Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Lacetii 1.4 16v - Problem

Featured Replies

Napisano

Witam. Stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem Chevroleta Lacetti, ale niestety mam takie 2 problemy. Podczas włączania przycisków A/C, ogrzewanie szyby oraz obieg raz podświetlenie działa a raz nie. Czy ktoś może mi napisać jak to naprawić. Drugi problem to nie działająca szyba prawa przednia. Czy radzicie tylko i wyłącznie udać się do elektryka. Bezpieczniki niby ok. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Łukasz

Napisano

> Witam. Stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem Chevroleta Lacetti, ale niestety mam takie 2

> problemy. Podczas włączania przycisków A/C, ogrzewanie szyby oraz obieg raz podświetlenie

> działa a raz nie. Czy ktoś może mi napisać jak to naprawić.

Należy wyjąć panel i przelutować nóżki na płytce drukowanej w środku.

Było sporo tym na naszym forum.

Tu trochę info, jak wymontować panel środkowy http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Placet

Potem trzeba odpiąć linki i wykręcić panel.

Panel trzeba rozebrać i polutować w środku płytkę. Technik-elektronik poradzi sobie z tym.

Napisano
  • Autor

Dziękuję bardzo za pomoc. Czy masz może jakiś pomysł co może być nie tak z tymi szybami? Silniczek?

Napisano

> Witam. Stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem Chevroleta Lacetti, ale niestety mam takie 2

> problemy. Podczas włączania przycisków A/C, ogrzewanie szyby oraz obieg raz podświetlenie

> działa a raz nie. Czy ktoś może mi napisać jak to naprawić. Drugi problem to nie działająca

> szyba prawa przednia. Czy radzicie tylko i wyłącznie udać się do elektryka. Bezpieczniki niby

> ok. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Łukasz

Jak z zewnatrz elektryka ok, to pozostaje zdjecie tapicerki i zobaczenie co jest z silniczkiem i zasilaniem jego. Moze ktos cos kombinował, w koncu jestes kolejnym użytkownikiem tego pojazdu.

Napisano

W poprzedni weekend przeprowadziłem tą operację (przelutowanie) cool.gif

W stosunku do tego co opisane na stronie można wprowadzić jedną poprawkę. Najpierw należy odkręcić schowek a dopiero potem wyciągać ramkę. Wtedy można sobie ręką wypchnąć ramkę od tyłu (nie trzeba podważać śrubokrętem ryzykując porysowanie plastików).

Najtrudniej było rozpiąć linki cięgieł ogrzewania i kierunku nawiewów. W opisie jest tylko cięgło ogrzewania, trudniej jest odpiąć to drugie.

Napisano

> W poprzedni weekend przeprowadziłem tą operację (przelutowanie)

Też mam to już za sobą (swoją drogą chyba możemy zakwalifikować to na oficjalną krótką listę typowych problemów Lacetti). Dodam jeszcze, że (jak to już ktoś kiedyś wspominał) warto przy okazji wyczyścić styki przełącznika dmuchawy. U mnie były bardzo silnie uwalane smarem. A że klima działa tylko przy włączonej dmuchawie, więc i jej zasilanie musi iść przez ten przełącznik. Nie jestem wcale pewien, czy problem leży po stronie zimnych lutów czy może zasyfiałych styków. niewiem.gif W każdym razie wykonanie obu tych czynności usuwa usterkę definitywnie. ok.gif

Napisano

> W poprzedni weekend przeprowadziłem tą operację (przelutowanie)

> W stosunku do tego co opisane na stronie można wprowadzić jedną poprawkę. Najpierw należy odkręcić

> schowek a dopiero potem wyciągać ramkę. Wtedy można sobie ręką wypchnąć ramkę od tyłu (nie

> trzeba podważać śrubokrętem ryzykując porysowanie plastików).

> Najtrudniej było rozpiąć linki cięgieł ogrzewania i kierunku nawiewów. W opisie jest tylko cięgło

> ogrzewania, trudniej jest odpiąć to drugie.

Obie linki widać, jak się zanurzy głęboko głową pod deskę smile.gif

Napisano

> Też mam to już za sobą (swoją drogą chyba możemy zakwalifikować to na oficjalną krótką listę

> typowych problemów Lacetti). Dodam jeszcze, że (jak to już ktoś kiedyś wspominał) warto przy

> okazji wyczyścić styki przełącznika dmuchawy. U mnie były bardzo silnie uwalane smarem. A że

> klima działa tylko przy włączonej dmuchawie, więc i jej zasilanie musi iść przez ten

> przełącznik. Nie jestem wcale pewien, czy problem leży po stronie zimnych lutów czy może

> zasyfiałych styków. W każdym razie wykonanie obu tych czynności usuwa usterkę definitywnie.

To fakt. U mnie na początku pomagało przełączenie nawiewu na 4 bieg, by klima zadziała.

Ale ostatnio to nie pomagało i do tego nie działały pozostałe włączniki od obiegu wewn. i podgrzewania szyby.

Mój technik stwierdził, że rzeczywiście były zimne luty na płytce.

Ja przy okazji wymieniłem żaróweczkę od podświetlenia.

Napisano

> U mnie były bardzo silnie uwalane smarem. A że

> klima działa tylko przy włączonej dmuchawie, więc i jej zasilanie musi iść przez ten

> przełącznik. Nie jestem wcale pewien, czy problem leży po stronie zimnych lutów czy może

> zasyfiałych styków. W każdym razie wykonanie obu tych czynności usuwa usterkę definitywnie.

Też przez to przechodziłem. Klimatyzacja włączała się losowo. Okazało się, że sygnał przechodzi przez styki włącznika dmuchawy, a te były uwalone smarem. Wyczyściłem, wymyłem spirytusem i klima ponad rok chodzi bez zastrzeżeń.

Napisano

a te styki nie są czasem celowo uwalone smarem, żeby miedź nie śniedziała?

Napisano

> Mój technik stwierdził, że rzeczywiście były zimne luty na płytce.

> Ja przy okazji wymieniłem żaróweczkę od podświetlenia.

W moim lutowalem tez plytke od zegarka.

Napisano

> a te styki nie są czasem celowo uwalone smarem, żeby miedź nie śniedziała?

Może i celowo, ale chyba ktoś nie pomyślał jakie to powoduje konsekwencje. Wzrasta rezystancja styku i klima nie działa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.