Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o Reno Modus

Featured Replies

Napisano

IMHO 300 kkm to porażka! w ogóle nie powinno mieć miejsca takie zdarzenie. rozumiem awarię HF, wyświetlacza, ale nie panewek!

a częstotliwość uszkodzeń... pojazdów z 1,5 dCi jest w PL mniej i częstsze uszkodzenia to awarie pompy wtryskowej, natomiast w 1,9 dCi panewki + turbo to PRAWIE ŻE norma.

gdyby od początku nie zawalili z resursami to pewnie by problemu nie było.

Napisano

> w 2.0 turbo jest w obiegu plynu chlodzacego. Zeby to zabic trzeba sie nameczyc.

> u mnie roznica w paliwie w 4 lata to cos kolo 15 tys. mozna za to pare silnikow wymienic...

ale chyba używki zlosnik.gif bo jak by policzyć z osprzętem to już nie jest tak parę zlosnik.gif

i dalej opowiadamy o modusie słynnym 1.5DCI

u znajomego stoi taki właśnie w którym rozsypała się pompa wtryskowa i zasyfiła cały układ yikes.gif

Napisano

> ale chyba używki bo jak by policzyć z osprzętem to już nie jest tak parę

> i dalej opowiadamy o modusie słynnym 1.5DCI

> u znajomego stoi taki właśnie w którym rozsypała się pompa wtryskowa i zasyfiła cały układ

1.5 bym nie kupil

2.0 tak

w oderwaniu od konkretnych marek - do pierdopedu wolalbym 1.0 turbo albo 1.2 turbo pb. Malo pali a jak trzeba to calkiem niezle sie zbiera

niestety mam dla Ciebie zla wiadomosc. Jeszcze z 1 lub 2 generacje modeli na rynku i wolnossace silniki odejda do historii. Wszedzie bedziesz mial turbo

Napisano

> W 1.5 panewki często padają. Jak w moim panewkę obróciło w 1.9, przy przebiegu,to podjechałem do

> mechanika i akurat stał tam scenic 1.5 z tym samym problemem.Facet powiedział,że nie opłaca

> się tego naprawiać,tylko szukać innego silnika.Tam są łamane korbowody i potem jest "trochę"

> rzeźbienia żeby to naprawić.Jak padł dół to oczywiście trzeba głowicę ściągnąć a to są

> następne koszty.

jak śmiesz tak mówić old.gif to nie przystoi tu grinser006.gif

ale prawda jest taka że wszystko zależy od szczęścia i jeden pojeździ 300tys a drugi 100tys ok.gif

Napisano

> 1.5 bym nie kupil

> 2.0 tak

> w oderwaniu od konkretnych marek - do pierdopedu wolalbym 1.0 turbo albo 1.2 turbo pb. Malo pali a

> jak trzeba to calkiem niezle sie zbiera

> niestety mam dla Ciebie zla wiadomosc. Jeszcze z 1 lub 2 generacje modeli na rynku i wolnossace

> silniki odejda do historii. Wszedzie bedziesz mial turbo

a to akurat wiem i wracając do rozmowy to 1.5DCI nie jest za rewelacyjną jednostką o dużej wytrzymałości ale inne silniki radzą sobie już znacznie lepiej ok.gif a co do tego że małe turbawki zdominują to jestem tego pewien oslabiony.gif

Napisano

> IMHO 300 kkm to porażka! w ogóle nie powinno mieć miejsca takie zdarzenie. rozumiem awarię HF,

> wyświetlacza, ale nie panewek!

> a częstotliwość uszkodzeń... pojazdów z 1,5 dCi jest w PL mniej i częstsze uszkodzenia to awarie

> pompy wtryskowej, natomiast w 1,9 dCi panewki + turbo to PRAWIE ŻE norma.

> gdyby od początku nie zawalili z resursami to pewnie by problemu nie było.

a czy to prawda że jak pompa wtryskowa się zmieli to syf idzie w cały układ i trzeba wszystko wymieniać ?

Napisano

łopatki w pompie się ścierają i wiórki lecą dalej czyli => wtryskiwacz (końcówka) => przewód powrotny => bak => filtr paliwa => pompa

jak to wyczyścić? ciężko smile.gif

dlatego - jeśli nie ma jeszcze objawów warto stosować dobry olej 2T ok.gif

Napisano

> a to akurat wiem i wracając do rozmowy to 1.5DCI nie jest za rewelacyjną jednostką o dużej

ale jakie 1,5 montują w modusach? bo były 72, 80, 101 i 106 KM

Napisano

> łopatki w pompie się ścierają i wiórki lecą dalej czyli =jak to wyczyścić? ciężko

> dlatego - jeśli nie ma jeszcze objawów warto stosować dobry olej 2T

aua oslabiony.gif właśnie to samo mówił mechanik ale jakoś nie chciało mi się w to wierzyć oslabiony.gif

Napisano

no prawda zlosnik.gif

ale... zdążyłem się już zorientować, że w niektórych silnikach np. szmelcwagenów, bmw jest identyczny problem i stosowanie 2T jest aktualne nie tylko w renówkowych dCi

ja leję 200 ml czerwonego ORLENA na pełny bak

Napisano

> ale jakie 1,5 montują w modusach? bo były 72, 80, 101 i 106 KM

coś obiło mi się o oczy że były 68KM taki jak miałem w Clio 85KM DCI też widziałem 72KM hmm.gif ale i tak jak bym miał kupić kupił bym sobie Modusa 1.6 z Klimatronikiem zlosnik.gif powinien być dynamiczny ok.gif

Napisano

> jak bym miał kupić kupił bym sobie Modusa 1.6 z Klimatronikiem powinien być dynamiczny

pewnie tak ok.gif

czasami sobie pozwalam spod światel wystartować moim, przy czym mój ma ponad 1500 kg masy własnej.

bez przesady, ale odlot ma duży. najgorsze jest machanie biegami smile.gif

Napisano

>natomiast w 1,9 dCi panewki + turbo to PRAWIE ŻE norma.

> gdyby od początku nie zawalili z resursami to pewnie by problemu nie było.

"Prawie" robi wielką różnicę. Mam cały czas oryginalną turbosprężarkę,więc wyjątki się zdarzają. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.