Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lagunowy dylemat

Featured Replies

Napisano

Cześć !

Mam lagunowy dylemat smile.gif

Śmigam już 3 lata Lalą I ph II z 1999r.

Auto jest mega przyjemne, komfortowe (tylko trzeszczą jego stare plastiki), ma gazik i najbiedniejsze wyposażenie (centralny, klima ręczna, i przednie szyby + lusterka). Na liczniku obecnie 221 tkm - przebieg pewny bo auto znane od prawie 7lat.

Niestety, na przełomie 2011/12 włożyłem w auto nowe serce i kosztowało mnie to ok 6000zł frown.gif (Mechanik zmienił mi olej z 10w40 na 0w30 i auto zmieniło się w spalacza oleju - litr na 100km nie było wyczynem).

Teraz mam okazję od tego samego gościa kupić LII PHI z 2004 - auto ma 100tkm i tak jak moja, tak ta jest pedantycznie zadbana. Auto bez fajerwerków (klima auto, elektryka szyb i lusterek) i myślę czy by jej nie kupić.

Obecny 1,8 16v nie sprawia mi już frajdy z jazdy - mała moc w stosunku do masy auta. L II jest cięższa więc na lepszą dynamikę nie mam co liczyć.

Włożyłem w auto kilka tysięcy, których nikt nigdy mi nie odda.

Z drugiej strony mam auto 5 lat młodsze, PEWNE i spokojnie prześmigam nim kolejne 3-4lata.

Auto od razu będzie gazowane - nie mam uwag do obecnej instalacji (35tkm) i oprócz tankowania co 370-450km nie mam uwag co do pracy.

Co byście zrobili na moim miejscu ?

PS. Moja Laguna zostałaby w rodzinie.

Napisano

więc trzeba cię przekonać, tak?

Bierz LII skoro i tak LI zostaje w rodzinie :D

Napisano

> więc trzeba cię przekonać, tak?

> Bierz LII skoro i tak LI zostaje w rodzinie :D

dokładnie zlosnik.gif

Napisano

> roznie moze byc

eeee tam trzeba optymistą być zlosnik.gif

Napisano

> Cześć !

> Mam lagunowy dylemat

> Śmigam już 3 lata Lalą I ph II z 1999r.

> Auto jest mega przyjemne, komfortowe (tylko trzeszczą jego stare plastiki), ma gazik i

> najbiedniejsze wyposażenie (centralny, klima ręczna, i przednie szyby + lusterka). Na liczniku

> obecnie 221 tkm - przebieg pewny bo auto znane od prawie 7lat.

> Niestety, na przełomie 2011/12 włożyłem w auto nowe serce i kosztowało mnie to ok 6000zł (Mechanik

> zmienił mi olej z 10w40 na 0w30 i auto zmieniło się w spalacza oleju - litr na 100km nie było

> wyczynem).

> Teraz mam okazję od tego samego gościa kupić LII PHI z 2004 - auto ma 100tkm i tak jak moja, tak ta

> jest pedantycznie zadbana. Auto bez fajerwerków (klima auto, elektryka szyb i lusterek) i

> myślę czy by jej nie kupić.

> Obecny 1,8 16v nie sprawia mi już frajdy z jazdy - mała moc w stosunku do masy auta. L II jest

> cięższa więc na lepszą dynamikę nie mam co liczyć.

> Włożyłem w auto kilka tysięcy, których nikt nigdy mi nie odda.

> Z drugiej strony mam auto 5 lat młodsze, PEWNE i spokojnie prześmigam nim kolejne 3-4lata.

> Auto od razu będzie gazowane - nie mam uwag do obecnej instalacji (35tkm) i oprócz tankowania co

> 370-450km nie mam uwag co do pracy.

> Co byście zrobili na moim miejscu ?

> PS. Moja Laguna zostałaby w rodzinie.

6 tys w silnik ?? Co tam porobiłeś ? Kute korby, zawory z tytanu i pozłacane panewki ??

Napisano

> 6 tys w silnik ?? Co tam porobiłeś ? Kute korby, zawory z tytanu i pozłacane panewki ??

może robił w ASO? grinser006.gif

Napisano

> może robił w ASO?

Penie tak grinser006.gif

Napisano

> nie sadze

Ok to pewnie ze trzy razy poza ASO grinser006.gif

Napisano

> nie sadze

może ASO fiata (pewnie mają taniej smile.gif)

Napisano

> 6 tys w silnik ?? Co tam porobiłeś ? Kute korby, zawory z tytanu i pozłacane panewki ??

mnie tyle kosztował remont mojego DCI

już Ci piszę co zrobiłem ok.gif

-robiona głowica cała

-nowa turbina

-wymiana końcówek wtrysków

-wymiana zaworka w jednym wtrysku

-filtry oleje płyny

-wymiana tłoków

-wymiana pierścieni i panewek.

dziękuję zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Niestety tyle to całościowo kosztowało.

Ogólnie nie jestem mechanikiem, więc auto zostawilem ojcu. Najpierw oddał do serwisu XYZ (nie wiem) który mial zrobić remont - i zrobił - za 2300zł smile.gif

Przejeździłem 2 miesiące i znów łykał olej... więc padła decyzja o zmianie silnika - kolejne 3500zł. Do tego olej itp - w 6000zł się zamknęło smile.gif

Jak się dowiedziałem, to myślałem że wyjdę z siebie i stanę obok... ale cóż - kasa poszła i nie ma co do tego wracać.

Napisano
  • Autor

> więc trzeba cię przekonać, tak?

> Bierz LII skoro i tak LI zostaje w rodzinie :D

Tak, LI zostaje.

Natomiast mało mi mocy - i bardziej myślałem o 2,0T lub 3,0 v6 i LII tylko po lifcie (05-07). I tak się bije z myślami...

Zobaczymy co się z tego urodzi smile.gif

Napisano

> Ok to pewnie ze trzy razy poza ASO

za 6 nikt w aso nie pochyli sie nad silnikiem

Napisano

> za 6 nikt w aso nie pochyli sie nad silnikiem

Taki maly OT.

Czy w Lagunie II ph I 2.0 16V 135KM wystepowala dwumasa? Bo mechanik wspominal ze w jednej 2.0 wymienial. Doczytalem ze dwumasa wystepowala w 2.0T ale czy tez w 2.0 tego nigdzie doczytac nie moge.

Napisano

> Taki maly OT.

> Czy w Lagunie II ph I 2.0 16V 135KM wystepowala dwumasa? Bo mechanik wspominal ze w jednej 2.0

> wymienial. Doczytalem ze dwumasa wystepowala w 2.0T ale czy tez w 2.0 tego nigdzie doczytac

> nie moge.

raczej nie, ale po vinie da sie to sprawdzic

Napisano

> Moge jutro VIN podeslac na priv w celu sprawdzenia?

w czwartek bede mogl sprawdzic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.