Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy są jakieś skrzynie,

Featured Replies

Napisano

które da się połączyć z "fajerką", a nie są zrobione z drewna i mają w miare krótkie przełożenia? W pół roku zabiłem 6 z Nuova Bravo, która miała symboliczny przebieg. Wcześniej miałem taką samą, ale z niewiadomym przebiegiem ze Stilona chyba.

Nie jestem przewrażliwiony, ale obecna wydaje bardziej przeraźliwe dźwięki, niż poprzednia, gdzie zgrzytała 2 i nie było właściwie 3 biegu.

Napisano

Z punto mk1 6speed próbowałeś?

Napisano
  • Autor

> Z punto mk1 6speed próbowałeś?

Jeszcze nie.

Zastanawiam się tylko na ile realne jest kupienie takiej w dobrym stanie.

Napisano

> Jeszcze nie.

> Zastanawiam się tylko na ile realne jest kupienie takiej w dobrym stanie.

mk1 tak samo się posypie jak brawo itd.

c510 po modyfikacjach mocowań spasuje oink.gif

Napisano

> mk1 tak samo się posypie jak brawo itd.

> c510 po modyfikacjach mocowań spasuje

Nie tak latwo, trzeba fzwon zmieniac a to jeszxze hydro sprzeglo, a to kolo zamachowe calkiem inne, a to custom lapy i polosie jeszcze...

Napisano
  • Autor

> Nie tak latwo, trzeba fzwon zmieniac a to jeszxze hydro sprzeglo, a to kolo zamachowe calkiem inne,

> a to custom lapy i polosie jeszcze...

Czyli co? Trzymać stale jedna w zapasie i wymieniać, jak sie sypnie? Chyba najprostsza opcja? swieca.gif

Napisano

> które da się połączyć z "fajerką", a nie są zrobione z drewna i mają w miare krótkie przełożenia? W

> pół roku zabiłem 6 z Nuova Bravo, która miała symboliczny przebieg. Wcześniej miałem taką

> samą, ale z niewiadomym przebiegiem ze Stilona chyba.

> Nie jestem przewrażliwiony, ale obecna wydaje bardziej przeraźliwe dźwięki, niż poprzednia, gdzie

> zgrzytała 2 i nie było właściwie 3 biegu.

Mówisz o 6-ce z Nuova Bravo n/a - czyli c514?

Polecam pójście w stronę GM:

- M32 z t-jeta - 6 biegów, możesz wykorzystać dwumas tongue.gif

- M32 z jtd/cdti + dzwon z m32 z t-jeta + krótsze główne,

- M40 z opla + dzwon z m32 z t-jeta i ww,

Trzeba dodać oczywistą przeróbkę sprzęgła, półosie i mocowania, ale zyskujesz mocną skrzynię 6-b, która nominalnie znosi 320 lub 400Nm z możliwością założenia szpery od Opla grinser006.gif Poza tym niewątpliwą zaletą są kompaktowe wymiary,masa skrzyni oraz dostępność ok.gif

Napisano

Co do masy skrzyni się nie zgodzę. M32 jest co najmniej dwa razy cięższa od C.514, a M40 to jest w ogóle klocek w końcu montowana jest w ducato fl 2.0 od FPT i 3.0 od Iveco. Jest jeszcze skrzynia M20, konstrukcyjnie bliźniacza do M32, lecz przenosi mniejszy moment. Trudno żeby były lekkie, to są skrzynie 3-wałkowe.

Napisano

> Mówisz o 6-ce z Nuova Bravo n/a - czyli c514?

> Polecam pójście w stronę GM:

> - M32 z t-jeta - 6 biegów, możesz wykorzystać dwumas

> - M32 z jtd/cdti + dzwon z m32 z t-jeta + krótsze główne,

> - M40 z opla + dzwon z m32 z t-jeta i ww,

> Trzeba dodać oczywistą przeróbkę sprzęgła, półosie i mocowania, ale zyskujesz mocną skrzynię 6-b,

> która nominalnie znosi 320 lub 400Nm z możliwością założenia szpery od Opla Poza tym

> niewątpliwą zaletą są kompaktowe wymiary,masa skrzyni oraz dostępność

Tak rzucasz oznaczeniami skrzyń, a sprawdziłeś, czy one w ogóle się zmieszczą w komorę seja? Tak, żeby dało się choćby zmienić kierunek jazdy w prawą stronę?

Jakiej tam pomiary z miarką robiłem, i niestety przy tych dużych skrzyniach z opla i szerszych gumach (bo jakoś tą moc trzeba przenieść) to raczej nie zagra bez poważnych ingerencji w podłużnicę i całą resztę zawiasu.

Napisano

> Tak rzucasz oznaczeniami skrzyń, a sprawdziłeś, czy one w ogóle się zmieszczą w komorę seja? Tak,

> żeby dało się choćby zmienić kierunek jazdy w prawą stronę?

> Jakiej tam pomiary z miarką robiłem, i niestety przy tych dużych skrzyniach z opla i szerszych

> gumach (bo jakoś tą moc trzeba przenieść) to raczej nie zagra bez poważnych ingerencji w

> podłużnicę i całą resztę zawiasu.

m32 jest wysunieta bardzo w tyl auta i w cento nie obedzie sie bez ruszania podlogi wink.gif

Napisano
  • Autor

Czyli wracamy do punktu wyjścia.

Chyba czas na zmiane auta. zlosnik.gif

Napisano

A może przyszedł czas na inwestycję pt.: kłowa skrzynia biegów od Kałuży.

Napisano

> Co do masy skrzyni się nie zgodzę. M32 jest co najmniej dwa razy cięższa od C.514, a M40 to jest w

> ogóle klocek w końcu montowana jest w ducato fl 2.0 od FPT i 3.0 od Iveco. Jest jeszcze

> skrzynia M20, konstrukcyjnie bliźniacza do M32, lecz przenosi mniejszy moment. Trudno żeby

> były lekkie, to są skrzynie 3-wałkowe.

Primo - piszę o wadze w odniesieniu do c510, bo to jest najszybszy upgrade w stosunku do c514, tyle że ma tylko 5 biegów.

Ważyłeś m32 lub m40 kontra c510?

To polecam zważenie, będziesz zaskoczony ok.gif

M40 wcale nie jest żadnym klockiem.

>Tak rzucasz oznaczeniami skrzyń, a sprawdziłeś, czy one w ogóle >się zmieszczą w komorę seja? Tak, żeby dało się choćby zmienić >kierunek jazdy w prawą stronę?

>Jakiej tam pomiary z miarką robiłem, i niestety przy tych dużych >skrzyniach z opla i szerszych gumach (bo jakoś tą moc trzeba >przenieść) to raczej nie zagra bez poważnych ingerencji w >podłużnicę i całą resztę zawiasu.

Mierzyłem i rzucam oznaczeniami.

Napisano

> Primo - piszę o wadze w odniesieniu do c510, bo to jest najszybszy upgrade w stosunku do c514, tyle

> że ma tylko 5 biegów.

> Ważyłeś m32 lub m40 kontra c510?

> To polecam zważenie, będziesz zaskoczony

> M40 wcale nie jest żadnym klockiem.

> Mierzyłem i rzucam oznaczeniami.

No nie przesadzaj. riznica w wadze 514 a 510 to jakies 3-4kilo. natomiast m40 jest o jakies 17kilo ciezsza od 530. Fakt mimo 3 walkow jest calkiem kompaktowa i bez wiekszego bulu sie miesci pod maska corsy A u kumpla, ale do budy cento jest stanowczo za duza.

A moze by wlasnie 530 zaadoptowac do cento, trzeba by zovic adapter do bloku i jazda. a plus taki ze visco jest:)

Napisano

> No nie przesadzaj. riznica w wadze 514 a 510 to jakies 3-4kilo. natomiast m40 jest o jakies 17kilo

> ciezsza od 530. Fakt mimo 3 walkow jest calkiem kompaktowa i bez wiekszego bulu sie miesci pod

> maska corsy A u kumpla, ale do budy cento jest stanowczo za duza.

Wziąłem pod uwagę m32,m40 jako opcję na bardzo duże Nm, bo nie wiem jaką mocą/momentem dysponuje samochód Lampara, tylko skoro zabija c514 to warto zrobić porządny upgrade, a mowa była o 6b.

> A moze by wlasnie 530 zaadoptowac do cento, trzeba by zovic adapter do bloku i jazda. a plus taki

> ze visco jest:)

Tylko, że ta z kolei w opcji 6-biegów jest dość szeroka.

Można pokombinować w różnych opcjach.

Napisano
  • Autor

> Wziąłem pod uwagę m32,m40 jako opcję na bardzo duże Nm, bo nie wiem jaką mocą/momentem dysponuje

> samochód Lampara, tylko skoro zabija c514 to warto zrobić porządny upgrade, a mowa była o 6b.

> Tylko, że ta z kolei w opcji 6-biegów jest dość szeroka.

> Można pokombinować w różnych opcjach.

Mam n/a, więc ani mocy, ani momentu wielkiego nie ma.

Raczej tryb eksploatacji powoduje przyspieszone zużycie.

edit.

Dodatkowe kg są raczej nie do zaakceptowania. Szczególnie na przodzie. grinser006.gif

Napisano

> A może przyszedł czas na inwestycję pt.: kłowa skrzynia biegów od Kałuży.

Kłówka się posypie szybciej niż seryjna z P1 czy P2. Po tym co kolega pisze wnioskuję, że musi być "katem" na skrzynie. 2 pełne sezony przelatałem na jednej skrzyni.....kwestia też do czego jej używasz, kjsy czy odcinki. Na kjs-ach każda skrzynie dostanie po d***e. Najlepsza jest 6 speed z Punto 1, ale nie wiele gorsza z Punto 2

Napisano
  • Autor

> Kłówka się posypie szybciej niż seryjna z P1 czy P2. Po tym co kolega pisze wnioskuję, że musi być

> "katem" na skrzynie. 2 pełne sezony przelatałem na jednej skrzyni.....kwestia też do czego jej

> używasz, kjsy czy odcinki. Na kjs-ach każda skrzynie dostanie po d***e. Najlepsza jest 6 speed

> z Punto 1, ale nie wiele gorsza z Punto 2

Myśle, że slicki i odrywające się od asfaltu koła są głównym problemem. Słychać mocno łożyska, a przy hamowaniu na granicy przyczepności dyfer chce sie ewakuować na zewnątrz. Przynajmniej takie jest wrażenie. Na jałowym dopiero po wciśnięciu sprzęgła jest cisza. Jeżdżę jak jest tylko okazja. I pachołki po różnych dziwnych nawierzchniach i odcinki. Zależy co akurat grają. Co dziwne w obecnej nie zgrzytają biegi tak jak w poprzedniej. Tylko te łożyska... sick.gif

Napisano

> Myśle, że slicki i odrywające się od asfaltu koła są głównym problemem. Słychać mocno łożyska, a

> przy hamowaniu na granicy przyczepności dyfer chce sie ewakuować na zewnątrz. Przynajmniej

> takie jest wrażenie. Na jałowym dopiero po wciśnięciu sprzęgła jest cisza. Jeżdżę jak jest

> tylko okazja. I pachołki po różnych dziwnych nawierzchniach i odcinki. Zależy co akurat grają.

> Co dziwne w obecnej nie zgrzytają biegi tak jak w poprzedniej. Tylko te łożyska...

Odrywające się od podłoża koła obciążają jedynie półosie i przeguby. Fakt że slicki robią większy opór, ale to nie wpływa na żywotność skrzyni. A to, że "między biegami" nie zgrzyta to tylko i wyłącznie synchronizatory, które powinieneś serwisować (czyt. sprawdzać) co 2 KJSy lub co 1 rajd. Możliwe, że za szybko zbijasz biegi, a to są jedynie skrzynie seryjne które nie są do tego przystosowane.

Napisano
  • Autor

> Odrywające się od podłoża koła obciążają jedynie półosie i przeguby. Fakt że slicki robią większy

> opór, ale to nie wpływa na żywotność skrzyni. A to, że "między biegami" nie zgrzyta to tylko i

> wyłącznie synchronizatory, które powinieneś serwisować (czyt. sprawdzać) co 2 KJSy lub co 1

> rajd. Możliwe, że za szybko zbijasz biegi, a to są jedynie skrzynie seryjne które nie są do

> tego przystosowane.

Znaczy, że jak? Gdzie sie podziewa cały moment? Tylko półosie i przeguby go przenoszą? Hmmm... Inaczej sobie to wyobrażam.

Żeby było śmieszniej to w życiu przegubów, ani półosi nie zapałowałem. Czy to w turbo, czy w n/a na kajtkach.

Yyyy co do "serwisowania", to nie wyobrażam sobie przy takiej amatorszczyźnie jaką uprawiam rozbierania minimum raz w miesiącu skrzyni biegów. yikes.gif

Jeśli redukuję to staram się z między gazem i napewno nie zawcześnie. Do 1 po ruszeniu nie pamiętam kiedy musiałem zbijać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.