Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Primera P11.144/mazda 323f 2.0

Featured Replies

Napisano

witam

chcial bym sie dowiedziec jak najwiecej o primerze p11 po lifcie.. z silnikiem 2.0 140 koni..

jakie ma bolaczki,jak zawieszenie znosi nasze drogi jak wspolpracuje ten silnik z lpg oraz o spalanie..

oraz o jakies slabe punkty tego samochodu,jak z ruda i czy ogolnie polecacie czy raczej nie..

czy to jest samochod produkowany w japonii czy gdzies w angli jak to jest

pozdrawiam smile.gif

jeszcze teraz mi w oko wpadla mazda 323 f tez rocznik 2000z silnikiem 2.0131koni

jak znosi gaz jak jest z rorzadem-lancuch? jakie zawieszenie,jakies wielowachacze,spalanie i ogolnie jakie bolaczki ma to alto..

Napisano

> witam

> chcial bym sie dowiedziec jak najwiecej o primerze p11 po lifcie.. z silnikiem 2.0 140 koni..

> jakie ma bolaczki,jak zawieszenie znosi nasze drogi jak wspolpracuje ten silnik z lpg oraz o

> spalanie..

> oraz o jakies slabe punkty tego samochodu,jak z ruda i czy ogolnie polecacie czy raczej nie..

> czy to jest samochod produkowany w japonii czy gdzies w angli jak to jest

> pozdrawiam

produkcja anglia, szczegolnych wad oprocz standardowej korozji nie ma, ceny niektorych oryginalnych czesci przyprawiaja o zawrot głowy ale jak ktos umie obsługiwac allegro to nie powinien miec z tym autem wiekszego problemu

Napisano
  • Autor

ok czekam na dalsze opinie .. zlosnik.gif

Napisano

> ok czekam na dalsze opinie ..

promien skretu wahadlowca columbia zlosnik.gif

firmowe radio niestety na kasety.

przy duzych przebiegach urywajace sie polosie.

irytujaco brzydko wkomponowane poduszka pasazera

ale i tak swietne auto ok.gif

Napisano

> witam

> chcial bym sie dowiedziec jak najwiecej o primerze p11 po lifcie.. z silnikiem 2.0 140 koni..

Koledze w tym silniku przy przebiegu 190kkm zerwał się łańcuch rozrządu. Kompletny rozrząd, kilka zaworów, planowanie głowicy z robocizną kosztowało coś koło 2,5 tysiaka. Polecam więc, w aucie z dużym przebiegiem, zwrócić uwagę na ten temat.

Napisano

> Koledze w tym silniku przy przebiegu 190kkm zerwał się łańcuch rozrządu. Kompletny rozrząd, kilka

> zaworów, planowanie głowicy z robocizną kosztowało coś koło 2,5 tysiaka. Polecam więc, w aucie

> z dużym przebiegiem, zwrócić uwagę na ten temat.

Ten przebieg pewnie byl raz 2 lub 3...

Mielismy w domu od nowosci i do 350kkm dociagnal bez problemu.

Jedyna awaria to ukrecona poloc przy 290kkmok.gif

Problemem jest znalezc cos w znosnym stanie...

Napisano

> Ten przebieg pewnie byl raz 2 lub 3...

> Mielismy w domu od nowosci i do 350kkm dociagnal bez problemu.

> Jedyna awaria to ukrecona poloc przy 290kkm

> Problemem jest znalezc cos w znosnym stanie...

Ja slyszalem, ze jednak jest cos na rzeczy z tymi lancuchami. Kilka lat temu moj tata mial taka primere (1.6 przed FL) oraz jego kolega., ktoremu wlasnie urwal sie pasek, w serwisie dodali, ze to nie pierwszy taki przypadek.

U ojca na szczescie przez 8 lat i ok 110kkm nic powaznego sie nie stalo: oczywiscie wahacze przednie tongue.gif (jeden wymiana, drugi smarowanie), dwa przeguby, klocki z tylu sie rozsypaly i zablokowaly icon_eek.gif, stukal zawias drzwi (serwis powymienial cos w zawieszeniu tongue.gif).

Mnie osobiscie wkurzalo trzeszczenie deski rozdzielczej i urywajace sie szpilki w kolach (pozniej na wymiane kol jezdzilem do ASO).

Ojciec w sumei byl zadowolony, ale jakims mistrzem bezawaryjnosci to auto nie jest.

Napisano

Funkcjonalność, to przewaga P11 - 2.0 Pb. Silnik praktycznie niezniszczalny. Mam taką od nowości. Przebieg 270 tys. Silnik nie ruszany...

Zawieszenie? wahacze górne zrobione przy 80 tyś i do dziś jak nowe. Trzeba umieć zlosnik.gif.

Dwie półosie lewa 180 tys i prawa niedawno - ukręcone. To wada, ale nowe oski, kosztują tylko 150 zł. Z elektryką zadnych problemów. Kable wys.nap od nowosci (auto ma LPG zamontowane przy 80 tyś km).

Kupiłbym takie nowe - natychmiast. Dla mnie Rewelacja!

Ale jaki egzemplarz Ci się trafi to loteria.

ps: wiekszość złych opinii o silniku, to oceny 1,6. Ale to dwa różne silniki! nie mające ze sobą wiele wspólnego.

Napisano
  • Autor

ok to juz wiadomo za czym mam sie rozgladac zlosnik.gif

umiec zrobic wahacze.. tzn ??

a jak ze spalaniem mozesz powiedziec ile Twoja pali ?

pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> a jak ze spalaniem mozesz powiedziec ile Twoja pali ?

> pozdrawiam

Wiekszość przebiegu mam na lpg. ale w 11 litrach gazu, po warszawskich ulicach - auto się mieści. W 10 litrach Pb.

Ale jak sam sie domyslasz, to zalezy od stylu jazdy. W trasie spoczko do 8 litrów LPG jadac zgodnie z przepisami (instalka II gen>)

Olej zmieniam nie żadziej niz co 10 tys km. Generalnie dbam o auto.

Z ciekawostek: układ wydechowy oryginalny od 1997 roku... (tylko siatka na łaczeniu z kolektorem była wymieniana). Tyłne zawieszenie nie ruszane od nowości. Z przodu koncówki wahaczy dolnych.

No to sie nachwaliłem smile.gif. jednak takich aut dziś już nie produkuja frown.gif.

Napisano

> umiec zrobic wahacze.. tzn ??

w aso te wahacze kosztuja 1900zł za sztukę, na rynku dobry zamiennik to koszt 250-300zł za sztuke wiec nie ma co robic, zaczną trzeszczec to sie je wymieni i po temacie, ale w 144 raczej ten problem nie wystepuje, tylko w 120tkach czyli przed liftem

Napisano

To większość bolączek.. ale o blokujących zaciskach to żaden nie napisał zlosnik.gif

Napisano

> wiec nie ma co robic, zaczną trzeszczec to sie je wymieni i po temacie,

W oryginalnych wahaczach skrzypienie i trzeszczenie nie wystepuje. Współpracuja ze soba dwie powierzchnie teflonowe.

Napisano

> To większość bolączek.. ale o blokujących zaciskach to żaden nie napisał

Jezeli utrzymasz czystość i zapewnisz każdorazowe smarowanie obu prowadnic zacisku - problem nie wystepuje. To wina złego serwisu.

Sam tłoczek współpracuje idealnie z zaciskiem, pod warunkiem wymiany płynu hamulcowego. Starzejący się powoduje korozje.

Napisano

> W oryginalnych wahaczach skrzypienie i trzeszczenie nie wystepuje. Współpracuja ze soba dwie

> powierzchnie teflonowe.

I jak wahacze to tylko firmy 555 ok.gif Koszt w intercars ok 250zł/szt; jakieś 2 lata temu były po 150...

Napisano

> I jak wahacze to tylko firmy 555 Koszt w intercars ok 250zł/szt; jakieś 2 lata temu były po

> 150...

jak wahacze to kupić stare oryginalne. I dobrze je zrobić. Posłużą dłuuugo.

Napisano

> To większość bolączek.. ale o blokujących zaciskach to żaden nie napisał

ja napisalem uzbroj_zlo.gif

podpobnie jak o latwo urywalnych szpilkach tongue.gif

Napisano

> ja napisalem

> podpobnie jak o latwo urywalnych szpilkach

Szczerze... to o tych szpilkach nie słyszałem jeszcze zlosnik.gif

Napisano

> Szczerze... to o tych szpilkach nie słyszałem jeszcze

Ja slyszalem .. nawet sam dwie ukrecilem grinser006.gif, przy okazji przegladu zglosilem to, a ze i tak musialem czekac to stalem na hali i gadalem z mechanikiem, powiedzial mi: a chce Pan wiedziec ile ja dziennie ukrecam grinser006.gif.

Pozniej juz ukrecali w zakladach od wymiany opon, ja sie juz w to nie chcialem bawic.

Trzeba byc czujnym i delikatnym w tej kwestii wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.