Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa hamulcowa

Featured Replies

Napisano

Czy pompa hamulcowa jest taka sama w wersji z ABS i bez ABS ? Z tego co obcykalem na szybko to z wyglądu są takie same.

Ktos moze podac nr pompy ?

Pozdrawiam

Mowa o 1.1 spi z ABS

i jeszcze jakich producentow polecacie ?

Edit:

Tu:

http://derkowski.eu/Start.asp?WCU=MI*71740005

Odpowiedniki

ATE 24.2119-0833.3

BENDIX 132257B

BOSCH 0 204 123 430

BOSCH 0 986 480 607

DELPHI LM 70169

FERODO FHM655

LPR 6768

METELLI 05-0150

SAMKO P07715

TRW PMD269

Numery OE

FIAT 71740005 - nr wg epera dla pompy w ukladzie ABS

FIAT 7651142

FIAT 7692964 - nr wg epera dla pompy bez ukladu ABS

Z tego wynika ze są zamiennne. Chyba, wole się upewnić wśród specjalistów smile.gif

Napisano

Ja mam 1.1MPI z ABSem, kupilem pompe od pandy czy cos takiego. Wygladala tak samo tylko miala o jeden otwor na przewod za duzo - wkrecilem w niego odpowietrznik.

Napisano
  • Autor

Pamietasz nr ? I czy ktos moze wie czy uklad hamulcowy + ABS w SPI i MPI jest taki sam?

Napisano

Podepnę się pod temat - czy przewód serwa w Seicento z ABS i bez ABS się czymś różni?

Napisano

> Pamietasz nr ? I czy ktos moze wie czy uklad hamulcowy + ABS w SPI i MPI jest taki sam?

Numeru niet. Wydaje mi sie, ze jest taki sam ale pewnosci 100% nie mam. Z drugiej strony czym mialby sie roznic?

Napisano

> Podepnę się pod temat - czy przewód serwa w Seicento z ABS i bez ABS się czymś różni?

Z ABSem przewod leci prosto od serwa do kolektora (nawet zaworkow zwrotnych nie ma). Bez ABS tak samo wink.gif

Napisano
  • Autor

Z moich obserwacji internetu wynika ze pompy dla ABS i bez ABS są takie same mimo różnych numerów w eperze. Na wielu stronach są podane jako zamienniki dla siebie, a ta z numerem dla ABS podawana jest też do sejów bez ABS. Niestety cień wątpliwości tej tezy rzuca fakt, że w katalogu inter cars wręcz dla niektórych pomp jest napisane "nie dla ABS" np. firmy TRW, z koleri zwykle tanie DELPHI takiej adnotacji nie ma... confused.gif

Napisano

> Z ABSem przewod leci prosto od serwa do kolektora (nawet zaworkow zwrotnych nie ma). Bez ABS tak

> samo

Jest zaworek, musi byc. Jest wbudowany w koncowke ktora sie wciska w serwo.

Napisano

Różni się komponentami-inne firmy produkują podzespoły do MPI 600 i czujniki i pierścienie Abs-u, pompę(z tym różnie).

Ale pasuje p&p spi do MPI-czujniki i pierścienie, nie wiem tylko jak ze sterownikiem pompy abs-u-załóżmy z MPI 600 na czujkach i pierścieniach od spi.

I w Vanach 600 MPI sterownik pompy ABS jest inaczej skalibrowany. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Różni się komponentami-inne firmy produkują podzespoły do MPI 600 i czujniki i pierścienie Abs-u,

> pompę(z tym różnie).

> Ale pasuje p&p spi do MPI-czujniki i pierścienie, nie wiem tylko jak ze sterownikiem pompy

> abs-u-załóżmy z MPI 600 na czujkach i pierścieniach od spi.

> I w Vanach 600 MPI sterownik pompy ABS jest inaczej skalibrowany.

Chodzi mi o zwykłą pompę ,która jest przed pompą ABS.

Napisano

Jeśli się nie mylę to eper podaje numerek całego zespołu, czyli pompa + serwo. W szczegółach jest osobno numer samej pompy i samego serwa. Nie mam epera pod ręką i nie wiem czy podałeś numerki do zestawu czy do elementu.

W punto mk1 z ABS i bez, same pompy są identyczne.

Napisano
  • Autor

Podalem numery samych pomp, występują w eperze osobno pompa i osobno serwo. Dzieki za info dot. Punto - to by potwierdzalo jednak moja teorie ze są zamienne.

Napisano

Pompa do seja z abs i bez absu w częściach zamiennych jest dokładnie taka sama. Dla wersji z ABS stosuje się zaślepki do niewykorzystanych otworów na przewody. Zaślepki są także dostępne w ASO. Z tego co wiem nie można kupić pompy, która ma po jednym wyjściu z każdej sekcji, takich jak były na pierwszy montaż.

Napisano
  • Autor

> Pompa do seja z abs i bez absu w częściach zamiennych jest dokładnie taka sama. Dla wersji z ABS

> stosuje się zaślepki do niewykorzystanych otworów na przewody. Zaślepki są także dostępne w

> ASO. Z tego co wiem nie można kupić pompy, która ma po jednym wyjściu z każdej sekcji, takich

> jak były na pierwszy montaż.

Dziekuje bardzo za odpowiedź teraz wszystko jasne - odnośnie zaślepek - też zwróciłem na to uwagę, jeśli pompa do ABS byla by inna to by nie miala tyle samo otworów co bez ABS !

Mimo wszystko numery w eperze są inne - to mnie zmyliło wink.gif

Co do zaślepek, rozumiem , że mogę użyć tych ze starej "niewydolnej" już pompy ?

Napisano

Z zaślepkami nie ma problemu. Jeśli nie są w żaden sposób uszkodzone to można zamontować. Taka sama sytuacja jak z odpowietrznikami, przecież nikt nie wymienia ich przy każdym odpowietrzaniu.

Panowie macie dostęp do bardzo starego epera. Numer pompy do wersji bez ABS to 71740005, a numer pompy dla samochodu z ABS to 71740005. To są aktualne info.

Napisano

Czym sie rozni od innych sterownikow? Pytam z ciekawosci.

Napisano
  • Autor

> Czym sie rozni od innych sterownikow? Pytam z ciekawosci.

Tez mnie to zaciekawilo.

Napisano

> Numer pompy do wersji bez ABS to 71740005, a numer

> pompy dla samochodu z ABS to 71740005. To są aktualne info.

Chyba podałeś dwa takie same numery confused.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba podałeś dwa takie same numery

Tak ma być, do ABS i bez ABS w tej chwili jest ta sama pompa o tych samych numerach.

Napisano

> Różni się komponentami-inne firmy produkują podzespoły do MPI 600 i czujniki i pierścienie Abs-u,

> pompę(z tym różnie).

> Ale pasuje p&p spi do MPI-czujniki i pierścienie, nie wiem tylko jak ze sterownikiem pompy

> abs-u-załóżmy z MPI 600 na czujkach i pierścieniach od spi.

A wiadomo kto produkuje pierścienie do ABSu do MPI ??

Napisano

Sterownik pompy Abs-u ma inny, ,,nowy'' soft z uwzględnieniem obciążenia i opon 155/70R13.-w sc 600 van na 100%.

To samo było już z w Pandzie Van-na pusto abs-się częściej włącza niż w wersji osobowej, ale to nie kwestia tych 50kg mniej. wink.gif

Przy pełnym obciążeniu masz inny rozdział sił hamowania niż w osobówce z ABs-em.(tył)

Napisano
  • Autor

> Sterownik pompy Abs-u ma inny, ,,nowy'' soft z uwzględnieniem obciążenia i opon 155/70R13.-w sc 600

Myślę ,że to nie kwestia softu, u mnie SC na różnych oponach również różnie się ABS załącza wink.gif Po prostu kwestia przyczepności, na jednej oponie koło się szybciej blokuje i ABS zadziała później etc.

Odnośnie ostatniego zdania - skąd sterownik wie kiedy auto jest obciążone ,a kiedy nie ,aby zmienić rozdział sił? Jest jakis czujnik ?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dla potomnych:

DELPHI LM 70169 - pasuje bez problemu, czyli z i bez ABS ta sama pompa - dziś zagoscila u mnie w seju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.