napisano

Jak nic nie stuka a tylko skrzypi to polecam WD40 (lub pochodne), sposób sprawdzony w ASO Seata i w Golfie IV (osobiście) wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za podpowiedzi. Wygooglałem foto relacje co i jak.

WD40 to chwilowe rozwiazanie.

Guma stabilizatora i obejmna do wymiany.

Napisano

> Jak nic nie stuka a tylko skrzypi to polecam WD40 (lub pochodne), sposób sprawdzony w ASO Seata i

> w Golfie IV (osobiście)

Ja unikam akurat WD40 i podobnych... mam złe doświadczenia, może to był przypadek ale kiedyś w lanosie gumy stablizatory spryskałem właśnie WD40 i nie wiem czy spuchło to wszystko ale po paru godzinach tak zaczęło rypić zamiast skrzypić smile.gif że musiałem na gwałt wymieniać.

W Golfie gdy wymieniał mi kiedyś mechanik widziałem że spryskiwał je od wewnątrz smarem miedziowym (niby obojętnym dla gumowych elementów).

Napisano

mi to musisz wytlumaczyc lopatologicznie stary wink.gif

Napisano

> mi to musisz wytlumaczyc lopatologicznie stary

skręc koła na maxa i spsikaj gumowa tuleje na duzym metalowym pręcie zlosnik.gif

Napisano

> W moim Golfie IV skrzypi zawieszenie z przodu.

> Armotyzatory i sprężyny sa chyba ok, bo nic nie stuka nic nie puka.

> Skrzypi w momencie unoszenia sie auta do góry.. Co moze być przyczyną i jak sie z tym uporac?

wyluzuj, to tylko gumy na stabilizatorze, zawsze sie o tej porze roku mi odzywaly zlosnik.gif wd40 lub inny podobny preparat, starcza na ok 2 tygodnie, 2-3 razy popsikasz i wogole powinny sie uspokoić

Napisano

A u mnie skrzypi coś ale przy tylnym zawieszeniu gdy mam zaciągnięty ręczny i kołysze nadwoziem?

Napisano

Proponuję przy wymianie zainwestować w oryginalne gumy stabilizatora, bo przy zakupie zamienników problem może powrócić bardzo szybko ok.gif

Napisano
  • Autor

No to teraz tak, zaryzykowalem WD40 i nic to nie daje. Musialbym poluzować obejmy. Psikanie z wierzchu to głupota. Gumy są orginalne. Z Paskami w środku i nie czaje. Mam wogle wrażenie ze to nie gumy od stabilizatora, tylko gdzies cos na wachaczach ...

Napisano

> No to teraz tak, zaryzykowalem WD40 i nic to nie daje.

Też trysnąłem preparatem podobnym do wd40 i nic to nie dało, teraz skrzypi nawet głośniej smile.gif

Napisano

Tuleja wahacza , guma nakładkowa sprężyny , nic innego nie pamiętam by skrzypiało smile.gif

Napisano

Tu nie ma co wymyslac tylko zmieniac na dobrej jakosci gume stabilizatora jak nie taka jak pokazalem to ori z cupry i bedzie cicho :D

Napisano
  • Autor

> Wd 40 sobie daruj, polecam tą część

> http://allegro.pl/guma-stabilizatora-p-seat-leon-toledo-poliuretan-i2590341292.html

> albo żółtą ale to jak kto woli :D

Ok ładne kolorowe, ale prosze mi powiedz czy masz takie i to żywotne bo cena mnie mocno zniechęca. Wole orginalny gumowy z parcianym pasem niz jakies tam tjuningowe kolorowe z allegro

Napisano

Mam zółte i skreca bardzo fajnie, wiele lepiej niz na fabrycznych jakos tak jak po szynach, choc i tak mialem juz obnizone zawieszenie i bylo ok. Kup czerwone a jak bardzo ci ten kolor nie pasuje to ori z cupry. Ale ja tylko moge polecic nie moja decyzja, ja nie żałuje. Acha u mnie już rok nie skrzypi.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Guma stabilizatora i obejmna do wymiany.

Koniecznie z ASO, zamieniki skrzypią strasznie:/ Wymieniałem u siebie: najpierw febi po 6zł sztuka - do dupy, od razu trzeszczały jak zawieszenie w żuku, potem kupiłem gumy w ASO za 58zł i obejmy za 74zł i jak reką odjał smile.gif Guma z ASO ma odpowiednią twardość plus jest pokryta skrystalizowanym talkiem :D

Napisano

a mi przestalo skrzypiec bez psikania itd 893goodvibes.gif

Napisano

> Mam zółte i skreca bardzo fajnie, wiele lepiej niz na fabrycznych jakos tak jak po szynach, choc i

> tak mialem juz obnizone zawieszenie i bylo ok. Kup czerwone a jak bardzo ci ten kolor nie

> pasuje to ori z cupry. Ale ja tylko moge polecic nie moja decyzja, ja nie żałuje. Acha u mnie

> już rok nie skrzypi.

Ja się skłaniam ku tym poliuretanom, nie ma problemów z montażem? Pasują bez problemu?

Napisano

Tylko zmierz średnice jaka ci potrzeba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.